Sakas da kazes deka ovie nasive instant diplomi gi priznavaat tamu? Deka nekoj kaj nas od fakultet izlegol osven so stanc diploma vo gepot i so nekoe khm upotreblivo znaenje?
Hehe,abe na masinski diplomiral guma ne znae da smeni na kolata, na elektro diplomiral ne znae sto e i kako raboti grecov spoj itn... Ekonomisti,pravnici i filozovi so lopata da gi rines,takvi li gore gi baraat?
Eve i jas brkam rabota za diploma,spremen sum da platam 5000 evra da ja zemam ama tamu ič da ne se pojavam. Imam sigurna opcija za diploma na ekonomski,mi trazat 8000 evra,ama ja sakam elektro. Ovakvi li diplomi nesto ke vredat vo Germanija?
Tie diplomi vredat samo kaj nas ako sakas državna foteljička,kaj privatnite firmi ni za toalet papir nema ti koristi.
LOL
Да! Ги признаваат! И многу полесно ќе успееш со наша диплома, отколку некој од Индија, Пакистан, Кина, Мароко, Египет итн.
За ова ти тврдам, бидејќи сум го искусил и го искусувам моментално. Не зборувам прикаски за нешто шо не сум го доживеал, како што ги има на форумов, а конкретно на темава за со лопата ринење. Сите мудреци се за нешто шо не го виделе, не го пробале, не го искусиле...
Јас завршив на машински, немав никакви врски, се помачив малце, можеби не дипломирав со висок просек, дури и потпросечен би рекол, ама на време завршив. Моментално сум на мастер студии во Германија и ќе ти кажам дека тоа знаење што го стекнав на машински итекако ми е од корист. Многу работи што ги учев во Скопје беа на повисоко ниво и потешки отколку тука што ги учам... и можам да се пофалам дека имам многу подобри познавања од материјата отколку некои од Индија или од Пакистан што студираат.
Тој што завршил ваков факултет, а не го интересира струката кај и да е нема да успее.
Единствениот проблем во нашите факултети е во наставниот кадар. Тотално неинертен, незаинтересиран, мрзлив кадар, препотентни, арогантни и суетни професори, личните бизниси им се во прв план, испред студентите и настава.... додека тука е скроз обратно.
Доколку кај нас професорскиот кадар го има истиот став и однос како професорите во Германија, би биле на истото ниво, а можеби и на повисоко (доколку ги исклучиме финансиите што државата ги одделува за високото образование).
--- надополнето: 9 април 2013 во 14:17 ---
Јас никогаш не сум можела на средниста да му објаснам некои работи, бидејќи сезнајковците се баш со средна школа. Прости валволин нема да се трудам да ти објаснам, ти повеќе знаеш од мене како иде работа за лица со факултет/магистратура и докторат.
Немам намера да те навредам, само ете не сум можела на човек со средно да му објаснам некои работи никогаш и немам намера да објаснувам. Кој ме сфаќа ме сфаќа, кој не џабе зборувам.
Тоа е тој македонски синдром, синдромот на арогантен сезнајко. Воедно, една од причините поради која си заминав и нема да се вратам.
--- надополнето: 9 април 2013 во 14:20 ---
Според овој valvoline најбоље би било да се самоубиеме што кур..Тука не е добро,таму не е добро,таму имаат пари ама и тука има луѓе со такви пари,не знам стварно зашто живееме ние кога нигде на овој свет не можеме да просперираме.
Али секој со своето,увек ќе има љубоморни искомплексирани луѓе. Леандра и Фаранг дај боже уште 100 пати бољи живот да имате за да овие демотиватори се изедат пошто не се способни како вас да живеат.
Види, до некаде ме радува и што има такво ко валволинон, што размислуваат ограничено.
Оти мора некој и да остани во Македонија и да прај деца. Шо ќе биди ако сите си заминиме....