Не знам дали ги има овие работи понапред во темата ако ги има нека ги избришат администраторите,но јас како што погледнав ги немаше.
Големиот писател и револуционер Ѓорги Пулевски,исто така сметал дека Македонците имаат и античко македонско потекло.Ќе наведам извадок од неговата поема Самовила Македонска од 1878:
Дал сте чуле, Македонци, стари људи оти говорат:
Од Македонци појунаци над них не било -
Цар Александар Македонски триста лета пред Христа
со Македонци сву вселену повладал
Ево днеска в македонској кралевини наши браќа тужат
зашто само назе под ропство оставјат
зато и мие хоштеме своју домовину...
Браќа наши Македонци од православна вера,
да се сви сложиме, јуначки бориме,
како наши стари под цар Александром
повтор спомен своим по нас да оставиме!
Историју стару да оживиме
Извадок од привремената илегална влада на Македонија,објавен во април 1881г.:
Македонци,
Нашата мила татковина Македонија некогаш била една од најславните
земји. Македонскиот народ ги удри првите темели на воената вештина и со своите победнички фаланги и со Аристотеловата вештина го цивилизира човештвото. Но таа,некогаш толку славна наша татковина,денес е на прагот на својата пропаст поради нашите грешки и поради заборавот на нашето потекло. Туѓи сомнителни народи сакаат да ја земат нашата земја и да ја уништат нашата народност,која светејќи со таков сјај,не може и никогаш нема да пропадне!
Вистински Македонци,верни деца на татковината!
Зарем ќе трпите нашата мила земја да пропадне? Погледнете ја како во ропство е покриена со рани што и ги напрвиле околните народи. Погледнете ја и видете и ги нејзините тешки синџири што и ги прави султанот.
Наоѓајќи се во ваква немоќ целата расплакана ,нашата мила Македонија, нашата мила татковина не вика: Вие што сте мои верни деца,вие што по Аристотела и Александра сте мои наследници,вие во чиишто жили тече македонска крв,не оставајте ме да умрам,туку помогнете ми! Каква жална глетка за вас, вистински Македонци, ќе биде ако станете очевидци на мојот погреб?Не!Не!
Еве ви ги моите крвави грозни рани,еве ви ги моите тешки синџири:скршете ги нив,излекувајте ми ги раните,направете се на знамето што ќе го кренам да биде напишано: Единствена и обединета Македонија! ... Да живее македонскиот народ! Да живее Македонија!
Македонци,сетете се на вашето потекло и немојте да се откажувате од него!
Членови на оваа илегална влада и потписници на овој повик биле истакнатите македонски национални дејци од крајот на 19 век:Васил Симов,Петро Јованов,Христо Ѓоров,Никола Трајков и уште еден по име Коста. Оваа влада одржала и Национално собрание на кое присуствувале 32 делегати од речиси цела Македонија. Во протоколарното решение што притоа било до