Against all odds people!
We will prevail!!!!!!!!!!
Налетав на два одлични текста од една хрватска новинарка. Стигаат очигледно признанија одсекаде за нас!
21.01:
Makedonija mi vratila strast za rukometom
Baš sam tijekom prve utakmice Svjetskog prvenstva u Varaždinu, u kojem su gledatelje skoro uspavali Poljaci i Alžirci, s kolegicom Kristinom komentirala kako nam gledanje tog lošeg rukometa otupljuje radost koju smo nekad osjećale za najmuškiji od svih sportova.
Gledati Alžir, Kubu, Saudijsku Arabiju i Australiju (mada se kolega Petar Plevnik barem može šegačiti s šamaranjem mrtvog klokana) nije baš prelijepo iskustvo, više je kazna, kao da si u školi bio zločest i onda za kaznu te pošalju na tu utakmicu.
Kod ostalih utakmica Svjetskog prvenstva jako nam je teško uživiti se u samu igru (osim kad igra Hrvatska), jer moramo usput pisati tekstove, ubacivati rezultate i slike i raditi sve one čarolije koje na kraju vama dragi čitatelji prikažu što se to odigravalo na terenu.
Nakon prve utakmice Makedonije, koju su za gol izgubili od omraženog im Tunisa, nije nam bilo jasno kako su dobili Island. Međutim, prvo protiv Alžira, kad smo vidjeli da Makedonci imaju još kojeg igrača osim Kirila Lazarova, te potom protiv Poljske, kad smo skupa s većim dijelom novinarske lože bili na nogama, a laptopi zaboravljeni treperili (na stolovima!!!) vratili su nam Makedonci pravi rukometni gušt.
Na mobitelu je već novi ring – Makedonija naviva za vas, a razmišljam hoću li zbilja u srijedu učiniti ono što nisam već godinama – odjenuti crvenu majicu. U hotelu Turist sam danas otišla malo porazgovarati s Kirom i prijateljima, te usput na tečnom njemačkom spustila nedaleko njemačkih novinara, kojima je većini zabrinut izraz krasio lišca, kako ja mislim da će Makedonci napraviti još jednu senzaciju, baciti i svjetske prvake na noge.
Pravo im i budi, tim njemačkim novinarima, a posebno jednoj televiziji, čiji našminkani reporteri svaki put kad se javljaju iz dvorane ugase nama u loži svjetlo.
No, da ne zaboravim svoj omiljen hobi, a to je osvrtanje na uvjete rada u varaždinskoj dvorani. Neki mi predbacuju da sam jedina koja se žali, što sigurno nije istina, ali baš me briga. Reći ću da smo u ponedjeljak imali špijuna u zlatnom VIPu, nazovimo ga D.B., koji je svjedočio kolačima posloženima u oblik brodice, livriranoj posluzi i svakojakim delicijama.
Iste su većinom ostale nekonzumirane, a meni nikad neće biti jasno zašto se na takva mjesta, koja na 10 minuta posjeti predsjednik ovaj i šef onaj, prezentira sve naj naj, dok se onima koji u stvari prenose glas o gradu diljem svijeta organizira slabija usluga? Pričaju mi kolege o nejakoj praščadi koja se okretala na Sljemenu, pa vrela služila novinarskoj hordi, i poručuju kako moram početi pratiti te druge sportove.
Sad kad sam zadovoljila i svoju dnevnu dozu kritike, a da ne bih razočarala one koji me cijene i vole
uputit ću pozdrav parkiralištarcima uz poruku: Čuvajte mi mjesto na G4….
22,01
Misterija crvene majice
Jučer sam kazala kako razmišljam o tome da odjenem crvenu majicu za utakmicu Makedonija – Njemačka. Međutim, kako sam ujutro morala na posao, a u crvenom izgledam poprilično blijedo, odustala sam od nauma.
Makedonci su izgubili, a ja sam deprimirana. Deprimirana jer me ta repka, od svih na Svjetskom prvenstvu u Varaždinu impresionirala, ali i deprimirana jer smo još jednom imali priliku vidjeti koja je točno razlika između malih i velikih reprezentacija. U sudačkim očima dakako.
Dva Čeha u 46. minuti susreta, kad je Makedonija protiv svjetskih prvaka imala svega –2 isključuju Kiru Lazarova, a ostalo znamo. Bi li se to dogodilo da se nije radilo o Makedoniji? Postoje oni koji u tome vide pomaganje Nijemcima kojima nije išlo baš najbolje, ima i onih koji kažu kako je Kiro samo odreagirao konačno na batine koje je nekažnjeno dobivao tijekom cijele utakmice, i tako u stvari Nijemcima dao točno ono što su htjeli.
Ja mislim da se radilo i o sreći, jer je zbilja pravi peh imati mogućnost u dva dana odigrati dvije fantastične utakmice i onda izgubiti na takvoj bedastoći. I zato se pitam, bi li moja crvena majica promijenila stanje stvari?
Ovo je tek odgovor na jednog kolegu novinara iz Makedonije, koji voli čitati Sportnet, i koji mi je odmah nakon utakmice predbacio upravo to. U šali dakako. Nadam se.
Kak je rekla Scarlet O'Hara (koja također nije nosila crveno), sutra je novi dan, i moje su sve karmičke sposobnosti usmjerene na to da Makedonija dobije Rusiju i otputuje u Zadar.
Od ostalih sitnica spomenut ću slinavo varaždinsko vrijeme, koje mi nikako nije pasalo, a nadam se da neće upropastiti ni izlazak i danas brojnim makedonskim navijačima.