Сè за опаѓањето на косата - совети и искуства

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Ајде диеталци да ве прашам нешто..значи да се разбереме предвреме.не држам диета..туку почнувам да јадам помалце и здраво..висок сум 1,78 и имам 72-3 килограми...е сеа вака..најбитен оброк во денот мене ми е појадокот..кога сум дома еве вака на распустот на сабајле си ставам во една чаша бисквити и млеко и јадам....е сеа..од коа ќе тргнам на училиште...(1смена) за појадок јадам баничка и 0,5л Јогурт..милком(незнам што масленос има) е сеа...боље ли јас пред училиште да јадам ова млеко со бисквити(плус несквик тоа со млекото) или да појадувам у школо...пошо ова со млеково ме држи сит..али мислам дека дебеле...е сеа..коа веќе сме кај здравите појадоци..сеа јадев дома..3 сварени јајца + мало парче сирење и 1пупка мала леб...добро е ова ко за појадок или да намалам на јајцата.(и онака не сум заситен добро:vozbud:)

--- надополнето ---

Ајде диеталци да ве прашам нешто..значи да се разбереме предвреме.не држам диета..туку почнувам да јадам помалце и здраво..висок сум 1,78 и имам 72-3 килограми...е сеа вака..најбитен оброк во денот мене ми е појадокот..кога сум дома еве вака на распустот на сабајле си ставам во една чаша бисквити и млеко и јадам....е сеа..од коа ќе тргнам на училиште...(1смена) за појадок јадам баничка и 0,5л Јогурт..милком(незнам што масленос има) е сеа...боље ли јас пред училиште да јадам ова млеко со бисквити(плус несквик тоа со млекото) или да појадувам у школо...пошо ова со млеково ме држи сит..али мислам дека дебеле...е сеа..коа веќе сме кај здравите појадоци..сеа јадев дома..3 сварени јајца + мало парче сирење и 1пупка мала леб...добро е ова ко за појадок или да намалам на јајцата.(и онака не сум заситен добро)

Член од
22 октомври 2010
Мислења
47
Поени од реакции
2
Prvpat slusam za ovie sostojki. Kratko istrazuvav na net i ima malku informacii i za sostojkite i za samponot. Ke proucam podobro i povtorno ke pisam.

Ona epten kratko sto go vidov e deka ne e samo sampon tuku i serum. I ima informacii napisani na ne tolku dobar angliski. Seriozna firma ne smee vakvi raboti da si dozvoli. Znaci ako ides so ovoj proizvod tesko deka bilo sto bi postignal ako go koristis samo samponot. Nema sampon sto moze da pomogne vo golema mera. Problemot so samponite e toa sto se ostavaat na skalpot dur trae tusiranjeto i posle se izmiva (a 98% od lugjeto vednas go izmivaat) taka da nema pred se vreme na aktivnite sostojki dobro da penetriraat vo skalpot. Znaci e prakticen problemot. Bas poradi toa firmite vo samponite stavaat mnogu pomala doza od aktivnite sostojki za da ne odat dzabe posle 3-4 minuti. Firmite stavaat povekje aktivni sostojki vo serumite koi trebaat da ostanat 3-4 saati pred da se izmijat. Taka da ke treba i serum da zemes.

Znaci ke proucam pa ke pisam iako sum skeptik posto mnogu retko e spomnat negde po forumite. Sepak jas sum za da se pocne so nekoj od proverenite proizvodi pa ako ne biva da se eksperimentira.

Pozdrav.

L

Liberation

Гостин
Чувал господ, не ми требаат вакви препарати (засега) :) но сакав да прашам дали некој користел, бидејќи никаде не видов на темата да се спомене, а познавам две лица кои кажуваа позитивни искуства, ама штета не сум ги знаел пред да почнат да го употребуват.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Zdravo. Prvo jas ne sum ni doktor ni ekspert, tuku sum se interesiral na temata i sum cital.
Pozdrav
Фала на брзиот одговор Дејане. Ако ти не си експерт незнам кој е,види колкави текстови пишуваш..имам отидено на доктор,дрматолог пред 5 години,два збора не знаеше да ми каже,ми препорача некој си шампон од 300 денари..толку...а читај го твојот одговор,и тоа безплатен. ТИ СИ ЕКПЕРТ .точка.

Е сега за тоа што си напишал,се пронајдов во следните причини кој си ги навел - Стрес,шок,лоша исхрана,и едно нешто што најмногу ми е сумњиво - драстична и брза промена на тежина,бев многу дебел,одеднаш ослабев,па па се поправив,у многу кус период. А да многу користев гел,ненормално многу.... Друго,не ми пречи да користам препарат секојдневно,ако помага,ако има видливи резултати,јебига ке користам дур не станам фамилијарен човек,тогаш нема да ми е битно колку коса имам,но сега додека сум млад,си сака коса :) .Инаку имам доволно средства да си ги дозволам овие препарати кој ги спомнувате,само да го најдам вистинскиот кој одговара на мојот случај.Значи сепак ми препорачуваш да одам на дерматолог,има некој искуство па да ми препорача некој врвен дерматолог во МК? Поздрав Дејане,фала ти за експертскиот одговор.

--- надополнето ---

Има некој искуство,или познанство со Доктор Вајс? нешто како естетски центар во Скопје.сега најдов,еве линк за третманите ,посебно овој ми привлече внимание(100% zgušnjavanje proređene kose (SMH - gusta kosa za samo 10 sekundi)) па и другите звучат интересно... Колку е ова вистина? Знае некој повеќе околу ова??

Член од
22 октомври 2010
Мислења
47
Поени од реакции
2
.Значи сепак ми препорачуваш да одам на дерматолог,има некој искуство па да ми препорача некој врвен дерматолог во МК? Поздрав Дејане,фала ти за експертскиот одговор.

--- надополнето ---

Има некој искуство,или познанство со Доктор Вајс? нешто како естетски центар во Скопје.сега најдов,еве линк за третманите ,посебно овој ми привлече внимание(100% zgušnjavanje proređene kose (SMH - gusta kosa za samo 10 sekundi)) па и другите звучат интересно... Колку е ова вистина? Знае некој повеќе околу ова??
Zdravo. Jas iskreno ne sum bil na dermatolog i endokrinolog za da ja proveram sostojbata so mojata kosa poradi 2 pricini: Prvo nemam slusnato nitu eden dobar zbor za nitu eden dermatolog i vtoro ne sum imal nekoja specificna sostojba za da veruvam deka imam nekoj drug problem osven MPB. Vo sekoj slucaj jas imam neagresivna MPB i sega da me vidis posle 3 meseci tretman verojatno ke reces deka nemam nikakov problem. :)
Za prvata pricina kaj nas postojat kolku imam cueno 2 doktori koi "kao povise se zanimavaat na ovaa tema": Dr. Kosta Dohcev i Dr. Vais i verojatno eden kup nadrilekari. Za Doktor VAIS e pisuvano na ovoj forum. Eve ti link od post na ovoj forum kade se diskutira za VAIS. Znaci generalno negativni mislenja i mnogu pari potroseni.

Generalno sto ne mi se dopagja kaj dvajcata doktori e sto nudat svoi proizvodi, taka da ke ti kazat se sto treba samo za da ti prodadat od nivnite preparati. Zatoa neznam kolku moze da im se veruva na nivnite soveti. Brat mi bese na pregled kaj Dohcev zaradi opagjanjeto na kosa i normalno mu gi prodavase negovite proizvodi i deka so sigurnost ke si ja zadrzi kosata. Kako mozes da veruvas na doktor koj e pista kjelav, a i brat mi e vekje kjelav, ne mu pomogna. A ona sto pisuva gusta kosa za 10 sekundi neznam sto da kazam, bez respekt e. Edinstveno ako ne te isprska so fiber topik.

Ne sum slusnal za nekoj drug dermatolog koj e navlezen vo ovaa problematika. Inace drugi poznati ordinacii se: dr. ancevski i Pesic (Derma Medika). Ne znam dali se zanimavaat so ovaa problematika.

Sto se odnesuva do proizvodi moja preporaka e da se pocne so proizvodi koi se svetski dokazani deka pomagaat kaj povekjeto lugje a ne da se eksperimentira. Ako prvite ne pomognat togas da se eksperimentira.

Pozdrav

Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Анчевски е (според мене) најдобриот дерматолог којшто се занимава со коса. Планирам да отидам кај него месецов, па ке видам што е како е, па ке ве информирам
Само што сите да речам подобри дерматолози, косата ја испитуваат со механичко вадење на коса од повеќе делови на главата, така да малце ми е шубе тоа али ке помине.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Sto se odnesuva do proizvodi moja preporaka e da se pocne so proizvodi koi se svetski dokazani deka pomagaat kaj povekjeto lugje a ne da se eksperimentira. Ako prvite ne pomognat togas da se eksperimentira.

Pozdrav
Благодарам Дејане за сите совети...заборавив на вајс мајс..ке си нарачам од овие препарати што ги спомнувате,и ке се молам да ми помогнат,крај краева,ако не бива... нуларица убаво ми стои:toe:

Член од
9 ноември 2009
Мислења
326
Поени од реакции
56
И моја препорака другар не се лажи со дерматолози, кај нас поима немаат. Имав другар кој поминал секаде од овие погоре што ги набројувате и ама баш секаде е исто. Ке ти земат многу кеш, како што спомна дури човеков за една година одејки по овие потрошил 3000 евра без никаков ефект

Член од
22 октомври 2010
Мислења
47
Поени од реакции
2
Благодарам Дејане за сите совети...заборавив на вајс мајс..ке си нарачам од овие препарати што ги спомнувате,и ке се молам да ми помогнат,крај краева,ако не бива... нуларица убаво ми стои:toe:
Moja preporaka za tebe cim mozes da si dozvolis e: 1. Finasteride (Propecia/Proscar za poagresivno opagjanje) ili Revivogen (za ne tolku agresivno opagjanje); 2. Minoxidil (Rogaine ili Kirkland); 3. Tricomin (opciono, ako mozes da si dozvolis) ; 4. Ketokonazole sampon; 5. Omega 3 ili nekoi vitamini za kosa (opciono)

Znaes deka Finasteridot moze da projavi negativni seksualni efekti ama samo toj moze da te spasi ako imas agresivna MPB. Kolku sto mi teknuva napisa deka na vremeto ti padnala i sega stagnira opagjanjeto i sega sakas da ja zgusnes kosata. Togas mozda podobro Revivogen. Ti oceni si. A tricomin e isto stimulator na rast i odi dobro so Rogaine, a toa e toa sto ti go sakas - nov rast.

Pozdrav.

--- надополнето ---

Jas sakam da go zamenam Vichy Tonicot so Tricomin ama koga ke go potrosam sisenceto. VIchy cini 2200 denari za 125ml, vekje 2 meseci go koristam sekoj den i ima za uste 2. Tricomin e 180 ml taka da smetam ke izdrzi edno 5-6 meseci. Cenata mu e okolu 47 dolari bez transport.

Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Дејан едно прашање за тебе, гледам си пишал во потписот.. навечер аминексил тоник, минокс и ревивоген, како тоа? На колкав временски интервал ги ставаш?

Член од
22 октомври 2010
Мислења
47
Поени од реакции
2
Redosledot mi e: Aminexil, Minox pa Revivogen. Gledam da ima barem pola saat pomegju aplikaciite, a ako ne sum izlezen togas i pogolemi intervali pravam. Ako pak se priberam vo 3-4 sabajle togas gi nanesuvam vo intervali od 5-10 minuti, barem da pomine prvicnata absorbcija. Podobro ne mozam. Ponekogas apliciram Aminexil i/ili Minox pa izleguvam posto ne se mrsni i Revivogen go ostavam koga ke se vratam doma.
Skoro kupiv i Spironolactone krem, ama 4 aplikacii e vekje mnogu, i osetiv deka kremot tesko se izmiva narednoto sabajle. Ke napravam uste nekolku probi pa ke vidam dali ke go vklucam vo rezimot, ama iskreno mnogu e. Sakam jedino da go zamenam Aminexilot so Tricomin i mislam tuka da go zaokruzam rezimot.

Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Aminexilot mnogu dobro odi vo kombinacija so minoksidilot, Spectral DNC-L e ustvari toa. Jas bi ti preporacal vekje ako ti e podobro da ne eksperimentiras.
Mislam deka dobro ke bide prven da naneses minox za da se otvorat pori i neli krvta da doe do skalopot pa odposle aminex.
Isto taka dobro ke bide posle banjanje, na vodena kosa da go nanesuvash aminexilot , na sabajle :)

Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Redosledot mi e: Aminexil, Minox pa Revivogen. Gledam da ima barem pola saat pomegju aplikaciite, a ako ne sum izlezen togas i pogolemi intervali pravam. Ako pak se priberam vo 3-4 sabajle togas gi nanesuvam vo intervali od 5-10 minuti, barem da pomine prvicnata absorbcija. Podobro ne mozam. Ponekogas apliciram Aminexil i/ili Minox pa izleguvam posto ne se mrsni i Revivogen go ostavam koga ke se vratam doma.
Skoro kupiv i Spironolactone krem, ama 4 aplikacii e vekje mnogu, i osetiv deka kremot tesko se izmiva narednoto sabajle. Ke napravam uste nekolku probi pa ke vidam dali ke go vklucam vo rezimot, ama iskreno mnogu e. Sakam jedino da go zamenam Aminexilot so Tricomin i mislam tuka da go zaokruzam rezimot.
А Дејан да те прашам, колку време веќе го користиш аминексилот? Оти гледам сегде пишува дека третманот треба да се користи два пати годишно као демек, по 6 недели?

Член од
9 ноември 2009
Мислења
326
Поени од реакции
56
Почнав да користам пилфуд 5 % од Босна лек (миноксидил 5%) и во мегувреме чекав да дојдам до пари па да купам кето шампон и нешто како ДХТ блокер. (само не пропециа кој имаат страничнми ефекти). Но после 2 месеца користење на пилфудот забележувам големо чешање на главата. Може да ми каже некој дали да продолжувам со користење на миноксидил, дали ова е нормална појава или да одам со купување на миноксидил мегутоа оние од странкси бренодви. Мислам да земам и ревивоген како ДХТ блокер, и сакам да Ве прашам што е тоа Аминехил што го споменувате.

Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Па ... на некој начин е нормално. Можеби значи дека почнале да тераат мали влакна.
Но може да значи (ова е поверојатно) дека скалпот ти е осетлив , па можеш да користиш некое благо шампонче во деновите кога нема да користиш кето шампон..Ако не ти смета мрсењето од пилфудот, терај со него.

Kajgana Shop

На врв Bottom