Словени

Дискусија во форумот 'Историја' започната од Svetovid, 15 март 2005.

 1. Hulse

  Hulse F.N.G.

  Член од:
  24 октомври 2012
  Мислења:
  685
  Допаѓања:
  398
  Зошто Јужните Словени генетски се поблиски до останатите Балкански народи што ги опкружуваат во споредба со Западните и Источните Словени?
   
 2. Rigil

  Rigil Tu te reconnaîtras

  Член од:
  14 јуни 2015
  Мислења:
  3.717
  Допаѓања:
  2.612
  Затоа што се измешале со домородните народи во Балканскиот полуостров.
   
 3. Ska Maniac

  Ska Maniac Бараба

  Член од:
  2 октомври 2013
  Мислења:
  3.428
  Допаѓања:
  3.217
  Зошто последниве 1200 години се мешале со соседите и окупаторите Ромеи,Турци, и остатоци од Илири и Тракијци, додека западните се мешале со Хуни, Авари и Германски племиња а источните со Балти, Фини, Бугари и Татари.
   
 4. tobi

  tobi god.jpg

  Член од:
  30 јуни 2015
  Мислења:
  253
  Допаѓања:
  235
 5. Щипянецъ

  Щипянецъ

  Член од:
  21 декември 2011
  Мислења:
  890
  Допаѓања:
  215
  Бидејќи во моментот Словените се претежно јазична група.
   
  На killcreak му/ѝ се допаѓа ова.
 6. slavia

  slavia

  Член од:
  4 август 2017
  Мислења:
  26
  Допаѓања:
  11
  Склавос, склава, склави - робови(гр.)
  Servus(сервус или сербус) - латински робови;
  slaves - робови англ.
  escravos - робови староиспански
  Колко и да не ми се сака, тоа според мен е вистината.
  Склавинии са територии от каде се грабели робите, независно от етносот им - траки, готи и т.н.

  По тиа времена се е гледало на робовите колку тврди са има рацете за работа, а не каква им е етногенезата.
   
  На Црноризец Храбар му/ѝ се допаѓа ова.
 7. Кариес

  Кариес

  Член од:
  8 ноември 2008
  Мислења:
  1.908
  Допаѓања:
  888
  А штом биле робови, зошто тогаш ги разликувале и по различни етнички имиња? Зошто разликуваме скандинавски народи? Сите ли тие потекнуваат од Сканија? (јужна покраина во Шведска).
  Во периодот кога се појавува името Словени, на територијата на Европа не постоело ропство (во државна, организирана форма).
  Името е доцна ставено за да се именуваат групата сродни народи, кога за сите нив се говори во општа форма.
   
  На stratUs му/ѝ се допаѓа ова.
 8. slavia

  slavia

  Член од:
  4 август 2017
  Мислења:
  26
  Допаѓања:
  11
  Тука имаме проблем со термините.
  Сборот РОБ не е сосема точен. Сега РОБ е некој кој го тепат, убиват, мачат от работа и т.н.
  Во оние времена, РОБ е бил просто несвободен служител. Него газдата го е чувал подобро от свободните слуги, зошто е „сопственост” и чини пари. За убиство на роб исто имало нелека казна.
  Склавос и сервос е токму „служител”.
  Робите са се земале от продажба или плен.
  Изпраштат се војски за лов на роби во земите, кои на се владеани от никого, немат географско и никакво друго име.
  Земите, кои немат име и от кои се земат склавоси се нарекувале склавинии.
  Тоа име не дошло от некаква администраиа, академиа, университет, образован историчар.
  Тоа име се е самопостоило от времето и лугето.
  Такова е возникнуванието или оставането на много имена.
  Србите(сервус), грците(грекулус – ситен уличен тарикат), болгарите(вулгарос – нехристиени), варварите(барбарос – брадати),
  Тие невладеени земи не са завладевани зошто за това требе војска, администрациа, која да се постави на место. Толку много војска и подготвени луге се уште нема.
  За скандинавците има доволно историски извори. Нордическата раса, која е над 80% от европските народи и Русија. Живели се на бедна, студена, темна земја, нема прехрана за сите.
  Длга нок – нема ТВ, книги, интернет и што прават – деца.
  За сите тие луге нема прехрана и сека година много от ех бегаат во земите кои понатаму се Албион, Европа, Русија. Малки групи, кои се асимилират во местното население.
  Обаче, година по година, и народите се изменуват расово по кожа и цвет на очите.
  РУС – на староскандинавски значи Веслар – тие од брановите.
  Сега русите се скандинавци по крв и словени по јазик.
  Англичаните са чисти германци(англи и сакси). Бритите се изгонети во Бретан ФР.
  Французите се караш'к од гали, франки, англи, сакси, со јазик 65% латински, галски, келтски).
  Испанците исто така се караш'к, кој сборува идиома кастејано – абсолутно вештачки јазик.
  Стариот испански е галисијскиот – сега португалски, а кај нас ладино(од сефарадите бежанци).
  Италианците се етруски, кои велат на латински.
  Романците се власи, кои велат на зашмрлјан италиански и малку влашки.
   
 9. Кариес

  Кариес

  Член од:
  8 ноември 2008
  Мислења:
  1.908
  Допаѓања:
  888
  Се си измешал и скоро ништо од тоа не е точно. Тоа е “конфекциско“ мислење, готово сервирано од како на кој глупак му текнало да измислува. Сега немам баш време, за детално да се расправам околу ова сево. Во друга прилика, “крачка по крачка“...
   
  На stratUs му/ѝ се допаѓа ова.

Сподели преку: