So teska glava, so mrzliva dusa, umoren, iskilaven, strosen, bez verba, bez ljubov, bez cel, kako senka se vlecam megu lugeto i ne znam: sto sum jas, zosto ziveam, sto sakam? I mene veke mi se cini deka ljubovta e glupost, deka neznostite se blutkavi, vo rabotata ne naogam smisla, pesnite i plamenite zborovi mi izgledaat trivijalni i stari. i nasekade jas vnesuvam taga, studena zdodevnost, nezadovolstvo, odvratnost sprema zivotot...SOSEM PROPADNAV! (Chehov)
Se e dim, se e nisto, se e bunilo na apsolutnoto!(Jurij Mamleev)
Recept za dolg zivot: Zivej sekoj den po malku!(Kiro Urdin)
Premini vo druga forma, nikoj ne te zabelezuva...
Se dodeka ne napravis nesto sto se koci so mojot interes si dobar, ako ne-sum bil vo zabluda
Imas identitet brojot na tvoite lica e reduciran
Ljubovta ima svoj nagon, taa znae da go pronajde patot do srceto kako i najmaljiot insekt odi po cvetot so neodoliva volja ne plasejki se od nisto...Zatoa koga edno cuvstvo e vistinsko, negovata sudbina ne e neizvesna...
Kade potoa zaminuva preostanatata ljubov i koj ja smetuva, koj ja isfrla kofata i kade e kontejnerot...
Toj den ke mu receme na Pekolot:
-"Se napolni li?"
A Pekolot ke odgovori:
-"Ima li uste?"
Site gi zaboraviv, no seedno, nema ni sto da se pameti.Se e iluzija, no jas sum uveren deka se e vo red.(M.Selimovik)
Zosto vo toj povik na cistat dusa pocuvstvuvav taga i zosto srceto tolku bolno mi se stegna? Ako nekogas ti zatreba mojot zivot, dojdi i zemi go... (Chehov)