Атеист..ти сеуште не си се ни изјаснил што вочка си..пошто никот не ти одговара со постовите..кога ќе дадеш детално во што и како веруваш/не веруваш...и кога ќе почнат твоите постови да не личат на пајак под хероин..ќе почнеш да добиваш и одговори..вака си напорен за читање....и верувај ми најчесто те прескокнувам..
На Христијани им цитираш погрешни стихови..кои врска немаат со она што го збориш..Муслиманите ги напаѓаш со Библијата а зборуваш цело време за идеологии , капитализам и материјалисти..а всушност подфорумот е за верата..и верувај ми јас, а не верувам ниту еден друг верник не е нечиј полтрон на форумот туку е тука заради сопоствената вера во Бога..ама затоа ти ми изгледаш какомарионета на еден типец...
хммммм
мислам дека и премногу добро се разбираат мојте кажувања
а приметив и те како се читани
е сега тоа што некому не одговара ....тоа е друга работа
скоро ти одговорив за тоа капитализам материјализам па ти не ми одговори
ти дадов линк за ПОЛИТИЧКАТА ПРОГРАМА на протестантите кој се залагаат за капитализам и угнетување
па така тоа фрлање прашина у очи демек вие протестантите САМО ВЕРАТА а никако политиката е ...... а што друго ...лицемерие .
.
ЕВЕ МАЛО ПОДСЕЌАЊЕ НА ОДГОВОРОТ НА КОЈ НЕ МИ ОДГОВОРИ
ДЕКА ПРОТСТАНТИЗМОТ ГАРАНТИРА ДЕКА ВИСТИНСКАТА ЧОВЕЧКА ВРЕДНОСТ Е НАТРУПАНОТО МАТЕРИЈАЛНОТО БОГАТСТВО
---- " ЕТИКА " НА ПРОТЕСТАНТСКИТЕ " ВЕРИ "
КОМЕНТАРИ ДАДЕНИ НА ФОРУМ :
Radosna Vijest
Gospodina Isusa Krista
“Protestantska etika i duh kapitalizma”
Luther je
obrazložio i svoj raskid s Katoličkom crkvom, osnovavši protestantsku religiju, s radom
kao temeljnim i jedinim načelom, te stvorenim bogatstvom kao pravim dokazom čovjekove
vrijednosti i bijega od navodno pogubne dokolice. O svim aspektima Lutherove protestantske
etike još prije stotinu godina pisao je najautoritativnije Max Veber u poznatoj knjizi
“Protestantska etika i duh kapitalizma”.
Max Weber je upravo dao jednu znanstvenu analizu takvih uzroka i
posljedica koje su omogućile protestantizam i koje su ostvarile mogućnost
pojavljivanja jednog fenomena modernog čovjeka - kapitalizam. Veza između protestantske etike života i nastanka
kapitalizma glavna je tema i teza ove Weberove knjige.
Važno je naglasiti da je kapitalizam doslovno posljedica protestantizma.
Dobro znamo,ovo je uzmimo tocna teza,i to je bio progresivni protestantizam,a zasto katolicanstvo prihvata kapitalizam,zar nije bila bolja zaostala drustvena formacija feudalizam.
....
http://izaija95.lolbb.com/protestantizam-f22/oprotestantska-etika-i-duh-kapitalizmao-t426.htm
ПС ИМАМ РАЗБИРАЊЕ ЗА ПРИТИСОКОТ ШТО ВЕРУВАМ ТИ ГО ПРАВАТ ТВОЈТЕ НА КОЈ ИМ ПРОПАДНА ПРОПАГАНДАТА АМА ШТО ПА ШТО СУМ ИМ ЈАС КРИВ .
АКО ИМААТ АРГУМЕНТИ ИМААТ АКО НЕ ..ЏАБЕ ТУКА ПЛАЧЕЊЕТО НЕ ПОМАГА .
не сум плагијатор тоа сигурно !
ама тој страв што го приметив немој случајно атеистите да им текне да ги земат текстовите оти имаат јаки аргументи ви е напразен !
ЈАС МОЈТЕ ТЕКСТОВИ ИМ ГИ ОСТАВАМ НА АТЕИСТИТЕ И ИДЕАЛИСТИТЕ
КОЈ КАКО САКА ДАСИ ГИ КОРИСТИ , КОГА САКА , КАДЕ САКА , ПО СВОЕ ВИДУВАЊЕ , СЕ ИЛИ ДЕЛ ОД НИВ , ЗНАЧИ ПО ЛИЧНА ЖЕЛБА АКО САКААТ .
МЕНЕ НЕ МИ ТРЕБА НИКОЈ ДА МИ ГИ ПРИПИШУВА , ДА СЕ ПОВИКУВА НА МЕНЕ ,
ЗНАЧИ СЕКОЈ АТЕИСТ ИДЕАЛИСТ ШТО СИ САКА КОЛКУ СИ САКА ОД НИВ ....НЕГОВО Е !