Скопски „пеерчиња“ речник

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Абе кој збори боље од вас? Никој...освен ние :p

Channar

гастроентерохепатолог
Член од
3 јуни 2011
Мислења
199
Поени од реакции
255
Маше, шутије? Ја онака баш си имам размишљано на темата како тоа ние збуриме, и сериозно не ми е јасно шуви пречи уствари? Зашо онака ја поштуем секакво зборење се дур не е онака, безвезе и да не моеш ништо да сконташ, шо уствари ти збори фацата. Сфаќаш?
Мала лекторска поправкаЧ
Маче, шутиа? Ја онафкич, баш иам размишљано на темата као збуриме, и сериозно не контам и не капирам шо уствари ви смета ? Зашо онака ја поштуем секакво зборење све дур не е онафкич, као, тапич и да не моеш нишо да сконташ, шо уствари ти кажуе фацата? Ти текнуе? (Скопски јазик, ЈБТ дијалект) ОКИ?

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Еее бе скупски буљаши, иде летото уште 2 менструации. Каде ќе идете на одмор бе?
У Охрид , нели?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Еее бе скупски буљаши, иде летото уште 2 менструации. Каде ќе идете на одмор бе?
У Охрид , нели?

без пари комплетен смештај и комплет режија за луксузна исхрана у по луксузните хотели на сама ривиера на охрид, било кој да ми уплати и да ме части нема да идам... зашто охрид има една гоооолема маана... а тоа е: ИМА ОХРИЃАНИ (ориѓанчишта)...

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
без пари комплетен смештај и комплет режија за луксузна исхрана у по луксузните хотели на сама ривиера на охрид, било кој да ми уплати и да ме части нема да идам... зашто охрид има една гоооолема маана... а тоа е: ИМА ОХРИЃАНИ (ориѓанчишта)...
Те молиме биди фин и дојди. Не знам како летово ќе го поминеме без тебе, каква Ривиера , ако треба во Инекс ќе те сместиме и дел од езерото да поседуваш, воедно може и да пиеш ако ти се присака.
Моли ме скупски дојди.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Те молиме биди фин и дојди. Не знам како летово ќе го поминеме без тебе, каква Ривиера , ако треба во Инекс ќе те сместиме и дел од езерото да поседуваш, воедно може и да пиеш ако ти се присака.
Моли ме скупски дојди.
тебе верувам дека не ти е јасно, ама на другиве што го прочитаа ова твое парче текст сега им е целосно јасно за она погоре што го пишав...

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
тебе верувам дека не ти е јасно, ама на другиве што го прочитаа ова твое парче текст сега им е целосно јасно за она погоре што го пишав...
Ти си нејасен со твојот пост дека мразиш охриѓани воедно и мене, скупјанец еден (буљаш).
Море кој те ебат, сакаш дојди сакаш никогаш неидај во Охрид. Иначе немаме ние потреба од ископлексирани ликови како тебе.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Ти си нејасен со твојот пост дека мразиш охриѓани воедно и мене, скупјанец еден (буљаш).
Море кој те ебат, сакаш дојди сакаш никогаш неидај во Охрид. Иначе немаме ние потреба од ископлексирани ликови како тебе.
јас не реков дека мразам охриѓани, нити пак те навредив тебе или некого јавно. за да мразиш некого треба да го познаваш па да одлучиш дали го мразиш. кога реков охриѓани има мислев на вашиот однос на непрофесионализам кој како луѓе кои нудат туризам е КАТАСТРОФА!!! услуги на многу ниско ниво а цени како за делукс услуга. неможе бе со исковани даски во кафана да се тера турзам. неможе бе 45 минути да му мавтам на келнерот да дојде за да му нарачам. неможе бе да не пушташ топла вода да има цело време во објект со 6-10 соби (20-30 луге) и да биде со едно купатило за сите... неможе нескафе да го наплаќаш 3 евра и тоа само зашто келнерот сватил дека сум од скопје...

од тој аспект зборев а не дека ги мразам охриѓаните... зашто би ги мразел? јас го мразам само вашиот шарлатански однос, не се сите охриѓани исти, ама повекето се... чест на исклучоците, во кои очигледно не спаѓаш ти, бидејки се докажа со тоа “кој ме ебе“ и со “буљаш скупски“... ете затоа ке ви се празни охридот се повеке...

СРЕЌА, велам стварно среќа што одредени личности се свестија па има надеж да се спаси охрид... еве сега за прв пат ви направија обука на хотелиерите и угостителите каков однос треба да се има со туристот... на некого му текна дека ако се продолжи вака начисто ке рикне туризмот... а златно езеро, природа и историја имате во градот... се надевам дека свати што ти зборам... мада чисто сумњам...

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
ахаха немате потреба. Кај и да е и од холандски геријатрии нема да пуштаат фосили за да ги крадете... има да молите и да плачете за скопјанишча.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
јас не реков дека мразам охриѓани, нити пак те навредив тебе или некого јавно. за да мразиш некого треба да го познаваш па да одлучиш дали го мразиш. кога реков охриѓани има мислев на вашиот однос на непрофесионализам кој како луѓе кои нудат туризам е КАТАСТРОФА!!! услуги на многу ниско ниво а цени како за делукс услуга. неможе бе со исковани даски во кафана да се тера турзам. неможе бе 45 минути да му мавтам на келнерот да дојде за да му нарачам. неможе бе да не пушташ топла вода да има цело време во објект со 6-10 соби (20-30 луге) и да биде со едно купатило за сите... неможе нескафе да го наплаќаш 3 евра и тоа само зашто келнерот сватил дека сум од скопје...

од тој аспект зборев а не дека ги мразам охриѓаните... зашто би ги мразел? јас го мразам само вашиот шарлатански однос, не се сите охриѓани исти, ама повекето се... чест на исклучоците, во кои очигледно не спаѓаш ти, бидејки се докажа со тоа “кој ме ебе“ и со “буљаш скупски“... ете затоа ке ви се празни охридот се повеке...

СРЕЌА, велам стварно среќа што одредени личности се свестија па има надеж да се спаси охрид... еве сега за прв пат ви направија обука на хотелиерите и угостителите каков однос треба да се има со туристот... на некого му текна дека ако се продолжи вака начисто ке рикне туризмот... а златно езеро, природа и историја имате во градот... се надевам дека свати што ти зборам... мада чисто сумњам...
Или ти не си бил во Охрид или шпекулираш?
1 болд. Која е таа кафана со исковани даски?
2 болд. Кој е тој објект?
3 бодл. Не верувам во ова, и ако е така има решение. Фискална сметка бате треба да ти даде, а сигурен сум дека даваат затоа што има инспекции на секој чекор.
"Кој те ебе" и "буљаш" се резултат на твојот претходен пост со "Охриѓаништа". А и темата е насловена Скопски пеерчина така да не треба воопшто да те иритира.
Друго нешто. Јас не зависам од туристите тоа што работам нема врска со туризмот во Охрид, а и не редам туристи.
Сватив шо зборуваш, иако твојот пост ми наликува на научна фантастика со измислувања.
ахаха немате потреба. Кај и да е и од холандски геријатрии нема да пуштаат фосили за да ги крадете... има да молите и да плачете за скопјанишча.
Така само вие мислите, јас мислам дека повеќето кои се залагаат за туризмот во Охрид се скопјани. Бидејќи тие ги закупуваат дискотеките, шанковите и плажите во летниот период.
А од холанѓаните само хотелите за престој и аптеките имаат корист друг никој.
Охрид ќе плаче ако не идат србите не скопјаните,за ова прашајте кој било охриѓанец истото ќе го потврди.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
колку за контекст од муабетот претходно дека власта финансираше кампања за подобрување на туризмот во македонија, еве ги и видеата кои се финансирани од владата а наменети се за охрид и охридските угостители секако и апартманџии, ренташи и остали луге кои заработуваат преку туризмот...

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
Онтопик: Да има многу србизми во скопскиот дијалект меѓутоа, нема кршење на муцка ко шо има во другите.
Тоа е тоа......без навреда кон луѓето што не се од Скопје,али стварно не можам ниту еден македонски дијалект.....само скопски бе бате :D Во македонскиот јазик имаш само 2 говора,селски и скопски :P
Иначе на нас ни зборат за србизмите,а што да кажат онда за кумановците ?

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
колку за контекст од муабетот претходно дека власта финансираше кампања за подобрување на туризмот во македонија, еве ги и видеата кои се финансирани од владата а наменети се за охрид и охридските угостители секако и апартманџии, ренташи и остали луге кои заработуваат преку туризмот...
Зарем на владата и веруваш?

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Мене само еден глагол ме вади од такт, глаголот зема, во минато свршено време е ЗЕДЕ, пример во реченица, Тој ја зеде гитарата и почна да свири, а не Тој ја зема гитарата и почна да свири. Обично го слушам нештово по синхронизацииве, го читам низ текстови и ме вади од такт.
1.Јас зедов
2.Ти зеде
3.Тој/таа/тоа зеде
4Ние зедовме
5Вие зедовте
6Тие зедоа

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Kaj si be braaaaaaat be peeeeeeer?
Tagaaa?
Ajde be, ke praime kombinacija...

Znaev nekoi vicovi za ovie kaj si be peer be braat ama nikako da gi sklopam kako bea, samo delovi mi teknuvaat xD

Kajgana Shop

На врв Bottom