Родителско право на шамар?

Miss Right

happiness machine
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.308
Поени од реакции
142
јас сум против...дете се учи на послушност дури е мало а со шлаканици и слично. не се решава ништо туку само се создава поголем гнев кон родителите. Мене мајка ми ми има залепено шамар и ништо не потигна туку само повеќе ја замразив

Аеродром

Faithful :)
Член од
15 август 2008
Мислења
2.217
Поени од реакции
256
Порано да,сеа нема шанса да помисли...

MAKEDONEC_PP

ПОБЕДАШ
Член од
7 декември 2007
Мислења
778
Поени од реакции
74
Јас сум ЗА се што е во умерени дози!!!

Воспитно образовниот процес го гради детето како личност и го подготвува за сите суровости кои го очекуваат во светот на возрасните!!! Неспособноста, немањето желба или "добрината" на родителите кои никогаш не го казнуваат своето дете само му наштетуваат!!!

Ако детето нешто згрешило треба да му се дај до знаење дека тоа не смее да го прави, т.е. треба да се укори, но ако не се разбира од збор треба да следат и други мерки! Како што се забранување за излегување некое време, недавање џепарлак, малку потшлакнување (се разбира воспитно, не за да се повреди туку да се навреди од шамарот).

Истите овие мерки во мнооогу постра верзија го очекуваат детето во светот на возрасните (парични казни, затворски казни, чотек од ....) ако не ги почитува "правилата на игра"!!!
Затоа јас на сите овие мерки гледам како на еден вид ВАКЦИНА и силно ги поддржувам!!! Но ако некој го малтретира, повредува и злоупотребува своето дете, тогаш треба да се интервенира!!!

Поздрав!!!

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Само доколку не се злоупотреби тоа
Има деца кои не разбираат со збор но шамар соодветен на возраста на детето, не да го нокаутираш.само колку да му се даде до знаење дека навистина направил нешто погрешно со кое не се согласувате.а и добро е позната изреката ,,теле се учи а не вол,, па доколку детето е веке по возрасно џабе е и да го претепаш...по свое ќе си тера

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.991
Поени од реакции
74.103
Treba da pagjaat samari samo koga deteto e uste pomalo i pravi belji za da se nauci na toa sto e pogresno ali toa da bide vo umerena merka!!!

Член од
11 октомври 2008
Мислења
1.258
Поени од реакции
101
Ја, на пример, би напишала вака: шамар=дотерување на памет.
Шамарот го гледам како врска меѓу светот на фантазијата и реалноста (т.е стедство за враќање во реалноста). И што е најважно-што порано го попиеш првиот, поспремен си за живот...и коа ќе размислам подобро, барем првиот пат треба да е од (со) некој кој го сакаш...:smir:
ццц, да си ми мајка и ќе ми удриш шамар ако можеш, ќе те пријавам одма не те питам од кај си :tapp: НЕ смееш ! Само затоа што е твое детето не значи и дека ти го поседуваш него, не е предмет и не можеш да го малтретираш и удараш на било кој начин. И да го удриш воопшто нема да го научиш на памет.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Ќотек ќотек и само ќотек,ќотеко е од рајо дојден.Само со ќотек се воспитват децата.Ама јас лично не би го тепал детето,па и да биди гојдо ко мене.

ццц, да си ми мајка и ќе ми удриш шамар ако можеш, ќе те пријавам одма не те питам од кај си :tapp: НЕ смееш ! Само затоа што е твое детето не значи и дека ти го поседуваш него, не е предмет и не можеш да го малтретираш и удараш на било кој начин. И да го удриш воопшто нема да го научиш на памет.
Сеј бе мирен,ќе си ја пријавел,после трева ќе пасиш во сиропиталиште.

Член од
11 октомври 2008
Мислења
1.258
Поени од реакции
101
Ќотек ќотек и само ќотек,ќотеко е од рајо дојден.Само со ќотек се воспитват децата.Ама јас лично не би го тепал детето,па и да биди гојдо ко мене.
Сеј бе мирен,ќе си ја пријавел,после трева ќе пасиш во сиропиталиште.
Правилно ти е само болдирано, инаку не мора да значи сиропиталиште има уште полнолетни членови во семејството :toe:

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Правилно ти е само болдирано, инаку не мора да значи сиропиталиште има уште полнолетни членови во семејството :toe:

Дај бе спушти се на земја,некој ако ме гледал и ме ранел 15(да речиме) години се жртвувал за мене,јас да го пријавам в полиција за еден шамар,шо најверојатно ќе биди заслужен,па то ги преминва сите граници на разгаленост,освен ако не збораме за некое семејно насилство,тогаш е скроз поинаку.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
За да пријавиш нешто треба да ДОКАЖЕШ дека се случило...а, не можеш да докажеш ако нема СВЕДОЦИ и видливи ТРАГОВИ. Всушност затоа човекот смислил КУЌА со СОБИ и КЛУЧ на врата-собереш, дотераш во ред, оставиш малце да се смири (со мислите) и пушташ на слобода. Ако после тоа сепак мисли на ПРИЈАВУВАЊЕ (?)-применуваш мерка-УЦЕНА и ЗАКАНА (а ја знам да бидам доста убедлива), па види ти сеа...:pipi:

Член од
11 октомври 2008
Мислења
1.258
Поени од реакции
101
Дај бе спушти се на земја,некој ако ме гледал и ме ранел 15(да речиме) години се жртвувал за мене,јас да го пријавам в полиција за еден шамар,шо најверојатно ќе биди заслужен,па то ги преминва сите граници на разгаленост,освен ако не збораме за некое семејно насилство,тогаш е скроз поинаку.
Па не зборам за 1 шамар, како прво не би ништо ни рекол ако е заслужен. ЈАс зборев ако родителот го малтретира своето дете, ако постојано го удира и за најситна глупост.

За да пријавиш нешто треба да ДОКАЖЕШ дека се случило...а, не можеш да докажеш ако нема СВЕДОЦИ и видливи ТРАГОВИ. Всушност затоа човекот смислил КУЌА со СОБИ и КЛУЧ на врата-собереш, дотераш во ред, оставиш малце да се смири (со мислите) и пушташ на слобода. Ако после тоа сепак мисли на ПРИЈАВУВАЊЕ (?)-применуваш мерка-УЦЕНА и ЗАКАНА (а ја знам да бидам доста убедлива), па види ти сеа...:pipi:
Тоа за траговите е најмал проблем, не мора да се вистина од тоа :pos2:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.795
Поени од реакции
12.280
Аман бе? За свое дете? И да е туѓо, без разлика, значи...за дете насилство? Нема потреба, у ствари греота е. Зошто у ствари е потребно насилство (макар и шамар) врз дете? Не ве слуша? Ај донт тинк соу. Али вие си знаете :toe:

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Па не зборам за 1 шамар, како прво не би ништо ни рекол ако е заслужен. ЈАс зборев ако родителот го малтретира своето дете, ако постојано го удира и за најситна глупост.
Како што приметуваш се побуни и за еден шамар. Неможеш да гледаш како некое лигле ти лази по нерви и не помага никаков разговор, а да не го плеснеш една така здраво за готово. Па уште да каже дека ќе ме пријави, јас ќе му помогнам да го сврти бројот ич нема да имам мака.

Не тепам деца, не мавам шамари, ама да ми се закани дека ќе ме пријави ако му влепам една, а гомна му имам бришено...нема баш така лесно да помини. И не ми се занесувај дека ти немаш барем еднаш во живот една воспитна добиено...признај, нема да ти се смееме :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.795
Поени од реакции
12.280
Ех, кое дете пријавува вакви работи? Се извинувам што ти реплицирам Наташа за ова пријавување, но вакво тешко се случува, едино ако ѕрцките му ги извадат од малтретирање.

Јас само еднаш го имам фино големиот (мал кога беше) исплашено и еднаш добро удрено-но тогаш и дупна глава на една комшика па морав (и од страв што и бидна на жената-болници, триста чуда) инаку...отидовме бајбук.
Во сите други случаи њет :nenene:

Па еве фала богу ме слушаат и појќе ме дружат, баш она...другарски.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Ех, кое дете пријавува вакви работи? Се извинувам што ти реплицирам Наташа за ова пријавување, но вакво тешко се случува, едино ако ѕрцките му ги извадат од малтретирање.
Таквите деца кои ѕврцките му се извадени тешко и да пријави, затоа има и такви организации кои нудат помош со анонимни јавувања и слично. Многу сум крвнички насроена кон такви родители, ама има свашта по светот.
Има и лигави створења кои никогаш во живот не било чепнато, па ако заслужено си добие една одма се заканува со пријавување...
Еве ти спомнаа погоре дека ако се осуди мајка му да му влепи шамар ќе биде пријавена, јас да сум од тие што се за таа работа одговорни и да ја чујам и приказната на мајката/таткото па ако биде заслужен шамарот, ќе му влепам и јас една колку да не му тежи едната страна :)

Kajgana Shop

На врв Bottom