Руска ископирана технологија

Член од
28 декември 2015
Мислења
2.496
Поени од реакции
4.227
,,,колку се сеќавам американците никогаш не го летаа Ф5 ко формациско средство, туку го продаваа на своите сојузници... , а и глумеше непријателски авион на нивните вежбања. Југославија во еден момент ја разгледуваше понудата. Исто бројките кои Суад Хамзиќ ги кажува се неточни , а трето кога мораш да купуваш наменски авион т.е. немаш од свое производство...гледаш и други елементи , не само колку троши гориво номинално...
Не бе кај знаел тој, ти знаеш.
Пишува дека бил во Едвардс базата и кај Нортроп и летал 2 или 3 верзии, вклучително РФ-5 со продолжен нос за камери. Го споменува и сопственото производство т.е. Орао кој доцнел, пробил плафон со коштање и сепак не можел да носи убојни средства колку Ф-5, за долет да не зборуваме. Кажува дека 3 ескадрили Ф-5 ќе ја дуплирале можноста за носење офанзивен терет и далечина и квалитет на извидување во однос на МиГ-21 и Орао.

Беше Ф-5 формациски во состав на ескадрилите на америчка авијација, морнарица и маринци, и беше и употребуван во виетнам од страната на америчката авијација
Во коментарите пишуваше дека делегација на ЈНА биле во Виетнам за да се запознаат со искуствата на користење на Ф-5 во реални борбени услови од страна на веитнамски пилоти и тие биле согласни во предноста на Ф-5 над МиГ-21 во секој поглед бидејќи и двата типа ги имале користено долги години во борба. Настрана што без доставка на делови од САД, Ф-5ките летале долго време во Виетнам, како остаток од авијацијата на Јужен Виетнам.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.697
Не бе кај знаел тој, ти знаеш.
Пишува дека бил во Едвардс базата и кај Нортроп и летал 2 или 3 верзии, вклучително РФ-5 со продолжен нос за камери. Го споменува и сопственото производство т.е. Орао кој доцнел, пробил плафон со коштање и сепак не можел да носи убојни средства колку Ф-5, за долет да не зборуваме. Кажува дека 3 ескадрили Ф-5 ќе ја дуплирале можноста за носење офанзивен терет и далечина и квалитет на извидување во однос на МиГ-21 и Орао.Во коментарите пишуваше дека делегација на ЈНА биле во Виетнам за да се запознаат со искуствата на користење на Ф-5 во реални борбени услови од страна на веитнамски пилоти и тие биле согласни во предноста на Ф-5 над МиГ-21 во секој поглед бидејќи и двата типа ги имале користено долги години во борба. Настрана што без доставка на делови од САД, Ф-5ките летале долго време во Виетнам, како остаток од авијацијата на Јужен Виетнам.
..одамна не сум сретнал поголеми опашкари на американциве од вас двајца.... мнооогу одамна скоро цел век... :) :)
Ф5 е добар авион , од шталата на Нортроп и не може да излезе лош, затоа и ја спичкаа , ко шлепер жаба. А колку се сеќавам не беша планот да се купуваат туку да се откупат преземат турските со модернизација и комплетна ревизија...
А за каде и кого иначе би носеле дуплиран офанзивен терет на дуплирана оддалеченост за напад и извидување??? Или знаеш нешто што никој од нас простиве не знае... :) :)

Едномоторната варијанта по узор на европските и руските искуства на ловец Нортроп Ф20 никогаш ни не се произведе во серија, ја закопаа компанијата со низа берзански мутљавини... не беше света крава ко локид и боеинг...:):)
 
Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
2.496
Поени од реакции
4.227
..одамна не сум сретнал поголеми опашкари на американциве од вас двајца.... мнооогу одамна скоро цел век... :) :)
Ф5 е добар авион , од шталата на Нортроп и не може да излезе лош, затоа и ја спичкаа , ко шлепер жаба. А колку се сеќавам не беша планот да се купуваат туку да се откупат преземат турските со модернизација и комплетна ревизија...
А за каде и кого иначе би носеле дуплиран офанзивен терет на дуплирана оддалеченост за напад и извидување??? Или знаеш нешто што никој од нас простиве не знае... :) :)
Планирале и една ескадрила РФ-5 на кој примарна задача му е извидување, во однос на верзијата на МиГ-21 за исти намени и онаа на Орао која била во план.
Прочитај останатото, убаво си пишува, МиГ-21 не можел во реалност да подигне над 1 тон, настрана каталошки муабети. Орао нешто повеќе, ама долетот слабо.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.229
Во коментарите пишуваше дека делегација на ЈНА биле во Виетнам за да се запознаат со искуствата на користење на Ф-5 во реални борбени услови од страна на веитнамски пилоти и тие биле согласни во предноста на Ф-5 над МиГ-21 во секој поглед бидејќи и двата типа ги имале користено долги години во борба. Настрана што без доставка на делови од САД, Ф-5ките летале долго време во Виетнам, како остаток од авијацијата на Јужен Виетнам.
СФРЈ беше заинтересирана за Ф5 во 80 десетите. не за време на виетнамската војна, за време на виетнам ЈНА веќе имаше набавено МИГ-21, уште ги исплаќаше, беа за нив нови и модерни ловци и не беше план одма да ги менуваат или отфрлаа.
Интерес беше за извидувачка верзија на Ф5 пошто извидувачките верзии на МИГ не беа толку добри
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
2.496
Поени од реакции
4.227
СФРЈ беше заинтересирана за Ф5 во 80 десетите. не за време на виетнамската војна, за време на виетнам ЈНА веќе имаше набавено МИГ-21, уште ги исплаќаше, беа за нив нови и модерни ловци и не беше план одма да ги менуваат или отфрлаа.
Интерес беше за извидувачка верзија на Ф5 пошто извидувачките верзии на МИГ не беа толку добри
Па да, за почеток на 80-ти кажува, сеуште Ф-5 бил во употреба во обединетиот комунистички Виетнам заедно со Хјуи, Чинук, Т-28 и многу други, во 1979 ги користеле кога Кина извршила инвазија на Виетнам. Имале интерес за 2 ловачко-бомбардерски ескадрили и една извидувачка со постепено намалување на бројот на МиГ-21.
МиГ-21 го земале бидејќи имало можност за наводна стоковна размена, храна и мебел за МиГ-21? Такви муабети имаше по коментарите...
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.697
Па да, за почеток на 80-ти кажува, сеуште Ф-5 бил во употреба во обединетиот комунистички Виетнам заедно со Хјуи, Чинук, Т-28 и многу други, во 1979 ги користеле кога Кина извршила инвазија на Виетнам. Имале интерес за 2 ловачко-бомбардерски ескадрили и една извидувачка со постепено намалување на бројот на МиГ-21.
МиГ-21 го земале бидејќи имало можност за наводна стоковна размена, храна и мебел за МиГ-21? Такви муабети имаше по коментарите...
..остај го Летко тој е фокусиран на траекториите и спинот на маслинките у чаша мартини при благо клацкљање на раката.., гледам дека тебе почиња да ти текиња како и зошто нас не интересирала русија....Нашето ниво на производство од ципела, преку капут и алатна машина беше компатибилно со нивните потреби и барања, па не мораш да купиш нортроп за сува пара , ако имаш многу добар миг за капути од тетекс...Нажалост сега неаме ни миг ни капути туку пиеме млеко од домашни крави од млекари чии газди се белосветски хазари кои парите нормално си ги носат дома, а овде плаќаат цркавица од 200 евра на вработен и скоро ич пара за кило млеко..., а да можеш да купиш ти даваат кредити за кои треба крв да проплукаш за да ги вратиш.....
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.229
..остај го Летко тој е фокусиран на траекториите и спинот на маслинките у чаша мартини при благо клацкљање на раката.., гледам дека тебе почиња да ти текиња како и зошто нас не интересирала русија....Нашето ниво на производство од ципела, преку капут и алатна машина беше компатибилно со нивните потреби и барања, па не мораш да купиш нортроп за сува пара , ако имаш многу добар миг за капути од тетекс...Нажалост сега неаме ни миг ни капути туку пиеме млеко од домашни крави од млекари чии газди се белосветски хазари кои парите нормално си ги носат дома, а овде плаќаат цркавица од 200 евра на вработен и скоро ич пара за кило млеко..., а да можеш да купиш ти даваат кредити за кои треба крв да проплукаш за да ги вратиш.....
Првата земја со која Европската зеадница (поранешен назив на ЕУ) потпиша договор за слободна трговија - беше Југославија. То беше негде на почеток на 70 десети.
Тоа значеше (меѓу други услови) дека производите на СФРЈ ги задоволуваа стандардите на европските земји
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.697
Првата земја со која Европската зеадница (поранешен назив на ЕУ) потпиша договор за слободна трговија - беше Југославија. То беше негде на почеток на 70 десети.
Тоа значеше (меѓу други услови) дека производите на СФРЈ ги задоволуваа стандардите на европските земји
Летко ..зошто цело време мислев дека си попаметен??? Сепак веројатно ти само се спрдачиш со ова простољудиево и дилетантиве сдсмовски и шарената педераана овдешна ?? :)
Викаш демек Европа од 70-тите ни била на тацна???. Уште да ми кажеш зошто тогаш 80-тите ни вбризгаа вируси , а 90-тите не разбуцаа ко беба звечку??? Ај Грујо глуп и прост , ама ти тврдиш дека целата онаа елита југословенска со се оние неколку економски гуруи кои од некоја причина никогаш не добија нобелова за кур не ги биваше, без еден стар изветреан бонвиван, јес ерсте классе , ама сепак еден???
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.229
Летко ..зошто цело време мислев дека си попаметен??? Сепак веројатно ти само се спрдачиш со ова простољудиево и дилетантиве сдсмовски и шарената педераана овдешна ?? :)
Викаш демек Европа од 70-тите ни била на тацна???. Уште да ми кажеш зошто тогаш 80-тите ни вбризгаа вируси , а 90-тите не разбуцаа ко беба звечку??? Ај Грујо глуп и прост , ама ти тврдиш дека целата онаа елита југословенска со се оние неколку економски гуруи кои од некоја причина никогаш не добија нобелова за кур не ги биваше, без еден стар изветреан бонвиван, јес ерсте классе , ама сепак еден???
почеток на 70 десети и крај на 70 десети се случија големи нафтени кризи. Речиси цел свет влезе во рецесија, не само СФРЈ, нас не погоди можеби повеќе зато што развој на базна индустрија одеше побавно од производната па зависеме доста од увоз на суровини за кои требаа долари.
А во 90 сетите се рабуцавме сами, како дел од бранот на распад на еднопартиски ситеми и држави. То истото му се случи на СССР кој издахна, додуше помирно од нас, како во сон.
Знам дека е најлесно за се да се обвинуваат тајните мрачни сили скриени зад еврејско банкарски глобалистички организации, а дека ние бевме племенити безгрешни добри и не заслуживме таква судбина.
Време да засукаме ракави и почниме да правиме нешто за себе.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.697
Леташко дефинитивно си една фина добронамерна,наивна до тука бидува овчичка со прст брцнат у тоа мартинито, зашеметена од сознанието дека кога го вртиш у круг, маслинките ротираат...ко ПО2 кога ќе ми дадеш лева нога, а палица десно на пун гас... :) :)
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.229
http://m.mkd.mk/svet/nauka-i-tehnologija/prvoto-lasersko-oruzhje-vo-svetot-gi-unishtuva-site-meti-video

Amerikancite razvile laser koj vredi 40 milioni po parce i koj moze da soboruva zmaevi, bescujno i nevidlivo, a mozam da zamislam koja e cenata na celata programa @Let 3 za vakvi laseri zborese?
старо е ова, со ласери америка експериментира и ги развива поодамна, и како оружје и како систем за водење на проектили и мерење на далечина.
цената не знам колку е вкупна али употребата е речиси беспари, ко шо изјави еден офицер на величенствената америчка морнарица - еден истрел - еден долар.
Споредбено ако имаш лансер со 4 против воздушни ракети од која секоја чини барем 50.000 долари, со едно користење си потрошил 200.000 долари , наспроти ласерот кој ќе потроши 4 долари.
Башка нема некои покретни делови кои се абаат, цевка, затварач, гасна кочница, хидраулична кочница.... па и одржувањето му е минимално.
 
Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
9.391
Поени од реакции
18.296
старо е ова, со ласери америка експериментира и ги развива поодамна, и како оружје и како систем за водење на проектили и мерење на далечина.
цената не знам колку е вкупна али употребата е речиси беспари, ко шо изјави еден офицер на величенствената америчка морнарица - еден истрел - еден долар.
Споредбено ако имаш лансер со 4 против воздушни ракети од која секоја чини барем 50.000 долари, со едно користење си потрошил 200.000 долари , наспроти ласерот кој ќе потроши 4 долари.
Башка нема некои покретни делови кои се абаат, цевка, затварач, гасна кочница, хидраулична кочница.... па и одржувањето му е минимално.
Ваквото оружје демек е за прв пат измислено од Никола Тесла, прогуглај The Death Ray, според некои податоци во 1937 го има испратено на сегменти како не би можеле никој да го состават целосно, туку со идеја да седнат на иста маса и да се договорат, иначе го пратил на САД, Канада Англија, Франција, СССР и Југославија под наслов "New Art of Projecting Concentrated Non-Dispersive Energy Through Natural Media,"
Е сега одамна читав, али мислам дека СССР составиле прв прототип на ова оружје, дури му пратиле и чек од 25 000 долари Русите :D
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
11.100
Поени од реакции
3.351
Ваквото оружје демек е за прв пат измислено од Никола Тесла, прогуглај The Death Ray, според некои податоци во 1937 го има испратено на сегменти како не би можеле никој да го состават целосно, туку со идеја да седнат на иста маса и да се договорат, иначе го пратил на САД, Канада Англија, Франција, СССР и Југославија под наслов "New Art of Projecting Concentrated Non-Dispersive Energy Through Natural Media,"
Е сега одамна читав, али мислам дека СССР составиле прв прототип на ова оружје, дури му пратиле и чек од 25 000 долари Русите :D
Составиле поодамна Русите ласерски оружја, Лет знае убаво. Знае и чии беа инженерите што ги правеа Американските подморници, ракети, авиони, хеликоптери.
Само не може да се искажи. :LOL:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom