Саем на книгата

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.707
Поени од реакции
13.379
Бев.
Тоа што ми се допаѓа е расепканоста на се помали и помали издавачки куќи. Тие наслови што ги барав - ги најдов, згора имаше уште неколку што ми отворија малку повеќе апетит. Ме напизди ѓурѓа и нејзиниот штанд од една цела осмина од хала - искрено срање се и ќе останат срање уште долго ако вака си фураат. Темплум ми правеа мерак, исто Кавказ. ТРИ имаа нешо навака натака. АЕА стандард као и секоја година. Магор можеше да се најде нешто. Табернакул као и увек неостварена жеља - скапи но квалитетни.
Англиските имаат евтини класици 190 - 200ки. Си ја најдов I, Robot. Топ.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Бев.
Тоа што ми се допаѓа е расепканоста на се помали и помали издавачки куќи. Тие наслови што ги барав - ги најдов, згора имаше уште неколку што ми отворија малку повеќе апетит. Ме напизди ѓурѓа и нејзиниот штанд од една цела осмина од хала - искрено срање се и ќе останат срање уште долго ако вака си фураат. Темплум ми правеа мерак, исто Кавказ. ТРИ имаа нешо навака натака. АЕА стандард као и секоја година. Магор можеше да се најде нешто. Табернакул као и увек неостварена жеља - скапи но квалитетни.
Англиските имаат евтини класици 190 - 200ки. Си ја најдов I, Robot. Топ.
Друже,има избор на сајфај или суво?

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.707
Поени од реакции
13.379
Друже,има избор на сајфај или суво?
Асимов исклучиво кај енглезите го начекав. Имаат уште неколцина автори (мислам дека и А.Кларк го видов). АЕА имаат нешо ама ситно.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Бев вчера и си купив четири книги. Две од „Табернакул“ („Прашките гробишта“од Умберто Еко и „Столб и тврдина на вистината“ од Павел Флоренски), една од „Три“ („Стаклено ѕвоно“ од Силвија Плат) и една од АЕА („Илјада неверојатни сонца“).
Сакав да ги купам уште и „Индиго Бомбај“ од Јагода М. Георгиева и „Ноќниот воз за Лисабон“ од „Три“ ама ме разочараа бидејќи го гледав каталогот од нивниот зимски саем и видов дека поефтини биле тогаш отколку сега на овој саем.
Срамота невидена. Ама тоа е што е.
Лани не бев и приметив како саемот е се' понеиновативно организиран, воопшто не се разликува од оној пред две години. Се чувствував по малку како на пазар да сум. Со чесни исклучоци од „Табернакул“ кои воопшто додека разгледував не замараа и од помалите издавачки куќи имаа подобра услуга. Спротивно на нив продавачките на „Ѓурѓа“ само повторуваа дека секоја книга била по 100 денари. И секако од таму ништо не земав иако ја имав во план „Кројцеровата соната“ од Толстој.
Приметив дека и на штандот на „Матица“ не беа цените баш какви што се на нивниот голем саем во зима што се одржува. Чисто ме интеренсираше да видам колку чини „Quo vadis“ од Хенрик Сјенкјевич, но ја немаше. Најверојатно поради големиот интерес за апла комерцијалната чик-литературата, а малиот интерес за класиците.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.707
Поени од реакции
13.379
Бев вчера и си купив четири книги. Две од „Табернакул“ („Прашките гробишта“од Умберто Еко и „Столб и тврдина на вистината“ од Павел Флоренски), една од „Три“ („Стаклено ѕвоно“ од Силвија Плат) и една од АЕА („Илјада неверојатни сонца“).
Сакав да ги купам уште и „Индиго Бомбај“ од Јагода М. Георгиева и „Ноќниот воз за Лисабон“ од „Три“ ама ме разочараа бидејќи го гледав каталогот од нивниот зимски саем и видов дека поефтини биле тогаш отколку сега на овој саем.
Срамота невидена. Ама тоа е што е.
Лани не бев и приметив како саемот е се' понеиновативно организиран, воопшто не се разликува од оној пред две години. Се чувствував по малку како на пазар да сум. Со чесни исклучоци од „Табернакул“ кои воопшто додека разгледував не замараа и од помалите издавачки куќи имаа подобра услуга. Спротивно на нив продавачките на „Ѓурѓа“ само повторуваа дека секоја книга била по 100 денари. И секако од таму ништо не земав иако ја имав во план „Кројцеровата соната“ од Толстој.
Приметив дека и на штандот на „Матица“ не беа цените баш какви што се на нивниот голем саем во зима што се одржува. Чисто ме интеренсираше да видам колку чини „Quo vadis“ од Хенрик Сјенкјевич, но ја немаше. Најверојатно поради големиот интерес за апла комерцијалната чик-литературата, а малиот интерес за класиците.
Прв болд - паметно постапи. Книгата вака така ќе ја најдеш ако треба и на српски подобро.

Втор болд, ја немаше но затоа “Крстоносци“ да. Сјенккјевич е светлосни години понапред од овие масонерискиве книги полни со натака нашкрабани зборови.
Од ТРИ имаа нешо од Мишел Уелбек ама некако ме врти понастрана. Поише сум за психиќ со манјдфак завршеток.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Прв болд - паметно постапи. Книгата вака така ќе ја најдеш ако треба и на српски подобро.

Втор болд, ја немаше но затоа “Крстоносци“ да. Сјенккјевич е светлосни години понапред од овие масонерискиве книги полни со натака нашкрабани зборови.
Од ТРИ имаа нешо од Мишел Уелбек ама некако ме врти понастрана. Поише сум за психиќ со манјдфак завршеток.
Да, знам дека ја имаше „Крстоносци“ и уште една негова збирка раскази ама во издание на „Бегемот“ кои имаа и други класици Вајлд, Сервантес... со солидни цени.
За жал немам ништо читано од него и сакам прво да ја набавам „Quo Vadis“ како најпозната негова книга. Се надевам дека на лето ако имаат вистински попуст ќе ја купам.

С

Сибињанин Јанко

Гостин
Помалите издавачки куќи имаа подобри/поинтересни изданија - факт. Од Слово си ги купив Падот на Константинопол од Стивен Рансиман и Османлиската империја во класичниот период од Халил Иналџик и двете за по 250 денари. Потоа по сугестија на членови од форумов пројдов до Бегемот и таму си ги начекав двата тома Дон Кихот за 400 денари и Крстоносци од Хенрик Сјенкјевич. Последнава чинеше 400 денари на попуст, ама дечките ми ја дадоа за 250 ден бидејќи беше малку оштетена. Ми е гајле за тоа како изгледа од надвор па си ја купив. На штандот на Магор купив две: За дожноста од Цицерон и За гневот од Сенека, исто така за џабе 100 ден. И ги потрошив сите пари. Касно ги видов книгите од Достоевски за смешна цена во Табернакул. По 200-300 денари беа.
Култура, Три, Матица ме разочараа кога ги видов заедно Ошо, Ог Мандино, Џозеф Марфи и еден куп шунд литература. Може имаше нешто интересно ама не загледав. За Ѓурѓа немам коментар.

Ги видов негде и целата трилогија Господар на прстените од Толкин за 500 денари, а Хобитот за 250. Добра понуда. Ама тоа е. Ке се чека друг саем.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
Со здравје да си ги читаш, убав избор.

Три повремено имаат и попусти на одредени книги, надвор од саемските цени, па некогаш се случува и до 50% да има намалување извесен период (посебно на оние книги од и над 500 ден.), а на саем да е пр. 399 ден. Инаку Ноќниот воз за Лисабон е доста убава книга, исто е убава и Богот на малите нешта (беше од 500 ден. намалена на 250, ама не знам дали сеуште), потоа Љубов со мали букви, Буда од предградието...

И се согласувам со коментарот на Саладин, добро што не си купила дело на Толстој издание на Ѓурѓа...
--- надополнето: 26 април 2012 во 15:16 ---
Касно ги видов книгите од Достоевски за смешна цена во Табернакул. По 200-300 денари беа.
И пред саемот беа по тие цени. Табернакул се доста квалитетна издавачка куќа, ама исклучително се крути по прашањето за попусти на делата.

С

Сибињанин Јанко

Гостин
И пред саемот беа по тие цени. Табернакул се доста квалитетна издавачка куќа, ама исклучително се крути по прашањето за попусти на делата.
Скапи се. Ама вредат. Една од најдобрите издавачки куќи во Македонија. Волшебниот рид од Томас Ман беше намалена од 990 на 750 денари. Степскиот волк на Хесе од 390 на 300, а Фукоовото нишало на Еко од 790 на 600 ден. Овие ми највеќе паднаа во очи. Имаше и добра стручна литература. Само прескапи се за мојот буџет.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Скапи се. Ама вредат. Една од најдобрите издавачки куќи во Македонија. Волшебниот рид од Томас Ман беше намалена од 990 на 750 денари. Степскиот волк на Хесе од 390 на 300, а Фукоовото нишало на Еко од 790 на 600 ден. Овие ми највеќе паднаа во очи. Имаше и добра стручна литература. Само прескапи се за мојот буџет.
Волшебниот рид јас ја купив по редовна цена за 750, не знам дали станува збор за намалување.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
Знам дека вредат, си се гордеам со неколкуте примероци од Табернакул во домашната библиотека :) .

Јас им замерувам што немаат едно, поголеми попусти (пр. Три повремено одат и до 50% на некои дела, а згора на се‘ имаат и пониска стартна цена) и друго, намалувања на некои наслови, надвор од саемите... Сите што ми се допаѓаат, кога и да го отворам нивниот сајт, стои истата цена 590 или 690, чиниш зацементирана :(...

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Поздрав до сите книгољупци!
Ме интересира ваше мислење за новата книга на Еко „Прашки гробишта“.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
Поздрав и до тебе :)...

Си го копирав сопственото мислење од темата со предизвикот -

Прашките гробишта - Умберто Еко

Ова дело на Еко е всушност совршен показател за тоа како се ,,создава,, светски заговор и колку лесно се образуваат стереотипи, кои го обликуваат човечкото мислење во непредвидени насоки на движење на омразата кон одредени групи, дури до потреба од нивно целосно елиминирање од лицето на земјата...

Еко маестрално изградил сижејно дејство во кое раскажува за политиките, тајните служби (француски, италијански, руски, пруски...), аферите, меѓудржавните релации, масоните, језуитите, јудеистите, антисемитски настроените организации и поединци, заговорништвото, политичките интриги и сл. во текот на 18-от и пред се‘ најмногу во текот на 19-от век, на подрачјето на Италија и Франција.

Главен лик е капетанот Симоне Симонини, еден врвен интригант и ненадминат мајстор во занаетот на фалсификувањето, екстремно алчен за пари и прилично мизантропски настроен кон луѓето, кој ја смета омразата и презирот кон нив за природни, единствено што всушност љуби е – добрата кујна. Како пар екселанс измамник, во новелата тој е врбуван и работи за многу тајни служби, неретко и истовремено, уништувајќи го секој кој ќе му застане на пат немилосрдно, исто како што и немилосрдно ги користи сите за остварување на свои лични цели. Антисемитските чувства му ги всадил во глава, уште од малечок, неговиот роден дедо, па низ децении и децении Симонини ќе ги создава Протоколите, кои послужиле како рамка, за едно од најконтроверзните дела во човековата историја – Протоколите на сионскиоте мудреци, кое што се смета како директна инспирација на Хитлеровиот етноцид врз Евреите, поточно за неговата силна пасија на нивно конечно и темелно уништување во логорите на смртта во текот на Втората светска војна...

Иако и денес има неонацисти кои се уверени дека текстот е автентичен, сепак, преовладува мислењето дека станува збор за обичен фалсификат, објавен во Русија од страна на Сергеј Нилус. Текстот, како што покажале анализите, е комплетен антисемистски препев на делото Разговор помеѓу Макијавели и Монтескје на оној свет кое е напишано 1864 година од страна на францускиот сатиричар Маурицио Жоли (кој исто така се среќава како лик во делото). Тука ги среќаваме и Сигмунд Фројд, Лео Таксил, Дијана Вон, Драјфус, Виктор Иго и многу др. личности кои навистина постоеле... Се надевам дека ова е повеќе од доволно за да ги заинтригира љубителите на овој литературен жанр...

Kajgana Shop

На врв Bottom