Секакви рецепти

Член од
14 август 2012
Мислења
1.708
Поени од реакции
738
Подготовката на смеса за палачинки треба да е еден од наједноставните зафати во кујната, но факт е дека на многумина токму ова им задава главоболки.



Меки, пенести и вкусни тешко дека ќе ги погодите доколку немате добар рецепт и тавче на кое нема да се лепат. Ви претставуваме рецепт од кујната на нашите баби, кој е едноставен и по него веќе нема да барате друг.



Потребни состојки: - 3 јајца
- 250г брашно
- 350 мл млеко
- 1 чаша минерална вода
- Малку сол
- 2 лажички масло
- Половина лажичка рум



Подготовка:
Измешајте ги јајцата додека не добиете густа хомогена смеса, ставете го маслото па млекото и измешајте. Потоа непрекинато мешајте и сипајте го брашното, додадете сол и рум за смесата да добие арома, а уште поважно за да спречите впивање на маслото. Доколку смесата ви се чини густа, разредете ја со минерална вода. Пржете ги палачинките на тавче на кое нема да се лепат. Декорирајте ги по сопствена желба и слободно експериментирајте.
Фала ама немам рум

Sent from my ST21i using Tapatalk
 

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
прај ги без рум
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Еве убава рецепта со можност за измени. Испробана во повеќе варијанти. Јас не ставам кашкавал туку дупла доза моцарела и шунката не ја рендам туку ја ставам како тенки листови.

http://moirecepti.mk/post/ролнички-со-шунка-и-моцарела/

Еве како ми излегоа:

Ролнички.jpg Ролнички 2.jpg
 

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Љубовни тортиљи

Потребно е:
пакување тортиљи
300 гр стек, претходно испечен на скара или пржен и на ситни коцки исечкан
1 чаша павлака
копар
сенф
авокадо
козјо сирење
шери домат/обичен домат
мед, сол, маслиново


Љубовните тортиљи можете да ги правите со што сакате. Суштината е на рецептот кујната да стане оаза на сензуалноста. Претходно загрејте ги тортиљите (по 6 во пакување се обично) на 100 степени во рерна, само да се смлачат. Во длабок сад истурете ја павлаката, додајте копар, сол и маслиново масло и добро измешајте. Авокадото исечете го на тенки ливчиња, исто и шери доматите на половина или обичен домат на листови. Нека бидат ладни. Козјото сирење издендајте го и тргнете настрана. Сенфот и медот измешајте ги во мал сад. На секоја тортиља, малку стоплена, премачкајте од смесата со павлака, ставете по малку коцки пилешко, козјото сирење, листови од зеленчукот и полијте со смесата од мед со сенф. Свиткајте ги во врап и вратете ги на кратко на истата температура во рерна уште 5 минути. Експлозија од вкусови.
 

theli2007

lost in the jungle
Член од
20 јануари 2009
Мислења
66
Поени од реакции
93
http://moirecepti.mk/post/велешка-пита-пастрмајлија

За Велешка да биде добра мора да е тестото погодено. Е сега има марифет, кога замесуваш температурата на водата треба да биде ниту ладна ниту жешка. Убаво треба да одстои, меко тесто треба да размесиш.
Никад нема да ја направам како мајка ми, а сто пати имам гледано како ги прави. Али ваљда е до искуството, ќе ме биде, во следните 20 години ќе ја направам како што треба :)
Фала за рецептот, ќе пукнам се прејадов...
4.jpg 7.jpg
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Еве убава рецепта со можност за измени. Испробана во повеќе варијанти. Јас не ставам кашкавал туку дупла доза моцарела и шунката не ја рендам туку ја ставам како тенки листови.

http://moirecepti.mk/post/ролнички-со-шунка-и-моцарела/

Еве како ми излегоа:

Прегледај го приврзокот 94564 Прегледај го приврзокот 94565

Колку се само вкусни кифличкиве!

Само што ги направив ставив плус маслинки во филот, кој знае нека ги прави, кој не, нека дава рецепт по мајки и баби, ова е неверојатно вкусна ствар иако во принцип ич не сум љубител на теста.
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Колку се само вкусни кифличкиве!

Само што ги направив ставив плус маслинки во филот, кој знае нека ги прави, кој не, нека дава рецепт по мајки и баби, ова е неверојатно вкусна ствар иако во принцип ич не сум љубител на теста.
:pipi:

Се праат пак сега по не знам кој пат. :vozbud:
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.950
Поени од реакции
25.479
Дајте некој рецепт со банани.
Печена банана



Ја сечеш овака, ја полниш со nuts, темно чоколадо и малку мед по желба(јас имам ставано и кокос). Ја виткаш во фолија и ја печеш десетина минути, додека да се растопи чоколадото и да се затопли бананата.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom