Објективно, душо, во школо ќе му кажат дека еволуцијата е реална, ќе го учат за Дарвин, ќе му кажат дека не сме настанале од кал. И кога ќе дојде дома, ти што ќе му кажеш? Пих, глупи професори, мама ти вика дека од кал сме настанале.... ние жените на пример, од ребро.
Објективно е да му кажеш дека веруваш во нешто за што нема цврст доказ, и дека да, иако постојат
милион факти кои го поткопуваат тоа во што ти веруваш, ти и понатаму веруваш. Еволуцијата постои и е реална, сакала ти или не.
Објективно јас ќе му кажам дека не верувам затоа што сум наклонета на науката. А што татко му ќе му објасни, не би можела да знам.
Види, децата како мали и во Дедо Мраз веруваат, но како растат сфаќаат дека е тоа невистина, лажга. Исто ќе сфати дека и твоите приказни врска немаат со наука и со основани податоци, па или ќе го мрзи да прочита Библија (сакаш или не, верник си затоа што не си прочитала Библија), и ќе верува, или ќе ја прочита, ќе спореди што учел во школо, и нема да верува. Ќе си слави де нешто, од традиција. Тоа нема да го направи верник.
И да, месото не е потребно ама ич за здрав развој, само што нема тука тоа да ти го објаснувам. Донесе констатација без да ме прашаш, и тоа погрешна, за што признај, немаш никакви податоци.
Ќе му давам затоа што немам начин да го ускратам, а и немам намера да го ускратам (сите деца ќе јадат, ќе сака и тоа).
И дете од 5 години е премало да разбере зошто јас не јадам месо.
Дете од 15 разбира, и јас ќе му објаснам. Изборот ќе биде негов.
Ти според мене, ни сама не знаеш во што спаѓаш. И сите до еден ќе горите во пекол, ако ви постои тој пекол воопшто. Јас нема, мене црви ќе ме изедат, и аш, толку.
Не, не познавам таков верник, и тоа е најголемиот проблем тука.
Си верувате само во тоа што ви одговара, тоа што не ви одговара пу - пу не важи.
Со други зборови, не си стоите на одлуките кои сте ги донеле.
Еве бе, јас како атеист, според верниците ќе горам во пеколот.
Што ми вреди што сум хуманитарец, од луѓе до животни, што носам кеси на старци, што станувам во автобус, што донирам и пари и крв и веќе и сама не знам што за сите што нешто им фали, што не купувам доручек за себе за да купам на циганката што проси.. Шо ќар имам јас од тоа, кога сум атеист, нели?
Пак ќе го горам у пекол, според книгичката твоја.
И за крај, знам дека си традиционален верник. Овде прав христијанин, чат пат во манастир ќе најдеш. На улица нема. Затоа што во право си, во 21 век е ненормално да живееш христијански.
Славењето на празници е убава, а не лоша работа. Јас се славам, и Божиќ, и Бајрам, и Велигден, и сите слави кај што ме поканиле.
Крштевање на деца е мала работа, и јас сум крстена па никому ништо.
И за се постои компромис.
--- надополнето: 27 март 2013 во 02:41 ---
Oh, marry me.
Не мора ни Бадник ни Велигден <3