- Член од
- 1 јуни 2011
- Мислења
- 25.921
- Поени од реакции
- 41.890
Сакам да направам слатко од мандарини. Е сега најдов рецепт со мали цели мандарини со лушпа. Ме интересира дали некој има правено на ваков начин, дали отпосле лесно се сечат по што се цели?
Немам ни правено ни јадено повеќе од 3 години, али тоа што го имам последно правено е:Сакам некој добар рецепт за топено сирење...
Значи од основните состојки да биде- фета сирење, кравјо или мешано сирење, доматен сос, кашкавал, павлака, а вие да ми кажете како ги распоредувате, по колку ставате, како печете итн...
Значи не сакам внатре месо, печурки или бешамел сос, како што има во повеќето рецепти на интернет...
Ми се свиѓа рецептов ептен...Е сега дали би било ок да додадам и едно 2 лажици павлака на ова или не...?Немам ни правено ни јадено повеќе од 3 години, али тоа што го имам последно правено е:
Ги спремав како единечни порции по човек во едни мали земјени тавички. За почеток најдобро е да се подготвиш со сите намирници спремни:
- томатело
- фета сирење
- овчо сирење
- ајдамер
- оригано
На почеток малку ја замастуваш тавичката со маслиново, потоа ставаш од томателото (претходно зачинето со малку оригано), над него фета сирење, над фетата овчо сирење (исто така како фетата дробете го на парченца), а над нив сечен на ленти ајдамер за да се покрие сето, затоа што не ја форсирав многу дозата имав место да ја повторам истата постапка уште еднаш па ми дојде во два реда. Околу печењето на добро загреана рерна на 200 степени доволни се околу 10 минути, односно зависи од рерна до рерна, види кашкавалот од горе малку да ти биде заруменет, да има боичка фатено. Тогаш кога спремав немав брашно, па на тостер спремав само лепчиња со сусам тостирани и сечени на ленти, како тостерки.
Резултат оргазмичен.
пс. целиот рецепт е многу солен поради овчото сирење, бара многу пиво во летно време или црвено вино во зима.
Не.Ми се свиѓа рецептов ептен...Е сега дали би било ок да додадам и едно 2 лажици павлака на ова или не...?
Ми се свиѓа рецептов ептен...Е сега дали би било ок да додадам и едно 2 лажици павлака на ова или не...?
Ризи бизи, Барен спанаќ на сељачки начин, манџичка спанаќ со ориз, леќа, пилешка или зеленчукова супа, боранија, грашок... се е то испод сатКајгана шефови, што би ми препорачале да готвам на редовна база со моево скромно кулинарско знаење?
А нешто со месо како главна состојка, покалорично така?Ризи бизи, Барен спанаќ на сељачки начин, манџичка спанаќ со ориз, леќа, пилешка или зеленчукова супа, боранија, грашок... се е то испод сат
Ризи бизи оди со месо (теле или пиле) спанаќот на сељачки е со риба или ќофтиња, во леќа стави сланина, боранија и грашок направи со месоА нешто со месо како главна состојка, покалорично така?
Ова е навреда за пирето!@zipperwow
Сварениот компир многу полесно се лупи. Нит го мислиш кога се вари, нит ништо. И после го правиш пире, и си го попаруваш со зејтин.