Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Мое мислење - ако сте на долните ~20% од населението во РМ, вашата среќа се наоѓа во странските западни земји.
Eve i moe milsenje-Ako ste nad 20% od naselenioto vo RM i seuste ziveete so mama,tato,baba.,snaa,vnuci.... komotno moze da preziveete so rozovite ocila na sebe pritoa davajki prognozi (od pred kooperacija) kako se zivee vo drugite drzavi...!

S

Samurai_Sk

Гостин
Исселувањето од место каде што си се родил, си се школувал, си живеел, секако дека има свои предности и недостатоци. Предностите вонглавно се финансиски. Познато ми е и тоа ,,жалење,, од западниот живот на македонските исселеници, но не мислам дека тоа е само ради тоа дека сакаат да се чувствуваат дека се над некој, туку за избегнување обврска да се грижат за некој определено време. Животот во Германија, а верувам и во другите западно Европски земји е сличен, а тоа вклучува да немаш многу слободно време за да пречекуваш роднини од Македонија, да им бараш работа, да ги издржуваш со месеци и сл. Тоа го искусив и на моја кожа. Втор братучед од Македонија ми се жалеше на тешкиот живот, и покрај полното работно време што го имаше во Македонија, со плата од 350 еу. Па ајде, извал бугарски пасош, и дојде кај мене. Прво, секако беше проблем наоѓањето на работа - не прифаќаше било каква работа, туку сакал баш административна, каква што работел во МК, а гермаснки знае само неколку поздрави, и некое средно ниво на англиски. Никакви стручни, барани квалификации. Тоа траеше веќе 2 месеца, и се беше на мој трошок. Потоа најде, односно му најдов работа во трговски центар, и мала соба за живеење - па не сакаше да се тргне од кај мене. Проблеми со јазик, па санитарна книшка, па одјавувања, пријавувања, сметки итн итн. Тоа веќе доаѓа преку глава, и не мислам дека некогаш повторно ќе пречекам на гости од поширокиот круг на семејството.
Тие што се способни, можат да се снајдат во било која држава, самостојно. Ја летово гледам доста млади луѓе од МК, по Бургер Кинг, Мегдоналдс, разни болници. Исто, на одмор бев во Малта, и таму далеку повеќе од очекувано, Македонци кои работат од чистачи, до келнери, па и до одлични работни позиции. Зборував со некои од нив, сите се снаоѓале самостојно, некои преку агенции, преку посредници. Значи, тоа е до секој индивидуално. Никој не може да спречи некого да оди било каде.
Тоа е факт дека никој не може да те спречи ако си доволен решителен, поентата ми беше зошто се жалат нема потреба, тие во исто време се фалат и се жалат за животот надвор од Македонија??? Ајде ти разбери ги

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Тоа е факт дека никој не може да те спречи ако си доволен решителен, поентата ми беше зошто се жалат нема потреба, тие во исто време се фалат и се жалат за животот надвор од Македонија??? Ајде ти разбери ги
Од каде па ти толку сигурен дека некои немале потреба од жалење?не е све злато што сјае

S

Samurai_Sk

Гостин
Од каде па ти толку сигурен дека некои немале потреба од жалење?не е све злато што сјае
Со самиот факт дека сами се фалат, ти солат памет, се е практично се си има ред не како тука а после од еднаш почнуват да се жалат, па ако не е све злато што сјае, Македонија е тука, Македонија не ве заборава секогаш сте добродојдени и ако вие ја заборавивте Македонија

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.351
Поени од реакции
1.219
Треба да си начисто ЛУД да се каеш ако си заминеш..

Член од
11 февруари 2013
Мислења
156
Поени од реакции
241
Па, реално, и не е се така мед и млеко, никаде. Мене лично, ми се жалаат на животот во Македонија, претежно луѓе кои се неспособни да направат нешто сами за себе. И цело време, само се жалат, се жалат, веќе до таа граница што гледаш дека очекуваат да им се понудиш за помош. Ако веќе некој гледа дека нешто не му иде во животот и смета дека неговото знаење и стручност не се доволно оценети во МК, веќе треба сам да превезми одговорност за исселување или што и да е. Мене еве претежно ми се жалат луѓе кои на над 25 год се издржувани од домашните, во секое време имаат време за кафе, целосна слобода, по цели лета по плажи, немаат потполно никакво работно искуство, а со тоа ниту работна навика, а знаат да кажат дека целиот работен систем во МК не функционира (иако тоа е само мисловен поим за нив, а немаат никакво лично искуство во тој систем), и ми напоменуваат непрекинато дека само Германија е спасот за нив.
И сега што да им се одговори на тие како нив?
Ако им кажеш дека во Германија ќе заборават што е спиење секојдневно до 15h. - не веруваат, и тоа е жалење од моја страна.
Ако им кажеш дека кога си примен на работно место во Германија, значи дека работодавачите очекуваат твоја максимална посветеност за добро на инситуцијата каде работиш - и тоа е жалање.
Исто и дека околината е многу различна, и многу навики стекнати во Македонија, треба да се менуваат за опстанок во Германија, како постојаната дружба, искачања надвор и сл - и тоа е жалање.

Значи, да не се разбереме погрешно, не те категоризирам како неспособен, туку пренесувам од лично мои гледишта како изгледа моето ,,жалање,, кон некој од аспект на западниот живот. И пак ќе повторам, за тие што се решени и знаат дека имаат квалитети, постои интернет, огласи, знаат сами да си средат документација и да одат да работат и заработуваат кај сакаат.
Затоа во последно време дискусии од овој тип целосно избегнувам, зошто се некорисни и бесмислени, а не дека не сакам да помогнам. Кај тие што очекуваат помош колку и да помагаш, исто е, додека помагаш е ок, а потоа пак на старото.

Последно уредено:

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Денес за 7 саати заработив пола од платата на моите (работат за просечна македонска плата). Како да се каеш што си се иселил ?

S

Samurai_Sk

Гостин
Па, реално, и не е се така мед и млеко, никаде. Мене лично, ми се жалаат на животот во Македонија, претежно луѓе кои се неспособни да направат нешто сами за себе. И цело време, само се жалат, се жалат, веќе до таа граница што гледаш дека очекуваат да им се понудиш за помош. Ако веќе некој гледа дека нешто не му иде во животот и смета дека неговото знаење и стручност не се доволно оценети во МК, веќе треба сам да превезми одговорност за исселување или што и да е. Мене еве претежно ми се жалат луѓе кои на над 25 год се издржувани од домашните, во секое време имаат време за кафе, целосна слобода, по цели лета по плажи, немаат потполно никакво работно искуство, а со тоа ниту работна навика, а знаат да кажат дека целиот работен систем во МК не функционира (иако тоа е само мисловен поим за нив, а немаат никакво лично искуство во тој систем), и ми напоменуваат непрекинато дека само Германија е спасот за нив.
Ако им кажеш дека во Германија ќе заборават што е спиење секојдневно до 15h. - не веруваат, и тоа е жалење од моја страна.
Ако им кажеш дека кога си примен на работно место во Германија, значи дека работодавачите очекуваат твоја максимална посветеност за добро на инситуцијата каде работиш - и тоа е жалање.
Исто и дека околината е многу различна, и многу навики стекнати во Македонија, треба да се менуваат за опстанок во Германија, како постојаната дружба, искачања надвор и сл - и тоа е жалање.

Значи, да не се разбереме погрешно, не те категоризирам како неспособен, туку пренесувам од лично мои гледишта како изгледа моето ,,жалање,, кон некој од аспект на западниот живот. И пак ќе повторам, за тие што се решени и знаат дека имаат квалитети, постои интернет, огласи, знаат сами да си средат документација и да одат да работат и заработуваат кај сакаат.
Затоа во последно време дискусии од овој тип целосно избегнувам, зошто се некорисни и бесмислени, а не дека не сакам да помогнам. Кај тие што очекуваат помош колку и да помагаш, исто е, додека помагаш е ок, а потоа пак на старото.
Потополно си во право дека тој што сака да си има добар финансиски живот ке најде пат да стигне до тоа и нема да изгуби ни секунда од своето време жалејќи се за неговата состојба. Но не ме разбра мене ме иритират луѓето што се во странство и ти кажуват дека овде во Македонија убаво се живее што ви е на вас,зошто постојано се жалите??? Па ако убаво се живее тука зошто тогаш го трошиш твојот живот работиш,плаќаш даноци за туѓа држава? врати се живееj и ти добар живот како нас овде, батка сите знаеме како се живе таму како се живе тука да не претеруваме со исти муабети, јас лично уште не сум до толку решителен да ја напуштам земјава, работам во државна институција, плус работам после тоа 2 саати од кои месечно земам пола од плата на државна институција што е добра пара за 2 саати дневно 5 дена во неделата, не сум оженет, немам свое семејство па со тие пари добро ми е тука, ама утре задутре работите ке се сменат ке треба да мислиш за други, а јас со тие пари тешко дека ке се снајдам па затоа дури и од сега го подготвувам теренот кога ке дојде до тоа да бегам од овде

Последно уредено од модератор:

OziLLLL

MADRIDISTA
Член од
8 октомври 2008
Мислења
3.334
Поени од реакции
1.892
Денес за 7 саати заработив пола од платата на моите (работат за просечна македонска плата). Како да се каеш што си се иселил ?
makedonya vecna fale mi nogy, ama i tuka ne e loso :) Тај е маабето :)

Член од
1 април 2014
Мислења
125
Поени од реакции
42
kaenje samo zosto ziveeme tamu prost primer a mnogu vazen posle samo tri meseci prestoj vo germanija mi dojde pismo od opstina prv vpecatok mi bese sum zaebal nesto no toa pismo bese nameneto kako se odrzuvam kako ziveam e sega jas sum 25 godisen tatko mi e 55 i se na se vo mk on ima 5 godini staz od bivsa sfrj drugo sve nastrana rabota kako se snaogal i vo site tie godini nikogas ne ni stignalo pismo kako sme zivi so sto opstojuvame begajte site od tamu poz

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.481
Поени од реакции
9.219

во МКД се жали и тепаниот и не тепаниот, имам другар кој што така добро е ситуиран што покрај станбено има и финансиски приход од некој 20000 евра годината и ми вика, "нема тука ништо, ке бегам" ....

Член од
11 февруари 2013
Мислења
156
Поени од реакции
241
во МКД се жали и тепаниот и не тепаниот, имам другар кој што така добро е ситуиран што покрај станбено има и финансиски приход од некој 20000 евра годината и ми вика, "нема тука ништо, ке бегам" ....
Тоа е нормално секој да иде да живее кај сака, без оглед на финансиски приходи. Мене ми е што секогаш се наоѓаат луѓе во Мк што за своето сопствено незадоволство и личен неуспех ги наоѓаат виновници нивни роднини што живеат во странство. И као себични се, не сакаат да помогнат, не сакаат ова, не сакаат она, се жалат не чинело во странство.. Мислам, треба здраво да се размисли и да си живеат според сопствените можности, не може некој да биде виновен за нечиј неуспех. Многу од нас сме се преселиле без помош од никого. Ниту сме обвинувале некој. Еве конкретно јас уште во средно школо полагав Б2 тест од германски јазик, уште во прва година на факултет почнав со работа за странски студенти низ Германија, секое лето идев се до завршување на студиите, и после дипломирањето и покрај тоа што можев и во Македонија да работам, јас сепак се одлучив да се надоградувам и да ја градам мојата кариера во Германија. Лична одлука. Сеа што се однесува за помош, јас нормално им помогам на моите родители со снаоѓање, исто и брат ми кој оваа година се запиша на студии во Цирих, Швајцарија, и поради обемноста на студиската програма односно неможноста да заработува и да студира истовремено, јас го помагам финаниски. Ама кога ќе почнат да ми се нафрлуваат некои 2-ри, 3-ти братучеди, или други роднини и познаници затоа како во Македонија ништо не чинело, те системот, те образованието, те самата околина.. па као ај дај помогни што можеш да дојдеме и ние кај тебе. Е тоа ми е преку глава, и едно време огромни напори вложував за да ги мотивирам сами да постигнат нешто. Меѓутоа ми помина и тоа, не се замарам повеќе ниту со објаснувања, ниту со ништо. Секој живее толку убаво колку што е способен да си дозволи.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Најчесто, луѓето што се стварно за жалење не се жалат, најчесто тоа се луѓе што имаат малку повеќе, а се жалат оти знаат дека така може ќе добијат уште повеќе. Луѓето што навистина се за жалење, се најчесто доста повлечени и скромни.

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.029
Поени од реакции
7.131
Искрено не верувам некој да се кае што ја напуштил Македонија.Да можеби му фалат некој работи од Македонија, би сакал почесто да ја посетува, но освен тоа нема за што да се кае.Тоа што го постигнува горе за 1 година во Македонија нема да го постигне за 10 години.Јас најмногу од сите верував во приказната дека треба да успееш овде во Македонија, и дека успехот на ниту едно друго место не вреди како да успееш овде.Сеуште го мислам истото, но за жал тука не ти се дава ниту најмала шанса да успееш во животот.Овој месец сватив многу работи, а една од нив е тука никогаш нема да си успешен освен ако не се случи некое чудо.

Ќе земам пример еден.Едни овде од маалото беа финансиски далеку зад нас во секој поглед.Значи пред да ја фати кризата моето семејство коja трае година и пол, ние за нив бевме богаташи.Немаа ништо, едвај сврзуваа крај со крај.Заминаа во Германија некаде после Нова Година и сега се вратија со ново ауто од 4000 евра.Тотално сменети луѓе, насмеани расположени, едноставно се гледа колку таа промена влијаела врз нив позитивно во животот.Што ли ќе беше со тие луѓе ако останea овде.
Разговарав со дечкото бидејќи се имаме и ти вика освен проблемот што јазикот не ми е научен се друго таму е супер.Ми фалат другарите али тоа е , таму живеам многу поубаво од тука,имам кола, што сакам можам да си го приуштам а притоа и пак останува нешто за штедење.
Друг пример е мој другар.Дечкото дојде од Радовишко во Струмица бидејќи во Радовиш нема работа за него.Работеше како келнер,живееше овде под кирија,создаваше во животот и тоа на 20 години.Сакаше да оди во Швајцарија но ради формалности во документите не успеа.Сега замина во Црна Гора на жими мајка, успеа да најде таму работа, и живее топ.Еј една Црна Гора пружи поубав живот од Македонија.Сигурно во Црна Гора не прави илјадници евра, но пак живее поубав живот од овде.Не е се до материјалното, има и многу други фактори кои влијаат да ја напуштиш Македонија и да не сакаш да се вратиш овде.

Сума сумарум, не верувам некој да има причина да се кае што избегал од овде.Да беше само до финансиите проблемот.Цело општество е ојдено у курац, погледнете само како живее 80 % од младината овде и се ќе ти стане јасно.А работите од ден на ден само се влошуваат, и се повеќе губам надеж дека ќе дојдат подобри денови овде.

Последно уредено:
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Да веруваш дека не има и такви што се каеме - и не сме малку.

Јас сум бил приморан да емигирирам како 15 годишен заради семејна трагедија. Сам.

Се каам за таа изнудена одлука и работам да се вратам целовремено во Македонија, а не само да поминувам одделен дел од годината.

Kajgana Shop

На врв Bottom