Секакви рецепти

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Едвај чекав да ја пуштат повторно Кајги за да споделам еден брз, лесен и вкусен рецепт со вас :noze:

Банички

Потребни состојки:

- 500 гр. готови кори
- 3 јајца
- 6 големи лажици брашно
- 300 мл. млеко
- 150 мл. зејтин
- 1 прашок за пециво
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажичка сол
- 1 коцка квасец
- 100 мл. топла вода

Подготовка:
Во топлата вода ставете лажичка шеќер, квасец и промешајте да се растопи квасецот.
Додајте 2 лажици брашно и оставете да надојде. Јајцата изматете ги со миксер како за торта, додајте 4 големи лажици брашно во кои сте го измешале пецивото и солта. Мешајте со миксер убаво да нема грутчиња, па сипете го зејтинот, млекото и престанете со матење. Со лажица во смесата измешајте го надојдениот квасец.
Ова е премаз со кој ги мачкате корите. Филот е по ваша желба: сирење, пица фил, спанаќ,
праз, кисела зелка...
Земате по една кора и ја премачкувате убаво со четка од премазот. На долниот дел ставате од филот и кората ја виткате како ролат. Секој ролат го виткате како полжав и ги редите во намачкана тава со маргарин. Така правите се додека не ги потрошите корите. Секоја баничка и одозгора ја премачкуваме со четката од премазот. Печете на 200 степени додека не добиете златно румена боја.

Oсвен овие мали банички, можете секој ролат да го ставите во правоаголна тава и да ги редите ролатите еден до друг, па ќе добиете стапчиња наместо банички или пак во округла тава да ги редите ролатите во круг откако на средината на тавата ќе направите едно полжавче од ролатот и на крај ќе добиете вртена пита :)
Убаво е врз баничките да ставите малку сусам ако сте љубители.


Олимпија, алал да ти е за рецептот. (y)

Да кажам и тоа дека смесата со брашното и квасецот ми дојде повеќе, па на крајот едноставно го истурив она што остана врз корите.

IMGP1141.JPG

Еве испечена :)

IMGP1148.JPG
 
Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Баничките се прават од една кора или две(y)(y)
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Олимпија, алал да ти е за рецептот. (y)

Да кажам и тоа дека смесата со брашното и квасецот ми дојде повеќе, па на крајот едноставно го истурив она што остана врз корите.
Машала многу убаво излегла :)


Јас да прикажам како сум се остручила за пити:

DSCN1582.JPG

DSCN1584.JPG

Уште ми се дебели, здравје следна година ќе ги подобриме. Со ова свечено ја затворам сезоната за пастрмајлии :D
 
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
@ leandra

Многу убаво изгледаат. Ќе те молам за линк од рецептот, мене ме фаќа готвачка грозница. :)
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
@ leandra

Многу убаво изгледаат. Ќе те молам за линк од рецептот, мене ме фаќа готвачка грозница. :)
http://moirecepti.mk/post/велешка-пита-пастрмајлија

За Велешка да биде добра мора да е тестото погодено. Е сега има марифет, кога замесуваш температурата на водата треба да биде ниту ладна ниту жешка. Убаво треба да одстои, меко тесто треба да размесиш.
Никад нема да ја направам како мајка ми, а сто пати имам гледано како ги прави. Али ваљда е до искуството, ќе ме биде, во следните 20 години ќе ја направам како што треба :)
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
http://moirecepti.mk/post/велешка-пита-пастрмајлија

За Велешка да биде добра мора да е тестото погодено. Е сега има марифет, кога замесуваш температурата на водата треба да биде ниту ладна ниту жешка. Убаво треба да одстои, меко тесто треба да размесиш.
Никад нема да ја направам како мајка ми, а сто пати имам гледано како ги прави. Али ваљда е до искуството, ќе ме биде, во следните 20 години ќе ја направам како што треба :)
Да не се вадиш после питиве дека не те бива за месење :D Ко ќе се враќаш да донесеш една за мене :pipi:
 

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.633
Поени од реакции
88.261
Сега за Велигденскиве празници, ова ќе се јаде кај мене :coffee:


ДОМАШНА РЕСАНА
Мерата се прави со обичен филџан/шоља за кафе. Потребни состојки:
- 4 Јајца
- 4 шољи масло
- 4 шољи шеќер
- 9 шољи брашно
- Ванила
- Пециво
- Мармалад

Начин на приготвување:
Во поголем сад за матење ги тураме 4 јајца, 4 шољи шеќер, Ванилата и промешуваме со миксер едно 3/4 минути. Во текот на мешањето непрекинато додаваме 4 шољи масло, пецивото, и за на крај да завршиме со 9 шољи брашно. Мешаме додека смесата не се соедини. Со обично лажиче, земаме од смесата и тураме во тавата за печење. Ја ставаме тавата во рерната и печеме 10 минути, на температура од 200 степени. Во средината на колачот се става мармалад. За декорација по желба може одозгора да се стави топено чоколадо.

Можеби не изгледаат убаво на око, но затоа со пресно млеко како одат... :X3:



 
Член од
27 мај 2013
Мислења
3.527
Поени од реакции
4.706
Варен ослич како да го направам, само да се исчисти рибата и да се свари во вода? Некој правел ? Има пробано, како е вкусно или многу грдо ?
 

.:MadMan:.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
Варен ослич како да го направам, само да се исчисти рибата и да се свари во вода? Некој правел ? Има пробано, како е вкусно или многу грдо ?
Ќе си спремиш едно тавче со мн малце маслиново масло и путер ќе ги стаиш филетите али прво посоли ги и стај им црн бибер(пошто рибата не трпи други зачини) и после ќе додадеш малце вода и на тивок оган ќе си ги динсташ, рипчето све ке упие и ќе стане така сочно после ако имаш мн добар шмек дава балсамик винегар или едноставно цеден лимун и магданос мјамиииииииии....перверзии
 
Член од
14 август 2012
Мислења
1.708
Поени од реакции
738
Ај некој да дае рецепт за палачинки

Sent from my ST21i using Tapatalk
 

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
Ај некој да дае рецепт за палачинки

Sent from my ST21i using Tapatalk
Подготовката на смеса за палачинки треба да е еден од наједноставните зафати во кујната, но факт е дека на многумина токму ова им задава главоболки.



Меки, пенести и вкусни тешко дека ќе ги погодите доколку немате добар рецепт и тавче на кое нема да се лепат. Ви претставуваме рецепт од кујната на нашите баби, кој е едноставен и по него веќе нема да барате друг.



Потребни состојки: - 3 јајца
- 250г брашно
- 350 мл млеко
- 1 чаша минерална вода
- Малку сол
- 2 лажички масло
- Половина лажичка рум



Подготовка:
Измешајте ги јајцата додека не добиете густа хомогена смеса, ставете го маслото па млекото и измешајте. Потоа непрекинато мешајте и сипајте го брашното, додадете сол и рум за смесата да добие арома, а уште поважно за да спречите впивање на маслото. Доколку смесата ви се чини густа, разредете ја со минерална вода. Пржете ги палачинките на тавче на кое нема да се лепат. Декорирајте ги по сопствена желба и слободно експериментирајте.
 
Член од
14 август 2012
Мислења
1.708
Поени од реакции
738
Фала ама немам рум.

Sent from my ST21i using Tapatalk
 

Kajgana Shop

На врв Bottom