Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Леле феноменална идеја,баш тоа ни фалеше.....
Мене лично повеќе би ми се свиџало да има парк таму. Иако сега има ледина за пасење овци и е тотална утка тој простор. Не ми е до згради. Но, ако веќе решиле... Од една страна не ми се допаѓа барок. Но, ако изберат друг стил се соменевам дека ќе биде убава зградата и дека ќе одговара веќе со изграденото...Во принцип е добро што се гради ама подобро е убаво паркче од тоа бетонот што е на куп.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Мене лично повеќе би ми се свиџало да има парк таму. Иако сега има ледина за пасење овци и е тотална утка тој простор. Не ми е до згради. Но, ако веќе решиле... Од една страна не ми се допаѓа барок. Но, ако изберат друг стил се соменевам дека ќе биде убава зградата и дека ќе одговара веќе со изграденото...Во принцип е добро што се гради ама подобро е убаво паркче од тоа бетонот што е на куп.
Се согласувам со тебе. Јас очекував дека тој дел ќе се искористи за еден убав парк со фонтани. Не знам дали намерата е да се затвори МОБ од сите страни, ама стварно подобро ќе биде тука да остане зеленило.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.459
Поени од реакции
5.873
Се согласувам со тебе. Јас очекував дека тој дел ќе се искористи за еден убав парк со фонтани. Не знам дали намерата е да се затвори МОБ од сите страни, ама стварно подобро ќе биде тука да остане зеленило.
Центар на градот е , се искористува секоја дупка. Жена парк е во близина , кај Света Богородица е предвиден уште еден плоштад и пешачка патека над кејот.
Доста е , овој дел има доволно отворен простор , уште и плоштадот Скендербег ќе биде во близина.

Иначе од Холидеј ин до Мавровка , тој дел ми е малце како досаден има мало движење на луѓе и никаква околина.

Не знам да кажам што би прилегло на тој дел.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Центар на градот е , се искористува секоја дупка. Жена парк е во близина , кај Света Богородица е предвиден уште еден плоштад и пешачка патека над кејот.
Доста е , овој дел има доволно отворен простор , уште и плоштадот Скендербег ќе биде во близина.

Иначе од Холидеј ин до Мавровка , тој дел ми е малце како досаден има мало движење на луѓе и никаква околина.

Не знам да кажам што би прилегло на тој дел.
Колонада споменици! :D

Кај им дадов идеја кај се запустив. :(

Член од
27 мај 2012
Мислења
265
Поени од реакции
124
Значи овие више не се нормални што праат!
Ова се прошири 10 пати повеќе од колку што било предвидено на почетокот (не дека ми се свиѓаше нешто и тогаш). Груевски главен архитекта у градов. Нека иде во Казахстан, Азербејџан или некои такви земји каде шо се правело ова. Сега свртив МТВ Собраниски и гледам се збори баш за Скопје 2014, овие од власт зборат нон-сенс работи. :confused:

Едниствено нешто што ми се свиѓа од новиве работи се новите автобуси, жичарата, кружниот тек кај Католичка (на кој во средина ќе ставаат споменик:cautious:) и некои други ситници. Како не им текна да направат некој парк тука во Центар.
Имам уште многу да зборам за ова ама џабе изгледа...

Се фрустирам више кога шетам низ град кога гледам на каков хаос личи се. Плус цел град е раскопан највеќе можно! И не гледам дека во скоро време нешто ќе се среди.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Срам ми е каде живеам.
Не знам само со кое право го уништија Скопје, кое иако не беше совршено, си го сакав најмногу на свет. Сега не личи на ништо. Каков барок, ова е урбана шизофренија.
Со кое право го третираат градов како нивна приватна сопственост, Лего ленд на кој можат да си прават згради, гаражи, фонтани и што ти не? Дали им е тоа наследство од дедо или татко? Доста веќе се изживуваат над градов!

B

Black Guard

Гостин
Која штета за нас како нација,од една страна се удира на Македонизам,а од друга сој оживувањето на Бугарските мумии се врши деректна саботажа на Македонизмот,се прашувам дали го заборавиме конески или мисирков кој говореше за Македонцки работи...наах не за Барок,не за александров и неименуван воин на коњ..кој е тоа??

Александар,Филип или само воин некојси,без сомнение интерпретацијата на ова архитектонско лудило е два чекора напред 3 назад,ајде што отидоа 300 милиони отидоа и не се за жалење во споредба со штетата која е направена на македонското национално јадро...они уништија СЕ што беше градено 50 години,поставија кич и шундерај и секако дозволија ние Македонците да се расправаме за прашања за кои не би требало што во најмала рака е дестабилизирање на националното ткиво.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.459
Поени од реакции
5.873
Јас не слушнав ниеден да се воодушевува на новите згради во стар мотив , од спомениците.

Како може Скопје со 10 нови објекти во стил од пред 3 века да привлече туристи од земји од кај што потекнува тој стил на градење , каде пола од градовите се такви.

Тоа е перење на мозок и на нешто друго.

35 милиони евра зграда , толку ни кошташе таа зградата на Уставен Суд или за што беше.

Епа кошта , гледам и во Турција изградиле џамија од 40 милиони евра , кошта , пошто ја направиле да изгледа како од пред 500 години.

Енвер Хоџа знаете за неговата идеологија , на сите страни од Албанија изградил бункери.
Се проценува дека изградил 700.000 бункери низ цела Албанија.
Можел да изгради по една куќа за секое семејство , но тој избрал бункери , создавајќи имагинарни напаѓачи и мислејќи дека така ќе ја одбрани државата.

И сега некој да ме убеди мене дека врие од туристи заради 10 згради и 30 споменици ?
Дека полаците , австријците , германците , италјанците ... лудуваат по изгледот на Музејот на Вмро , зградата на МНР и катната гаража во барок стил ?

Повише задоволство и емоции ми креваат овие слики подолу , него ли градбите што на живо ги гледам во Скопје.

Уживајте и вие во сликите :

Член од
19 октомври 2010
Мислења
576
Поени од реакции
344
Која штета за нас како нација,од една страна се удира на Македонизам,а од друга сој оживувањето на Бугарските мумии се врши деректна саботажа на Македонизмот,се прашувам дали го заборавиме конески или мисирков кој говореше за Македонцки работи...наах не за Барок,не за александров и неименуван воин на коњ..кој е тоа??

Александар,Филип или само воин некојси,без сомнение интерпретацијата на ова архитектонско лудило е два чекора напред 3 назад,ајде што отидоа 300 милиони отидоа и не се за жалење во споредба со штетата која е направена на македонското национално јадро...они уништија СЕ што беше градено 50 години,поставија кич и шундерај и секако дозволија ние Македонците да се расправаме за прашања за кои не би требало што во најмала рака е дестабилизирање на националното ткиво.
Логикава ти е најака страна мајкеми... Па логичару, ни пред 50 години нетребало да се гради во Скопје бидејќи така им ја уништиле архитектурата на турците, а они пак и сите остали будали што граделе на светов требало да непипаат ништо и така сите среќни да си живеевме во...

КАМЕНО ВРЕМЕ

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.895
Срам ми е каде живеам.
Не знам само со кое право го уништија Скопје, кое иако не беше совршено, си го сакав најмногу на свет. Сега не личи на ништо. Каков барок, ова е урбана шизофренија.
Со кое право го третираат градов како нивна приватна сопственост, Лего ленд на кој можат да си прават згради, гаражи, фонтани и што ти не? Дали им е тоа наследство од дедо или татко? Доста веќе се изживуваат над градов!
ее... го уништија бе матер им ебам покварено,уништувањето почна уште со поставување на бандери за струја за да Скопје има електрификација..срамота! Скопје требаше како турска касаба да остане,све што оставил султан Сулејман така и да остане!

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.459
Поени од реакции
5.873
ее... го уништија бе матер им ебам покварено,уништувањето почна уште со поставување на бандери за струја за да Скопје има електрификација..срамота! Скопје требаше како турска касаба да остане,све што оставил султан Сулејман така и да остане!
Неодржувањето е уништување.

Неодржувањето на патиштата , железничката мрежа , болниците , училиштата , канализационата и водоводна мрежа , енергетските централи , црквите и џамиите = уништување.

Затоа велиме дека се уништува тоа што е изградено 50 и 500 години.

Мојата спротивставеност на проектот повише била од финансиски причини и заради нивната поставеност.

Прескапи ми се, кога споредувам со наши услови.

И уште кога читам дека за реконструкција на 123 локални патишта (264км ) потребни се само 22,8 милиони евра , никако не можам да подржам 4 споменици да се исто како 123 локални патишта (250 села да се спасат од дупките).

Не можам да подржам 100.000 жители да бидат меѓусебе далеку 117км , кога можат да бидат само 53км.
Зошто ? Затоа што 20 милиони евра не можат да се издвојат.

Избери ти , сакаш 4 споменика или пак на илјадници граѓани да им скратиш 65км , а 100.000 други да ги спасиш од дупките и уништените патишта ?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.895
Неодржувањето е уништување.

Неодржувањето на патиштата , железничката мрежа , болниците , училиштата , канализационата и водоводна мрежа , енергетските централи , црквите и џамиите = уништување.

Затоа велиме дека се уништува тоа што е изградено 50 и 500 години.

Мојата спротивставеност на проектот повише била од финансиски причини и заради нивната поставеност.

Прескапи ми се, кога споредувам со наши услови.

И уште кога читам дека за реконструкција на 123 локални патишта (264км ) потребни се само 22,8 милиони евра , никако не можам да подржам 4 споменици да се исто како 123 локални патишта (250 села да се спасат од дупките).

Не можам да подржам 100.000 жители да бидат меѓусебе далеку 117км , кога можат да бидат само 53км.
Зошто ? Затоа што 20 милиони евра не можат да се издвојат.

Избери ти , сакаш 4 споменика или пак на илјадници граѓани да им скратиш 65км , а 100.000 други да ги спасиш од дупките и уништените патишта ?
Со спомениците претераа,и ја сум против..ем претераа ем се прескапи,еден ден мора да искочи на видело зошто е таква цената и кој се омрсил.

Kajgana Shop

На врв Bottom