Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Hmmm interesno....sega sklopi ja ravenkata...."автомеханичари се прилично барани низ Европа" plus nekoj tamu zemal edvaj 1000 evra plata za taa funkcija...
Kaj pisav jas deka sum avtomehaničar? Ja sum elektrotehničar po struka,tamu ako ne znaeš švapski ionaka nikoj ne te ebe. Kolite si gi razbiram i cepkam za svoj kef,toa mi e zanaetot. U Germanija otidov na rabota na vremeto onaka radi radoznalost zaedno so bratučedot. Poveke radi toa da vidam procedura so kupuvanje na polovni vozila itn.Daleku e toa od pesnite tuka sto vi gi peat gurbetciite.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
не се жалам,немој да ми ги вртиш зборовите,сакав да кажам дека има и други плати овде
Одлично кажа, не мислев да ги вртам зборовите така ми испадна реченицата веќе ја напишав. Убаво викаш кога ќе ја видам платата на жена ми, мајка ми и татко ми ми се плаче. Во Македонија нема да ја видиш платата на тројцата, оти немаат плата. Една плата се гледа, пет души се ранат.
Четири плати во еден дом во Германија, валволин гарант те колне сега, плус и повеќе од мене сигурно лажеш! :pos:( се зезам)

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ic ne se ni zamaram,može da vi dojdam na kafe koga ke odam po nekoe količe vo Germanija.
:D
--- надополнето: 8 април 2013 во 23:13 ---
Колку што ми познато од муабети со луѓе автомеханичари се прилично барани низ Европата. Така да... чудни ми се муабетиве...
Ja da sum profi mehaničar pa i tuka ke namlatam pari,svoj servis itn sto ke ti go zapad ako si dobar majstor.
Polecka si go ucam zanaetot,moze da se desi nekoj den i ja da otvoram servis,nikad ne se znae.
:D

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Da ne me razberete pogresno,se slagam deka e podobro tamu vo sekoj pogled,ama daleku od toa da tamu tece med i mleko. Posebno pa poslednive nekolku godini otkoga hara krizata.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
90% од постирачите во темава не можат да сфатат дека не е до толку до парите колку што е до околината, државна администрација и ред други службеници кои се однесуваат како тебе како да си дете со посебни потреби.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Лоша работа е ова патриотизмот... Само највеќе се смеам што повеќето патриоти ги заболе стапот за државата а пишуваат вакви постови и ги исмејуваат другите кога ни самите незнаат како е да живееш во сиромаштија.. Знам луѓе едвај крпат крај со крај... Кои сте па вие некого да осудувате дали е предавник или не страшно нешто..

Па повеќето иселеници повеќе се грижат за Македонија неголи било кој.. Дијаспората колку пари само фрла во земјава а кај идат тие пари бог те пита.. И пак на крајот се омразени од нашиве.. мрдната работа:cuc:

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Kaj pisav jas deka sum avtomehaničar? Ja sum elektrotehničar po struka,tamu ako ne znaeš švapski ionaka nikoj ne te ebe. Kolite si gi razbiram I cepkam za svoj kef,toa mi e zanaetot. U Germanija otidov na rabota na vremeto onaka radi radoznalost zaedno so bratučedot. Poveke radi toa da vidam procedura so kupuvanje na polovni vozila itn.Daleku e toa od pesnite tuka sto vi gi peat gurbetciite.
Cekaj be drugar, vikas ne si znael germanski a pritoa se drznuvas da obvinis drugi koga tvrdat deka uspeale vo stranstvo? Pa kako mislese da komuniciras so musteriite? So pantomima? Imam videno eden kup iselenici sto nikogas ne naucile jazik I posle samo cmizdrat deka tesko bilo, ne se ziveelo...toa se tie od prvata grupa sto gi opisav vo mojot prv post na temava, podobro bi im bilo vo Makedonija. Ne znam kako mislat lugje da uspeat ako ne se smesaat so narod I ne komuniciraat...

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Nitu nekogo sum obvinil,nitu imam namera nekogo da navreduvam. Za mene važat samo fakti. Znači kade,kako i kolku.

Ako mene me prasas mesto da si gubis vreme da učiš švapski ili nekoj drug jazik poarno za toa vreme partiska kniska da si izvadis i da se fatiš na trčanje po nekoj partiski glavonja i da si cekas na svoja drzavna foteljicka. Garant 100 pati poubavo ke si projdeš nego nekoj sto se stegnal na gurbet da odi.

Priznavam deka ne sum imal potreba gore da baram rabota,ne sum bil vo situacija nož do koska. Takvite potpolno gi razbiram,i licno nemam nisto protiv BG pasošite i jas go imam.

Ama realno kažano i na zapad ima takvi sto nemaat ni za leb i spijat pod mostovi. Tamu vikaat od ubav život do bankrot i spienje pod most te delat 2-3 neisplateni plati. Sve e na kredit,poveketo i kaj niv nemaat ni skapano evro na svojot račun ili se nonstop vo minus. Isto ko kaj nas.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Де бе кај ги изнајде сите под мостови спијат.Јас сите Македонци што ги знам во УК(околу 20тина) живеат прекрасно, градат хотели, купуваат станови, отвараат бизниси во Скопје, итн.

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Летово четворица мои другари заминаа, двајца во САД, двајца во Германија. Тројца се вратија септември/октомври, последниот кај и да е ќе се прибере до Велигден. Од тројцата што се вратија, не донесоа некои огромни пари, ама уште одма се покајаа што се вратија. Сите се во процедура за одење назад у странство.
Јас треба да завршам пост-дипломски студии по право. Сум одлучил нели да бидам правник. И шо? Шарам по огласи секојдневно и не гледам ништо саглам. Ќе речете, стани адвокат. Каде бе? Во Скопје, кај шо никој не знам и ги има еден куп? Или во мојот град, дел од општина со неполни 20000 жители, кај што има 15+ адвокати? Па веќе сум разочаран од правото, имајќи искуство, што од пракса, што лично, увидов колку кај нас не функционираат работите, колку никој не ебава закони. Која ми е иднината тука? Сега се кајам што се пишав на факултет и очи ми истекоа читајќи од копии (пошто книга е 10 пати поскапа од копија), се кајам што не одбирам од некој занает, да си извадев БГ пасош и џау у мајчината. Криво ми е шо не отидов и у Америка додека можев како студент, ама тука имаше и други споредни фактори.

F

FARANG

Гостин
Некој погоре напиша многу убаво ако си со умисла да спечалиш и да се вратиш во МКД тогаш животот во тугина и не е баш живот. Се трудиш да заштедиш, гледаш да заработиш повеќе некој работат ко коњи прекувремено други влегуваат во ризични инвестиции трети место да се дошколуваат или научат јазик па да зимаат асална плата одма влагаат во фабрика прифаќајки што било. Со тој памет нормално дека нема да ти е убаво и дека се ќе ти смета. Најголемо разочарување следи потоа кога ќе направиш и се вратиш дома пак ко некој што веќе напиша, тогаш ќе имаш прилика во повторно во живо да го видиш и доживееш истото срање што претходно те натерало да напуштиш само сега имаш малку повеќе пари. Лошо е што и покрај се пак сакал неќел се враќаш сменет. И за 5 евра на саат да си рмбал на запад пак се 40-50е дневница. Сега тоа ти е неделна плата на истата позиција. Сваќаш дека немаш доволно заработено, сега имаш други очекувања, други стандарди и сакал неќел за брзо време пак рикверц. Ова го имам видено и слушнато многу многу пати овде. Родителите дошле во 70тите направиле нешто се вратиле назад... Среќа децата им се родиле во АУС па добиле децата пасоши старите биле толку сигурни дека раскртиле со тугина што не ни побарале пасош/државјаство иако им следело. Со тој менталитет кога си во расчекор меѓу тоа каде ти сака срцето да живее и каде ти вика мозокот дека е подобро никогаш нема да си среќен и никаде нема да живееш убаво. Во МКД ќе ти фали странство, таму ќе ти фали МКД.

Сум живеел на повеќе места во некој дури и ептен чудни услови бар за нас. Ми фалеле не само Македонија него и Австралија каде тогаш живееле мојте а таму ми биле и другарите, девојката... Сепак после првите неколку дена сум успевал да најдам убавина каде и да сум и сум си го сваќал како уште еден предизвик и ново искуство. Кога ќе се фокусираш на други работи почнуваш повторно да живееш и да ги уживаш моментите. Денес мој избор е дали ќе пијам кафе на улица Македонија, Chappell St – Melbourne, Orchard Road – Singapore, Walking St – Pattaya, Camden Town – London илиBocagrade – Cartagena. За исти пари можам да живеам во стан во центар на Скопје, градски ѕид или ганц нов стан во Манила или Бангкок во зграда со секакви чуда со базени, теретани, кино сала, шопинг центар под самата зграда... За исти пари дури и поевтино можам да си купам викендица на Бали, Боракај или Пукет ко во Охрид со тоа што таму туристичката сезона ми е 12 месеци. Кој како ќе си одбере за себе. За мене најдобро е да не се лимитирам, да продолжам да створувам највеќе што можам и стварно не ми е гајле каде во кој дел на светот би било тоа доколку сакам да се вклопам во таа средина. Порано ако сум морал и сум немал избор денес го имам. Сепак сите се бориме за да имаме што е можно повеќе избор така?

Во МКД кога ќе завршам со работа. Едно време мислев бизнис едно друго таму, дури и пробав. Денес за мене МКД е Club Med дестанација. Дојди види се со луге, одмори, наполни батерии и arrivederci се гледам пак за некој месец.

Јасно дека има и во МКД луге што живеат убаво и успеале и мило ми е за нив. Сепак кога ќе прошеташ и видиш што се има низ светот сваќаш дека и пари да имаш и се да ти е ко подмачкано во МКД има МНОГУ други работи што фалат. За почеток си во стаклено ѕвоно опкружен со индијанци кој се борат за опстанок. Тука спаѓаат и роднините и другарите од детеството. Колку и да си фин и да сакаш да помогнеш оние што стварно те сакаат и ценат после извесен период сами се тргаат оти мислат дека те користат. Другите гајле немаат ама тогаш веќе сваќаш на што си. Мали „ликсузи“ ко асален странски ресторант нема зошто нема кој да иде - пропаѓаат. Забава ти се сведува на „балкански“ естрадни ѕвезди. Летови, болници, администрација, шалетери, општа култура на улица, се е комично кога си живеел во нормална држава. Тоа ќе се смени ама ќе фати време. Некој работи се подобруваат ама далеку сме од она што го очекуваме ко минимум. Сега за сега ќе се гледаме на проаѓање за 10 год кој знае може и ќе ја биде, еве јас се надевам.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Де бе кај ги изнајде сите под мостови спијат.Јас сите Македонци што ги знам во УК(околу 20тина) живеат прекрасно, градат хотели, купуваат станови, отвараат бизниси во Скопје, итн.
Се мешаат профили на кадри и затоа станува забуна кај валволин. Иако звучи сурово, реалноста е дека со средна школа без докфалификација било каде ќе земаш просечна плата. Неможе да се споредува лице со магистратура/докторат или факултет со лице со средна школа. На Европа среднисти не и требаат, имаат вишок работници за таа намена. Бидејќи процентот на идење на факултет не е како кај нас 90% од среднистите. Освен тоа не е доволно да си само со факултет, мораш да говориш јазици. Мораш да имаш искуство, тоа cv што го праќаш не го праќаш во локална фабрика гајби да редиш него за канцелариска работа. Во тоа резиме мораш да имаш работи кои им требаат без разлика од која струка си. И нормално секоја повисока позиција се плаќа, овде има хиерархија, неможе сите иста плата да земаат. Тој со повеќе години му се зголемува платата со стажот, тој што почнува има помала плата. Тој што почнува без б2 познавање на јазик односно течно говорење мора да аплицира во интернационална компанија каде се збори Англиски или има многу кој бараат за подрачје на кое работат, познавање на Полски, Руски, Балкански јазици, Шпански, Француски итн.

И со просечна од 1300/1400 од човек се живее убаво. Сам човек не живее сигурно, заедно со пратнерот ќе се соберат 3000. Ако живееш сам фиксните трошоци се зголемуваат и не се исплати. Како формираш семејство, деца така потребите се зголемуваат. Плус за децата добиваш пари од државата. Погоре праша членот зошто има на социјала толку многу, мислам дека одговорот е јасен. Има премногу од муслиманските фамилии чии жени не работат и раѓаат деца, ете го социјалното каде е. Има многу и од Балканциве кои земаат социјално. Треба да си ги сменат законите Германците да не бидат толку либерали, може зошто имаат сеуште превише пари па така се понашаат. Нема бе пари од социјала за странец, нема. Да видиме дали ќе идат да трошат буџетски пари и ќе се населуваат за бенефиции.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Sakas da kazes deka ovie nasive instant diplomi gi priznavaat tamu? Deka nekoj kaj nas od fakultet izlegol osven so stanc diploma vo gepot i so nekoe khm upotreblivo znaenje?
Hehe,abe na masinski diplomiral guma ne znae da smeni na kolata, na elektro diplomiral ne znae sto e i kako raboti grecov spoj itn... Ekonomisti,pravnici i filozovi so lopata da gi rines,takvi li gore gi baraat?
Eve i jas brkam rabota za diploma,spremen sum da platam 5000 evra da ja zemam ama tamu ič da ne se pojavam. Imam sigurna opcija za diploma na ekonomski,mi trazat 8000 evra,ama ja sakam elektro. Ovakvi li diplomi nesto ke vredat vo Germanija?
Tie diplomi vredat samo kaj nas ako sakas državna foteljička,kaj privatnite firmi ni za toalet papir nema ti koristi.
LOL

Член од
20 ноември 2005
Мислења
614
Поени од реакции
64
Samo edno ke kazam bez kalkukacii na mesecni primanja kolku kako sto zasto sekoja takva sporedba e besmislena i glupa.

Ako si obicen rabotnik konkretno Avstralija kaj sto ziveam (Permanent Residency) e mizerija

Ako imas profesionalna kariera e daleku podobro od Makedonija od sekoj aspekt

Makedonski zastareni fakultetcinja tuka se ednakvo na sredno skolo te racunaat za srednista ( so pravo spored mene) btw imam i jas zavrsheno mashinski vo Skopje i toa go racunam kako izgubeni godini.

I ako si spremen FINANSISKI i od sekoj drug aspekt da zavrsis lokalen fakultet togash ke imas vistinska kariera se drugo e tra la la

F

FARANG

Гостин
Sakas da kazes deka ovie nasive instant diplomi gi priznavaat tamu? Deka nekoj kaj nas od fakultet izlegol osven so stanc diploma i so nekoe khm upotreblivo znaenje?
Hehe,abe na masinski diplomiral guma ne znae da smeni na kolata, na elektro diplomiral ne znae sto e i kako raboti grecov spoj itn...
Eve i jas brkam rabota za diploma,spremen sum da platam 5000 evra da ja zemam ama tamu da ne se pojavam. Imam sigurna opcija za diploma na ekonomski,mi trazat 8000 evra,ama ja sakam elektro. I ovakvi li diplomi nesto ke vredat vo Germanija?
LOL

Татко ми има електро од МКД. Последна плата во АУС пред пензија му беше над $30 000 месечно чисти пари. Principle Electrical Engineer - за KBR (Kellogg Brown and Root) главен за Австралија. Во Македонија вие ги знаете како Brown and Root оние што регрутираат за Ирак, Афганистан итн итн... Не требаше да дополага нит нешто посебно да прави, дипломата му ја признаа. Се изнамачи да дојде до првично, локално искуство ама на крај ете квалитетот испливува на површина кога тогаш се си доаѓа на место.

Му фати 10 години да дојде на таа позиција.

Kajgana Shop

На врв Bottom