Славење полуматура во кафани/мотели/хотели или не ?

• Креатор на темата Мартин`
  • Време на започнување

Дали го подржувате законот на министерството за образование ?

• Вкупно гласачи
    82

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
По грешка стегнав НЕ барам од надлежните под итна постапка да ми се поништи гласот ??
Прифатливо е да се слават достигнувања како завршено средно, одење војска , стапување во брак , дипломирање на факултет ама за завршено основно образование само кај вас во скопје се слави .... можеби и во некои други градови ама јас само за скопје знам
Не бе шо зборвиш т.е шо пишиш како само Скопје, е сега да ти кажам за градчево мое Охрид е данбетар од Скопје друже мој, тука се слави 3 дена недај Боже е работава 1ден одат некаде во некој Ресторан, Кафеана, 2 ден одат пак во ресторан или некој кафич и 3 ден во некоја дискотека 3 дена домаа не се прибираат абе белја работа, трошат еден куп пари, прв пат во животот се прават жива вода и прават еден куп беља, мене не ми е јасно како родителиве им даваат толку кеш на 14 годишни дечишта, месец пред полуматура и месец по полу матура се прави муабет шо ке носиш за 1 вечер? А за 2? Леле со истите патики ке си ? Леле колку пари го купи? вака така абе деца ејјј од 14 години ти тераат некој чалам Чика Куре и Пинки втф.
Уствари ко ке видиш кај нас се се слави и то шо треби и то шо нетреби ебати народот проста раја нецивилизирана!!!

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Не
Исто и сегашниве полуматуранти не слават. Кај нас фино лепо по дома спремаат нешо да се прослави со најблиските и тоа е тоа нема циркузи праење како кај вас.
Ај почните четвртматура да славите ..... исто време си учел и со тие до 4-то одд

Јас разбирам да се прослави матура,банкет,дипломирање,свадба ама за завршено основно ? wtf
Ne mozes da razberes... :)

H

HITCH

Гостин
Јас сум против славење на: полуматура и матура. Што си направил? Си завршил основно односно средно? Е, голем успех... :tapp: Трошоците се друга приказна. Гледам кај мене у маало веќе закажале родителите прослава у кафана за да се пофалат за огромниот успех на нивните деца. Ќерката изгубила невиност у 5. одд, пуши и пие `ко луда и бркаа врски за да помине година на право, само да не иде на полагање, АМА завршила осмо одделение мислам АЛО!!! Тој успех треба да се прослави со сите.

Мене прославата за матура ме кошташе максимум 2000 денари фустанот плус за прославата во Палас 1200 (мислам толку беше). Само фустан шиев, оти кондури си имав, а дома не правев „свадба“, немав никаква потреба да се пофалам дека сум завршила општа гимназија. И овие пари што ги дадов сметам дека се премногу пари за таа глупост, ама бидејќи се поклопуваше со многу тежок настан за целиот клас моравме да бидеме заедно.

• Ми се допаѓа
Reactions: M-1
Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Ne mozes da razberes... :)
Сакаш да се вреѓаме сеа ?
Ако имаш нешто околу мојот претходен пост слободно пробај да составиш една посложена реченица и ќе пробам да ти го образложам моето "несваќање" за славењето на полуматура. Кога веќе ви е тешка разделбата со некој што сте учеле 4 години ај сеа почните и четвртматури да славите ..... исто време имате поминато и со тие дечки што сте учеле до 4 то

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Сакаш да се вреѓаме сеа ?
Ако имаш нешто околу мојот претходен пост слободно пробај да составиш една посложена реченица и ќе пробам да ти го образложам моето "несваќане" за славењето на полуматура. Кога веќе ви е тешка разделбата со некој што сте учеле 4 години ај сеа почните и четвртматури да славите ..... исто време имате поминато и со тие дечки што сте учеле до 4 то
Mali deca se! Deca.
Se raduvaat, odat vo sredno, nova sredina, znaat deka ke pocnat da pusat cigari vo sredno, ke begaat od casovi, ke idat vtora smena u skolo, ke fakjaat deckovci devojki, ke bidat najurbaniot I najoriginalniot sloj od opstestvoto - srednoskolci.
Dovolno pricini za nekoj 14 godisen da se smee, da igra I da slavi.
Deca se ffs, ostajte gi, nisto loso na nikogo ne pravat.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Глупости o_O па кај сакаат нека слават нивна работа .. ако сакаат нека си слават нема потреба некој да им забранува ГЛУПО е да им забраниш едноставно -.- ништо штета не прават не пијат алкохол и слично пошо се дечиња нели не е тоа некое СЛАВЈЕ ЈАКО АУУУУ него онака колку да се порадуваат децата убаво ќе си поминат и ја одбележуваат нивната разделба ...незнам зошто некој да им го забрани тоа -.-

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Mali deca se! Deca.
Se raduvaat, odat vo sredno, nova sredina, znaat deka ke pocnat da pusat cigari vo sredno, ke begaat od casovi, ke idat vtora smena u skolo, ke fakjaat deckovci devojki, ke bidat najurbaniot I najoriginalniot sloj od opstestvoto - srednoskolci.
Dovolno pricini za nekoj 14 godisen da se smee, da igra I da slavi.
Deca se ffs, ostajte gi, nisto loso na nikogo ne pravat.
Најмногу сум против сите овие глупости затоа што се деца. Која е поентата 14 годишно дете да прославува завршено 8-мо .... во странство дури и матурата не ја слават ја сметаат за глупост а кај нас и тоа не е доволно па требало и полуматура.
Не прават ништо лошо деца се ама на децата местото им е дома а не во кафани и ресторани да слават глупости на 14 години

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Ама зашто го гледате тоа ко славење на успех? И завршување на средно не е успех, реално само дипломирање од факултет е успех од сите овие наведени, па пак сите славите матура. И тоа пази во средно само 4 години учиш со некој, додека пак во основно имаш 8 години со истите луѓе, истиот клас.
Не треба да го гледате како успех, едноставно како прослава за збогум на 8 години. 8 години од животот со истите луѓе со кои уствари пораснуваш не е малце. Всушност е многу. Ќе се соберат на исто место 50тина деца, ќе џускаат, ќе играат, некои ќе се смуваат и тоа ќе го зборат после цело лето. Едноставно детски ќе се разделат. Не го гледајте низ призмата на возразен. И јас сум сега возрасна, ама знам каква беше возбудата кај мене. И јас не купував фустани и штикли, ниту пак шминка. Бев облечена во маичка, сукња и патики. И се изнаиграв. И убаво ми беше.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Нека си слават децата зашто да не, ама нека не се замараат со брендирана гардербота за 3 саати која нема никогаш повторно да ја облечат. Ако нешто треба да се ограничи тоа се директорите на училиштата кои преку овие славења им земаат повеќе пари од колку што вреди еден оброк во ресторанот терајќи си бизниси.
И убаво некој кажа погоре, зашто бе да биде ресторан или кафана. Нека отидат во диско некое.

П.С За мене основно е успех тоа е првиот стадиум од образованието
Матурата е созревање и тоа е успех.
Некој кој не продолжува на факс средното му е најголем успех. Не значи дека ако Трајко има врски дека и Игор поминал со врски

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Може да си изнајмат простор и цела генерација или само едно одделение и да си прослават една вечер.Повеќе од 300-400 денари од човек не би ги коштало.Но претеризми како одење во ресторани,хотели,па шетање две недели по продавници по облека,па трошење по 200 евра за облека,славење дома е тоа е претерзиам.Нема ништо лошо во симболично одбележување сепак 8 години не се малце но претеризми е лошо.

М

Мартин`

Гостин
По грешка стегнав НЕ барам од надлежните под итна постапка да ми се поништи гласот ??
Не си само ти таков што направил грешка има повеќе, пишал пост што би одговарало за “ДА“ тоа затоа што брзате одма гласале по насловот на темата а не сте ја прочитале прво темата цела па и анкетата. Незнам дали можат да променат сега ..

Б

Бат Елохим

Гостин
Можат да си прослават на последниот час/ден во училиштето. Исто со јадење, пиење (неалкохолно) грицки и музика.
Строго против кафеани, хотели, мотели.
Мислам алооо 14 години во кафана? Јас не би пуштила мое дете да оди. Ќе ги учиме дека се слави со џингрлака џикица?
Срамота бе...

Баш затоа што се деца и затоа што не им значат ништо такви моронски прослави не треба ни ние да ги поттикнуваме и да ги учиме на нив.

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Не си само ти таков што направил грешка има повеќе, пишал пост што би одговарало за “ДА“ тоа затоа што брзате одма гласале по насловот на темата а не сте ја прочитале прво темата цела па и анкетата. Незнам дали можат да променат сега ..
Не дека од нечитање туку од брзање :D, како и да е го подржувам муабетов нема љутиш,

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Ја памтим полуматура пред 6 год не однесоа во хотел во Охрид 2 или 3 вечера. Една вечер свечено во ресторанот во хотелот и наредната вечер во диско. Али памтим никој не се замараше за облека кој како туку се беше онака кежуал :)

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Од гледна точка кога гледаме сега како малце постари, си викаме:"Леле каква глупост, 8мо завршил, јаки муда!“ И глупост голема ми е искрено полуматура славење, ама кога ќе се сетам јас кога бев полуматурант кој доживљај ми беше, така да немам ништо против. Деца се, ново им е се тоа, се радуваат, па и партнерки ќе си најдат, ќе играат таму со нив и после за тоа ќе зборат уште месец дена.

Kajgana Shop

На врв Bottom