Слободната воља и религиите!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Prvo, nema slobodna individualna volja, sekoj pravi ona sto saka a toa poteknuva od esse od negovata sustina pa od esse sledi operari to est dejstvuvanjeto, nie mozeme da pravime stto sakame no ako imame slobodna volja bi mozele da go pravime i ona sto ne go sakame, na primer aj dva meseca ke bidam drug karakter aj den dva ke bidam posten a posle pak olos...no nie ne mozeme da go pravime ona sto ne go sakame tuku samo ona sto sakame toa i go pravime a toa sledi od nasata sustina od esse sledi operari, toa vo naukata e jasno, ima mnogu jaki dokazi i determizznizmot e nepobien ima mnogu ubavi primeri kaj Spinoza, Holbah, Sopenhauer, Nice ma site po toa prasanje bile deterministi.
Vtoro, sakanjeto posakuvanjeto voljata i svesta ne treba da se mese so slobodna volja, nie imame svest deka postoime i deka sakame nesto no sekogas posilniot motiv gi determinira nasite postapki. Nikoj ne biral dali ke se rodi kako covek, kako masko ili zensko, ovde ili nekade na drugo mesto, ne biral roditeli, zenja, vreme, ne biral nisto, a koga izbira posilniot motiv e presuden, znaci on ima cuvstvo na slobodna volja ima svest zelbi nadezi no nema sloboda, ne moze da bide drug karakter.Koga se spomnuva terminot slobodna volja se misli deka imas sloboda na izbor no opciite se veke dadeni, ti ne mozes da biras nesto sto go nema. Setete se na Kandid od Volter, koga mu dadoa sloboden izbor da bira megu sto stapa da mu udrat ili kursum vo celo, Kandit im rece a da me pustite da si odam doma, vojnicite mu rekoa ne imas slobodna volja biraj 100 stapa ili kursum vo celo, taka da toa e jasno i koga izbiras prvo nema opcija koja ti odgovara a vtoro posilniot motiv ke ja odredi tvojata postapka. Posle sto da kazeme za cunami uragani kade moze da te odnese vetar i da te zalepi za nekoja karpa, nema slobodna volja toa e jasno i moze mnogu ubavi primeri da se vidat kaj mnogu misliteli.
E sega za religijata, uste Martin Luter zastapuval cista predestinacija bazirajki se na Biblijata i toa Noviot zavet, posle Kalvinizmot edna od glavnite dogmi bazirani na Svetoto pismo e deka se e od Bog deka nie samite ne sme postoele pred da posstoime pa za da moze da birame dali sakame da se rodime vo vakov ili nekoj drug oblik na zivot, rod, pol, vo koe mesto, vreme i tn.
Vo praviot Islam idejata za sudbina e eden vid stolb vo Islamskoto veruvanje. Toa sto ne ti se slucilo ne ni mozelo da se sluci a toa sto ti se slucilo ne ni mozelo da ne ti se sluci. Ima prekrasni hadisi na ovaa tema.
Znaci motivot e ona sto vo materijalniot svet e fizicka pricina.Nie pravme sto sakame a toa znaci esse-operari znaci od sustinata sledi deluvanjeto. Ako imame slobodna volja zasto nemame dar za nesto drugo tuku imame dar talent sklonost kon ona sto go sakame.
Najjasno bi bilo koga ke se svati sto e vsusnost slobodna volja, toa e sto sakam odma toa da go napravam, na primer da mozam da znam kineski odma posto iam slobodna volja mozam odma da stanam aikido majsstor i sl. no takvo nesto ne postoi, znaci nema slobodna volja. Terminot se upotrebuva vo smisla na izbiranje, no kako sto rekov prvo nema sto sakas da izbiras, nego toa sto se nudi i vtoro pojakiot motiv kako pricina ke ja determinira tvojata odluka to est posledica.

Г

Господ

Гостин
Леле мајко Соул! Па кој човек би одбрал самиот да оди во Пеколот? Нити па некој сам ќе отиде во затвор! Таму ги става некој друг. Значи правец Пекол - Алах ги носи. Правец затвор - судија или порота.
Па што знам,можеби е кул..онака би му предложил на Сатаната да работам за него,за возврат да можам да повикувам и командам легии демони и да освојувам низ вселената во негово име.
Би било кул.
Тоа е мојата желба.
А инаку,онтопик,поимите во насловот на темата не одат заедно...

T

Tetro

Гостин
Леле мајко Соул! Па кој човек би одбрал самиот да оди во Пеколот? Нити па некој сам ќе отиде во затвор! Таму ги става некој друг. Значи правец Пекол - Алах ги носи. Правец затвор - судија или порота.
Веруваш дека таму некаде има пекол? Или рај?
Можда се само измислени места, за нечија придобивка (како што и нема никакви докази, освен во приказните на чичко ми Кољозов). И сега, ако е се` така како што е прикажано, како рајот е некое досадно место каде работите се одвиваат бавно, со тивка постојана музика која нема динамика, забранети овошја, досадно (кажав, само сакам да повторам), со тивки ветрови,,.... Додека на другата страна пеколот, журкање, дружење, алкохол, карта, ништо не е забрането таму.
А што се случува ако рекламата е погрешна, па каде и да отидеш во "задгробниот живот" да се најде истото. И од кај сме сигурни тоа што сме слушнале од некои зборувања или сме прочитале некаде дека е точно. Гаранција не даваат никаде.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Веруваш дека таму некаде има пекол? Или рај?
Можда се само измислени места, за нечија придобивка (како што и нема никакви докази, освен во приказните на чичко ми Кољозов). И сега, ако е се` така како што е прикажано, како рајот е некое досадно место каде работите се одвиваат бавно, со тивка постојана музика која нема динамика, забранети овошја, досадно (кажав, само сакам да повторам), со тивки ветрови,,.... Додека на другата страна пеколот, журкање, дружење, алкохол, карта, ништо не е забрането таму.
А што се случува ако рекламата е погрешна, па каде и да отидеш во "задгробниот живот" да се најде истото. И од кај сме сигурни тоа што сме слушнале од некои зборувања или сме прочитале некаде дека е точно. Гаранција не даваат никаде.
Не, не верувам во пекол и рај. Исто така не верувам во постоење на Ѓавол ни бог со име Јахве. Како и да е откако ќе умреме, ќе си дознаеме на време :smir:

Па што знам,можеби е кул..онака би му предложил на Сатаната да работам за него,за возврат да можам да повикувам и командам легии демони и да освојувам низ вселената во негово име.
Би било кул.
Тоа е мојата желба.
А инаку,онтопик,поимите во насловот на темата не одат заедно...
хахахахаа.....да, контрадикторни се :)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Прво не постои слободна воља.
Од таму и никој не ја забранувал па нема ни да ја забрани некогаш :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прво не постои слободна воља.
Од таму и никој не ја забранувал па нема ни да ја забрани некогаш :)
Ако непостои слободната воља, на што се должат дилемите од типот: Што да облечам вечерва? Во кој кафиќ да одам? Што да јадам денес? Кој филм да го гледам? Која книга да ја читам....? Сите сме си ги поставиле овие прашања! Ако непостои слободна воља, тогаш што се овие моменти кога се прашуваме што, како, каде, кога...? Ако се од детерминистичка природа, ако не се наша слободна воља, тогаш по што се разликуваш ти од компјутерот пред кој сега седиш? Ако нема слободна воља тогаш како може да има одговорност? Како може да биде виновен некој ако ти ја силува мајката, ако те ограби, ако ти убие некој близок? Без слободна воља неможе да го обвиниш!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Nema slobodna volja, dilemite se borba na motivi i posilniot motiv e presuden!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ако непостои слободната воља, на што се должат дилемите од типот: Што да облечам вечерва? Во кој кафиќ да одам? Што да јадам денес? Кој филм да го гледам? Која книга да ја читам....? Сите сме си ги поставиле овие прашања! Ако непостои слободна воља, тогаш што се овие моменти кога се прашуваме што, како, каде, кога...? Ако се од детерминистичка природа, ако не се наша слободна воља, тогаш по што се разликуваш ти од компјутерот пред кој сега седиш? Ако нема слободна воља тогаш како може да има одговорност? Како може да биде виновен некој ако ти ја силува мајката, ако те ограби, ако ти убие некој близок? Без слободна воља неможе да го обвиниш!
Се тоа е кондиционирано, твојата личност(личности) е склоп на надворешни влијанија.
Личноста не си Ти.
Сепак твојата индивидуа - лајт боди(да го наречеме на пр.) има слободна воља.
Ама пошто е иста со слободната воља на сите други индивидуи...не стануе збор за воља тогаш.

--- надополнето ---

Дмт напиша:
Се тоа е кондиционирано, твојата личност(личности) е склоп на надворешни влијанија.
Личноста не си Ти.
Ама пошто е иста со слободната воља на сите други индивидуи...не стануе збор за воља тогаш.
Грешка....... не твојата, туку правиот Ти Си индивидуата уствари=лајт боди.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Nema slobodna volja, dilemite se borba na motivi i posilniot motiv e presuden!
Мотивот е двигател, без слободната воља неможе да постои. За нешто да ме мотивира, треба да имам желба - воља, во спротивно се ќе ми биде сеедно! :toe: Секој човек имал ситуации кога имал два подеднакво мотивирачки избори, и се одлучил за едниот без никаква посебна причина. Кога заокружуваш бројки на лото, кога гледаш две камчиња на улица и шутираш едно од нив....се е тоа ситуација во која нема посилен или послаб мотив, сеедно е, а сепак се одлучуваме за една опција а не за другата.

--- надополнето ---

Личноста не си Ти.

--- надополнето ---

Грешка....... не твојата, туку правиот Ти Си индивидуата уствари=лајт боди.
Јас зборувам за индивидуи кој имаат селфидентификација, емоции, сеќавања, карактер.....или според твојата терминологија "лајт боди" инаку тоа што го доживуваме како "вистинско јас" при длабоки медитации, трансови или влијание на халуциногени, е ниво на свеста на кое постои единствено пасивноста а во таа состојба нема ни воља.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Volja imas i svest imas i posakuvanje imas no ne znaci svesta za moeto posstoenje deka jas sum sloboden...bidejki ako sum stvarno sloboden mozam da stanam nevidliv ili odma da znam aikido do perfekcijja ili da gi znam site jazici na svetot, no toa se nevozmozni nesta, a za da sakas nesto se postavuva prasanje zosto ne sakas nesto drugo, primer zosto ne me interesira elektrotehnika ili masinstvo a me interesira filozofija ili zosto nekoj e stvoren za rakometar za bokser a nekoj e naucnik.Znaci ako ima slobodna volja nie slobodno bi mozele da go pravime i ona sto ne sakame da go pravime...no so toa sto go pravime samo ona sto sakame nisto ne sme kazale deka imame slobodna volja tuku samo svest za motivi svest deka nesto sakame ili ne sakame znaci cuvstvoto na slobodna volja ne e slobodna volja tuku samo spoznaena nuznost, svest deka imam motivi porivi a zosto gi imam???Toa ne sum gi biral.Sekoj e rob na svojot karakter,karakterot e sudbina na covekot rekol Heraklit.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Volja imas i svest imas i posakuvanje imas no ne znaci svesta za moeto posstoenje deka jas sum sloboden...bidejki ako sum stvarno sloboden mozam da stanam nevidliv ili odma da znam aikido do perfekcijja ili da gi znam site jazici na svetot, no toa se nevozmozni nesta, a za da sakas nesto se postavuva prasanje zosto ne sakas nesto drugo, primer zosto ne me interesira elektrotehnika ili masinstvo a me interesira filozofija ili zosto nekoj e stvoren za rakometar za bokser a nekoj e naucnik.Znaci ako ima slobodna volja nie slobodno bi mozele da go pravime i ona sto ne sakame da go pravime...no so toa sto go pravime samo ona sto sakame nisto ne sme kazale deka imame slobodna volja tuku samo svest za motivi svest deka nesto sakame ili ne sakame znaci cuvstvoto na slobodna volja ne e slobodna volja tuku samo spoznaena nuznost, svest deka imam motivi porivi a zosto gi imam???Toa ne sum gi biral.Sekoj e rob na svojot karakter,karakterot e sudbina na covekot rekol Heraklit.
Да бидеш слободен и да имаш слободна воља се две различни работи а како што гледам ти ги поистоветуваш.
За првиот болд! Слободната воља е можност или способност да избереш од понудените опции онаа која тебе ти е по воља. Велиш дека ако сакаш да бидеш невидлив или да знаеш аикидо во истиот момент кога ќе посакаш, тоа е неможно и затоа немаме слободна воља. Но пред нецел век и одењето на месечината било неможно а сега е можно, и летањето со машина направена од човекот било неможно а сега е можно, и Науталиус на капетан Немо била само фантазија на Жил Верн а сега е реалност.....границите на можното не се фиксирани и неменливи, тие постојано се поместуваат! Токму затоа вториот болд едноставно недржи вода како што се вели.
Во врска со третиот болд, примерот кој е посочен е токму аргумент за слободната воља! Ако немаме слободна воља тогаш зошто би те интересирала електротехниката и машинството а не филозофијата? Зошто некој се интересира за едното а некој за другото? Можеби затоа што имаме слободна воља?:toe:
Четвртиот болд ми е многу контрадикторен! Велиш ако имаме слободна воља би го правиле она што не го сакаме! Слободната воља значи можност да избереш тоа што ти е воља, нели!
Со петтиот болд се обидуваш да ја потенцираш смислата за нашето постоење и нашите постапки, но таа пак нема врска со слободната воља! Таа постои независно од причината зошто ги имам тие пориви, желби и нагони.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Една слика вреди 1000 зборови, а едно вакво клипче......кажува се! :)

Kajgana Shop

На врв Bottom