Скопски „пеерчиња“ речник

Член од
25 јуни 2006
Мислења
759
Поени од реакции
10
Секој дијалект има свои карактеристики.Само едно нешто ме нервира кај скопскиот дијалект.Па ама бе луѓе, научете да ги искоренете тие зборови од скопскиот дијалект и да не ги употребувате каде треба да се зборува литературно македонски.Е тоа е лошо, зошто на повеќе места, пр. ТВ и слични скоро сите водители се од Скопје.Имам забележано како зборуваат на скопски не внимавајќи на литературните правила.
Инаку, во главно дијалектот е добар.
Se slozuvam so tebe okolu toa deka nasite Skopski novinari, ne zboruvaat literaturno a nekoi duri ne se ni trudat, vo taa grupa spaga i nasiot precednik i da ne ja zaboravam tipkata na makedonska sto nemoze da pogodi R!
A stoi i toa deka novinarite od ostanatite gradovi (raka na srce ima i islkucoci) si zborat na svoj dijalekt namesto literaturno. No isto taka tuka spagaat i profesorite i nastavnicite koi predavaat makedonski jazik i koi na svoite casovi isto taka zborat na dijalektot vo zavisnost od gradot vo koi ziveat. Ne treba da napomena deka i tuka ima isklucoci no koi se mnogu retki. Samo prisustvuvaj na nekoj cas po makedonski kade se recitira "T'ga za jug" na dijalekticki govor...
Koga veke sakate , nas skopjancistava da ne stavite vo laf muabet, najprvo razgranicete sto e toa dijalekt a sto zargon. Najverojatno poveketo koi replicirale na temava ne im se jasni tie dva, sosema razlicni poimi!

Tanes

Ништо Море!
Член од
23 јули 2006
Мислења
664
Поени од реакции
6
Ќе забораев.... Нова шема у ск е ...

Пеер дај не ме напнувај... Што ме напнуваш итн или незнам точно како беше
Пеер дај не ме напињај ...Што ме напињаш...

Член од
10 ноември 2008
Мислења
40
Поени од реакции
1
Богами овие скопјаните шо ке беше јазик:Иначе јас си сум од Битола и едно време имав дечко скопјанец(со извинуванје кон чкембарите):pos2: и одам јас во скопје кај него демек на одмор една недела и се паѕи.Јас излегвам од автобус и то:
„ Абе цуци кај си ма ја овдека пола саат дремам а онаа(и сеа одма ми менва лица а „онаа„ фактички сум ЈАС) ми титка као да е у ск , луда си ма: И сеа следва најакото:„ ае ќе идеме до кај мене се облакаш и идеме у град пошо имало нешо „кур се тресе некој пиволенд„
и јас дремам шо е сеа то кур се тресе хахах и ни разбрав ни ништо ама поќутив шо да прам:toe:
Јазик многу чуден не велам дека битолскиот нешто поарен ама .....

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Богами овие скопјаните шо ке беше јазик:Иначе јас си сум од Битола и едно време имав дечко скопјанец(со извинуванје кон чкембарите):pos2: и одам јас во скопје кај него демек на одмор една недела и се паѕи.Јас излегвам од автобус и то:
„ Абе цуци кај си ма ја овдека пола саат дремам а онаа(и сеа одма ми менва лица а „онаа„ фактички сум ЈАС) ми титка као да е у ск , луда си ма: И сеа следва најакото:„ ае ќе идеме до кај мене се облакаш и идеме у град пошо имало нешо „кур се тресе некој пиволенд„
и јас дремам шо е сеа то кур се тресе хахах и ни разбрав ни ништо ама поќутив шо да прам:toe:
Јазик многу чуден не велам дека битолскиот нешто поарен ама .....
:pos: Скроз сме отидени со тоа глаите... најбољи сме бе пеерче. Плус, признај сеа пред луѓео, секоја битолчанка више ужива у скопски излазак и курцање скопски кеш по кафичи, него истото да го праи у Битола. А и скопските фраери се бољи од битолските. :pos2:

Член од
10 ноември 2008
Мислења
40
Поени од реакции
1
хаха признавам бе пеерче кога идев во скопје освен кај дечкото си ги посетував ГТЦ Рамстор,ова новово соравија а кои фраери се подобри хмм но комент овде оти ....:kesa:поарно да си ќутам:helou:

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
:pos: Скроз сме отидени со тоа глаите... најбољи сме бе пеерче. Плус, признај сеа пред луѓео, секоја битолчанка више ужива у скопски излазак и курцање скопски кеш по кафичи, него истото да го праи у Битола. А и скопските фраери се бољи од битолските. :pos2:
Пер шо ти е, да ти ибам...кој може да измисли бољи речник од нашиов.
Има закон зборови и се остало од фрази до интерпункција.
А уствари сеа, со грциве ако се решат да биде и Скопје у името додавка, уште боље за нас. Ќе ги заебеме сите и уствари ќе бидеме држава у држава. :tv:

city park boy

Red Legend Sınce
Член од
30 март 2007
Мислења
2.338
Поени од реакции
22
пеерче јас мислам нема везе тоа шо знам напињате со свашта и онака не моеш да се опуштиш ти текнуе :) :D

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Маше, шутије? Ја онака баш си имам размишљано на темата како тоа ние збуриме, и сериозно не ми е јасно шуви пречи уствари? Зашо онака ја поштуем секакво зборење се дур не е онака, безвезе и да не моеш ништо да сконташ, шо уствари ти збори фацата. Сфаќаш?

LeoMessi10

Lionel Andress Messi
Член од
12 април 2008
Мислења
2.316
Поени од реакции
268
Маше, шутије? Ја онака баш си имам размишљано на темата како тоа ние збуриме, и сериозно не ми е јасно шуви пречи уствари? Зашо онака ја поштуем секакво зборење се дур не е онака, безвезе и да не моеш ништо да сконташ, шо уствари ти збори фацата. Сфаќаш?
Абе имаш тема Шмизла-Речник!

Бушавка

Differentiated by Style
Член од
4 јули 2008
Мислења
746
Поени од реакции
61
Се возат еден дечко и една девојка у автобус...И дечково онака педерастично...."Лилаааа види го времево, па шо ке праиме сеа". А девојкава му вика "Лилаааа, знаеш дека тоа ЛИЛААААА јас го измислив, замисли да не го измислев ќе немаше сеа што да праиме муабет". :tapp: Ова е жива вистина луѓе, пред мопи очи се случи

Only*ME

Kaлимеро... :/
Член од
2 август 2008
Мислења
249
Поени од реакции
4
Хахаха ми се допаѓа темава ајде да откачам и јас нешто скопско:

Види го типон ме буља од прееска незнам шо му е филмот мислам алооо кој ропак е па уше нешо ау ми се праи.

Пеер кај ќе ја вртиме шемата вечер? Да идеме у кафана на шабанарија или клаберчиња сакаш нешо да се праиме мене ми е све исто.

Влагам ја у бе два (В2) коа глеам ружни фаци шо да ти причам пер да ти ибам онака ме пукнаа бедови незнаеш цела вечер даун бев и као капак на сВе ми доаѓа еден клошар ама ме напна незнаеш ја му викам дечко дај бе не тапацирај не бее сељак си е сељак ме напна нешо бројче да му даам а ружен дури тужен беше.

Итн има уште мал милион ситуации со нашиов Скопски :pos2::pos2:

Член од
10 ноември 2008
Мислења
40
Поени од реакции
1
ц.ц.ц. Абе ти ибам све „шошорко еден„ коа го слушнав ова ск во автобус во несвест хахах:nesvest:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
ц.ц.ц. Абе ти ибам све „шошорко еден„ коа го слушнав ова ск во автобус во несвест хахах:nesvest:
:pos: ШОШОРКО ? Не не, тоа не е скопски извини, бог знае од каде било момчето, а и да е од скопје, некоја интерна шега е.

Kajgana Shop

На врв Bottom