Словенија ќе ја блокира Хрватска за ЕУ (апдејт: повторно во 2013та)

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
И Хрватска се пече на тивок огин



Љубљана продолжува со условување

Хрватска доби ултиматум од Пахор

Словенија ќе нема причини да ги блокира преговорите на Хрватска за членство во ЕУ, доколку Загреб ги прифати условите на Љубљана за спорниот дел од границата меѓу двете земји, изјави словенечкиот премиер Борут Пахор. Според Пахор, Словенија ги презела сите неопходни средства за да ги заштити своите национални интереси во преговорите за членство на Хрватска во ЕУ и покажала добра волја да му овозможи на Загреб да ги продолжи разговорите, но дека сега се зависи од хрватската страна.
Тој нагласи дека Загреб има рок од неколку дена да ја прифати словенечката понуда за договор, додавајќи дека во спротивно, на претпристапната конференција за Хрватска на 19 декември, земјата "нема да го оствари потребниот напредок". Според Пахор, во интерес на двете земји е да се најде адекватно решение за спорот, со цел да се оневозможи зајакнувањето на оние политички сили во Словенија кои предлагаат организирање референдум за приемот на Хрватска во ЕУ.

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=9B20BBE5C9F79B4B98DFF9E8882F6BD4

Se skaraa vechnite slugi...:pos2:
Samo, za razlika od Makedonija i Grcija, kaj ovie, gazdata se pochituva (do svesta e:smir:). Brzo ke se 'smirat'.
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Francuzi danas očekuju slovensku suglasnost

BRUXELLES – Francusko Predsjedništvo EU nije dočekalo da slovenska vlada pošalje suglasnost na tekst izjave kojom bi se odblokirali hrvatski pristupni pregovori. O tome su tekstu slovenski i francuski diplomati u Bruxellesu cijeli dan vijećali u postupku koji je izvor francuskoga Predsjedništva nazvao “finim podešavanjem teksta”. Francuzi očekuju da im Ljubljana suglasnost pošalje so danas u 15 sati, kada u Vijeću EU počinje sjednica Odbora stalnih predstavnika (COREPER) na kojoj se treba usvojiti odluka o otvaranju 10 i zatvaranju pet pregovaračkih poglavlja na Međuvladinoj konferenciji u petak prije podne. Za tu je odluku 26 zemalja članica, a samo je Slovenija, barem za sada, protiv.
Sjednica COREPERA se nastavlja u četvrtak u 10 sati. Ukoliko slovenska suglasnost ni do tada ne stigne, bit će očito da Slovenci nisu pregovarali u dobroj vjeri nego samo zavlačili. Da bi potonje moglo biti na stvari dao je naslutiti slovenski premijer Borut Pahor, koji je prije desetak dana izjavio da je svojemu veleposlaniku pri EU Igoru Senčaru dao naputak da “u blokadi Hrvatske ide do kraja”.


http://www.vecernji.hr/newsroom/news/international/3205543/index.do


Šef hrvatske diplomacije potvrdio: Prihvaćamo francuski prijedlog!

Hrvatska je spremna dati čvrsta jamstva Sloveniji, ako to traže Ljubljana i Bruxelles, u kojima će stajati da ni jedan dokument koji ćemo upotrijebiti u pregovorima neće prejudicirati granicu sa Slovenijom. To je od nas korektno i u okviru europskih standarda poručio hrvatski premijer Sanader iz New Yorka.

Komentare francuskog predsjednika Sarkozyja o ostvarenom napretku Hrvatske u procesu pristupanja Uniji Sanader je ocijenio važnima jer to govori i kao predsjedatelj EU.

Sporni detalji, ali...
– To su prije nekoliko dana u Bruxellesu poručili i predsjednik EU komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Olli Rehn te možemo reći da Hrvatsku očekuje jasna budućnost oko ulaska u EU.”

– Najnoviji je francuski prijedlog na stolu i o njemu se trebaju očitovati obje strane. Hrvatska strana pomno analizira tekst i konzultira stručnjake međunarodnog prava – kazao je jučer ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, dodavši da je Hrvatska blizu prihvaćanja teksta.

– O nekim se detaljima ne slažemo, ali postoji i dobra volja da se razlike prevladaju – kazao je Jandroković.

Iako tekst najnovije izjave koju je predložio francuski predsjedatelj nije dostupan medijima, doznaje se da on ne uključuje odredbu prema kojoj bi se Hrvatska morala obvezati da neće koristiti dokumente obuhvaćene pregovorima u budućem arbitražnom sporu o granici.

Pahor podržao Janšu
A slovenski je premijer Borut Pahor uoči sastanka sa šefovima parlamentarnih stranaka izjavio da je za njega posebno važno da slovenski politički vrh o tim pitanjima na današnjem sastanku postigne punu suglasnost uoči međuvladine konferencije. Pahor naglašava da je podržao stajališta Janšine vlade.

– S našim je stajalištem upoznata većina ostalih premijera EU i uvjeren sam da ćemo početkom iduće godine u ubrzanom dijalogu sa Zagrebom potražiti rješenja kojima će se riješiti sadašnje teškoće – kazao je Borut Pahor.

Nakon razgovora sa Sanaderom Pahor više ne vidi mogućnost postizanja zadovoljavajućeg dogovora do međuvladine konferencije. Rješenja će trebati tražiti nakon te konferencije, kaže on.

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/international/3205518/index.do
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.174
Поени од реакции
4.132
Конечно е.Словенија решила до петок да ја блокира Хрватска во 11 поглавја од преговорите со ЕУ.На здравје.
 
Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Хахахах...не ми се верува ова веќе станува трагикомично.Човек да помисли осветата на Буш кон ЕУ.Само колку да сватат оти се само трула коалиција.Мразам теории на заговор и останати такви рекла казала ама сценариово не да ми личи на ЦИА.АКо се додадат и 5 бомби во Франција.... ке има сеир изгледа.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.217
Поени од реакции
18.036
Полека малце со коментари, затоа што оваа игра, нам ни одгвора, дури можеби и Словенциве најпосле ќе ни завршат работа.

Со оглед дека повеќе големи земји ќе ургираат да се повлечи Словенија, а Словенија ќе инсистира дека нејзиниот спор е по релевантен од ирационалниот спор со името што ни го наметна Грција, ние можеме да имаме корист од ова, па притисокот да се префрли и врз Грција.
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Словенија официјално ја блокираше Хрватска за ЕУ

18.12.2008 14:31

Словенија денеска официјално потврди дека ќе блокира повеќе поглавја во пристапните преговори на Хрватска со Европската унија, потврдија за хрватските медиуми извори од француското претседателство.
Словенија, на состанокот на Комитетот на постојаните претставници на земјите членки на ЕУ, потврди дека не го прифаќа предлогот на француското претседателство.
Љубљана дала зелено светло само за отворање едно поглавје - Јавни набавки, додека останатите девет кои се подготвени, остануваат блокирани.
Од петте поглавја подготвени за затворање, Словенија пуштила три - Монетарна и економска политика, Информациско општество и медиуми и Право на интелектуална сопственост.
Извор од француското претседателство со Унијата изјавил дека „два месеца се обидувале да пронајдат компромис со цел да се отстранат словенечките приговори“

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=101887
 

ANTIPATER

of Macedon
Член од
8 јуни 2008
Мислења
1.181
Поени од реакции
44
Грешка си... Хрватска воопшто не е во право околу границата со Словенија... Што сакаат тие Хрвати...??? Го имаат цел Јадран и тоа Тито им го даде, па сега и за 500 метри брег прават проблеми... Ех море... ... :nerv::nerv::nerv:
Во Хрватска имало по развиена свест...!!!??????????????? :pos2::pos2::pos2: Па тие се најискомплексиран народ што го знам... :pos2:
Поздрав до тебе
 
H

HITCH

Гостин
Хрвативе се споредуваат со нас демек е исто ама во случајов е ептен различно бидејќи од нас се бара да се смени име а јас инаку ја поддржувам Словенија :toe:
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.217
Поени од реакции
18.036
Хрвативе се споредуваат со нас демек е исто ама во случајов е ептен различно бидејќи од нас се бара да се смени име а јас инаку ја поддржувам Словенија :toe:

Нема што да поддржуваме тука и Хрватска и Словенија ни се пријатели.

Но, приметувате како французиве притискале кај Словенциве, хе хе, се кладам дека ги одебале, со муабетот ко можи Грција за име, ние можиме за граница уште повеќе.

Па нека јади лања Кушнер и понатаму за нас...

Море ќе му се врати се како бумеранг!
 

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.552
Поени од реакции
1.606
На вести денес слушав дека Словенците, па и Хрватите, немале „Европски дух“ за решавање на прашањата.

Мислам, тој „Европски дух“ подразбира 100-годишна војна 1. и 2. Светска војна и кој знае уште колку други војни за кои ние не знаеме, во овој наш „заостанат“ дел од светот.

Па нека се чуди сега Европа, која се темели на конфликт, зошто оние кои не биле „учени“ на конфликт сега само распалуваат прашања на секој чекор.

Не знам кој е во право во ситуацијава и не ми е важно - важно е дека се покажува колку ЕУ како организациска поставеност е двосмислена и не држи вода.
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Таа ЕУ се повеќе ми личи на Југославија пред распаѓање.
Сите глумат фини господа, сите глумат просперитет, а во суштина е бирократија, големо кражба на народни пари, безидејност, безперспективност, немање морални и етички вредности, фамилијата не постои, со еден збор Европа е човек без лик.
Еден добар познавач на состојбите во бивша Ју ќе каже, Југославија беше мртва 1976 година кога и се случи банрот, другото беше купување време.
Е тоа е со западот денеска, нема колонии, нема мувте ресурси, они живеат како бубрег во лој а целиот свет рмба од јутра до сутра за 10 пати помали примања.
Нема долго да трае.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Полека но сигурно се остваруваат моите видувања од пред година дена дека системот на кој функционира ЕУ а и НАТО е неодржлив и дека случајот со гр што не спори поради нивниот проблем со нашето постоење и право на самоидентификација не е единствен и дека ногу повеќе вакви условно кажано злоупотреби на принципот на консензус ќе има, бидејќи грција официјално ја отвори пандорината кутија во спорот со нас.
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109

Kajgana Shop

На врв Bottom