Родителска наклонетост кон едното дете?

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Потполно се согласувам дека наклонетост постои.
Од она кое јас го имам по дома (јас и брат ми) можам да заклучам дека иако и двајцата не’ сакаат поеднакво, сепак мислам дека на мене како на помал ми се дава каде-каде поголема слобода.
Сепак, интересно е што понекогаш ситуацијата може да биде и обратна, меѓутоа сепак јас останувам оној кон кој се малку повеќе наклонети родителите.
Во некои случаеви, кај некои луѓе, оваа состојба предизвикува раздор помеѓу децата, но за среќа кај мене не е така.
Брат ми знае дека мене ми се даваат многу повеќе работи затоа што сум помал и знае колку сум јас среќен кога го добивам она што го сакам.
А поради тоа што ми има кажано дека он е среќен кога и јас сум среќен, знам дека му е мило што на некој начин мене ми се удоволува малку повеќе.

tete

серанова
Член од
14 септември 2009
Мислења
124
Поени од реакции
5
Родителите еднакво си ги сакаат своите деца :wink:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Родителите еднакво си ги сакаат своите деца :wink:
Брат, сестра, нешто имаш? :)

Не велиме дека не ги сакаат подеднакво, нормално дека ќе си ги сакаат своите деца, но зборуваме за наклонетост.

Член од
23 септември 2009
Мислења
25
Поени од реакции
1
сакале или не ама секогаш едното дете е миленик

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Колку и да нејкеме, секогаш постоела и ке постои поголема наклонетост од родителите на едно дете за разлика од наклонетоста кон другото дете..

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
па ова е права глупост како може да му се попушта на едното повеќе отколку на другото дете. двете(трите,четирите...) се деца, твои деца, како може да делиш. јас имам сестра помала и мислам дека еднакво, барем до сега, ни попуштаат, не караат и слични работи. до душа има едни в комшии(луди комшии)мајката повеќе ја сака(очигледно е) помалата ќерка а за постарата не сака да чуе :uvo: помала е повеќе како неа и во однесувањето и на изглед, а постарата..... тешко неа. таквите треба да ги однесат на плоштад и бесилката

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Ова веројатно зависи од „табиетот“ на детето... Помало најчесто цел живот останува помало и дефинитивно влијае... Од друга страна, ако детето знае да се умилкува многу лесно знае да разнежи родител па другото што е поповлечено автоматски добива поинаква моментална наклоност.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Си знам јас убаво како е да си првенец највеќе ќутек си изедов.

D

drle

Гостин
Според мене не се работи за наклонетост или пак некој повеќе го сакаат од другите, туку се зависи од децата и нивниот карактер. Доколку некое од децата има така да речам терсене карактер, не можиш на крај да излезеш со него родителите побрзо му ги удоволуваат желбите поради избегнување на расправии и конфликти, додека она дете на кое доволно е еднаш да му се каже дека некоја работа моментално не може да ја добие, почесто се случува да се задоцни со удоволувањето на желбите. Друга ситуација е кога родителите проценуваат кое од децата може побрзо да тргне по лоши патишта, односно кое има полабилен карактер и на секој начин гледаат да му удоволат, да не предизвикаат самите револт кај детето и од инает да почни да се упропастува, па така да и самите тие имаат вина за упропасувањето на нивното дете, што според мене е многу лоша услуга за детето.
Претходно кажаното е од ситуации и примери кои сум ги видел, а инаку најдобро ќе знаам кога ќе станам родител, и ќе внимавам да не се пронајдам самиот во некоја од ситуациите кои ги наведов.

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Родителската љубов е еднаква према сите деца ,само не секогаш се однесуваме еднакво ,тоа зависи од здравјето на децата ,тоа кое е понежно родителите према него покажуваат поголемо внимание или ако е послаб ученик тие повеќе се трудат да му помогнат и најповеќе зависи од карактерот на детето поупорните секогаш добиваат повеќе ,така е и во животот, не велам дека е правилно ама скоро сите постапуваме така.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.653
Поени од реакции
34.082
Секогаш има наклонетост кон помалото копиле. Факт. :nesum:

I

InF3cTeD

Гостин
колку само си у право...случајов го имам дома....кога станува збор за мене нешо ја морам да почекам дали е за облека или некој мои желби ама коа е мојана помала сестра нема чекање се и се купува и се удоволува

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
Јас пак обратно мислам, Иако не мора да се сфати како правило, но сепак првото раѓање е поголем предизвик, нешто ново во животот, прво искуство...

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.653
Поени од реакции
34.082
Јас пак обратно мислам, Иако не мора да се сфати како правило, но сепак првото раѓање е поголем предизвик, нешто ново во животот, прво искуство...
Да, но во повеќето случаи второто е последно.
Сепак јас зборам од искуство, незнам за тебе.

Kajgana Shop

На врв Bottom