Секс/врска/брак со партнери од различна религија/националност

Член од
14 август 2006
Мислења
45.275
Поени од реакции
84.386
Апсолутно немам никакви предрасуди во врска со религиските уверувања на брачниот партнер, се додека прифаќа да биде крстен, прифаќа да се венчаме во црква и да ги крстиме децата 40 дена по раѓање. Друго немора.
@rymz: славењето на некаков пијаница, можеби нема врска со твојата, но исто така нема врска ниту со христијанската религија.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Апсолутно немам никакви предрасуди во врска со религиските уверувања на брачниот партнер, се додека прифаќа да биде крстен, прифаќа да се венчаме во црква и да ги крстиме децата 40 дена по раѓање. Друго немора.
@rymz: славењето на некаков пијаница, можеби нема врска со твојата, но исто така нема врска ниту со христијанската религија.

Kо прво, ако не сакаш никој тебе да ти наметнува некакви си религиозни промени правила или не знам ти што...зашто сакаш тоа на некој друг да му го направиш?? Си сакаш некоја девојка бе батче, еве македонка е...ама не сака да се крсти..и сеа ќе ја остаиш демек? АБЕ АЈДЕЕЕЕЕЕЕЕ не ми продавај муда за бубрези..има да те приклешти со тоа нозете околу струк, има да вриштиш до Париз и назад..ебеш ти и религија и се, ќе почнеш да рикаш срце те сакам тинтири минтири...
Лицемерие до Бриндизи и назад демек ја ваков онаков..Демек не беееее...неам ја предрасуди, само нека се напраи сунет, нека се клања и нека носи шамија, пффф, кој...предрасуди?? Јас?? Нееееее...никако..

Крај краева, не мора да се согласуваш да бидеш со некој од различна религија/националност...биди си со тој што ти ќе одлучиш, немам намера да ти се мешам во твојот избор. Само немојте барем на другите демагогија да им продавате демек религијата била пречка. ТЕБЕ (или на сличните) им е пречка, дека не можете да смислите некој со кој што ќе го поминете целиот живот да се поклонува пред Буда во дневна, да се клања пред Алах, или да носи крст на гради во име на Исус...а сепак...спремни сте демек живот да делите...:):)

Смешно делувате, не сте ни свесни колку, ама демек вие религиозни до немај каде, та ете, и Свети Трипун не бил христијански празник нели...бил не бил, поентата е дека христијани го слават...:):) па сега ако не е...тогаш ни самите не знаат што слават.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Смешно делувате, не сте ни свесни колку, ама демек вие религиозни до немај каде, та ете, и Свети Трипун не бил христијански празник нели...бил не бил, поентата е дека христијани го слават...:):) па сега ако не е...тогаш ни самите не знаат што слават.
Свети Трипун Е светец.
Проблемот е што паганското во народот го поврзува (ПОГРЕШНО) славењето на тој светец со праење пијана свиња од себе.
Исто ко кај Хрватите и Св. Мартиње...Се прават летви, а тоа нема никакве везе со суштината на тој католички празник.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Свети Трипун Е светец.
Проблемот е што паганското во народот го поврзува (ПОГРЕШНО) славењето на тој светец со праење пијана свиња од себе.
Исто ко кај Хрватите и Св. Мартиње...Се прават летви, а тоа нема никакве везе со суштината на тој католички празник.
Мило мое мало маџарице, јас знам што е Свети Трипун..затоа и така му одговорив на господинот бројчаник. Како и да е, не сакам да навлегувам во паганството на народот генерално гледано во било која религија. Премногу такви примери има. Но...црвката/џамијата ги карактеризира како религиозни обичаи поради нивни некои си потреби. Е сега...кога веќе тоа ни е познато...Трипун, пијаница или не...некој каже дека нема врска со христијанството, а се прави поголем католик од Папата што се вика и се продава демагогија демек две вери под иста куќа не се трпат...ми иде да се прашам себеси...кој курац му е на народов...

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Мило мое мало маџарице, јас знам што е Свети Трипун..затоа и така му одговорив на господинот бројчаник. Како и да е, не сакам да навлегувам во паганството на народот генерално гледано во било која религија. Премногу такви примери има. Но...црвката/џамијата ги карактеризира како религиозни обичаи поради нивни некои си потреби. Е сега...кога веќе тоа ни е познато...Трипун, пијаница или не...некој каже дека нема врска со христијанството, а се прави поголем католик од Папата што се вика и се продава демагогија демек две вери под иста куќа не се трпат...ми иде да се прашам себеси...кој курац му е на народов...
За тоа е причина недоволното познавање на било која религија (дури и онаа на која као и припаѓаат)
Не знам како е во исламот, но во христијанството итекако се цени слободната воља на поединецот. Аналогно, не знам дали е баш христијански да наметнуваш со сила религија, макар и на партнер или дете. Да поразговарате да, но наметнување никако.
Понатаму, колку што ми е познато, едниот партнер може да го одработи спасението и вечниот живот за другиот, преку тоа што ќе се моли, ќе пости и сл.

И тоа е све фино ко теорија...Е сега, кога ќе дојде до пракса, малку е потешко...Мора да прифатиш дека има луѓе на кои сериозно им значи религијата . Особена пречка, конкретно, се верските ритуали. Муслиман и христијанин...што ќе прават со своето дете? Крштевка, сунет, па причест и аџилак у Медина?
Колку и да е суштината иста на религиите, обредите се различни. А, тие се надворешниот израз на нечија вера, и истите е тешко да се помират меѓу различни вероисповести.
Се разбира, ова важи за оние кои се верници што сериозно си ја сфаќаат вероисповеста.

jeeeee8

Like dreams
Член од
28 ноември 2008
Мислења
647
Поени од реакции
16
Kо прво, ако не сакаш никој тебе да ти наметнува некакви си религиозни промени правила или не знам ти што...зашто сакаш тоа на некој друг да му го направиш?? Си сакаш некоја девојка бе батче, еве македонка е...ама не сака да се крсти..и сеа ќе ја остаиш демек? АБЕ АЈДЕЕЕЕЕЕЕЕ не ми продавај муда за бубрези..има да те приклешти со тоа нозете околу струк, има да вриштиш до Париз и назад..ебеш ти и религија и се, ќе почнеш да рикаш срце те сакам тинтири минтири...
Лицемерие до Бриндизи и назад демек ја ваков онаков..Демек не беееее...неам ја предрасуди, само нека се напраи сунет, нека се клања и нека носи шамија, пффф, кој...предрасуди?? Јас?? Нееееее...никако..

Крај краева, не мора да се согласуваш да бидеш со некој од различна религија/националност...биди си со тој што ти ќе одлучиш, немам намера да ти се мешам во твојот избор. Само немојте барем на другите демагогија да им продавате демек религијата била пречка. ТЕБЕ (или на сличните) им е пречка, дека не можете да смислите некој со кој што ќе го поминете целиот живот да се поклонува пред Буда во дневна, да се клања пред Алах, или да носи крст на гради во име на Исус...а сепак...спремни сте демек живот да делите...:):)

Смешно делувате, не сте ни свесни колку, ама демек вие религиозни до немај каде, та ете, и( Свети Трипун не бил христијански празник нели...бил не бил, поентата е дека христијани го слават...:):) па сега ако не е...тогаш ни самите не знаат што слават).
- баш свети Трифун е чист православен христијански празник!

тоа е ден на лозарите, на виното!

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Колку што разбрав ти си муслиман така ?
Епа види сега, теоретски имаш сестра , и сестра ти сака да се мажи со христијанин , ти што ќе направиш ??
а) Ќе се откажеш од неа
б) Ќе го прифатиш тоа
в) Ќе го прифатиш тоа ама нема да ти биде сеедно

Извини вака малце офтопик , ама искрено одговори што ќе направиш.
Сметам дека иако повеќето мислите дека не е голема работа ако има врска/брак со партнери од различни религии , грешите :)
Секој си има свој обичаи и навики , и повеќето христијани не би сакале да имаат врска со муслиман од непознати причини.. Јас на пример несакам од религиозни причини , јас сум полу-католик полу-православен , ама христијанин сум и не се откажувам од тоа. Доколку имам врска/брак со муслиманка дали ќе можам да носам крст околу врат без да го доловувам нејзиниот чуден поглед?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308

Свети трифун е еквивалент на Дионис. Во христијанството сите бивши богови од политеизмот антички, се задржани со имиња на светци кои ги имаат истите особини. И во нашите обичаи, официјално христијански, има колу сакаш пагански обичаи.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Свети трифун е еквивалент на Дионис. Во христијанството сите бивши богови од политеизмот антички, се задржани со имиња на светци кои ги имаат истите особини. И во нашите обичаи, официјално христијански, има колу сакаш пагански обичаи.
Го знаеш житеето на Св. Трифун?
Знаеш ли како и зошто се прогласуваат светци во православието/христијанството?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Битно е? Свети Трифун, заштитникот на лозарите е многу јасно од каде произлегува... и постоел многу пред христијаните да се појават на овие места.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Битно е? Свети Трифун, заштитникот на лозарите е многу јасно од каде произлегува... и постоел многу пред христијаните да се појават на овие места.
Заклучокот дека е заштитник на лозарите, апстрахиран од неговата суштина, е она што влече пагански корени. Затоа е важно да се знае зошто станал светец, пред да се донесе суд. Имено:
Пример за духовен херој ни дава животот на светиот маченик Трифун, чиј спомен нашата Црква денес го прославува. Роден е во малоазиската област Фригија во Мала Азија. Уште од рано детство во него се пројавила необична Божја благодат со покажување на дар на чудотворство.
Меѓу многубројните негови чуда кои што ги вршел со благодатта Божја, се споменува и исцелувањето на ќерката на Римскиот император Гордијан. Тој имал необично убава ќерка и поради нејзината убавина многу кнезови ја проселе за своите синови. Но се случило несреќа да оваа убава принцеза душевно се разболи, бидејќи нечистиот дух влегол во неа и многу ја мачел. При страшните настапи на болеста таа многу пати сакала да се фрли во оган или вода. Ниеден лекар не можел да и помогне и да ја излечи. На девојката и е откриено дека единствено може да ја излечи "детето Трифун".
Дознавајќи царот за необичната моќ на фригиското момче Трифун го повикал да ја спаси неговата ќерка. Царските слуги после долго барање во Фригија го нашле момчето покрај езеро како чува гуски. Затоа тој често на иконите се слика опкружен со гуски. Тогаш тие го повеле во Рим и кога се приближил до местото каде живеела девојката, ѓаволот го осетил неговото доаѓање и немилосрдно почнал да ја мачи девојката викајќи:”Неможам повеќе овде да живеам бидејќи се приближува Свети Трифун” и не дочекувајќи го излегол и таа веднаш оздравела.
По излекувањето настапила неописива радост во дворот. Царот богато го наградил Свети Трифун, но тој не го задржал добиеното богатство туку веднаш го разделил на сиромашните и бедните, и самиот живеел скромно во своето родно место; да прави добри дела и да им помага на болните и немоќните. Но по смртта на царот Гордијан, кој бил трпелив спрема христијаните, дошол крволочниот цар Декиј кој наредил да се прогонуваат христијаните. Сите оние кои не сакале да се одречат од Господа Христа, ги фаќале, ги мачеле и убивале. И како што не може да се сокрие град што стои на врв планина, така ни Свети Трифун не бил скриен од очите на гонителите.
Светиот маченик не сакал да бега во пустината, туку се наоружал со молитва и благодат Божја и смело пошол кај управникот на покраината Акилин. Тој му наредил да им се поклони на боговите, во спротивно ќе биде подложен на најстрашни маки. Свети Трифун ја одбил неговата наредба. Потоа за него настанале неописиви мачења. Врзан со рацете наназад го обесиле на дрво и го камшикувале три часа. Само мачителите можеле да бидат толку ѕверски расположени спрема невините христијани.
Но младиот маченик Трифун сето тоа го издржал, со изобилна Божја помош. Кога виделе дека ни мачењата не помагаат решиле да го посечат со меч. Но мачителот претходно наредил да го врзат за еден коњ и така вржан бос да го поведат во планината. Од силниот мраз и студ почнале да ну отпаѓаат меса и прсти од нозете, но тој тоа го трпел без збор и наместо протест од усните на овој маченик се слушнала молитвата за гонителите: "Господи не им го пишувај ова за грев".

Пред извршувањето на смртната пресуда, му дозволиле да се помоли на Бога. Тој со топла молитва му заблагодарил на Бога со зборовите: " Господи, Ти благодарам што си ме удостоил да до крај го издржам овој подвиг и прими ја мојата душа во твојата Света Небесна Обител". И Бога ја услишил неговата молитва. И додека се молел, Господ ја зел душата на маченикот кај себе. Мачителите не можеле да ја извршат својата намера да му ја пресечат главата. Ова се случило во Никеја.
Христијаните од ова место го зеле телото на маченикот и го пренеле во неговото родно место. Еден дел од светите мошти денес се наоѓаат во Москва во храмот посветен на Светиот маченик Трифун. Православната Црква го слави како исцелител, кој се удостоил на маченичкиот венец за Господа Христа.
Тука зборуваме за конкретна личност, која чекорела меѓу луѓето, која умрела пред нивни очи и чии мошти постојат. Истото не може да се каже за Дионис.
А, од житеето пак се гледа, како паганизмот ја игнорира суштината на овој светец и ја извитоперува.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178

Француз еден!!! Читај! Самите христијани не си ги знаат празниците и што слават, та после дрско тврди дека поради религиозни побуди не може да биде со личност со различна религија...

Значи како што кажа Ада...можеби, некој кога си ја сфаќата религијата пре-сериозно...да. Ама некој што не знае ни што слави ни зашто слави ни кој бил што бил, дури да го негира како Светец...да ми продава муда за бубрези како демек тоа не е изводливо...ма даааај.

Блинд..ќе ја остаам сестра ми да одлучи. Не сум ја владата на ВМРО па да се обидам да и кажам што да прави кога да прави и со кого. Како што мене не може и не смее никој да ми наложи што да правам со мојот живот, така и јас не планирам на никого да наложувам ништо.

Ама нејсе, узди на глаата, и напред мурџо...living in a box is sooooo easy.

jeeeee8

Like dreams
Член од
28 ноември 2008
Мислења
647
Поени од реакции
16
Француз еден!!! Читај! Самите христијани не си ги знаат празниците и што слават, та после дрско тврди дека поради религиозни побуди не може да биде со личност со различна религија...

Значи како што кажа Ада...можеби, некој кога си ја сфаќата религијата пре-сериозно...да. Ама некој што не знае ни што слави ни зашто слави ни кој бил што бил, дури да го негира како Светец...да ми продава муда за бубрези како демек тоа не е изводливо...ма даааај.

Блинд..ќе ја остаам сестра ми да одлучи. Не сум ја владата на ВМРО па да се обидам да и кажам што да прави кога да прави и со кого. Како што мене не може и не смее никој да ми наложи што да правам со мојот живот, така и јас не планирам на никого да наложувам ништо.

Ама нејсе, узди на глаата, и напред мурџо...living in a box is sooooo easy.
па убаво напишал/а не славиме никаков пијаница Св.Трифун не е пијаница!

А иначе мислам дека брак со некој од друга вера не е баш најпаметна одлука зашто настануваат големи прашања и проблеми од типот која вера децата ќе бидат, кој како ке ги слави празниците и слично!
Според мене две особи од рзлични вери би можеле нормално да функционираат само ако едниот од нив ја смени својата вера! - за ова неам ништо против!

~windy~

urban hippie
Член од
10 септември 2008
Мислења
774
Поени од реакции
120
Eми баш се натегнав реков си најдов животен партнер, па ме разочара да ти кажам искрено. Не си материјал за мене. Не сакам јас девојки кои што сеуште зависат од родителите. Пу...јаз'к.
Како и да е, темата како таква е за личниот став. Нашиот став каков би бил на дадената тема. Твојот став искажи го, а не ставот на твоите родители. Дека крај краева, ако така гледаш, твоите родители (хипотетички кажано или во случајот, родителите на персона ИКС) можат да се вмешаат и во врска од иста националност/религија.. Така да може тоа да потрае до бескрај.
Тоа е најголемиот проблем и кај нас што воопшто постојат вакви прашања, стереотипи и генерализирања...

"ми кажаа дека..."
"сум слушнал дека..."
"ми рекоа дека .."

Кога ќе дојде денот кога нашава омладина која што толку се смета себеси за инфериорна во одност на другите низ целиот свет да завземе сопствен став???

После американците биле глупи, не знаеле бојлер да променат бе...ебате нацијата. Важно секој сам за себе си живее...па сеа ако му пукне сијалица, ќе живее во мрак. А ние така среќни и весели, ќе бараме 100 денари од тато за на кафе да идеме...

Патетика.
Ah, zal mi e za razocaruvanjeto, zivot jebiga!
Ami sho da praam be momce, pozadi mene se samo 20 godini i nekolku proekti koi ne bile dovolni za samofinansiranje i egzistencinja pa eve si ja probuvam srekata out of the box kaj onaa glupa nacija koja ne znae ni sjalica da smeni ama za cudo ni ziveela ni ke zivee vo mrak, za da ne baram utre od tato 100 denari za kafe i da cekam 1vi da dojde da zeme mama plata pa da si kupam cizmi! Ama toa e veke offtopic!
A ontopicov si se izjasniv uste vo prviot post! Ponatmu se obidov da dadam malku poobjektivno mislenje pa gi vmesav i roditelite kako vlijatelen faktor vo donesuvanje na sushtestveni zivotni odluki !
Moite, pa najverojatno zatoa i jas, nemaat nikakvi predrasudi za mesanite brakovi! Fala im sto me naucija taka!
I uste od sega znaat deka ako nekogas se mazam, ke ima nekolku stejga na svadbata za da site bidat veseli i zadovolni!
Tolku:smir:

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Ah, zal mi e za razocaruvanjeto, zivot jebiga!
Ami sho da praam be momce, pozadi mene se samo 20 godini i nekolku proekti koi ne bile dovolni za samofinansiranje i egzistencinja pa eve si ja probuvam srekata out of the box kaj onaa glupa nacija koja ne znae ni sjalica da smeni ama za cudo ni ziveela ni ke zivee vo mrak, za da ne baram utre od tato 100 denari za kafe i da cekam 1vi da dojde da zeme mama plata pa da si kupam cizmi! Ama toa e veke offtopic!
A ontopicov si se izjasniv uste vo prviot post! Ponatmu se obidov da dadam malku poobjektivno mislenje pa gi vmesav i roditelite kako vlijatelen faktor vo donesuvanje na sushtestveni zivotni odluki !
Moite, pa najverojatno zatoa i jas, nemaat nikakvi predrasudi za mesanite brakovi! Fala im sto me naucija taka!
I uste od sega znaat deka ako nekogas se mazam, ke ima nekolku stejga na svadbata za da site bidat veseli i zadovolni!
Tolku:smir:
Eee, шубо, паметно чупе си била ти. Не ко овој над тебе зелениов, прашува децата какви ќе му бидат...па уште да му каже некој дека од трите деца едното е на поштарот...кујзнае шо ќе напраи. Второто ќе му биде скиентолог чумки Том Круз нешо фраер ти реков ми рече, па е ин да го следиш трендот, а третото најмалото дете ќе свири на гитара и ќе го слуша Мерлин Менсон. Па иди докажи му дека неговата одлука да не биде со таа што ја сака само поради што девојката била муслиманка/католик/православна/евреин/навединешодруго била погрешна...

Него нејсе, да не должиме многу, се разбираме горе доле. Ситуацијата на терен и на книга не е иста. Сепак..зависи за кого како.

But hey...at least us down here have to worry not to mix between 2 different types...you guys up there got shitload of religions to chose from :):) Chose wisely my dear.

Kajgana Shop

На врв Bottom