Скопје calling... асална Архитектура needed!

Дали ви се допаѓа архитектурата во Скопје?

• Вкупно гласачи
    236

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Serpico напиша:
Шеиците си го имаат Дубаи. Со Скопје што правиме... ?
Да рушиме се што се коси со урбанистичкиот план на Кензо танге и да го оствариме тој план со сите можни корекции со кои би бил применлив со бројот на жители и автомобили за едно 30 години од сега. :hahi::hahi:

Fluffy

Hellraiser
Член од
6 мај 2007
Мислења
1.373
Поени од реакции
16
Kenzo Tange go naprai MNT i nedovrshenata visechka zeleznichka stanica...da go vikneme da prinaprai ushte neshto...moze ke lichi na druga planeta siroto Skopje.

Романтичар

Се хранам масно и навивам гласно!
Член од
10 јануари 2006
Мислења
125
Поени од реакции
0
Fluffy напиша:
Kenzo Tange go naprai MNT i nedovrshenata visechka zeleznichka stanica...da go vikneme da prinaprai ushte neshto...moze ke lichi na druga planeta siroto Skopje.
Почина пред некоја година.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Fluffy напиша:
Кезо танге направи само урбанистички план кој македонските градежни изведувачи кој ради „да се извадат повеќе пари“ кој ради непрофесионалност го (изивнете на израз) усраа тој урбанистички план.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Nekako kako da mi ja podzaboravivte poshtata koja predstavuva remek delo na arhitekturata od svetski kalibar.Kenzo mozel voda da mu nosi na Janko Konstantinov i brat mu Gjorgi,ama ni si imame "zicka" pa trebalo se shto nekoj Japonec ke proektira da implementirame vo Makedonija.Prvo Kenzo Tange ne ziveel vo Makedonija za da go oseti "mirisot" ili ona shto nas ni treba i shto ni odgovara za nashi uslovi.Vtoro Kenzo proektite gi dade bez pari kako humanitaren poklon samo da bidat izgradeni spored negovite planovi so shto ke nanize svetska slava,iako istovremeno gi imavme Dushko Popovski koj go proektirashe trgovski ili Konstantinov Gjorgi koj ja proektirashe katolickata katedrala (prekrasen proekt),ama ako bil Japonec toa ke bilo dobro.:):):)

D

Delux

Гостин
Убав ви е градот,имате уба урбана средина...ама можите да наминете низ Битола на широксокак колку за пример да ја видите нашата архитектура.Дека е исклучително фантастична,без заебанција...

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
ABC напиша:
Nekako kako da mi ja podzaboravivte poshtata koja predstavuva remek delo na arhitekturata od svetski kalibar.Kenzo mozel voda da mu nosi na Janko Konstantinov i brat mu Gjorgi,ama ni si imame "zicka" pa trebalo se shto nekoj Japonec ke proektira da implementirame vo Makedonija.Prvo Kenzo Tange ne ziveel vo Makedonija za da go oseti "mirisot" ili ona shto nas ni treba i shto ni odgovara za nashi uslovi.Vtoro Kenzo proektite gi dade bez pari kako humanitaren poklon samo da bidat izgradeni spored negovite planovi so shto ke nanize svetska slava,iako istovremeno gi imavme Dushko Popovski koj go proektirashe trgovski ili Konstantinov Gjorgi koj ja proektirashe katolickata katedrala (prekrasen proekt),ama ako bil Japonec toa ke bilo dobro.:):):)
Има разлика АБЦ јас не викам да бидат изградени објектите точно како што било наведено во проектот на на Танге туку урбанистичкиот план негов да се почитува, има голема разлика од урбанистички план до архитектура на еден објект.
На пример во градски ѕид приземјето и мезанинот според не требале да бидат деловни простории туку паркинг за станарите, што и е логично бидејќи паркинзите пред зградите на градски блок се премногу тесни за сите возила на станарите.
а гаражата помеѓу Градски Ѕид и кулите можеле да бита пониско наместени и евентуално со по еден спрат надоле плус, а над нив немора да го има жлочникот кој го има сега.
подвозникот кај што е стоковна куќа мост требал да е кај судска палата со што на танге однапред му било јасно дека ако се ставио раскрница таму дека ќе биде затка.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
ABC напиша:
...Kenzo mozel voda da mu nosi na Janko Konstantinov i brat mu Gjorgi,ama ni si imame "zicka" pa trebalo se shto nekoj Japonec ke proektira da implementirame vo Makedonija....iako istovremeno gi imavme Dushko Popovski koj go proektirashe trgovski ....
Мала забелешка - Јанко Константинов и Ѓорѓи Константиновски не се браќа.

Душко Поповски - веројатно мислиш на Живко Поповски, неодамна починатиот познат македонски архитект.

Инаку, имате поента и двајцата. Кензо да живеел некоја година во Македонија ќе направел далеку подобар план. Дека бил ѕвер архитект - бар во тоа време - бил. Дека проектот му е изменат бајаги - изменат му е.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Знаете дека во план се три 50 катници во Скопје? Дијагонала, првата карши Холидеј Ин, втората кај пицерија Занзибар и третата кај комплекс банки

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
аууу НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, само облакдери нее. подобро да ги срушат руските и да изградат на нивно место увбави станбени згради до 6 спрата. или пак нека го срушат веќе тој хангарот наречен универзална, и нека изградат нешто солидно а не монтажно.
Облакодерите го прават градот постуден по деловен, јас би сакал да го видам скопје како топло место за живеење.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Bacillus gagous напиша:
аууу НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, само облакдери нее. подобро да ги срушат руските и да изградат на нивно место увбави станбени згради до 6 спрата. или пак нека го срушат веќе тој хангарот наречен универзална, и нека изградат нешто солидно а не монтажно.
Облакодерите го прават градот постуден по деловен, јас би сакал да го видам скопје како топло место за живеење.
Za seto toa se potrebni pari be gago,shto nie voopshto gi nemame ili gi imame samo za izgradba na delovni objekti od koj investitorite gledaat nekakov "kjar" a se drugo mi deluva kako "promashena investicija".Sepak gledajki vo globala Skopje e ubav grad so dobri urbanisticki reshenija koj bi bile ushte podobri so mali korekcii vo soobrakajot.Mislam deka dva podzemni premini bi ja reshile seta rabota vo pogled na urbanizmot.Pa znaesh li deka samo za plakanje nacionalizacija na imotite kade treba da se reshi urbaniot haos potrebni se nekolku miljardi evra?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Serpico напиша:
Мала забелешка - Јанко Константинов и Ѓорѓи Константиновски не се браќа.

Душко Поповски - веројатно мислиш на Живко Поповски, неодамна починатиот познат македонски архитект.

Инаку, имате поента и двајцата. Кензо да живеел некоја година во Македонија ќе направел далеку подобар план. Дека бил ѕвер архитект - бар во тоа време - бил. Дека проектот му е изменат бајаги - изменат му е.
Blagodarnost do sekogash "marliviot" Serpico za korekcija na moite greshki,malku so iminjava sum "nemarliv" pretezno se vnesuvam vo arhitekturata i detaljite a iminjata gi podzaboravam.A za Janko i Gjorgi mislev deka se braka i deka sorabotuvale na nekolku idejni proekti kaj nas i vo svetot,sepak toa ne ja menuva voopshto nivnata izvonredna zasluga za shirenje na relativno dobriot glas shto gi "bie" Makedonskite arhitekti kaj nas a ushte poveke vo svetot.Cinam deka vi kazav kako eden od podobrite arhitekti vo Finska e Vladimir Tomevski a ushte koj znae kolku gi ima po svetot koj ne se exponiraat kako Kenzo ili slicni na nego,osobeno od faktot shto Makedonija samo do pred 17 godini voopshto ne znaea deka postoi.:)

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Delux напиша:
Убав ви е градот,имате уба урбана средина...ама можите да наминете низ Битола на широксокак колку за пример да ја видите нашата архитектура.Дека е исклучително фантастична,без заебанција...
Ако имавте и вие земјотрес ќе имавте мочани згради како МНТ. Од друга страна, можеби ќе имавте и аеродром ама барем на тебе за разлика од мене, баба ти не починала од срушен таван... :wink:

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
163
Не е лоша на одредени делови од градот. Ама на другите:kesa::tapp::toe:

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Vlatko_Rusin напиша:
Не е лоша на одредени делови од градот. Ама на другите:kesa::tapp::toe:
Кои делови од градот ти се допаѓаат, а кои не?

Кои згради, маала, улици.... Let's talk it through :)

Kajgana Shop

На врв Bottom