Izgleda i Bibika ja spoznala sushtinata na ljubovta kako sto toa go pravi Hese:
"Ne gi otfrlam i ne gi mrazam sentimentite i sentimentalnosta, naprotiv, se prashuvam: od shto zhiveeme, kade go spoznavame nashiot zhivot ako ne vo nashite emocii? Shto kje mi e poln novchanik, solidna smetka vo banka, ubavo ispeglano odelo, edna ubava devojka, ako ne chuvstvuvam nishto, ako mojata dusha ne ja dvizhi nishto? Chuvstvitelnosta, nezhnosta i dushata koja lesno vibrira, toa e ona so koe sum jas obdaren i na toa treba da go zasnovam zhivotot. Da smetav na silata na moite muskuli i stanev bokser, nikoj od mene nema da ocekuvashe da gi proglasam za neshto sporedno. Da sum vesht ekonomist i da rakovodam so golema firma, nikoj od mene ne bi baral da ja preziram kalkulacijata kako neshto pomalku vredno. No vo posledno vreme od poetite se ocekuva da go otfrlat tokmu ona shto gi pravi poeti: dushata koja umee da se vozbudi, sposobnosta da se zaljubat da sakaat i gorat, da si poklonuvaat sebesi chuvstva i da zhiveat vo svetot na emocii, da dozhiveat nepredvideni i nadprirodni iskustva; treba da go zamrazat se ona shto e najvredno vo niv. Pa dobro neka im bide; no jas so toa ne se soglasuvam, mene moite chuvstva mi se podragi od site cinizmi na ovoj svet i samo tie me sprechija vo godinite na vojnata da ne podlegnam na sentimentalnosta na cinicite i da ne se zagream za pukanje. ..."
Samo da ne pishuva nekoj po inercija... ;-)