Сведоштва за постоење на Бог

• Креатор на темата trilobite
  • Време на започнување
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Lajce напиша:
Може ке сум офтопик од темата, ама само да одговорам во контекст на предходните коментари
Мене не ме нервираат "религиозни фанатици"(од кај ги најде жити се) оти сепак знаат нешто околу она што го тврдат јас напротив "неможам да поднесам" инсуфициентни игнорамуси кои тресат од ракав и квалификации за одредени личности без никаква подлога и теории аксиомирани само во нивните глави патем мислејќи се за совршени извори на знаење и вистина.:tapp:

Мислам дека е јасно дека овде нема потреба да поднесуваме или неподнесуваме некој кој има различен став од нашиот и напротив тој став треба да го почитуваме!
:tapp: Очигледно на мене се однесуваше ова. Ако. Јас го почитувам туѓиот став, ама сепак ме нервира. Како што јас те нервирам тебе. Инаку немораш да се мачиш да изглеаш паметен... :tapp:
Е сега, моите мислења и идеи исто како и твоите не мора да бидат издржани со факти, бидејќи говориме за една (ќе те искористам за зборчево) “аксиоматска“ тема. Ако зборуваме на тема колку чини пиперот на бит пазар... тогаш ќе употребам факти.
Плус, јас никаде навистина сум фин со религиозните фанатици како тебе, кои никогаш нема да прифатат дека ете Господ можеби не постои, како што јас прифаќам дека ете Господ можеби постои. И плус, ти како религиозен, и кој го интересира темава... читај ги сите постови, бидејќи јасно дадов на знаење кое е моето мислење на темата... :tapp:
p.s. Го отеков со пиперот :)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Lajce напиша:
протумачиш
Протолкуваш - на македонски јазик, протолкуваш!

Фанатизмот не е само во бесна битка за еден грешен/вистински став, туку и во упоритоста да не се посака ни малку да се чуе туѓ став или прочита нечија спротивставена мисла/дума на собеседникот.

Член од
3 август 2006
Мислења
92
Поени од реакции
1
Чорбаџи напиша:
И каков доказ сега ти бараш, кога науката не успеала НИШТо да докаже апсолутно, објективно и универзално? Зар не си малку заслепен?
Тоа што науката не успеала да докаже не ти дава за право да констатираш дека догматскиот одговор дека господ е креатор на се е исправен.

Самото такво верување го ограничува развитокот на науката бидејки поголемиот број од луѓето се спремни работите да ги земат здраво за готово и да прифатат дека Има прашања кои што не заслужуваат поинаков одговор од оној кој има го дава религијата.

Ако нешто не разбираш не значи дека еден ден нема да бидеш(се мисли на сите луѓе, само ти се обраќам во прво лице) доволно „паметен“ за да го октриеш тоа.
ПО незнам кој пат ја пишувам прикаската за громовите и нивното влијание на неуките луѓе од минатото.

Тоа што денеска го прави религијата е ништо друго него стихијно губење на битката со науката, која во последниве 400 години ги урива нивните догми. Со толкав постигнат прогрес во науката во последниве 200 години мислам дека за едно 500 години на светов ако сеуште постоиме ќе останат само шака луѓе кои сеуште ќе веруваат во господ, и ќе бидат сметани за отпадници како што денеска тие што не веруваат се сметани.

Мислам дека во Sliders имаше една епизода која опишуваше еден универзум во кој религијата беше сметана за ерес и сите што веруваа беа прогонувани....слично како во нашиов универзум само од обратна позиција. Во тој универзум луѓето ослободени од прангите на религијата има достигнато стадиум на технолошки развиток што ние не ни можеме да си го замислиме. МОабетот со ова ми е каде би биле ние луѓето сеа ако не би постола таа глупа желба да се верува во нешто???..... Каде би биле доколку не би постоела религија........Доколку евреите не биле поробени од римјаните и би немале потреба да го исмислат месијата кој ќе ги спаси - Исус...Каде би биле доколку не би постоело средновековно доба во кое науката била сметана за ерес.....Дали би имале толку војни....Дали можеби до сега би се обединиле во една држава и би немало националности, а со тоа ни војни (StarTrek)...Прашања на кои никогаш нема да им го знаеме одговорот....

П.С Треба да се отвори тема во која ќе може да се дискутира за предностите и негативностите на постоењето на религија.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
И сеуште се врти - Галилео Галилеј!

Член од
22 февруари 2007
Мислења
75
Поени од реакции
5
Blo0dY напиша:
Тоа што науката не успеала да докаже не ти дава за право да констатираш дека догматскиот одговор дека господ е креатор на се е исправен.
Ти или не знаеш да ме читаш, или да ме сфатиш....

Сеедно, мојата поента е токму тоа: дека не може да докаже ниту едното, ниту другото. Се разбира, дека тоа не значи дека Господ постои. Но да не се залажуваме во некаков утописки идеализам на науката, која и самата е збрка за себе...

А што се однесува до религијата, војните и утопискиот свет на мирот, си во тешка тешка заблуда. Факт е дека секогаш имало војни, борби итн. Но никогаш толку брутални како во цутот на секуларниот хуманизам зачинет со доза на фаталистички дарвинизам, т.е. во 20-21 век.

И допрва ќе следат армагедоните на прогресивниот атеизам... БИдејќи токму таквиот светоглед произведува невидено непочитување на животот. Животот е само хемиска реакција, ништо повеќе, а и нанјанкрај, моралот е само фикција. Во светот на секуларизмот, затоа, онтолошки, не постои морал, туку „опстанок на најсилните“, односно отворена карта да се уништи се што стои на патот кон прогресот и материјализмот.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Викторгг напиша:
Плус, јас никаде навистина сум фин со религиозните фанатици како тебе
:pos: :pos: Ми избегало некаде... треба да гласи Јас никаде не ги нападнав, и навистина сум фин со религиозните фанатици како тебе. А за останатото немаш коментар знам... и така си залутан на темава...

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Чорбаџи напиша:
Но да не се залажуваме во некаков утописки идеализам на науката, која и самата е збрка за себе...
Ај појасни подетално , што сакаше да кажеш со ова, и што те наведе да тврдиш дека науката е збрка сама за себе.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
75
Поени од реакции
5
Збрка е затоа што основите на науката, т.е. идеализмот и рационализмот се до темел разнишани. Да, ова се филозофски просветлувања, и луѓето кои решаваат равенки, се уште не се понекогаш ни свесни за нив... Но основите на науката се сериозно разнишани во 2. половина од 20. век со освестувањето дека и досега сме се лажеле за тоа колку знаеме... па дури и за тоа колку можеме да спознаеме...

Науката е збрка, прво и основно, бидејќи речиси сите теории сега се пред големо преиспитување. Доволно е некој да прочита 2-3 книги од Стивен Хокинг, ќе сфати дека и овој несомнено врвен научник, основните на вселената ги поставува на комплетно поинакви основи од се што е досега е познато.

А тоа што 2+2=4, не менува дека дури и тоа е вистина само во декаден систем. ЗНачи, повторно, субјективно, локално, привремено.

Токму заради ова, е неразумно, дури и игнорантно, да се бара „доказ” за постоењето на Господ, кога како луѓе не знаеме ни колку планети има во сончевиот систем...

T

trilobite

Гостин
Чорбаџи напиша:
Токму заради ова, е неразумно, дури и игнорантно, да се бара „доказ” за постоењето на Господ,
Напротив,игноратно е да се отфрлаат сведоштвата,показателите за постоењето на еден совршен Ентитет,Прапричина за се што постои,и поради тоа ги изнесувам некои од патоказите(ај добро,доказ можеби звучи претециозно,но во суштина е истата работа)се со цел да укажам дека има повеќе научни аргументи кои го афирмираат неговото присуство преку севкупната креација(Псалм 19:1-4)отколку против,и покрај јаловите обиди да се протежираат или оспорат преку квази-научни теории на одредени современи научни умови.
На крајот сепак верата и можноста за избор односно сл.воља се оние што ја имаат пресудната улога за прифаќање или отфрлање на ваквите показатели.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Ne ja sledev temata....pa zatoa nemozam da mu repliciram ili da go podrzam nekoj(zalam)....imam samo edno da kazam:Ne znam kolku postojat svedostva za postoenje na Bog,ne znam kolku se verodostojni tie svedostva...sepak moze da ukazam za edna kniga koja cvrsto go pobiva postoenjeto na Bog...nejzinoto visocestvo Biblijata...imeno:eek:d edna strana semokniot Bog izdava 10 zapovedi od koi edna glasi:ne ubivaj,a od druga strana toj mu izdava naredba na svojot izraelski narod da napadne i da gi UBIE site pripadnici na eden drug narod(zaboraiv koj).Znaci bog se pobiva samiot sebesi?...(moe tolkuvanje...ne znaci deka e tocno)

Член од
22 февруари 2007
Мислења
75
Поени од реакции
5
Трилобајт, не се разбравме. Јас апсолутно во 100% се сложувам со твојата изјава. НО како што и самиот рече, тоа се сведоштва, патокази, логички претпоставки... Никогаш не можат да бидат доказ во онаа смисла во која се замислуваат атеистите деак може да има доказ, бидејќи за жал, како што реков, ние не знаеме ни колку планети има во сончевиот систем...

Значи апсолутно твојот пост е многу добредојден, бидејќи укажувањата, логиката, законитостите кои во дел ги имаме спознаено, сите тие укажуваат на постоењето на Бог.

T

trilobite

Гостин
Fabullous_178 напиша:
Znaci bog se pobiva samiot sebesi?...(moe tolkuvanje...ne znaci deka e tocno)
Во право си,не е точно толкувањето,но не е тоа темава.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
trilobite напиша:
Во право си,не е точно толкувањето,но не е тоа темава.
Epa ajde ti kako poznat i priznat teolog protolkuvaj mi so vistinski znaci...mislam stvarno sakam da znam

T

trilobite

Гостин
Fabullous_178 напиша:
Epa ajde ti kako poznat i priznat teolog protolkuvaj mi so vistinski znaci...mislam stvarno sakam da znam
Не сум теолог,а најмалку познат и нема потреба од знаци туку од подетално познавање на два учебника.Библија и Историја.
Отвори си тема за ова и ќе се обидам да ти одговорам со моето скромно познавање.

Kajgana Shop

На врв Bottom