Секти

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Али тоа си е негово, а модераторите exlexmk i @Нuкола
нека одлучат сами дали се даваат казнени поени само затоа што на некој не му одговара тој збор ....
Нека одлучат, јас останувам на тоа дека О.Т.О. Е РЕД :)
За тебе нека биде тоа што сакаш... Секој со своето знаење, ти од надвор, јас од внатре...
Доста расправии и со тебе...
Поздрав...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Нека одлучат, јас останувам на тоа дека О.Т.О. Е РЕД :)
За тебе нека биде тоа што сакаш... Секој со своето знаење, ти од надвор, јас од внатре...
Доста расправии и со тебе...
Поздрав...
Внатре, надвор....:facepalm:
Има објаснето што е секта...не дека јас го измислив тоа.
Не се битни овде твоите и моите мислења....има точно дефинирани поими.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
пријавен за шерифување на тема....(y)
Само одбив расправии со тебе, тоа не е шерифување...
За да продолжи муабетот ок, мора едниот да попушти ...
Ете јас попуштив :)
Ќе се расправаме уште дали О.Т.О. Е секта или Ред?
Нема... повели на темата за телема и ќе зборуваме.
Секти има само во христијанската и исламската религија. За јудаизмот не знам дали имаат секти...
А ние велиме дека во вистинската религија нема секти.
Кој е крив за секти што има?
Самата секта или религијата од кои излегуваат?
Ти размисли и кажи ми... :) Дефинирај ми збор :D

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Само одбив расправии со тебе, тоа не е шерифување...
За да продолжи муабетот ок, мора едниот да попушти ...
Ете јас попуштив :)
Ќе се расправаме уште дали О.Т.О. Е секта или Ред?
Нема... повели на темата за телема и ќе зборуваме.
Секти има само во христијанската и исламската религија. За јудаизмот не знам дали имаат секти...
А ние велиме дека во вистинската религија нема секти.
Кој е крив за секти што има?
Самата секта или религијата од кои излегуваат?
Ти размисли и кажи ми... :) Дефинирај ми збор :D
Џабе инсистираш и шерифуваш по темите....
Дадено одговор...ако не ти се свиѓа, тоа си е твој проблем.
Еве
Зборот СЕКТА е латински збор secta (следење на една насока, сечење, исклучување). Означува група на луѓе кои следат одредена религиозна, филозовска или политичка доктрина , кои отстапуваат од традиционалните веќе афирмирани доктрини.
Движења... магија, окултизмот и сатанска...
Рефлексивните насоки на ваквите движења се бројни и многу различни. Тие се базираат на култови на црна и бела магија, езотерична, анимизмот, филозофии и псевдо-Сатански. Повеќето сатанска групи не се насилни, и покрај присуството на поимот сатана, затоа што сатаната на кој тие се однесуваат не е секогаш она традиционалното Христијанство.

Јас го разбирам хепта дека неговото движење овде не сака да се нарекува секта, затоа што тој збор кај народот е општоприфатен како нешто негативно, бидејки во многу секти се има случувано убиства и исчезнување на членови.
Али тоа си е негово, а модераторите exlexmk i @Нuкола
нека одлучат сами дали се даваат казнени поени само затоа што на некој не му одговара тој збор ....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Џабе инсистираш и шерифуваш по темите....
Дадено одговор...ако не ти се свиѓа, тоа си е твој проблем.
Еве
Инсистирам, не шерифувам... Нов збор во твојот речник гледам - шерифување :)
Секта дефиницијата е врзана со религијата - сето друго е УБЛАЖУВАЊЕ на неспособноста на религијата од која произлегува сектата да го поправи своето учење и да стане универзална...
И христијанството има своја философија... религиозна. Не може секта да биде... хуманизмот :) Да не зборуваме глупости... смешно е веќе.
И христијанството има своја политичка основа исто и исламот... не може да се зборува за либералите дека се секта :) Да не зборуваме глупости, досадно е веќе.

Значи ако философијата и политиката на групата се разгледуваат преку призмата на религијата од која произлегле, тогаш нештото е секта произлезено од некоја веќе утврдена религија.
Другото ни под разно не е секта. Како може да е нештото секта ако нема врска со религиите и ги надминува? Хм?
Како О.Т.О. може да е секта кога ги надминува религиите и не произлегува од нив? :D
Дали ти е јасно што сакам да ти кажам? Да дообјаснам ако треба...

Ете ти одговор, а ти како сакаш со дефинициите и зборовите... :)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ако некој мисли нешто, нека подразмисли троа и да даде аргументи зошто така мисли, да поткрепи зошто ете за некои некои исламски школи се секти и според кој критериум, зошто јеховини сведоци се секташи, дали католиците се секташи во однос на православните и обратно... :)
Мене ми е небитно кој што мисли за Редот... нема да ми се срони бисерот, убаво ми е да ги боцкам луѓево да зборуваат... :) Или да се повлечат или да се повторуваат или да проучуваат поеќе...

Ако зборуваме само кој што мисли - си е* мајката брато :)
Да да, се сложувам. И мене ме интересира зошто според нив одредени правци, редови, учења, групи и сл ги сматраат за секти....

Ме интересира дали Култот на Мртвите е секта според луѓево овде. Пример, како што сме имале (а донекаде имаме сеушта со Задушници, 6 месеца, 1 година и сл), во Јужна Америка сеуште е жив итн итн.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Да да, се сложувам. И мене ме интересира зошто според нив одредени правци, редови, учења, групи и сл ги сматраат за секти....

Ме интересира дали Култот на Мртвите е секта според луѓево овде. Пример, како што сме имале (а донекаде имаме сеушта со Задушници, 6 месеца, 1 година и сл), во Јужна Америка сеуште е жив итн итн.
Зборот секта, никој жив веќе не го употребува, мислејќи на неогвата вистинска дефиниција.

Денес е општоприфатен поим, кој најчесто означува групации луѓе кои со своите размисли, убедувања и дела отскокнуваат од веќе востановениот животен дух и навики на мнозинството, и тоа пред се, она мнозинство кое гравитира околу таа групација.

Согласно тоа сите такви (N-1) групации, се најчесто безопасни по мнозинството.

Само една таква секта е опасна по целиот свет. Таа треба да исчезне, другите си се во ред.

Да убиваш во име на замислен пријател, да го подредиш целиот свој живот на пет пати молење у денот, и единствена цел у животот да ти биде да отидеш у рајот кај што те чекаат 72 девици, е апсурдно, и денес, и во минатото, и во иднината.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Само една таква секта е опасна по целиот свет. Таа треба да исчезне, другите си се во ред.

Да убиваш во име на замислен пријател, да го подредиш целиот свој живот на пет пати молење у денот, и единствена цел у животот да ти биде да отидеш у рајот кај што те чекаат 72 девици, е апсурдно, и денес, и во минатото, и во иднината.
Видиш, има очите да ти побелат чекајќи, и да те покрие 2м земја, и пак таа "секта" ќе ја има. Чудна е твојата состојба човеку! Зарем уште не си научил дека желбите се едно а остварувањата друго?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Видиш, има очите да ти побелат чекајќи, и да те покрие 2м земја, и пак таа "секта" ќе ја има. Чудна е твојата состојба човеку! Зарем уште не си научил дека желбите се едно а остварувањата друго?
Оти бе мене, тебе нека те покрие 2 м. земја:P

За болдот се слагам дека се две различни работи.

Ама сепак сметам дека мојата желба е далеку пореална, и поблиска до остварување, кај да е шо да е, ќе ја бидне за некоја деценија, отколку твојата да те чекаат 72 девици во рајот:)

Се слагаш нели?

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Оти бе мене, тебе нека те покрие 2 м. земја:P

За болдот се слагам дека се две различни работи.

Ама сепак сметам дека мојата желба е далеку пореална, и поблиска до остварувања, кај да е шо да е, ќе ја бидне за некоја деценија, отколку твојата да те чекаат 72 девици во рајот:)

Се слагаш нели?
И мене и тебе ќе не покрие, не се секирај.;) Никој не куртулил, па нема ни ние. Само знаеш, јас сум верник, и свесен сум за одговорноста која ја носам со себе и за која ќе одговарам пред Бога. Дали си свесен ти ?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
И мене и тебе ќе не покрие, не се секирај.;) Никој не куртулил, па нема ни ние. Само знаеш, јас сум верник, и свесен сум за одговорноста која ја носам со себе и за која ќе одговарам пред Бога. Дали си свесен ти ?
Апсолутно сум свесен. Јас одговарам пред вистинскиот Бог. Тоа е разликата.

Затоа те повикувам, покај се, што си чекорел и дишел заедно со шејтанот, и дојди од наша страна, и сигурно ќе имаш шанса да го видиш рајот.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Апсолутно сум свесен. Јас одговарам пред вистинскиот Бог. Тоа е разликата.

Затоа те повикувам, покај се, што си чекорел и дишел заедно со шејтанот, и дојди од наша страна, и сигурно ќе имаш шанса да го видиш рајот.
1. Кој е твојот Бог?
2. Која е вашата страна?

Чекам реален одговор.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
1. Кој е твојот Бог?
2. Која е вашата страна?

Чекам реален одговор.
ГО знаеш одговорот - се што е спротивно на исламот, е вистинска страна, само различно пакување.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
ГО знаеш одговорот - се што е спротивно на исламот, е вистинска страна, само различно пакување.
Не е точно. И тоа спротивното има име и презиме. Зошто се плашиш реално да одговориш?
--- надополнето: 29 април 2013 во 00:30 ---
1. Кој е твојот Бог?
2. Која е вашата страна?

Чекам реален одговор.
Толку паламудиш на форумот, а не знаеш да одговориш на две обични праѓшања.

Kajgana Shop

На врв Bottom