Сведоштва за континуитетот - Поменот на антиката во македонската историја

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Подготвувачите на македонската национално-ослободителната борба биле инспирирани од нашите антички предци како нужен фактор за мобилизациjата на свеста на Македонците. Мошне укажувачко е писмото на д-р Трифун Греков од Женева напишано на 11. X. 1922 година до раководителот на Македонската федеративна партиjа во Софиjа, Н. Jуруков, во кое мегу другото се вели:

"Бев испратил статиjа до "Автономна Македонија" за Александар Велики за да биде публикувана како подлисник; настоjчиво молам за неjзиното публикување. Од капитално значење е да jа сврземе нашата кауза со старата историjа на Македониjа..."

(Н. Киров Мајски, В строја за Македонија - Исторически факти, бележки и документи, I, Софија, 1957, 110а - ракопис во АО на ИНИ, Сл. IV, 192/I).
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
И навистина, весникот "Автономна Македонија", свесен за важноста да се публикуваат материjали од нашето подалечно минато, обjави неколку клучни статии на таа тема. Од статиите на д-р Греков се обjавени следниве:

1). "Александар Велики и идеала на Македонците" ("Автономна Македонија", II, 76, Софија, 1922, c. 2-3)

2). "Нјаколко думи в'рху Македонцкија произход на Аристотелја" ("Автономна Македонија", II, 91, 27.XI.1922, c. 1-2 : Dr. T. Grecow, Quelques notes sur l'origine macedonienne d'Aristote", Bulletin pour l'independence da la Macedoine", I, 4, Geneve, Janvier 1922, 47).

Овоj предан Македонец продолжил неуморно да работи на прикажувањето на континуитетот на македонската нациjа од антиката дио денес. Во 1924 година, виенскиот весник "Македонско сознание" обjавил во четири продолжениjа "Кратка историjа на Македониjа" во коjа го дискутира тоj континуитет ("Македонско с'знание", I, бр. 2, 6, 7 и 9, Виена, 1924, с 4).
 
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Eve kako makedonskite vodaci go povikuvale narodot na vostanie vo 1902 godina:

"Македонци!

Сетете се за светскиот победител, за светската слава на Македониjа - великиот Александар Македонски; сетете се храбриот Цар Самоил, македонскиот великан, за прекрасниот Марко Крале, општословенcкa слава - дека во нив текла македонска крв; тие од небесните височини бдеат и го благословуваат нашето започнато дело. Да се покажеме достоjни нивни потомци[...]"

(Рaд македонских комитета," Браник, XVIII, 131, Нови Сад, 26.IX / 9.10. 1902, стр. 2)
 

Harry Potter

Imperius
Член од
14 септември 2005
Мислења
2.547
Поени од реакции
1.540
Jas iam citano za vakvo nesto vo 1903, ama ne se sekavam tocno kade:

"So krvta koja ja ostavame po makedonskite polinja i sumi, nie davame sloboda, kako sto pravese armijata na Aleksandar Makedonski, so nasiot slogan "Sloboda ili Smrt""
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Eve ushte neshto interesno od pochetokot na 20. vek:

".....Има уште такви, кои денешните жители на Македониjа не ги сметаат ни за Срби ни за Бугари, туку за посебна народност, вероjатно наследници на старите Македонци. ..."

(Jаков Слишковиќ, "Албаниjа и Македониjа", Сараево 1904 година, стр. 160)

1582779249962.png

стр. 129 на Google:

http://books.google.com/books?id=_EspAAAAYAAJ&pg=PA3&source=gbs_toc_r&cad=4#v=onepage&q&f=false
.
 
Последно уредено:
S

Sagan

Гостин
Исфрлањето на античката македонска историја од свеста на Македонецот, е првиот чекор кон негово целосно исчезнување. Потклекнавме пред гРЧКИТЕ економски санкции и го сменивме нашето единствено вистинско знаме, шеснаесеткракото македонско сонце. Поради страв дека некој тука ќе бара да го има на грбот, и него не го враќаме во оригиналната форма-лавот.

Почнавме од симболите, а гледам, и преку образованието, кое демек требало да биде современо, одредени факти и од учебниците по историја се бришат.

И оние неколку здруженија на граѓани, т.н. партии, кои како симбол имаа шеснаесеткрако сонце, и тие го сменија. Државата вети преку Уставот дека нема да ги помага на никаков начин Македонците во Грција, не знам кој грчки министер за време на претходната влада на ДПМНЕ, здружението на Македонци од Грција ,,Виножито‘‘ го нарече здружение на хомосексуалци, пред камерите и пред тогашниот министер за надворешни, а он како да имаше нешто у тоа устата, па неможеше достојно да му возврати, него му се лижеше и смешкаше...

Се на се, да, вистински помен на античката македонска историја.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Izgubivme mnogu interesni postovi na temava pred nekoj mesec. Eva da dodadam edna interesna konstatacija (od Grk) za Jane Sandanski, koj i samiot se smetal za potomok na Aleksandar Makedonski:


" Сандански, по потекло од Пиринска Македонија, им припаѓаше на таканаречените словеногласни Македонци. Тој тврдеше дека како што се ослободија од турскиот јарем грчката нација, српската и бугарската, дојде часот да се ослободи и македонската нација.

За да Македонија стане цела и сосем независна држава, Сандански проповедаше дека сите жители, без исклучок, не се ниту Бугари, ниту Грци ниту Куцовласи, макар и да зборуваат на македонски славјански дијалект како и самиот тој, или на грчки или на куцовлашки идиом, сите жители на Македонија се чисти Македонци, потомци на античките македонци на Филип II и на Александар.

. . . Бугарските шовинисти решија да го ликвидираат бидејќи неговите проповеди не им одеа во прилог, зошто тој се противеше на присоединувањето на Македонија кон Бугарија. Тој го спречуваше славофонското население на Македонија да се смета себеси за бугарско и култивираше македонска национална свест.

Сандански заедно со Делчев - продолжува Ставридис - протагонисти и двајцата за време на Илинденското востание, стана опасен за Бугарија и бугарските шовинисти решија да го ликвидираат, бидејќи неговата агитација не одеше во прилог на присоединувањето на Македонија кон Бугарија, зашто тој култивираше кај Словеномакедонците македонска национална свест. И неговото убиство, всушност, беше извршено од самите Бугари. "

(Елефтериос Ставридис, "Зад кулисите на КПГ", Атина 1953 г., стр. 214)
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Imas li sken od stranicata ? Mozes li da najdes?Bi te zamolil za linkot ili postiraj,malce problematicno so grckiot bidejki ne go razbiram,ama ova e navistina dobro i vredi da se ima direkten sken ili link!OK?
Pozdrav
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Cкен:
Еве нешто и од "Цариградски весник" од 1860 година:

"Oваа земja e Maкедониja и ако ja погледнеме природата, наравите, обичаите, карактерот на жителите, нивниот став, нивната физиономиja, исцело ке ги препознаеме истите оние мажи што во старо време ги сочинувале фалангите на Александар Македонски."

("Цариградски весник", 03. март, 1860 гoд.)
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Jеромонах Спиридон Габровски вo 1792 напишал:

" За Александ'р Македонски

След см'ртта на Перун, Иллирикија остана под властта на Александ'р. И взе Александ'р цјалата војска иллирическа и двата сина на Перун и тр'гна да бие вселената. Когато Александ'р се зав'рна от Индија, иллиријци поискаха от Александ'р част от земјата си и тој им даде Македонија, своето отечество, в годината от с'творението на света 5038 (470 преди Христa); и им даде писмо написано на кожена хартија с'с златни слова: "народ славен и непобедим"; (даде им) оште и царска титла за преголјамата храброст и за преславната победа, с којато победи с тјах вселената, а сам остана в'в Вавилон. И от тогава приеха б'лгарите името славјани и македонци да се наричат......."

Што секако е доказ дека се употребувал етнонимот МАКЕДОНЦИ во 18 век!

Тоа го евидентира и тaтapoманoт П. P. Славејков во преиодот 1861-71 година, во в. "Македонија" при полемизирање со Македонци. Славеjков забележува дека сме се идентификувале како МАКЕДОНЦИ и СЛОВЕНИ, и сме се сметале за различни од Бугарите, кои за нашите стари биле ТАТАРИ (или нешто друго).
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
"So krvta koja ja ostavame po makedonskite polinja i sumi, nie davame sloboda, kako sto pravese armijata na Aleksandar Makedonski, so nasiot slogan "Sloboda ili Smrt""


” ПРАВИЛА НА МАКЕДОНСКИОТ ВОСТАНИЧКИ КОМИТЕТ

Македонскиот востанички комитет озаконува во 1878.

Познато ни е на сите нас дека злосре ќната наша земjа Македониja поради причини од еготистички цели од страна на големите сили е оставена повторно на Турциja по Берлинскиот конгрес. Како резултат на тоа, доjде во одредени области на нашата татковина до многу крвави сценипознати на секого.

Со желба да го отфрлиме од нашата татковина турскиот jaрем, секоj oд нас, кoj колку може, станавме да се жртвуваме, бидеj ќји од секого од нас е нижна помош. Ние востанавме како поборници на слободата. Со нашата крв што се лее по полината и горите македонски ние служиме, како македонската воjска на Александар Македонски, за слобода со нашата девиза" 'Слобода или смрт!'....."

(извор: од приватната библиотека на Кирил, патриjaрх Бугарски. Заведено под сиг. Арх. Од дело 2341, AE 50, l.l. 30-61. Резиденциja нa манасторот во Драгалевци (Софиja) Бугариja).
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
A бе имаме ние факти и податоци само немаме лоби по светот.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
" јужнославјански р'кописи (от днешните македонски и ср'бски земи) от ХІІ до ХІХ в.; между многобројните екземплјари заслужава внимание един от редките илјустрирани ранни преписи на Александријата (Житието на Александ'р Македонски) - СОФИјСКА ИЛјуСТРИРАНА АЛЕКСАНДРИја от ХV в. ....."

http://www.nationallibrary.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0120&g=
.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom