Скопски „пеерчиња“ речник

Член од
20 ноември 2010
Мислења
738
Поени од реакции
749
Ах, само колку ви е криво што не сте од Скопје, па сеа нема како па акцентот и дијалектот скопски бил лош, хах.. Баш е екстра на кој не му чини нека не иде бе у скопје нека си седи на свое, и нека си слуша свој дијалект, а дали е пеерски, баш напротив пофраерски говор нема бе, кој губи има право да се љути, ајт:salut:
Аман бе, па вие Скопје го направивте поголема метропола од Лондон.. хах! Ако толку ни е криво, ќе се преселиме во Скопје, барем тоа е возможно.

Инаку мене не ме нервира скопксиот дијалект, туку ме нервира кога ќе видам некои скопјани со патики од шутка, а ми се ценат ко којзнае кои да се, па те мерат од глава до пети, се смешкаат, се прчат, се лигават.. и тоа само затоа што тие се од најголемата метропола Скопје, а ние другите не сме. Ова незнам дали да го опишам повеќе како нервоза, или како жалост.. пошто чувствувам и малку жал за тие таквите, што мислат дека со патики од 1000 денари се некој и нешто. :icon_lol:

А, ги почитувам оние Скопјани кои што секогаш се топ, и навистина има причина за да се занесуваат, но такви има во сите градови во Македонија, не само во Скопје. :)

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Аман бе, па вие Скопје го направивте поголема метропола од Лондон.. хах! Ако толку ни е криво, ќе се преселиме во Скопје, барем тоа е возможно.

Инаку мене не ме нервира скопксиот дијалект, туку ме нервира кога ќе видам некои скопјани со патики од шутка, а ми се ценат ко којзнае кои да се, па те мерат од глава до пети, се смешкаат, се прчат, се лигават.. и тоа само затоа што тие се од најголемата метропола Скопје, а ние другите не сме. Ова незнам дали да го опишам повеќе како нервоза, или како жалост.. пошто чувствувам и малку жал за тие таквите, што мислат дека со патики од 1000 денари се некој и нешто. :icon_lol:

А, ги почитувам оние Скопјани кои што секогаш се топ, и навистина има причина за да се занесуваат, но такви има во сите градови во Македонија, не само во Скопје. :)
Ти не мразиш Скопјани, ти мразиш сељаци. А такви ги има насекаде, само зашто Скопје е голем град па ги има во поголем број, гледано вкупно од сите сељаци во Македонија.

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053

Ne ti ide na nervi koa nekoj
- Si gazi be braat? Ili koa te dogovara da te nosi na kafe? Baska, nemoes da odbies, tipkata e avion, dat. U maalo doeka sedime, ke pomine malava I te frka parfem 2 min posle nea, ti eem.
Peer, kje si najdam nekoe takvo pice, ti eem. Da ne me napinja, kje si vladeeme po gradov. Kje ja rasturam od kovanje, nema da moze da ide malata dat hahaha
Ne, da se uozbilime, ne moes poise od 2 da imas, kje te otikrijat be braat..
- Takaaaa?
- Da be datijam, u ova gradov ne moes da prdnes u picku mater, ebati seloto.
- Brat daj ti od toa hageto nai mi, ke mi treba, da mi bide medoi utre koa ke idam na Vodno
- So koj ke ides be pederiste?
- So sestra ti!
- Na majga ti da I go nacukam, majmun eden!

Odvratni mi se peercinjava I bratcinjava!!

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
- Si gazi be braat? Ili koa te dogovara da te nosi na kafe? Baska, nemoes da odbies, tipkata e avion, dat. U maalo doeka sedime, ke pomine malava I te frka parfem 2 min posle nea, ti eem.
Peer, kje si najdam nekoe takvo pice, ti eem. Da ne me napinja, kje si vladeeme po gradov. Kje ja rasturam od kovanje, nema da moze da ide malata dat hahaha
- Takaaaa?
- Brat daj ti od toa hageto nai mi, ke mi treba, da mi bide medoi utre koa ke idam na Vodno
- So sestra ti!

Мене ме нервира кога ќе видам постови на латиница, многу ме замараат да ги читам.

Член од
20 ноември 2010
Мислења
738
Поени од реакции
749
Ти не мразиш Скопјани, ти мразиш сељаци. А такви ги има насекаде, само зашто Скопје е голем град па ги има во поголем број, гледано вкупно од сите сељаци во Македонија.
Не, јас никој не мразам, само ми е жал кога гледам некој да се прчи и те мери, а уствари носи некој патики од 1000 денари максимум.. блуза, фармерки ЧКЉ а се замислува дека е некој и нешто, и во право си такви има насекаде.

Инаку морам да додадам дека скопскиот дијалект ми е ептен фенси, обожавам кога разговарам со некои културни, урбани скопјани. Незнам зошто на некој му пречат скопјаните и скопскиот дијалект. И нормално е луѓето што се од град со + 600 000 жители да имаат различен менталитет и различно однесување од луѓето што се од град со 30 000 жители..

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
“скопски педерчиња“ има насекаде низ градовите не само низ скопје, мада тамо е матрица и сере педери оловер’д-плејс, и после овие што идат у скопје на факултет драмски тамо јебемлига, и дојдат за викенд у родниот град, и продават финти чуени и изведени од “скопски педери“
Ама тоа мене не ми смета воопшто, ја сум машко и си гледам женски.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Не, јас никој не мразам, само ми е жал кога гледам некој да се прчи и те мери, а уствари носи некој патики од 1000 денари максимум.. блуза, фармерки ЧКЉ а се замислува дека е некој и нешто, и во право си такви има насекаде.
Не моеш да бидеш некој и нешто со ефтина облека?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Леле пак истите муабети...:facepalm:
Секој дијалект и акцент си има своја убавина, јас си зборувам скопски и си го сакам скопскиот дијалект и никогаш не коментирам за тоа како другите зборуваат.
Аман више со тие локал-патриотски препукнувања од сите страни, досадни сте, ама стварно!

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
- Takaaaa?
- So sestra ti!

Кој збори вака во Скопје?

Може користиме бе и брат прекумерено али не ги развлекуваме зборовите и не користиме пцовки како завршен збор на секоја реченица.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Кој збори вака во Скопје?

Може користиме бе и брат прекумерено али не ги развлекуваме зборовите и не користиме пцовки како завршен збор на секоја реченица.
Кај живееш у скопје? У драчево?
Иди у центар/аеродром/ново лисиче (особено ново лисиче).

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Кај живееш у скопје? У драчево?
Иди у центар/аеродром/ново лисиче (особено ново лисиче).
Ново Лисиче и вака зборат може само копиљаците пред маало и тоа најглупите али во ни еден случај вака не зборат повеќето.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ново Лисиче и вака зборат може само копиљаците пред маало и тоа најглупите али во ни еден случај вака не зборат повеќето.
Зборат поише него шо мислиш. Може не се повеќето али ќе бидат.
И ја зборам вака некад, али тоа ми е по навика, механизам на уклапање, зависи со кој праам муабет - така враќам.
Некад со охриѓани (пробувам) охридски, со струмичани - струмички, ново лисичани - пеерќиња, и тоа потсвесно ми иде, не дека намерно праам.
И отпосле ми е глупо коа ќе се издеси тоа пошто глеам дека ме гледаат чудно мислат дека ги ребрам.

Kajgana Shop

На врв Bottom