Молк по заканите од Брисел за воведување контролни механизми
06.11.2010 18:44
По најавите дека Брисел на сите земји од регионот ќе им воведе контролни механизми поради неспособноста да го спречат бранот на емигранти кои ја преплавија унијата, во Македонија молк.
Дури и во регионите од каде имаше најмногу баратели на азил во европските земји, најавите од Брисел ги сметаат за нормални. Признаваат дека сами се виновни, дека сонувале мед и млеко, свесни дека тоа во моментот е невозможно.
„Ова сами себеси си го направивме, сами си правиме грешки. Европа нам ни дозволи слободно да патуваме, и јас сум бил во Швајцарија, Германија и сум се вратил, ама народон падна на лагите на туристичките агенции“, изјави Шабан Насуфи, жител на с.Оризари.
Камбер Камбери од Оризари веќе 23 години живее во Австрија. Има разбирање за оние кои за подобар живот тргнаа преку граница.
„Од тогаш кога заминав на запад до денес ништо подобро не се случило во село Оризари и воопшто во Македонија, повторно продолжува невработеноста, младите ја напуштаат земјата поради тешките услови за живеење, се е исто“, вели Камбер Камбери, жител на с.Оризари.
Жителите од липковскиот регион ја научија лекцијата, азил во западно европските држави нема, но бараат од владата да им обезбеди подобар живот и нови работни места.
„Од село Слупчане сум, се занимавам со пиперки, со земјоделство, но работава не е добра, нема ниту фабрика, ништо, за џабе си работиме“, вели Реџеп Исени, жител на с.Слупчане.
Најголем проблем останува невработеноста, нешто е инвестирано, но уште фалат многу работи.
„Фали вработување на младите, многу малку млади се вработени, тоа не загрижува многу а земјоделството не се развива, работи колку сакаш, ама од земјоделството не можеш да си обезбедиш ниту леб“, изјави Џеват Шабани, претседател на месна заедница Оризари.
Проблемот со азилантите се појави со визната либерализација во декември минатата година. Азиланти од Македонија и Србија ја преплавија Белгија, по што дојде предупредување ова да не се повтори.
Во понеделник Брисел воведува контролни механизми, со што де факто слободниот визен режим нема повеќе да биде толку слободен.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=129845