Секакви рецепти

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Глупо прашање, знам. Може некако да се направи директива тавче гравче или мора првин грав да се вари во тенџере?
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Глупо прашање, знам. Може некако да се направи директива тавче гравче или мора првин грав да се вари во тенџере?
Мора прво да се свари 2-3 саата, зависи од гравот. Цацар најспоро се вари, ама вкусен е. Стај си го одвечер да се свари и таман другиот ден го праиш тавче гравче.
 
S

Shellshock nam67

Гостин
Да, да мора да ни остави рецепт од баба му за ѓомлезе.
Уште да каже дека и сам по дома го прави ептен ќе го исфалам :icon_lol:
abe za gjomleze :D ne znam ne sum mnogu lubitel ama za zelnik kako sto sum jadel od babami takov nema, moze vo picikato ama e bleda varijanta :), dzabe da vi dam recept (y) koga i zelnikot i gjomlezeto se pravat pod SAC (ili pepelnik).(Едино на лето да дојте со Македонка на ранчот шо го имам на село па заедно ќе го правиме ;), бива ли ? :rolleyes:.
али ај еве (y)
Во загреана тава под сач ,добро намрсена се става од смесата и се остана пофторно под сач да се зацрвени,истата постапка се пофторува се додека се потроши смесата.На крај се остава убаво да потпече горниот дел.
еве и линк од рецептот
http://www.nationalcuisine.mk/cuisine.php?item=2&lang=MK
е сега за благото преска што спомна :P, знам само да направам бисквит торта :pipi:, а од јадења скоро се пошто дури бев студент се научив да ги правам сите манџи :pipi:
da peglam da mijam sadovi abe koj ko mene :), znaci idealen zet (y) dokazan i vo krevet :) a hahh hahah h
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
abe za gjomleze :D ne znam ne sum mnogu lubitel ama za zelnik kako sto sum jadel od babami takov nema, moze vo picikato ama e bleda varijanta :), dzabe da vi dam recept (y) koga i zelnikot i gjomlezeto se pravat pod SAC (ili pepelnik).(Едино на лето да дојте со Македонка на ранчот шо го имам на село па заедно ќе го правиме ;), бива ли ? :rolleyes:.
али ај еве (y)
Во загреана тава под сач ,добро намрсена се става од смесата и се остана пофторно под сач да се зацрвени,истата постапка се пофторува се додека се потроши смесата.На крај се остава убаво да потпече горниот дел.
еве и линк од рецептот
http://www.nationalcuisine.mk/cuisine.php?item=2&lang=MK
е сега за благото преска што спомна :P, знам само да направам бисквит торта :pipi:, а од јадења скоро се пошто дури бев студент се научив да ги правам сите манџи :pipi:
da peglam da mijam sadovi abe koj ko mene :), znaci idealen zet (y) dokazan i vo krevet :) a hahh hahah h
Ова поише ми звучи како оглас во рубрика лични контакти :icon_lol:
 
S

Shellshock nam67

Гостин
Ова поише ми звучи како оглас во рубрика лични контакти :icon_lol:
e pa sea malku i jas da se pofalam :), ahah hah hh, ali da se vratime na receptite sum probal mnogu piti vo skopje edino najmogu mi se dopagja pitata so zelka i praz vo picikato na ( tajanta e vo mesenjeto kolku povejke mesis tolku podobro e :P ), drugite pekari vo skopje se slabi (n).
A vi rekov koga ce imate vreme pominete so leandra da vidite kakvi domasni specijaliteti imame na selo.
pred edno 4 godini na ridot od moeto selo Velgosti gostin bil veruvala ili ne Romeo Gulijani gradonacalnikot na New York. po pokana na nasinci doktori vo vrni kliniki gostin im bil licno toj, a specijalitetot sto mu go ponudile bil tokmu toa :D gjomleze i petulici covekov se izraduval kako malo dete :) o_O ali denes da najdis devojka sto ce ti gotvi e retkost :cautious:.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
e pa sea malku i jas da se pofalam :), ahah hah hh, ali da se vratime na receptite sum probal mnogu piti vo skopje edino najmogu mi se dopagja pitata so zelka i praz vo picikato na ( tajanta e vo mesenjeto kolku povejke mesis tolku podobro e :P ), drugite pekari vo skopje se slabi (n).
A vi rekov koga ce imate vreme pominete so leandra da vidite kakvi domasni specijaliteti imame na selo.
pred edno 4 godini na ridot od moeto selo Velgosti gostin bil veruvala ili ne Romeo Gulijani gradonacalnikot na New York. po pokana na nasinci doktori vo vrni kliniki gostin im bil licno toj, a specijalitetot sto mu go ponudile bil tokmu toa :D gjomleze i petulici covekov se izraduval kako malo dete :) o_O ali denes da najdis devojka sto ce ti gotvi e retkost :cautious:.
Затоа да најдеш маж што готви е полесно :icon_lol:
Туку спремај вилаетот јас и Македончич тргаме накај Велгошти.
 
S

Shellshock nam67

Гостин
Затоа да најдеш маж што готви е полесно :icon_lol:
Туку спремај вилаетот јас и Македончич тргаме накај Велгошти.
;) vazi be dojdite slobodno samo ovaj vikend ne posto, doagjam jas kaj vas vo skopje :), ali sledniot vikend nema problem dojdete ce ve cekam (y), taka da sega ugostete me Vie kako domajkinki:sneaky:.
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Денеска сум зготвил супер страшно вкусно јадење во намера да го потрошам пилешкиот стек што ми остана.

Јас вака го припремив ама дозата може да се дуплира за повеќе лица

250 гр. пилешки стек
200 гр, свежи печурки шампињони
два домати
вегета, црна сол лута, црн пипер

Стекот се посолува со црн пипер, буковска пипер, црн пипер и се ставада се пржи. Свежите шампињони се сечат на половина и се ставаат да се пржат заедно со стекот. Кога стекот и печурките ќе заруменат се додаваат претходното исецканите домати да се пржат заедно со стекот.
Стекот, печурките и доматите се оставаат да динстаат се додека не се згусни сосот од доматите.
 
Член од
21 мај 2009
Мислења
141
Поени од реакции
29
Дечки ај ако може некој нека пише добар рецепт за лазањи :)
 
Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.100
Дечки ај ако може некој нека пише добар рецепт за лазањи :)
Овој најчесто го правам :)
Околу 250гр мелено месо, сос од домати (јас користам томатело), 250гр печурки, една главица кромид, 3-4 чешниња лук и зачини вагета, бибер и магданос. Ова е за фил. Меленото месо се запржува и потоа во него се додаваат сосот од домати, печурките и зачините.
Правам и бешамел сос.За него е потрено 2 лажици путер, 2 лажица брашно, црн пипер, сол и пола литар млеко. Прво се раступува путерот па се додава брашното, постепено додавам од млекото додека смесата не се згусне, на крај го додавам зачинот.
Ги ставам едно 5-6 минути лазањите да се варат, не и треба многу колку малку да омекнеат. Потоа во плехче претходно премачкано со путер ги редам лазањите, ставам од филот па од бешамел сосот а на последниот ред врз лазањите ставам само од сосот и рендам кажкавал. И ги ставам да се печат.
 
Член од
21 мај 2009
Мислења
141
Поени од реакции
29
Овој најчесто го правам :)
Околу 250гр мелено месо, сос од домати (јас користам томатело), 250гр печурки, една главица кромид, 3-4 чешниња лук и зачини вагета, бибер и магданос. Ова е за фил. Меленото месо се запржува и потоа во него се додаваат сосот од домати, печурките и зачините.
Правам и бешамел сос.За него е потрено 2 лажици путер, 2 лажица брашно, црн пипер, сол и пола литар млеко. Прво се раступува путерот па се додава брашното, постепено додавам од млекото додека смесата не се згусне, на крај го додавам зачинот.
Ги ставам едно 5-6 минути лазањите да се варат, не и треба многу колку малку да омекнеат. Потоа во плехче претходно премачкано со путер ги редам лазањите, ставам од филот па од бешамел сосот а на последниот ред врз лазањите ставам само од сосот и рендам кажкавал. И ги ставам да се печат.
Фала Marinella :)
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Медено срце

Потребни состојки:
- 1 шоља шеќер (со онаа со која ќе почнете да мерите, со таа продолжете (за кафе, млеко...))
- 2 шољи брашно
- 1 пакетче пециво
- половина ќесиче цимет
- 3 лажици какао
- 3 лажици зејтин
- 5 лажици мармалад (или мед)
- 1 шоља кисела вода
- 1 пакетче ванилин шеќер (по желба)

за глазура:
- 100 гр чоколадо за готвење
- 7 лажици зејтин
- 4 лажици вода

Подготовка:
Во сад за матење ставајте ги состојките по напишаниот редослед. Треба да добиете густа и хомогена смеса. Ставете ја во тавче за печење малку намачкано со масло и брашно. Ставете да се пече во ладна рерна, на 230 целзиусови степени. За тоа време направете го преливот, така што во мало тенџерче ќе ги ставите сите состојки за глазурата и на пареа растопете ги. Глазурата прелијте ја врз испечениот колач. Исечете на коцки и ставете го колачот во фрижидер да се олади, а потоа уживајте во него.
Вака треба да ви излезе меденото срце


п.с.Може нема форма на срце, али вкусот е ист ко на медено срце:pipi:
--- надополнето: Oct 24, 2011 1:17 PM ---
Уште еден вкусен и брз рецепт од мене :pipi:

Полнети пиперки со сирење

Потребни состојки (за 4 лицa):
- 12 зелени дебели пиперки (по можност прави-полесно се филуваат)
- 4 јајца
- 350 гр. сирење
- 100 гр. свински врат
- сол
- зејтин

Подготовка:
Рерната вклучете ја на 250 степени да се загрее, за тоа време исчистете ги пиперките од дршката и семките. Јајцата изматете ги и посолете, па додајте го ситно издробеното сирење. Во тава ставете малку зејтин. Со мало лажиче полнете ги пиперките со филот, (не до крај на пиперката туку 1 цм да бидат испразнети) Откако ќе ги наполните на крајот од секоја пиперка ставете едно кругче (колку што е отворот) свински врат. Ставете ги во рерна и намалете на 180 степени. Печете 30 минути. Наздравје :D
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Денеска на репертоар ми беше ориз во пакетче кој во моментов го чекам да излади, и тоа еден германски од Кам Маркет со зачини и тревки.
Упатството е слично како и тестенините од истата фирма, 500 мл вода и оризот се ставаат заедно да се варат во тенџере со постојано мешање, јас по моја иницијатива додадов малку вегета и црн пипер во варењето.
Кога водата ќе биде при крај му се додава маслиново масло (јас само такво имав), и се остава да се оризот да се попржи малку.
Кога оризот ќе се попржи со маслото му се додава доматен сос (јас ставив томатело од малите), и се остава да поврие уште малку за да се згусни на отворено пенџере.
Се сервира со кашкавал и тартар сос. (барем јас така го сервирав, кога веќе почнав со егоцентризмот и јас да употребувам во секој втор збор, во таков стил и да завршам:D)

Пробата беше супер вкусна, само малку оризот ми се распадна и естетски не изгледа добро за око.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom