Скутерчиња: Се за и околу нив

Nitro

Veltro
Член од
11 октомври 2007
Мислења
260
Поени од реакции
2
Кога купував се двоумев меѓу SYM i KYMCO, и купив SYM ради дизајнот повеќе ми се допаѓаше. Ама дека може да оди до 87км/ч нема шанси, прво априлиа ср 50 и останати (џилера, јамаха итн.) неможат да стигнат до таа брзина освен ако нема спортски ауспух. Моторот со воздушно ладење оди до некаде 70 а тој што е со водено нешто малку повеќе ама е околу 1800-1900 ми се чини.
Инаку јас полагав за 50 кубика и имам а1-подкатегорија...возачка потврда
Братче јас имам Aprilia SR 50 Di-tech имам поминато 31000 km редовно си го одржавам си менувам делови, последно кога ме мереа со Honda NSR 125, 90 km/h рамно, а се е стандардно на него ништо немам појачвено или такви глупости... СЕ Е СТАНДАРД...

LostGhost

Invisible
Член од
20 јануари 2008
Мислења
252
Поени од реакции
1
Ако имате воздушно ладење и сакате понекогаш во лето да добиете некоја мала снага повеќе и плус некој звук можете да ставите спортски филтер за воздух. Ќе му помогне малку на моторот...
Ние во Штип сите имаме ставено :)

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Братче јас имам Aprilia SR 50 Di-tech имам поминато 31000 km редовно си го одржавам си менувам делови, последно кога ме мереа со Honda NSR 125, 90 km/h рамно, а се е стандардно на него ништо немам појачвено или такви глупости... СЕ Е СТАНДАРД...
ОК, твојата е исклучок :wink:

Ако имате воздушно ладење и сакате понекогаш во лето да добиете некоја мала снага повеќе и плус некој звук можете да ставите спортски филтер за воздух. Ќе му помогне малку на моторот...
Ние во Штип сите имаме ставено :)
Баш ме интересира ова, се осеќа некој разлика на моторот, постартен е или е поголема максималната брзина??

LostGhost

Invisible
Член од
20 јануари 2008
Мислења
252
Поени од реакции
1
Вака, моторот како и секоја машина која работи на бензин поубаво го согорува бензинот кога и влегува ладен воздух.
Така да, летно време посебно воздухот е потопол и ако имате забележено, кога падне ноќ и воздухот почнува да се лади (ова веќе во утрински часови се случува во лето :)) моторот малку мора да ви е постартен а нормално и побрз.
Ова е многу добро испитано кај нас и така сите имаме филтри.
Финтата е во тоа што филтерот е од алуминиум и е во форма на конус, и притоа е составен од повеќе алуминиумски фолии (ролни) така што воздухот мора да помине низ сите нив за да стигне до карбураторот па така стигнува поладен поради самиот ефект на алуминиумот.
А за звукот нема да објаснам ќе оставам сами да видите како работи...нема да бидете разочарани ако ја имате истата болест како мене :)

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
ОК, твојата е исклучок :wink:
не, не е едиснтвена. иам другарче со априлиа ср50, ништо ч`чнато на неа нема... се е стандард. значи од новите е и иде 90-95!
машините не се 50ки, туку 80ки мислам на априлиите. 50цц е ставено само ради закон, ради ништо друго. појаки се каде-каде, имаат сите над 5-6 коња.

и второ, да прашам од поискусните: колку ќе ме кошта да ставам ауспуче асално, спортски филтер и каиш? плус колку km/h ќе добијам на максимална?

ако може поедино за се ова горе да ми наведете марка и цена -))

LostGhost

Invisible
Член од
20 јануари 2008
Мислења
252
Поени од реакции
1
За каиш ќе фрлеш 20 евра, ако ти паднала малку максималната брзина може да ти ја врати
Филтер за воздух незнам колку лесно ќе најдеш, но не би требало да те кошта ни тоа повеќе од 1000 денари, зависи каде ќе побараш, тоа може да си го најдеш и половно поради тоа што не менува ништо дали е нов или половен.
Ауспухчето може да ти однесе од 100 евра па до 200, јас лично имам ставено Pollini го платив на 150 евра но одамна беше тоа.
Со сето ова сигурно ќе добиеш подобрување во секоја смисла но не можам да ти кажам колку оти не знам што машина имаш.
Ама како и да е најмалку 10 км/h мора да иде повеќе.
Ако сакаш да не може да ти се најде конкуренција тогаш ставај ги деловиве, но машината обавезно да е барем 75 ccm напраена и плус ќе сменеш цел карбуратор, ќе си купеш спортски (има од италија донесуваат) и ќе ги сменеш куглиците (ролни), потешки ќе ставеш, па после ќе треба само некои ситници да се доштелуваат.
Маана на сето ова ќе е што моторот ќе ти троши повеќе...
Опс заборавив да стаеш и спортски варијатор.
Ние со сета оваа опрема имаме направено Piago Energy од постарите да иде без мака 130 и да не може никој да те стигне...

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
не, не е едиснтвена. иам другарче со априлиа ср50, ништо ч`чнато на неа нема... се е стандард. значи од новите е и иде 90-95!
машините не се 50ки, туку 80ки мислам на априлиите. 50цц е ставено само ради закон, ради ништо друго. појаки се каде-каде, имаат сите над 5-6 коња.

и второ, да прашам од поискусните: колку ќе ме кошта да ставам ауспуче асално, спортски филтер и каиш? плус колку km/h ќе добијам на максимална?

ако може поедино за се ова горе да ми наведете марка и цена -))
Тоа дека новите одат 90-95 нема шанси! Новите ср 50-ки одат макс 84-85 км/ч а со спортски ауспух одат 90-95 км/ч. А коњажата многу многу не игра важна улога, важен е преносот.
Јас лично ти кажувам на мојот ставив спортски ауспух и даде + 6-7 км/ч и многу подобар старт и убрзување, а во план ми е да ставам Malossi Variomat околу 70 евра кошта.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Каде е Кактусот да пише на темава... Тоа моторче го признавам дека оди ко лудо... А ако ставиш само ауспух, добиваш на сила и одење да, но губиш на трајноста на машината!

Nitro

Veltro
Член од
11 октомври 2007
Мислења
260
Поени од реакции
2
Каде е Кактусот да пише на темава... Тоа моторче го признавам дека оди ко лудо... А ако ставиш само ауспух, добиваш на сила и одење да, но губиш на трајноста на машината!
Епа братче сигурно имаш слушнато за она нашата, Две убајни не бива...:):):) Ако сакаш да си брз ќе жртвуваш нешто.... Трајноста на машината сигурно ќе е(или во краен случај недај боже и ти самиот):)...

А за каишот дечки(барем за Malossi) знам дека има две должини(од кои едниот каиш е спортски), неколку запци разлика има, но сепак има преголема разлика во перформансите на моторот... Со мои очи гледав каква разлика има, и со мои раце осетив... Уште еден совет за тие што сакаат спортски филтер за воздух треба мало штеловање, иначе мојте да изгубите премногу на перформансите(да не се зачудите, не е никаков проблем):):)
Исто така уште една финта има во ролните, пробајте да ги измешате 3 со 3, 3 потешки(за крајна брзина) и 3 полесни(за старт) ќе видите има подобрување... Само да гледате на распоредот, мора да е една по една. На пр тешка, па лесна, пак тешка и тн. или обратно не е важно. Само да се запази овај редослед бидејќи може да дојде до беља во варијаторот....

Член од
27 јануари 2008
Мислења
1.611
Поени од реакции
85
SR 50 R е супер скутер и незнам зошто би требало да се ставаат тие спортски „работи“, кога купуваш скутер (мотор) најбитно е да те одвезе на местото на кое сакаш, и да го имаш што повеќе , јас сакам да земам GENERIC XOR мене лично тоа ми се допаѓа, а кога сме кај брзината за мене не е многу битна бидејќи јас не купувам мотор за да се тркам, се знае мотори за тркање се тие појаките... и така.. позз

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Па за кој како... Има некој сака малку да се проба со веспата, која оди повеќе, па од таму тргнува се :) Ај ауспуче, ролни спортски, клипче поголемо, па ај после цел кит...

Член од
20 ноември 2005
Мислења
614
Поени од реакции
64
Опширна тема :)
Aprilia sr 50 е 49cc али иде 80 , 85 дека е све до преносот еластичност на машина и нова технологојија секако и пренос само со некој средна калса издуф иде над 90 да ....али по вестачки пат му кревате обрати и нормално ке страда радилица итн итн итн....

За каиш малоси не би играл него би добил нешто повеке км/х на крајна засто повисоко го крева на ламела и вариатор али и трајност од неркој 5000 км и менјај не за дзабе е 20 евра а стандарден Yamaha Minarelli e 35

Спортски филтер е глупост ако не е апла моќна машината дури и кај мене имам преработен air box.......

Ламела имаш на наш пазар Malossi fly Која е замена за стандардна и доста добра за Base kitovi ...Додека кај Malossi delta мозес со федери да го стелуваш појдовниот момент да пример да тргна на 8.000 обрати...

Со вариатор нема да добиеш нисто друго освен осетливост на гас...и добро распоредено еднакво убразнје ...тоест нема да има каснење кога додаваш гас ...

Пренос имаш секундарен и примарен али то у наредна прилика :)

[FONT=&quot]CORSA CYLINDER KIT, 70 CC, POLINI 4.12 / 42 votes [/FONT]
[FONT=&quot]If combined with the right components (race-exhaust, carburettor,...) Polini's Corsa kit will produce up to 14 Bhp; topspeed will be up to 140 kph. This kit should be run on a carb of at least 17,5mm diameter, only then will there be sufficient internal cooling. If set up properly, this kit may be [More][/FONT]
[FONT=&quot]CORSA CYLINDER KIT, 70 CC, POLIN[/FONT]
[FONT=&quot]€190.93[/FONT]

[FONT=&quot]STAGE6 CARB KIT DELLORTO 22MM 4.33 / 9 votes [/FONT]
[FONT=&quot]This Stage6 carburetor kit comes with a 22mm Dellorto PHVB carburetor, a big intake manifold (the only one you can use with this carb) and a throttle cable. Highly recommendable if you have a MidRace or a Racing cylinder and want better cylinder filling and therefore higher power output.[/FONT]
[FONT=&quot]€[/FONT]95

[FONT=&quot]REEDBLOCK POLINI EVOLUTION 3.66 / 29 votes [/FONT]
[FONT=&quot]Polini reedcage with larger intake area for more efficient gas flow. Vulcanized surface. Comes with carbon fibre reed valves.[/FONT]
[FONT=&quot]REEDBLOCK POLINI EVOLUTION Add to Cart REEDBLOCK POLINI EVOLUTION Add to your personal list of wishes more Information on REEDBLOCK POLINI EVOLUTION [/FONT]

[FONT=&quot]€32.79[/FONT]

[FONT=&quot]CRANKSHAFT MOTOFORCE EVOLUTION 0.00 / 0 votes [/FONT]
[FONT=&quot]State-of-the-art fullcircle crankshaft. Equipped with high quality silver thrust washers and bearings, this is an inexpensive option for all Midrace and Racing engines of up to 15,000 revs.[/FONT]
[FONT=&quot]CRANKSHAFT MOTOFORCE EVOLUTION Add to Cart CRANKSHAFT MOTOFORCE EVOLUTION Add to your personal list of wishes more Information on CRANKSHAFT MOTOFORCE [/FONT]
[FONT=&quot]€92.57[/FONT]

[FONT=&quot]STAGE6 R1200 EXHAUST 4.46 / 65 votes [/FONT]
[FONT=&quot]The newest development from Stage6. This is a pure racing exhaust that yields high performance and of course comes without homologation for road use. It is designed for cylinders with up to about 12,000rpm. It should see about 2 hp more than the Stage6 Pro, which already has a lot of horsepower. [More][/FONT]
[FONT=&quot]STAGE6 R1200 EXHAUST Add to Cart STAGE6 R1200 E[/FONT]
[FONT=&quot]€237.82[/FONT]

[FONT=&quot]High Quality race clutch from Malossi. You can adjust the rpm at which the clutch engages by increasing the spring preload. You need a bit of dexterity for this, though.[/FONT]
[FONT=&quot]ATTENTION! Since 98, Minarelli engines (Aprilia, Yamaha) come with new clutches. Please check whether your clutch has two or [More][/FONT]
[FONT=&quot]MALOSSI DELTA CLUTCH (105MM) Add to Cart MALOSSI DELTA CLUTCH (105MM) Add to your personal list of[/FONT]
[FONT=&quot]€80.04[/FONT]

[FONT=&quot]ECO WINGBELL (105MM) 3.50 / 2 votes [/FONT]
[FONT=&quot]Remake of a clutch bell design that already has been on the market for quite some time (e.g. Malossi, Adige and Metrakit). Additional cooling fins on the outside of the clutch bell result in an increased mass, but also in a temperature that is up to 70° lower. Available with differently coloured [More][/FONT]
[FONT=&quot]ECO WINGBELL (105MM) Choose Sub-Article more Inf[/FONT]
[FONT=&quot]€33.75[/FONT]

Бујрум :)

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Кактус браво за стручните одговори
Предлагам ние што сме од Скопје неделава со скутерчиња и помали моторчиња :) да направиме една добра тура до водно или било каде околу Скопје.

Nitro

Veltro
Член од
11 октомври 2007
Мислења
260
Поени од реакции
2
За каиш малоси не би играл него би добил нешто повеке км/х на крајна засто повисоко го крева на ламела и вариатор али и трајност од неркој 5000 км и менјај не за дзабе е 20 евра а стандарден Yamaha Minarelli e 35
Епа сега....:) То е 5000-6000 максимум, другар мој имаше таков фабрички ставен, ојде до кај 6500-7000 и го искина на 3 парчиња:) Али вистина беше ламја невидена дури го имаше.... Со Gianelli Silencer и Malossi каиш 93-94 некогаш и 95(со мене з'ш сум многу лесен):)

Член од
27 јануари 2008
Мислења
1.611
Поени од реакции
85
Абе никој не ме слуша.... :) незнам што ке ви се тие додатоци скутер-скутер да се одвезеш нема да се тркаш, но ај секој си сака побрзо, подобро, појако, но во сето тоа добро има и лошо поздрав до вас јас ако земам скутер ке дојдам со вас... поздрав...

Kajgana Shop

На врв Bottom