Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Kakvi fakti sakas...? Ti kazav ne rabotam u mesara pa ti ja kazam kako se vika... Company confidentiality policy agreement imam ...u prevod ne laj kaj rabotis i sto rabotis...ne te razbiram so drugo sakas...slika od nedelen cek li sto..?
Au,izvini brat,brej so tajnost ke bese,ko hitman za nekoja mafija da ne rabotiš,isto i leandra.Ili da ne ispadne od jutra do sutra ribanje vecinja ili slicno za 3-5e na saat pa nekes da kazes. Ima i polno takvi jaki na muabet ja ova ja ona gore abe znaes koja para se faka ovo ono, a nekat da kazat so rabotat, i posle sasvim slucajno od drug ke slusnes so e rabota i ne znaes dali da se smees ili da plačes.
Se nadevam deka ne e taka.
:tapp::D

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Јас незнам зошто модераторите ги бришат моите постови кога овој над мене се утепа од трескање глупости... Дај држете се до темата аман... Ми е гајле колку е големината на платата во Германија или пак распрашување за тоа кој каде работи... Си имате други теми дискутирајте тоа во нив...

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Au,izvini brat,brej so tajnost ke bese,ko hitman za nekoja mafija da ne rabotiš,isto i leandra.Ili da ne ispadne od jutra do sutra ribanje vecinja ili slicno za 3-5e na saat pa nekes da kazes. Ima i polno takvi jaki na muabet ja ova ja ona gore abe znaes koja para se faka ovo ono, a nekat da kazat so rabotat, i posle sasvim slucajno od drug ke slusnes so e rabota i ne znaes dali da se smees ili da plačes.
Se nadevam deka ne e taka.
:tapp::D
Пукаш од љубомора и завист човече.

Sent from my Nexus

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Проблемот на валволин му е што мисли дека само занаетот е работа, а професиите базирани на интелект се "вратоклатење" и преправање дека си канцелариски фикус. Криво му е што паметните земаат повеќе од него па сака со занает да стигне таму кај нив што и е возможно секако. Ама дечкото нема кликер доволно да научи јазик на постари години па криво му е како некој може да зема 500 евра повеќе од него, за што и се расправа на 10 страни веќе. Ама важно знае како е "горе" каде патем бил на недела дена со братучед му да им го купи ѓубрето на Ханс и Грета за евтини пари.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.515
Поени од реакции
22.155
Јас не сум класичен иселеник туку ете роден и раснат во странство, втора генецерација како би рекле. Во помлади години сум размислувал да идам во Македонија и да работам тука, парите не ми биле пресудни, би работел и за помалце знаеќе дека стандартот е помал и дека со помалце пари во Македонија може да се има исто добaр живот. Но при секоје идејне во Македонија, а су идел често и су седел доста време (до 5-6 месеци од годината) увидов дека таа идеја не ми беше баш добра. После подолго време сега пак сум во Македонија и можам да кажам дека е преужасно за разлика од тоа место каде што сум. Секако дека зборувам од мој агол и не сакам да генерализирам. leandra ви даде убав опширен пост и доста дообјаснувајна за тоа кој се разликите. Парите како цифра не се пресудни за подобар живот. Во Македонија многу работи за нормален живот не се средени, за џабе и да си богат. Улиците преполни со дупки, не знам жив до Битола како појдов. Редовно снемува струја и вода. Не знам во Германија кога тоа ми се десило, никојпат мислам досега. Во Македонија можеш да подмачкаш судија за 100 ЕУР и да те направи будала за најбанални работи, да ти каже дека црвено пенкало не е црвено туку плаво и да немаш каде да се пожалиш. Последен излез Страсбург. Сум ја тужел државата во Страсбург и су добил право и секојпат ќе одам до крај и ќе ја олеснам државата дур не се мени ништо. Ако вадиш документ штом немаш врски не можеш да извадиш без да платиш некого. Улично осветлувајне ако немаш мора сам да менуваш. ЕВН, Телеком и други ако ти извадат неплатена сметка од 1945 ќе мора да ја платиш иначе си наебал. Ако викнеш полиција двапати треба да размилиш, на крај уште крив ќе те најдат ако имаш проблем со локален моќник. Итн. итн... зборувам од лично искуство, овие работи не ми се измислени. Во средена држава едноставно не се мислам за овие банални работи. Убаво вика леандра, се мислам каде ќе одам следен пат не одмор, каде ќе ги запишам мојте деца на факултет, каде ќе одам следниот викенд со фамилијата на екскурзија и дали ќе одам на некоја премиера на театар/опера. Македонија во таа смисла е бетер од диви запад, едино што начинот на живот кај народот е подруг, да речам поопуштен. Ама и тоа за џабе кога треба да се думаш дали имаш доволно пари за 2 пива викендов.

А за тоа дека во Германија не било добро ќе кажам само дека тоа зависит на секој случај. Има и доста вработени кој се ниско или просечно платени, но за све можеш да се обратиш кај државата. Таа се грижи и за социалните случаеви. Во Македонија земаш 3000 МКД социална помош и ти плаќаат струја. Во Германија секој невработен зема 380 ЕУР социална помош, плус платен стан со струја и вода и парно и плус други додавки. Дечки плус. Е дека те притискаат да прифатиш и пониско платени работи, тоа да, ама подобро да влезеш на пазарот на трудот од како да си вечно на товар на државата и со тоа на општеството. Ете ја како вработен ќе одвојам 40% од бруто-платата за придонеси и даноци и со тие пари нека се финансираат и социалните случеаеви, но очекувам тие да се погрижат САМИ и со помош на заводот да најдат работа и да не бидат на товар на општеството. Нема тука чекајне некој да ти дојде дома и да те вработи.

Tranquilis

Putting Macedonia on the map.
Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
На кусо да одговорам на прашањето од насловот на темата -

Не.
Да останев во Унгарија, можеби ќе се каев. Женева е закон и устав по 30-та година од животот.

Еве да приложам фотка од неделата како поконкретно се чувствувам.

883480_10151621306799973_1574306791_o.jpg

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
А ако сакаш да убедуваш дека во АУС, се сите поштени и добро платени се лажеш имам другари што се бизнисмени и тие вртат како знаат, а последната недела беа контролирани Нафтени платформи кои запослуваат Филипинци за 3& на час, секако Филипинците се од друга планета, а Асу само ги користи како црна сила, а Виетнамците кои 20 години, живееја на лотките во портот, а фармите кои запослуваат работници и им плакаат 1000& на месец, тоа не се факти туку жива вистина.
Не сум цепидлак али страшно ме интересира смислава на реченицава:)

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Gledam deka nema smisla narodov da go ubedues. Poveketo si imaat zacrtano vo glavata deka zapad e raj na zemjata. Sreken pat na tie sto ste resile da si ja probate srekata. Leandra,subzero i ovie drugve *ke go povedat stadoto ovci na poenje tamu kaj so ima nonstop uba voda i visoka trava*. Vo temava sum over & out.
Aufiderzen.

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
А за тоа дека во Германија не било добро ќе кажам само дека тоа зависит на секој случај. Има и доста вработени кој се ниско или просечно платени, но за све можеш да се обратиш кај државата. Таа се грижи и за социалните случаеви. Во Македонија земаш 3000 МКД социална помош и ти плаќаат струја. Во Германија секој невработен зема 380 ЕУР социална помош, плус платен стан со струја и вода и парно и плус други додавки. Дечки плус. Е дека те притискаат да прифатиш и пониско платени работи, тоа да, ама подобро да влезеш на пазарот на трудот од како да си вечно на товар на државата и со тоа на општеството. Ете ја како вработен ќе одвојам 40% од бруто-платата за придонеси и даноци и со тие пари нека се финансираат и социалните случеаеви, но очекувам тие да се погрижат САМИ и со помош на заводот да најдат работа и да не бидат на товар на општеството. Нема тука чекајне некој да ти дојде дома и да те вработи.
Какви 3000 денари и струја. А бе за еден човек социјална помош ти е 1000 денари месечно. И толку. Немаш ништо друго покриено. А за фамилија од 4 социјална ти е помалку од 3000 денари.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Gledam deka nema smisla narodov da go ubedues. Poveketo si imaat zacrtano vo glavata deka zapad e raj na zemjata. Sreken pat na tie sto ste resile da si ja probate srekata. Leandra,subzero i ovie drugve *ke go povedat stadoto ovci na poenje tamu kaj so ima nonstop uba voda i visoka trava*. Vo temava sum over & out.
Aufiderzen.
Иди купи си и продај си некое коли4е шо се замараш јас незнам со нуклеарна физика. Калапи си еврејки и свиркај си баце:D

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Abe mušteriite ke ni gi soberete.
:icon_mrgr::vozbud:
Кој муштерии бе месец дена една кола неможете да продадете, 200 евра ќар немате на кола за која се акате илјадници км вожња и тоа со камиони нагоре одите да заштедите на превоз, пари сте праеле. Абе умре и препродавањето коли во Македонија сите по две имаме за мењавање како сликички од чоколада.

еве вака личиш кога се избацуваш во сфера која не ја познаваш си слушнал нешто али не си дослушнал како што треба и мислиш сета ја разбираш.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Amaterite dignaa raka,ke si ostaneme samo dolgogodisnite profesionalci sto si ja znaeme rabotata. So koli nonstop imalo i ke ima rabota,koj si znae da raboti.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Amaterite dignaa raka,ke si ostaneme samo dolgogodisnite profesionalci sto si ja znaeme rabotata. So koli nonstop imalo i ke ima rabota,koj si znae da raboti.
Ете го даде вистинскиот одговор конечно.
Само преврти го од другата страна. Како што ти знаеш да работиш и да имаш работа, така ете и ние знаеме да работиме нешто друго, има работа и има парички. Шо се инатиш само не ми е јасно кога го знаеш одговорот :)

Член од
27 март 2013
Мислења
43
Поени од реакции
13
Не сум цепидлак али страшно ме интересира смислава на реченицава:)
Зборот беше дека во АУС се сите поштени и се супер, секако стандардот е повисок за некои работи е подобро само Аустралија е полициска држава исто како и твојата Германија. Ја гледате само едната страна на медалот, за во Европа колку и да заработуваш секогаш ќе бидеш Ауслендер, и ништо повеќе, а Мерцедес и БМВ нема да те качат на повисок ранг. Во Македонија секогаш ке бидеме меѓу своите макар би биле и гладни и боси и глупави и паметни.
Толку од мене, за тие што разбират и за тие што заборавиле од која трла излегле.

Kajgana Shop

На врв Bottom