Слободната воља и религиите!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Да бидеш слободен и да имаш слободна воља се две различни работи а како што гледам ти ги поистоветуваш.
За првиот болд! Слободната воља е можност или способност да избереш од понудените опции онаа која тебе ти е по воља. Велиш дека ако сакаш да бидеш невидлив или да знаеш аикидо во истиот момент кога ќе посакаш, тоа е неможно и затоа немаме слободна воља. Но пред нецел век и одењето на месечината било неможно а сега е можно, и летањето со машина направена од човекот било неможно а сега е можно, и Науталиус на капетан Немо била само фантазија на Жил Верн а сега е реалност.....границите на можното не се фиксирани и неменливи, тие постојано се поместуваат! Токму затоа вториот болд едноставно недржи вода како што се вели.
Во врска со третиот болд, примерот кој е посочен е токму аргумент за слободната воља! Ако немаме слободна воља тогаш зошто би те интересирала електротехниката и машинството а не филозофијата? Зошто некој се интересира за едното а некој за другото? Можеби затоа што имаме слободна воља?:toe:
Четвртиот болд ми е многу контрадикторен! Велиш ако имаме слободна воља би го правиле она што не го сакаме! Слободната воља значи можност да избереш тоа што ти е воља, нели!
Со петтиот болд се обидуваш да ја потенцираш смислата за нашето постоење и нашите постапки, но таа пак нема врска со слободната воља! Таа постои независно од причината зошто ги имам тие пориви, желби и нагони.
vIDI se slagame za drugo no za ova moze vaka... lugeto sakale da letaat ete sega letaat so avioni neznam ova ona nego ne sporeduvaj sega rodot so poedinecot, se znae slobodna volja e da pravis se sto sakas no i se sto ne sakas Tuka e problemot, zemi procitaj Sopenhauer za slobodata na voljata a pred toa samo slusni so rekol Ajnstajn za mislenjeto na Sopenhauer mislam ipak e avtoritet no ne deka on go rekol ali ipak mu se ceni zborot...

moram pak da se povtoram bidejki neznam sto sakase da kazes so toa sloboden i slobodna volja ne e uisto, nejasno e i bez znacenje...
Slobodna volja ne e moznost da izberes sto sakas, tuku i da sakas i da mozes toa sto ne sakas, primer kurva ako ima slobodna volja aj dve nedeli postena i svetica cisto onaka za promena...
Slobodna volja e bas toa sto sakam i nejkam da sakam na primer ich ne me zanima eletrotehnicki fakultet ali poso sakam odma da sakam da sakam znaci da sakam ona sto nejkam...

Pak da se navratam za toa porano da ligeto oduvek sakale nesto ko telefon i sea eve telefon de mobilen de sto sve ne, ama tuka mesas rod i poedinec, covek opsto i covek poedinecno, sega ne mozam iako sakam odma da gi znam site jazici posto neam volja neam motiv neam interes ali dobro bi bilo da gi znam bi mi koristelo ili da ne sum misloven tip aj malku tepach da sum cisto za promena, znaci ne moze, ti si za toa roden jas za ova, ovoj boxer onoj kuvar i sekoj si ima darba, sklonost afinitet znaci ima sustina od koja sledi deluvanje...
Ti rekov porivite ne gi mesaj so slobodna volja jas iam poriv da idam so avtobus na primer ama u autobusot seljacaana provociraat i sea mojata volja trpi ti praj sto ke prais ama ne mozes po tvoe toa sto e toa e...
Toa sto tie kontradiktorno da sakas sto ne sakas, e od SHopenhauer pa toa e sloboda inaku deluvas spored svoeto esse i nemas slobodna volja, aj da vidam nekoj da stane drug tabiet skroz drug, samo ako ima potencijal...
Znaci vaka, ako pravis sto sakas znaci deluvas spored svojata sustina od koja sledi dejstvuvanjeto (esse=operari) i so samoto toa ne si sloboden nego deluvas spored svojata sustina, tokmu sloboden ke si ako mozes da sakas i toa sto ne go sakas ama toa nema, zatoa i nema slobodna volja...
Ako pod slobodna volja podrazbiras da pravis sto sakas togas se slozuvam so tebe, no velam (Sopenhauer, Spinoza, Holbah, Ajnstajn...) toa e deluvanje spored tvojata sustina i karakter koj e nepromenliv i posilnite motivi gi determiniraat tvoite/moite postapki,
Ako pod slobodna volja podrazbiras cuvstvo na slobodna volja togas se soglasuvam imame cuvstvo deka sme slobodni zatoa sto sme setilno i umno ograniceni pa vo odnos na toa sto e von dosegot na nasite soznajni moki se cuvstvuvame slobodni!!
Najposle, ne si biral dali ke se rodis kako covek isto kako sto na primer maceto se raga mace a papagalot papagal,znaci ne biras oblik na ziviot, posle rod , masko ili zensko, posle rasa, pa , vreme, mesto... nisto ne biras se ti e dadeno si se rodil sose race i noze ko so krila sto se ragaat pticite...znaci toa e...
Jas vaka vikam Pravi ona sto ti e volja no toa ne e slobodna volja tuku tvoja sustina, pritoa pravam razlika megu opsta volja koja kako del od nasata konkretna volja e stihijniot del koj raboti protiv nas i konkretna volja ona sto e za moe/tvoe dobro, znaci toa, vaka ne po red, no ako te interesira zemi procitaj za ova kaj Sopenhauer, Nice, Spinoza, Holbah Ajnstajn, kaj niv e mnogu dobro objasnet ovoj problem...I zatoa izmislija poim zad koj ne stoi nisto stvarno imeno slobodna volja i operari go stavija pred esse imeno posledicata ja stavija pred pricinata...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Па и во религијата ми е дозволено се што не прави штета и не повредува некого. Дадена ми е слободна волја, а дали јас ќе ја злоупотребам останува на мене.
Не е точно. Во твојата религија има многу работи кои се непотребно недозволени.

Не ти е дозволено да не веруваш го Бог. Не ти е дозволено да имаш други богови пред него. Да носиш блуза со мешани ткаенини, Да играш фудбал, да работиш во недела, да јадеш морски плодови, нешта кои доколку ги правиш, не повредуваш никого.

Не ти е дозволено ниту да дркаш, а никому не сметаш кога го правиш тоа на само.

Ама затоа, пак, имаш слободна воља, па можеш да си дркаш колку сакаш!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Мање-више пример, браќата Рајт доколку би имале тотално слободна воља на располагање по законитостите кои се во сила, би се размафтале со рацете и би полетале, посматрајќи ги птиците од Кил Девил Хилс каде се шетале ради инспирација...
А нивната слободна воља од друга страна е детерминирана од иљадници варијабили кои морале да ги исполнат за да еден ден полетаат на тоа исто место, работи кои воопшто не би ги правеле ако слободната воља била слободна (собирање пари, слушање на рајата како ги исмева дека се занесењаци и лудаци, барање материјали, барање литература околу теоријата на летот и којзне уште што...)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.822
Поени од реакции
12.316
Абе глеј си ти за тебе дибек, остај ме мене грешниот

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Абе глеј си ти за тебе дибек, остај ме мене грешниот
Форум е, бе, Лурц. Тука не си за да некој некого остава грешен...

Пукна тврдење, ја ти го оспорив - ништо чудно или особено неочекувано, нели?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
vIDI se slagame za drugo no za ova moze vaka... lugeto sakale da letaat ete sega letaat so avioni neznam ova ona nego ne sporeduvaj sega rodot so poedinecot, se znae slobodna volja e da pravis se sto sakas no i se sto ne sakas Tuka e problemot, zemi procitaj Sopenhauer za slobodata na voljata a pred toa samo slusni so rekol Ajnstajn za mislenjeto na Sopenhauer mislam ipak e avtoritet no ne deka on go rekol ali ipak mu se ceni zborot...
Па...не би рекол дека слободната воља значи да правиш само тоа што сакаш а не и тоа што несакаш. На пример некој што има две опции и едната е работа која му годи и сака да ја прави, а другата му штети, но од таа штета некој негов близок е можно да има корист. Во таа ситуација личноста има опција да избере тоа што сака и тоа што несака а сепак го избира тоа што не го сака. Потоа љубопоитноста може да ја ставиме како причина! На пример некој многу добро знае дека дрогата е штетна, знае какви последици ќе има, не сака да ги сноси тие последици, но љубопитноста е поголема и сепак ја користи слободната воља и се дрогира! Третата опција е кога имаш две можности за избор но немаш ниту корист ниту штета и од двете! На пример дали ќе гледаш филм на сител или на А1, а и двата ти се подеднакво интересни :toe: И избираш еден од нив. Исто така и инаетот може да го ставиме како фактор! На пример несакаш да избереш некоја опција, но од инает ја избираш.
Toa sto tie kontradiktorno da sakas sto ne sakas, e od SHopenhauer pa toa e sloboda inaku deluvas spored svoeto esse i nemas slobodna volja, aj da vidam nekoj da stane drug tabiet skroz drug, samo ako ima potencijal...
Znaci vaka, ako pravis sto sakas znaci deluvas spored svojata sustina od koja sledi dejstvuvanjeto (esse=operari) i so samoto toa ne si sloboden nego deluvas spored svojata sustina, tokmu sloboden ke si ako mozes da sakas i toa sto ne go sakas ama toa nema, zatoa i nema slobodna volja...
Јас познавам неколкумина кој биле еден табиет а сега се сосем 15-ти! :toe: Карактерот не е неменлива и вродена особина, иако има наследни фактори кој влијаат но тие не се единствениот причинител и двигател на карактерот. На пример вернициве на форумов, кога би се родиле во некое амазонско или афричко племе, и покрај истите наследни фактори кој би ги имале, сепак под дејство на околината, културата и условите за живот, би развиле некој сосем друг карактер од тој што го имаат сега. Исто така човек кој имал одреден карактер, и кој осознава и се здобива со некое искуство, може драстично да си го промени карактерот.
Ako pod slobodna volja podrazbiras cuvstvo na slobodna volja togas se soglasuvam imame cuvstvo deka sme slobodni zatoa sto sme setilno i umno ograniceni pa vo odnos na toa sto e von dosegot na nasite soznajni moki se cuvstvuvame slobodni!!
Najposle, ne si biral dali ke se rodis kako covek isto kako sto na primer maceto se raga mace a papagalot papagal,znaci ne biras oblik na ziviot, posle rod , masko ili zensko, posle rasa, pa , vreme, mesto... nisto ne biras se ti e dadeno si se rodil sose race i noze ko so krila sto se ragaat pticite...znaci toa e...
Јас под слободна воља ја подразбирам можноста од понудените опции да ја изберам таа што ја сакам, значи имам опција А, Б, и Ц и немам никаква корист ниту штета од било која од овие, и ја избирам....еве Ц! Значи мојата суштина или ессе, нема ништо ако одберам било која од овие букви, тие се само букви, ниту ги сакам, ниту не ги сакам, едноставно ја користам слободната воља и ја одбирам Ц...мислам ова најпластично објаснето.
А за тоа што не сум одбрал како и што ќе се родам....негледам како би било поврзано со кажаново, пред да се родам не сум постоел, а кога непостоиш неможеш да бираш, слободната воља ја добиваш, кога почнува твоето постоење.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.822
Поени од реакции
12.316
Дибек бе, ај прочитај што си пишал досега...Го оспоруваш со потсмев кон болните од рак, со секојдневни навреди, а всушност ништо не кажуваш. Од другите барем има инпут и колку толку ниво и пристојност.
Во обид да дискредитираш некого му нудиш чај за болните...ако е форум не значи да се потсмеваш на тоа, недај боже

Јас имам слободна волја уште утре да не верувам, но ти за жал немаш...сиот си влезен у борба против оние кои веруваат.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Дибек бе, ај прочитај што си пишал досега...Го оспоруваш со потсмев кон болните од рак, со секојдневни навреди, а всушност ништо не кажуваш. Од другите барем има инпут и колку толку ниво и пристојност.
Во обид да дискредитираш некого му нудиш чај за болните...ако е форум не значи да се потсмеваш на тоа, недај боже

Јас имам слободна волја уште утре да не верувам, но ти за жал немаш...сиот си влезен у борба против оние кои веруваат.
Дибек е форумскиот Феликс Џержински...:)

Инаку...во религиите имаш слободен избор да правиш како што ќе ти се заповеда...:vozbud:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.822
Поени од реакции
12.316
Дибек е форумскиот Феликс Џержински...:)

Инаку...во религиите имаш слободен избор да правиш како што ќе ти се заповеда...:vozbud:
Знаеш дека е добра реченицава :) но имам можност и од мене зависи дали ќе бидам дел од тие религии, што е пак слободна волја

Хм, а зарем ако сум дел од некоја конфесија не можам да направам што ми е волја???

--- надополнето ---

Без разлика дали кршам некое правило или закон...пак имам слободна волја, без оглед на последиците. А да бидеме искрени, колкумина од припадниците на некоја конфесија не згрешиле, не избрале по своја волја иако знаат дека е против заповедите на нивната религија? Колку што ѕвезди има на небото :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556

Немој да бидеш педер, Лурц. Никаде јас не исмевав рак, тумор или терминално болни луѓе. Едноставно не ти дозволив тебе, личните животни фрустрации да ги префрлиш на докторите кои ги сметаш за виновни дека не можат да излечат некои болести.

Кесичката чај се однесува на филтерот кој се произведува според технологија развиена врз научни откритија. Чајот, иначе, беше за тебе. Јас во ниту еден момент немав на ум друг некој човек. Тоа што ти си имаш нешто во главата не значи дека е истото и кај мене. Од кај да знам ја на што ти мислиш кога нешто пишуваш тука.

Јас не се обидувам да те дискредитирам тебе, туку оние работи за кои пишуваш. Си ме видел ли мене некогаш да ти се шуњам зад грб или да ти дишам у врат по форумов. Јас пишувам само на Религија. Ти, појма неам кај висиш. Не ме ни интересира, све додека нема да напишеш тука нешто со кое не се сложувам.

Јас не сум дојден тука за да бидам пристоен. Доволно сум пристоен во приватниот живот. Тука сум за да напишам јасно и гласно што мислам.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Знаеш дека е добра реченицава :) но имам можност и од мене зависи дали ќе бидам дел од тие религии, што е пак слободна волја

Хм, а зарем ако сум дел од некоја конфесија не можам да направам што ми е волја???

--- надополнето ---

Без разлика дали кршам некое правило или закон...пак имам слободна волја, без оглед на последиците. А да бидеме искрени, колкумина од припадниците на некоја конфесија не згрешиле, не избрале по своја волја иако знаат дека е против заповедите на нивната религија? Колку што ѕвезди има на небото :)
Е па тоа малку двојбено....
Како може да е некој припадник на одредена религија а да не ги почитува заповедите дадени во Објавата на соодветната религија !?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не може да постои неменлив божествен план (судбина), а во исто време да имаш контрола врз својата судбина.

То му доџе нешто као: Непредодредена-предодредба.

По оксиморонски од ова не може да биде.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.822
Поени од реакции
12.316
Со нешто кое не се сложуваш...со христијанството...миљон пати повторени зборови.

Кесичката чај се однесува на филтерот кој се произведува според технологија развиена врз научни откритија. Чајот, иначе, беше за тебе. Јас во ниту еден момент немав на ум друг некој човек. Тоа што ти си имаш нешто во главата не значи дека е истото и кај мене. Од кај да знам ја на што ти мислиш кога нешто пишуваш тука.
Не зезај, фино пишав за болеста ама ај кој има совест нема да се зеза со -земи читај сајтови и откритија-

Кесичката чај се однесува на филтерот кој се произведува според технологија развиена врз научни откритија.
...абе се отепа со фрлање научни зборови и откритија за кесичката чај. Ај научи ме што е научно во кесичката чај и како тоа науката го придонела за тој чај? Или за самата кесичка...аха, да не беше науката и кесичката сега ќе имавме проблем со чајот.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Со нешто кое не се сложуваш...со христијанството...миљон пати повторени зборови.

Не зезај, фино пишав за болеста ама ај кој има совест нема да се зеза со -земи читај сајтови и откритија-

...абе се отепа со фрлање научни зборови и откритија за кесичката чај. Ај научи ме што е научно во кесичката чај и како тоа науката го придонела за тој чај? Или за самата кесичка...аха, да не беше науката и кесичката сега ќе имавме проблем со чајот.
Филтерот се прави на машина. Исто и миксот од чаеви. Како технолог би требало да знаеш што све влегува во процес на производство на чај во кесички, во Алкалоид, на пример.

Инаку, наврати се на спорниот пост и препрочитај кој што кажал. После прочисти си ја малку перцепцијата и мислам дека ќе ти биде јасно кој што напишал, а кој што мислел дека прочитал...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.822
Поени од реакции
12.316
Е па тоа малку двојбено....
Како може да е некој припадник на одредена религија а да не ги почитува заповедите дадени во Објавата на соодветната религија !?
Сега да те пренасочам на овоземната ситуација :) како пример
Си бил у војска? Или као функционерите, претседателите, владата...некоја таква функција со заклетва? У војска у строј даваш заклетва дека .... као член на влада исто, као прецедник наш и амерички и...исто. Дали не прекршуваат заклетва?
Од друга страна погледни црна хроника, било кој ден. Опљачкал менувачница, силувал (Кољо) дете, го отепал татко му со секира оти не му дал пари за ракија, коцка... Со влагање у ова општество, а по наполнети колку...16-18 години, ние како дел од системот ги наследуваме неговите закони. Дали ги исполнуваме?

--- надополнето ---

Филтерот се прави на машина. Исто и миксот од чаеви. Како технолог би требало да знаеш што све влегува во процес на производство на чај во кесички, во Алкалоид, на пример.

Инаку, наврати се на спорниот пост и препрочитај кој што кажал. После прочисти си ја малку перцепцијата и мислам дека ќе ти биде јасно кој што напишал, а кој што мислел дека прочитал...
Аааа, микс од чаеви. И за ова е некој институт одговорен, некој астробиолог? Верниците вакво нешто не знаеле, проста раја.

Kajgana Shop

На врв Bottom