Инспириран како рафално оружје да. Ама дека е копија на технологијата која ја користи самиот автомат не би рекол.Не знам кој што подразбира под зборот копија, али Kалашников дефинитивно бил инспириран од StG44.
Не е копија, изгледот те мами. Можеби да е инспириран за одредени работи од Штурмгевир 44, иако според тоа што сум читал е базиран и подобрена верзија на Sudaev AS-44 (поверојатно е со овој модел да успеале СССР да „украдат“ детали и идеја од швабите).многу иинтересна тема,штета што е мртва.
Ај и ја да пишам,накратко.
Легендарниот Калашњиков е
е копија на STG-44 во 'кпј е конструиран 1942 година од страна на германскиот конструктор Хуго Шмајсер кој по завршетокот на втора светска војна,во 1946 е буквално киднапиран од Германија со семејството и е донесен да работи на заводот за производство на оружје во Ижевск,каде што подоцна се појавува АК-47 (Автомат Калашњикова - 1947).Прегледај го приврзокот 229133
Преземена е идејата за јуришна пушка и ергономијата, вклучително и "средниот" калибар, измеѓу пиштолска и пушчана муниција, Стг-44 е 7,92*33мм а АК-47 е 7,62*39мм, првото е калибарот, второто должината на чаурата, многу е попогодна за поединечен војник кој носи повеќе куршуми при иста тежина, и онака борби на далечини каде пушчаната муниција е супериона скоро никогаш не се дешавале. Западот тек после 30 години започнал, Нато стандард бил пушчана муниција ФН-ФАЛ бил нешто као конкуренција со 7,62*51мм, подоцна сето тоа се менува.многу иинтересна тема,штета што е мртва.
Ај и ја да пишам,накратко.
Легендарниот Калашњиков е
е копија на STG-44 во 'кпј е конструиран 1942 година од страна на германскиот конструктор Хуго Шмајсер кој по завршетокот на втора светска војна,во 1946 е буквално киднапиран од Германија со семејството и е донесен да работи на заводот за производство на оружје во Ижевск,каде што подоцна се појавува АК-47 (Автомат Калашњикова - 1947).Прегледај го приврзокот 229133
АК-47 е крајно поедноставена со ротирачки затварач, класика ко Максим од 19.век, наједноставна автоматика што постои, Стг-44 е покомплицирана малку каде затварачот е нешто као завртка која се движи назад ради клип кој ја користи енергијата на трзајот и го гура затварачот.Не е копија, изгледот те мами. Можеби да е инспириран за одредени работи од Штурмгевир 44, иако според тоа што сум читал е базиран и подобрена верзија на Sudaev AS-44 (поверојатно е со овој модел да успеале СССР да „украдат“ детали и идеја од швабите).
Функционалностите на едното и другото ти се многу различни, различен затворач, различен ударен систем и тн.
Еве ти интересна тема што ја имам зачувано од quora на оваа тема, има направено подетална анализа и споредба.
Не е во голема мера и не е на Шмајсер. Ако гледаш така секоја пушка е копија една на друга....Видете јас не сум стручњак за оружје.
Пишав тоа што сум го прочитал.Нејсе.
И да не е копија целосна,во голема мера е замено stg44.
И е конструкција на Хуго Шмајсер,а не како што кажува легендата на Михаил Калашников
Значи многу работи се поклопуваат.Не е во голема мера и не е на Шмајсер. Ако гледаш така секоја пушка е копија една на друга....
западните пушки се каде каде понапредни од ак, послаб recoil имаат плус милион додатоци може да им се стават и изменат, иако и на ак тоа русите пробуваат да го направат последниве години.Не може да се каже дека е копија, автоматиката на АК е од 1883 некаде не ме држи памет ама тоа време бил патентиран Максим и нема гајле до ден денес, западот многу повеќе експериметира со разни начини на механика, почнувајќи од М-16 па до СА-80 и Фамас, све е тоа за фин свет, скапо, пластично и комплицирано.
Израелците го преземаа механизмот од АК и си направија своја варијанта која е можеби најдобра јуришна пушка евер (Галил).
дазападните пушки се каде каде понапредни од ак, послаб recoil имаат плус милион додатоци може да им се стават и изменат, иако и на ак тоа русите пробуваат да го направат последниве години.