Секти

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
23.04.2013, 12:01
„Ордо темпли ориентс“ - нова религија меѓу холивудските ѕвезди

За основач на ОТО се смета Алистер Кроули, а нејзини следбеници се Џеј Зи, Пичис Гелдоф, Џими Пејџ и многу други

А затоа ти не ги сакаш Лед Зепелин? Или да не е ради обратниот редослед на текстот од Stairway to heaven?

Или можда се лажам... ги сакаш? Гарант чуваш некој винил од нив домче...

Еј али признај дека на Трава лудо се скренуе ако се слушаат...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Кои се тие и многу други познати фаци, баш ме интересира... :)
Македонски забавен магазин „истражува“ за О.Т.О. ...
LOVE IT :pos:

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Site onie koj ne se vo tvojata grupa odnosno imaat svoja imenuvana grupa se sekti.
ili kazano

sekoj shto ne e so mene toj e protiv mene.
аха.. значи и Христијанството е секта vis-a-vis Исламот (и обратно нали..)?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.271
Поени од реакции
84.383
Лично сметам дека во крајна линија не може точно да се дефинира зборот секта и дека сите религиозни правци можат да бидат обележани со таа етикета и помалку или повеќе, ќе им одговара.
Именувањето на правците е небитно. Скроз е небитно дали Исламот или Телемата или Христијанството ќе ги нарекувате поглед на светот, учење, секта, вера или како и да е. Битни се нивните учења и постапки на членовите, верниците.

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Сте слушнале ли за Опус Деи ? Стварно се десна рака на Ватикан или се преувеличени само во кодот на давинчи ?
Имам гледано емисии дека се доста немилосрдни и брутални за да дојдат до зацртаните цели, вклучувајќи и убиства.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
А да кажеме дека секта е подгрупа на религиозен, политички или филозофски систем на верувања, изданок од поголема група?

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.611
Поени од реакции
1.160
аха.. значи и Христијанството е секта vis-a-vis Исламот (и обратно нали..)?
Да!
Све што преставува група и истата е јасно истакната или сокриена во опшеството е секта.
Иако секоја за себе ќе го негира тоа и ќе покажува со прст кон друга група.
Сосема друго прашање е какви верувања,филозофии и начин на живот нудат.Секогаш ќе постојат такви кој ќе се препознаваат во тоа станувајќи нивни членови,залагајќи се за звојата група.

Подобро е да се праша,зошто луѓето имаат потреба да се двојат во групи(секти).
Разлики од една група до друга, како морални вредности секако дека постојат и тоа многу диаметрално спортивни,но група не би била група ако во неа нема членови, штом постојат како такви, покажуваат колку луѓето се различни.

Можеби токму таа разлика е причина да се гупираат и истото го прошират,како некој инстинкт кој може да се сретне само кај животните.

Човек,што ли беше тоа.:facepalm:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Претпоставувам дека Утрински и останатите забавни магазини го превзеле тоа што некои го постираа тука за О.Т.О од овде, или биле инспирирани од истото -

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2312632/Introducing-Satanic-sex-cult-thats-snaring-stars-Peaches-Geldof.html

или преработено од тука со наведен извор дејли мејл

http://www.nowtheendbegins.com/blog/?p=13813

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Одсекогаш (едитирано од модератор) плукале и се обидувале да го уништат она што не го разбираат.
Еве уште еднаш дефинициja за тоа што е секта:

- A sect is a subgroup of a religious, political or philosophical belief system, usually an offshoot of a larger religious group. Although in past it was mostly used to refer to religious groups, it has since expanded and in modern culture can refer to any organization that breaks away from a larger one to follow a different set of rules and principles.
линк

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Одсекогаш (едитирано од модератор) плукале и се обидувале да го уништат она што не го разбираат.

- A sect is a subgroup of a religious, political or philosophical belief system, usually an offshoot of a larger religious group. Although in past it was mostly used to refer to religious groups, it has since expanded and in modern culture can refer to any organization that breaks away from a larger one to follow a different set of rules and principles.
линк
Ова личи на безуспешен обид за дисквалификација на неистомислениците, по прашањето за О.Т.О. и неговата класификација во ред или секта.

На крајот на краиштата воопшто не е битно именувањето на истиот, туку што тој има да понуди.

Постирана беше сторија од македонски весник, која веднаш беше оквалификувана како неточна, и дискредитиран новинарот дека не навел извор итн.. Се слагам.

Дали ќе го дискредитираме и дејли мејл, се со цел да се одбрани некој став?

Текстот е напишан во рубриката за жени, инспириран од Пичис Гелдоф и нејзините теотважи.
Самиот почеток на текстот јасно дава до знаење каков е ставот на новинарот во однос на О.Т.О редот (ете јас ќе велам ред, а не секта, само не се нервирајте до толку, небаре чоек ви убил некого) и Кроули.
Дејли мејл е институција, реномиран весник, кој има читатели кои се бројат во десетици милиони. Бидејќи овој текст поминал нис сито и решето и одобрен од уредникот на весникот, може да се смета дека тоа е на некој начин мислење и на самиот весник (во однос на О.Т.О нели) бидејќи не е колумна, и не се оградува весникот од ставовите на оној што ја напишал.

Значи на некој начин дејли мејл пласира мислење за О.Т.О и неговите активности, кои ќе влијата врз десетици милиони читатели.

НАведува по име и презиме ФБИ агент.

Згора на тоа во текстот само еднаш се споменува зборот секта, и тоа не во директна корелација со самата организација.

Употребени се други прикладни изрази.

На крајот е даден субјективен заклучок за третманот од страна на фановите на Пичис.

ЈАс навистина не гледам ништо страшно во текстот.

Доколку треба човек да донес одлука за некаков лек, нормално е да ги осознае сит енегативни последици од истиот.

Слично и со вашиот ред, ако чоек сака да донесе поцврст став за О.Т.О сосема нормално е да се запознае со негативностите на истиот.

Е сега, вие, то ест ТИ и Хептаграм XI очигледно дека не сте доволни авторитети, за да останатите форумџии поверуваат на вашата проста негација за сите работи напишани против редот. Значи потребни се малку поцврсти факти.

Без криење зад паролата пробајте, видете, или пак обраќање до повисоки инстанци (модератори) за наводни клевети и слично.
Најубаво е да објасните.
А не како Ипси, коа му беа постирани работи од српски сајтови скокна како попарен, небаре тоа е директен атак врз неговата персона. Слично како и муслиманите, чепни им го МУхамед сите скокаат.

Од друга страна го имате пак следново.
Членови сте на тој ред.
Луѓето од страна ценат за редот според постапките на членовите, и она што ќе прочитаат по сајтовите.
Доколку имало во минатото такви работи од некои членови (како што се опишани во еден куп текстови на интернет), можете да се оградите од истите и то е то. Ништо повеќе. Но вие по секоја цена се обидовте да го дискредитирате соговорникот, и неговите постови. Каде што има чад, има и оган.

Не сте Муслимани, а говорите за или против Исламот.
Не сте Христијани, а говорите за или против Христијанстовто.

Не сме телемити, говориме за или против О.Т.О, Кроули и телемата.

Мислам дека тука и прашањата за телемата и О.Т.О имаа најкултурен пристап, споредено нели со Хриситјанството и Исламот, каде имаат работите сосема друг тек.

Не можете да очекувате дека сите прашања ќе бидат по ваша мерка, и дека сите ќе ви речат еееј браво овие се иницирале во нешто ново, мора да е тоа добро.

Секогаш ќе има и спротивни мислења, и спротивни ставови, какви што се вашите во однос на се друго надвор од телемата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ова личи на безуспешен обид за дисквалификација на неистомислениците, по прашањето за О.Т.О. и неговата класификација во ред или секта.

На крајот на краиштата воопшто не е битно именувањето на истиот, туку што тој има да понуди.

Постирана беше сторија од македонски весник, која веднаш беше оквалификувана како неточна, и дискредитиран новинарот дека не навел извор итн.. Се слагам.

Дали ќе го дискредитираме и дејли мејл, се со цел да се одбрани некој став?

Текстот е напишан во рубриката за жени, инспириран од Пичис Гелдоф и нејзините теотважи.
Самиот почеток на текстот јасно дава до знаење каков е ставот на новинарот во однос на О.Т.О редот (ете јас ќе велам ред, а не секта, само не се нервирајте до толку, небаре чоек ви убил некого) и Кроули.
Дејли мејл е институција, реномиран весник, кој има читатели кои се бројат во десетици милиони. Бидејќи овој текст поминал нис сито и решето и одобрен од уредникот на весникот, може да се смета дека тоа е на некој начин мислење и на самиот весник (во однос на О.Т.О нели) бидејќи не е колумна, и не се оградува весникот од ставовите на оној што ја напишал.

Значи на некој начин дејли мејл пласира мислење за О.Т.О и неговите активности, кои ќе влијата врз десетици милиони читатели.

НАведува по име и презиме ФБИ агент.

Згора на тоа во текстот само еднаш се споменува зборот секта, и тоа не во директна корелација со самата организација.

Употребени се други прикладни изрази.

На крајот е даден субјективен заклучок за третманот од страна на фановите на Пичис.

ЈАс навистина не гледам ништо страшно во текстот.
Темава е општо за секти, и дефиницијата е во таа насока, а не во некакво дисквалификување неистомисленици!
Што се однесува до написот, ти може да негледаш ништо страшно и во тврдењето дека Роналдо станал муслиман, ама тоа незначи дека твојот став, тоа тврдење ќе го направи нешто друго а не лага.
Мене не ми е гајле дали тој текст го постирал дејли њуз или некој селски весник од мариово, без разлика кој е авторот, тој текст е полн со невистини!
Доколку треба човек да донес одлука за некаков лек, нормално е да ги осознае сит енегативни последици од истиот.

Слично и со вашиот ред, ако чоек сака да донесе поцврст став за О.Т.О сосема нормално е да се запознае со негативностите на истиот.

Е сега, вие, то ест ТИ и Хептаграм XI очигледно дека не сте доволни авторитети, за да останатите форумџии поверуваат на вашата проста негација за сите работи напишани против редот. Значи потребни се малку поцврсти факти.
Без криење зад паролата пробајте, видете, или пак обраќање до повисоки инстанци (модератори) за наводни клевети и слично.
Јас, Хептаграм XI и уште неколку членови на кајгана сме членови на О.Т.О, ако ние не сме доволен авторитет за да демантираме или потврдиме информација во врска со истиот тогаш кој треба да биде? Ти? Гурџиев? Некој трет?
Не ти била доволна проста негација од моја страна? Сакаш доказ, ама несакаш иницијација? Еве јас имам сомнеж дека ти воопшто си имал секс било кога во твојот живот! Докажи дека не сум во право!
Најубаво е да објасните.
А не како Ипси, коа му беа постирани работи од српски сајтови скокна како попарен, небаре тоа е директен атак врз неговата персона. Слично како и муслиманите, чепни им го МУхамед сите скокаат.

Од друга страна го имате пак следново.
Членови сте на тој ред.
Луѓето од страна ценат за редот според постапките на членовите, и она што ќе прочитаат по сајтовите.
Доколку имало во минатото такви работи од некои членови (како што се опишани во еден куп текстови на интернет), можете да се оградите од истите и то е то. Ништо повеќе. Но вие по секоја цена се обидовте да го дискредитирате соговорникот, и неговите постови. Каде што има чад, има и оган.
Јас тебе те сметав за пријател, јавно кажував дека ме познаваш лично, и таа глупост од твоја страна итекако беше личен атак!! Значи кога некој што лично те познава, јавно изјавува дека има сомнеж во тебе и смета дека е потребно да праша дали си дел од организација чии членови трчале голи по манастири, кршеле нозе на тинејџери...и незнам уште какви не глупости, како треба да го сватам тоа?!?
Згора на тоа, отворено и безобзири си призна дека не те интересира што јас сум трошел време да одговарам, објаснувам и слично, затоа што за тебе тоа било забава?!?
Ти мене ме стави на исто ниво со луѓе што нит си ги видел нит си ги запознал?
Не сте Муслимани, а говорите за или против Исламот.
Не сте Христијани, а говорите за или против Христијанстовто.

Не сме телемити, говориме за или против О.Т.О, Кроули и телемата.

Мислам дека тука и прашањата за телемата и О.Т.О имаа најкултурен пристап, споредено нели со Хриситјанството и Исламот, каде имаат работите сосема друг тек.

Не можете да очекувате дека сите прашања ќе бидат по ваша мерка, и дека сите ќе ви речат еееј браво овие се иницирале во нешто ново, мора да е тоа добро.

Секогаш ќе има и спротивни мислења, и спротивни ставови, какви што се вашите во однос на се друго надвор од телемата.
Дали тоа што било кажано за исламот било невистина? Дали тоа што било кажано за христијанството било невистина?
Ако не си способен да направиш разлика помеѓу различен став и лага, или помеѓу различен став и провокација, тогаш земи го другар ти Гурџи под рака и рендајте!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Темава е општо за секти, и дефиницијата е во таа насока, а не во некакво дисквалификување неистомисленици!
Што се однесува до написот, ти може да негледаш ништо страшно и во тврдењето дека Роналдо станал муслиман, ама тоа незначи дека твојот став, тоа тврдење ќе го направи нешто друго а не лага.
Мене не ми е гајле дали тој текст го постирал дејли њуз или некој селски весник од мариово, без разлика кој е авторот, тој текст е полн со невистини!

Јас, Хептаграм XI и уште неколку членови на кајгана сме членови на О.Т.О, ако ние не сме доволен авторитет за да демантираме или потврдиме информација во врска со истиот тогаш кој треба да биде? Ти? Гурџиев? Некој трет?
Не ти била доволна проста негација од моја страна? Сакаш доказ, ама несакаш иницијација? Еве јас имам сомнеж дека ти воопшто си имал секс било кога во твојот живот! Докажи дека не сум во право!

Јас тебе те сметав за пријател, јавно кажував дека ме познаваш лично, и таа глупост од твоја страна итекако беше личен атак!! Значи кога некој што лично те познава, јавно изјавува дека има сомнеж во тебе и смета дека е потребно да праша дали си дел од организација чии членови трчале голи по манастири, кршеле нозе на тинејџери...и незнам уште какви не глупости, како треба да го сватам тоа?!?
Згора на тоа, отворено и безобзири си призна дека не те интересира што јас сум трошел време да одговарам, објаснувам и слично, затоа што за тебе тоа било забава?!?
Ти мене ме стави на исто ниво со луѓе што нит си ги видел нит си ги запознал?

Дали тоа што било кажано за исламот било невистина? Дали тоа што било кажано за христијанството било невистина?
Ако не си способен да направиш разлика помеѓу различен став и лага, или помеѓу различен став и провокација, тогаш земи го другар ти Гурџи под рака и рендајте!
Што да ти одговорам чоече на болдот.

Па зарем јас требало да секое твое мислење спротивно на моето да го сметам за личен атак?
Ти кажав и претходно, премногу ги мешаш форумот и приватниот живот. Јас имам таков впечаток. Можеби грешам.

Па човек на ниту една тема немаш исто мислење со моето, од Хриситјанство, преку хомосексуалност, до Еволуција. Зарем да ти се лутам шо збориш против Христос ли, или за ставот з ахомосексуалноста, или пак за поларнит еи црните мечки? Зарем да ти се лутам што на српски сајт пишува дека луѓе од редот во кој членуваш направиле тоа и тоа?

Зарем тоа треба да ме направи непријател кон тебе?

ЈАс ќе те оставам да си го преиспиташ болдот, што си напишал, како си напишал, што те донело до тој степен.

Поради пост на форум, вмешуваш лично пријателство:facepalm:

Јас не те нарекувам тебе пријател во минато време. Напротив.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Што да ти одговорам чоече на болдот.

Па зарем јас требало да секое твое мислење спротивно на моето да го сметам за личен атак?
Ти кажав и претходно, премногу ги мешаш форумот и приватниот живот. Јас имам таков впечаток. Можеби грешам.

Па човек на ниту една тема немаш исто мислење со моето, од Хриситјанство, преку хомосексуалност, до Еволуција. Зарем да ти се лутам шо збориш против Христос ли, или за ставот з ахомосексуалноста, или пак за поларнит еи црните мечки? Зарем да ти се лутам што на српски сајт пишува дека луѓе од редот во кој членуваш направиле тоа и тоа?

Зарем тоа треба да ме направи непријател кон тебе?

ЈАс ќе те оставам да си го преиспиташ болдот, што си напишал, како си напишал, што те донело до тој степен.

Поради пост на форум, вмешуваш лично пријателство:facepalm:

Јас не те нарекувам тебе пријател во минато време. Напротив.
Мислам дека ти треба да го преиспиташ болдираново. Различен став околу темите што ги наброја не е исто со постапката од твоја страна. Значи ти на јавен форум поставуваш прашање до личност која ја познаваш лично, дали членовите во организацијата во која членува ги прават тие работи?!? Тебе тоа ти е нормално? Каква слика остава тоа за мене, ако луѓето кои лично ме познаваат имаат потреба да постават такво прашање?

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419

линк
И кој аспект од вашата весела дружина ве исклучува од дефиницијата за секта? очигледно имате некаков квази филозофски систем, ама ништо од тие глупости не е ново, и во секој смисол сте гранка од различни архаични култови на незнаење.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И кој аспект од вашата весела дружина ве исклучува од дефиницијата за секта? очигледно имате некаков квази филозофски систем, ама ништо од тие глупости не е ново, и во секој смисол сте гранка од различни архаични култови на незнаење.
Незнам зошто воопшто очекуваш одговор со тој подбив во твојот пост!
Оди замарај некој друг, откачи се од мене.

Kajgana Shop

На врв Bottom