- Член од
- 21 август 2011
- Мислења
- 5.064
- Поени од реакции
- 5.665
http://forum.kajgana.com/threads/Македонски-рецепти.278/Може линк?
И нека пише легионер рецепт за секој случај
http://forum.kajgana.com/threads/Македонски-рецепти.278/Може линк?
И нека пише легионер рецепт за секој случај
Мора прво да се свари 2-3 саата, зависи од гравот. Цацар најспоро се вари, ама вкусен е. Стај си го одвечер да се свари и таман другиот ден го праиш тавче гравче.Глупо прашање, знам. Може некако да се направи директива тавче гравче или мора првин грав да се вари во тенџере?
abe za gjomleze ne znam ne sum mnogu lubitel ama za zelnik kako sto sum jadel od babami takov nema, moze vo picikato ama e bleda varijanta , dzabe da vi dam recept koga i zelnikot i gjomlezeto se pravat pod SAC (ili pepelnik).(Едино на лето да дојте со Македонка на ранчот шо го имам на село па заедно ќе го правиме , бива ли ? .Да, да мора да ни остави рецепт од баба му за ѓомлезе.
Уште да каже дека и сам по дома го прави ептен ќе го исфалам
Ова поише ми звучи како оглас во рубрика лични контактиabe za gjomleze ne znam ne sum mnogu lubitel ama za zelnik kako sto sum jadel od babami takov nema, moze vo picikato ama e bleda varijanta , dzabe da vi dam recept koga i zelnikot i gjomlezeto se pravat pod SAC (ili pepelnik).(Едино на лето да дојте со Македонка на ранчот шо го имам на село па заедно ќе го правиме , бива ли ? .
али ај еве
Во загреана тава под сач ,добро намрсена се става од смесата и се остана пофторно под сач да се зацрвени,истата постапка се пофторува се додека се потроши смесата.На крај се остава убаво да потпече горниот дел.
еве и линк од рецептот
http://www.nationalcuisine.mk/cuisine.php?item=2&lang=MK
е сега за благото преска што спомна , знам само да направам бисквит торта , а од јадења скоро се пошто дури бев студент се научив да ги правам сите манџи
da peglam da mijam sadovi abe koj ko mene , znaci idealen zet dokazan i vo krevet a hahh hahah h
e pa sea malku i jas da se pofalam , ahah hah hh, ali da se vratime na receptite sum probal mnogu piti vo skopje edino najmogu mi se dopagja pitata so zelka i praz vo picikato na ( tajanta e vo mesenjeto kolku povejke mesis tolku podobro e ), drugite pekari vo skopje se slabi .Ова поише ми звучи како оглас во рубрика лични контакти
Затоа да најдеш маж што готви е полесноe pa sea malku i jas da se pofalam , ahah hah hh, ali da se vratime na receptite sum probal mnogu piti vo skopje edino najmogu mi se dopagja pitata so zelka i praz vo picikato na ( tajanta e vo mesenjeto kolku povejke mesis tolku podobro e ), drugite pekari vo skopje se slabi .
A vi rekov koga ce imate vreme pominete so leandra da vidite kakvi domasni specijaliteti imame na selo.
pred edno 4 godini na ridot od moeto selo Velgosti gostin bil veruvala ili ne Romeo Gulijani gradonacalnikot na New York. po pokana na nasinci doktori vo vrni kliniki gostin im bil licno toj, a specijalitetot sto mu go ponudile bil tokmu toa gjomleze i petulici covekov se izraduval kako malo dete ali denes da najdis devojka sto ce ti gotvi e retkost .
vazi be dojdite slobodno samo ovaj vikend ne posto, doagjam jas kaj vas vo skopje , ali sledniot vikend nema problem dojdete ce ve cekam , taka da sega ugostete me Vie kako domajkinki.Затоа да најдеш маж што готви е полесно
Туку спремај вилаетот јас и Македончич тргаме накај Велгошти.
Овој најчесто го правамДечки ај ако може некој нека пише добар рецепт за лазањи
Фала MarinellaОвој најчесто го правам
Околу 250гр мелено месо, сос од домати (јас користам томатело), 250гр печурки, една главица кромид, 3-4 чешниња лук и зачини вагета, бибер и магданос. Ова е за фил. Меленото месо се запржува и потоа во него се додаваат сосот од домати, печурките и зачините.
Правам и бешамел сос.За него е потрено 2 лажици путер, 2 лажица брашно, црн пипер, сол и пола литар млеко. Прво се раступува путерот па се додава брашното, постепено додавам од млекото додека смесата не се згусне, на крај го додавам зачинот.
Ги ставам едно 5-6 минути лазањите да се варат, не и треба многу колку малку да омекнеат. Потоа во плехче претходно премачкано со путер ги редам лазањите, ставам од филот па од бешамел сосот а на последниот ред врз лазањите ставам само од сосот и рендам кажкавал. И ги ставам да се печат.
Вака треба да ви излезе меденото срцеМедено срце
Потребни состојки:
- 1 шоља шеќер (со онаа со која ќе почнете да мерите, со таа продолжете (за кафе, млеко...))
- 2 шољи брашно
- 1 пакетче пециво
- половина ќесиче цимет
- 3 лажици какао
- 3 лажици зејтин
- 5 лажици мармалад (или мед)
- 1 шоља кисела вода
- 1 пакетче ванилин шеќер (по желба)
за глазура:
- 100 гр чоколадо за готвење
- 7 лажици зејтин
- 4 лажици вода
Подготовка:
Во сад за матење ставајте ги состојките по напишаниот редослед. Треба да добиете густа и хомогена смеса. Ставете ја во тавче за печење малку намачкано со масло и брашно. Ставете да се пече во ладна рерна, на 230 целзиусови степени. За тоа време направете го преливот, така што во мало тенџерче ќе ги ставите сите состојки за глазурата и на пареа растопете ги. Глазурата прелијте ја врз испечениот колач. Исечете на коцки и ставете го колачот во фрижидер да се олади, а потоа уживајте во него.