Славење полуматура во кафани/мотели/хотели или не ?

• Креатор на темата Мартин`
  • Време на започнување

Дали го подржувате законот на министерството за образование ?

• Вкупно гласачи
    82

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.659
Поени од реакции
8.660
Абе ако ти се слави слави си ти, што прашуваш што се замараш, не веруам дека тоа е лоша идеја.

H

HITCH

Гостин
Да, сето ова што го кажа е в ред, ама зошто родителите слават по кафани, а децата пијат толку многу алкохол? Кај нас малку поинаку се сфаќаат работите. Навистина, 8 години поминати со некого, и тоа во период кога се` уште се гради карактер, е многу долг и важен период, но прославата на крај мислам дека ги маргинализира сите впечатоци, добри или лоши спомени, оти сета лакрдија на крај трае некои 3-4 саати. Децава сега идат да се испијанат и со куп кондоми у нив.

Не велам дека луѓето не треба да се радуваат на успесите кои ги постигнуваат нивните деца, велам дека родителите треба да се насочат повеќе кон едукатвиниот дел, наместо кон прославата за полуматура. :icon_lol:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Да, сето ова што го кажа е в ред, ама зошто родителите слават по кафани, а децата пијат толку многу алкохол? Кај нас малку поинаку се сфаќаат работите. Навистина, 8 години поминати со некого, и тоа во период кога се` уште се гради карактер, е многу долг и важен период, но прославата на крај мислам дека ги маргинализира сите впечатоци, добри или лоши спомени, оти сета лакрдија на крај трае некои 3-4 саати. Децава сега идат да се испијанат и со куп кондоми у нив.

Не велам дека луѓето не треба да се радуваат на успесите кои ги постигнуваат нивните деца, велам дека родителите треба да се насочат повеќе кон едукатвиниот дел, наместо кон прославата за полуматура. :icon_lol:
Родителите не се радуваат зашо децата им слават полуматура, туку зашо нивните деца се радуваат што ќе слават полуматура. Не сум видела до сега родител да собере 60 души у кафана затоа што детето му слави полуматура, може само најблиските дома да дојдат на мезе. Нема страшно во тоа. Овие се убави работи за децата, нека ги слават. На крај краева, тоа и се - деца. Воспитувањето нема врска со славење или неславење на полуматура. Јас кога ќе бидам родител баш ќе ми биде симпатично кога ќе го видам син ми или ќерка ми весели и возбудени, затоа што знам дека имаат способност да се радуваат. А муабетот со алкохол и кондоми што го спомна зависи од воспитувањето на децата. Не сите полуматуранти пијат алкохол и одат у темни улички за да имаат секс. Секакви деца има.
Демек сега прославата ги маргинализира впечатоците... ех, не се согласувам.
Ги преувеличивте работиве, ко децава оргии да организираат на прославата. На крај краева на самата прослава таму се и професорите, а после прославата тоа е веќе на одговорност на родителите.
Јас кога славев до 12 беше прославата, потоа седев еден-два саати во училишен двор, па дојде мајка ми и ме зема. Се немав напиено една чашка алкохол, ниту пак пушев цигари. (Тоа почна во втора година средно)
Има секакви деца и секакви родители. Зависи како родителот ќе си го воспита детето. Јас знам мене мајка ми како ме воспита, јас бев мирно дете, дури и окарактеризирана како бубалица. Немам проблеми со тоа, денес сум тоа што сум.
Една вечер демек ќе влијае на понатамошниот развој на детето?
Не. Нема да влијае.

Шеј Лонг

Koristam kirilica.
Член од
16 јуни 2010
Мислења
1.987
Поени од реакции
1.611
Не гледам причина за славење кога денес средното образование е задолжително.

Член од
29 јануари 2012
Мислења
2.172
Поени од реакции
3.719
Кога јас бев ОСМО не бепе којзнае кога ни стигна некаква писмена порака дали родителите се согласуваат да останиме после 12 часот во хотелот нормално сите потпишаа дека се согласуваат али после тоа право дома. :D

Член од
26 април 2012
Мислења
53
Поени од реакции
37
Што ќе се слави следно, градинка кога ќе завршите? Глупости. Секој може да заврши основно школо. Денеска секој завршува и средно. Па и факултет.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.265
Поени од реакции
18.226
сеа од оваа гледна точка ви изглеа ко копиљаци се собрале слават,тогаш подрукче се размислува.Не се прославува завршувањето на 8мо одд,туку поише разделбата.У секој случај и да нема организирано вака ние у секој случај тогаш ке си отидевме сами.Коа ке се сетам дека уште од 6 си се организиравме за нова година или за у дискотеки идење(јуниор парти до 12),имаше и пиење и цигари,нормално за кој како е воспитан, по тоа ке посегне на таа возраст.И сега коа сум блиску до полнолетство тоа ми изглеа смешно,ама тогаш подруго ми беше...
На крај краева таков е менталитетот на народот тука,сакаме да се забавуваме.Сите како мали сме седеле до касно во мало,сме пиеле по паркови,нешто што децата у Америка сигорно не го правеле.Незнам зашто се форсира тој западен моронизам како нешто нормално..Да бидеш ко робот без чуства баш и не е нормално.

Член од
17 мај 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
2.886
Истиов муабет ми го тераат половина од наставниците. Дека не требало вака да се праи, трошоци големи се правеле, кој знае што сме завршиле.. бла бла.

Абе разбирам се прават трошоци, и фала богу не сме завршиле некое школо големо. Ама ќе ги дадам 750-800 (колку кај нас што се дава) и ем ќе се изнаиграм и изнапијам цела вечер и ќе бидам за последен пат со школските. Дефинитивно нема истите да бидат во гимназија, а и да бидат ќе бидат двајца или тројца максимум. 8 години сме биле заедно, добро е да се заврши тоа на таков начин со славење.

Да, кажавте некој се славело по кафани. Како бе по кафани? Не се дешава тоа кај нас фала богу. Само за учениците е организирана вечер во хотел и толку. Да ми праат мене фешти по кафани дека сум завршил основно? Па не иде во предвид. Си се собираат дома блиските, исто ко за роденден.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.184
Не гледам некој проблем во тоа што се обележуват крајот на основно или па средно образование, иако кај нас надминати се границите...не е ова свадба, (пола-)матура е. Посмешни ми се домашните слави за одејне во прво одд., за поламатура и матура. Се прават банкети како за во војска во времето...ама за жал тоа е приватна работа и не може да се забрани.

Дарко Рибарот

Пуштен пуштен,а фактички го кријат..
Член од
15 мај 2012
Мислења
134
Поени од реакции
46
Ако имаат пари нека се организираат по кафани. И така нема алкохол точење и нема цигари пушење таму.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.459
Поени од реакции
5.873
Во мое време си славевме во ресторан , како свадба да беше , имав партнерка , елегантна облека :tapp: :)
Во време кога сите сме факултетџии , мислам дека губи вредност славењето на таканаречената полуматура.
А памтам и 4 оделение кога завршивме , си славевме на училиште , му купивме подароци на учителот :)

F

fantomX

Гостин
Ма и завршено четврто нека се слави в кафана, нека се врти парата. :pos:

Реално гледано, завршено основно не е никавква причина за славење. Ама нека се слави, весел народ сме ние. Плус, иако прво смешно ми дојде, сепак нека се врти парата.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Абе нека ги однеса негде децава да шетнат, од хотели, мотели нема спомени. Истово го мислам и за матура. Подобро е да се организира некаква екскурзија, крај краева низ Македонија, да не му ја мислат многу учениците за костумчиња, патичиња, чевличиња, па поклон за партнерка, па поклон за партнер и слично. Најдобра забава, подобра прослава од тоа амин.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Полуматура!

Ептен јак повод за славење!:pos::pos:

А тоа што излегуваат полуписмени........

Kajgana Shop

На врв Bottom