OPTIMIK
Imas I besplatna verzija, mislam deka imas ogranicuvanje do 30 parcinja/tabla.
Odlicen e, ke ti treba malku vreme dodeka da go sovladas.
Ќе ја видам, фала ти!!!
Засега барав и најдов андроид верзија ... програмчето се вика CutList Optimizer и е бесплатно, добро е за почеток, но ми смета што парчињата не можам да ги распределам сам (нема таква опција) .
Ќе погледнам деновиве ако има од истото web решение или како софтвер за на pc и дали во него ја има таа опција, а исто ќе го погледнам и OPTIMIK.
)))
CAM софтвери на конкретни машини го прават тоа, обично кошта доста ова, барај некој што има, продава или сетира машини.
На пример земавме машина за сечење челични плочи и ова што ти го бараш автоматски да ти изнаоѓа најмал простор со елементите на поголема плоча како ставка при набавката на машината која оди заедно со софтверот беше бааѓи соленко.
Да, генерално не сакаа да ми испринтаат верзија од димензиите кои барав да ми се изработат и заради таквиот однос кон муштерија нема очи да ми навидат веќе. Едноставно, побарав лист хартија отпечатен со димензии на тоа што ми треба, а добив однос као демек тука ќе стои во пц па кога ќе дојдеш ќе го пуштиме во хала за изработка.
Не дека истите не можам да ги нацртам на лист хартија и технички да изгледа океј, сепак не сакав да се заебавам и гледав да го решам тоа побрзо.
Исто, проблем да ти направат нешто со твој материјал... иако во овој дел оправдано до некаде пошто ќе им однесиш стара иверица која ќе се рони, има шанси да е крива или пак да има некои заборавен штрав/шајка некаде па да оштетат машина.