- Член од
- 9 јуни 2005
- Мислења
- 5.982
- Поени од реакции
- 18
ЛАЗАЊИ АЛ ФОРНО
За подготовка на ова предјадење за 4 лица потребни ви се следниве производи:
- 1 пакување лазањи со вкус на спанаќ
- 375 гр мелено месо
- 250 гр свежи шампињони
- 2 главици кромид
- 200 гр кашкавал
- 3-4 лажици доматно пире
- 200 мл црвено вино
- 50 гр пармезан
- 200 мл павлака
- 1 морско оревче
- 3 чешниња лук
- 2 лажици густин
- 1 кафена лажица мајчина душичка
- 1 кафена лажица оригано
- маслиново масло
- сол и црн пипер
Потребно време за подготовка на ова предјадење е 60- тина минути.
Една главица кромид ситно ја сечкаме. И чешнињата лук ситно ги сечкаме. Во тава за пржење на оган ставаме маслиново масло да се загрее. Маслиново масло додаваме и во втората тава со зовриена вода на оган. Водата ја посолуваме. На загреаното масло во првата тава го ставаме исечканиот кромид да се пржи. Шампињоните ги сечкаме на листови. Користиме шампињони од производството на Бонум. Откако кромидот ќе омекне во тавата ги додаваме исечканите шампињони. Промешуваме. Посолуваме. Во тавата со зовриената вода ги ставаме лазањите да се варат. Во тавата со шампињоните додаваме хопла и павлака. Промешуваме. И втората главица кромид ситно ја сечкаме. Исечканиот кромид го ставаме во тенџере, со загреано масло на оган. Мешаме за време на пржењето. Откако кромидот ќе омекне во тенџерето го додаваме меленото месо. Преливот со шампињоните го промешуваме. Преостанатото чешне лук го сечкаме. Исечканиот лук го додаваме во меленото месо. Сварените лазањи ги вадиме од тавата и ги ставаме во цедалка. Во тавата ставаме нови лазањи да се варат. Сварените лазањи ги плакнеме со студена вода. Исцедените лазањи ги редиме на кујнска крпа. Во тавата со преливот од шампињони го рендаме морското оревче. Во меленото месо ги додаваме ориганото и доматното пире. Промешуваме. Потоа го додаваме црвеното вино. Посолуваме. Наросуваме мелен црн пипер. На ситната страна од рендето го рендаме кашкавалот. Во садот со густинотдодаваме малку вода. Промешуваме. Размешаниот густин го додаваме во преливот со шампињони. Сварените лазањи ги вадиме од тавата и ги ставаме во поголем длабок сад, полн со вода. Ги вадиме лазањите од садот и ги редиме на кујнската крпа. Откако течноста ќе испари од огнот го тргаме тенџерето со меленото месо. Керамичката тава за печење ја попрскуваме со маслиново масло. Со четка ја намрснуваме целата внатрешност на тавата. Дното на тавата го обложуваме со лазањи. Врз лазањите ставаме од преливот од шампињони. Врз преливот ставаме од филот од мелено месо. Врз меленото мсо наросуваме рендан кашкавал. Потоа редиме нов ред лазањи. Врз нив го ставаме преостанатиот прелив од шампињони. Повторно наросуваме рендан кашкавал. Потоа пак редиме ред лазањи. Ги филуваме со филот од мелено месо. Врз меленото месо ги редиме преостанатите лазањи. Врз лазањите го наросуваме преостанатиот рендан кашкавал и пармезанот. Попрсуваме со маслиново масло. Тавата ја ставаме во рерна. Печеме 30- тина минути на температура од 200 степени. Ја вадиме тавата од рерна.
Чинијата за сервирање ја украсуваме со листови злена салата. Со нож Лазањите Ал Форно ги сечеме на парчиња. Две парчиња ставаме на чИнијата за сервирање. Секое парче го украсуваме со топка павлака, декорирана со кечап.
Со ова предјадење ви предлагаме да се напиете квалитетно суво црвено вино.
Добар апетит.
За подготовка на ова предјадење за 4 лица потребни ви се следниве производи:
- 1 пакување лазањи со вкус на спанаќ
- 375 гр мелено месо
- 250 гр свежи шампињони
- 2 главици кромид
- 200 гр кашкавал
- 3-4 лажици доматно пире
- 200 мл црвено вино
- 50 гр пармезан
- 200 мл павлака
- 1 морско оревче
- 3 чешниња лук
- 2 лажици густин
- 1 кафена лажица мајчина душичка
- 1 кафена лажица оригано
- маслиново масло
- сол и црн пипер
Потребно време за подготовка на ова предјадење е 60- тина минути.
Една главица кромид ситно ја сечкаме. И чешнињата лук ситно ги сечкаме. Во тава за пржење на оган ставаме маслиново масло да се загрее. Маслиново масло додаваме и во втората тава со зовриена вода на оган. Водата ја посолуваме. На загреаното масло во првата тава го ставаме исечканиот кромид да се пржи. Шампињоните ги сечкаме на листови. Користиме шампињони од производството на Бонум. Откако кромидот ќе омекне во тавата ги додаваме исечканите шампињони. Промешуваме. Посолуваме. Во тавата со зовриената вода ги ставаме лазањите да се варат. Во тавата со шампињоните додаваме хопла и павлака. Промешуваме. И втората главица кромид ситно ја сечкаме. Исечканиот кромид го ставаме во тенџере, со загреано масло на оган. Мешаме за време на пржењето. Откако кромидот ќе омекне во тенџерето го додаваме меленото месо. Преливот со шампињоните го промешуваме. Преостанатото чешне лук го сечкаме. Исечканиот лук го додаваме во меленото месо. Сварените лазањи ги вадиме од тавата и ги ставаме во цедалка. Во тавата ставаме нови лазањи да се варат. Сварените лазањи ги плакнеме со студена вода. Исцедените лазањи ги редиме на кујнска крпа. Во тавата со преливот од шампињони го рендаме морското оревче. Во меленото месо ги додаваме ориганото и доматното пире. Промешуваме. Потоа го додаваме црвеното вино. Посолуваме. Наросуваме мелен црн пипер. На ситната страна од рендето го рендаме кашкавалот. Во садот со густинотдодаваме малку вода. Промешуваме. Размешаниот густин го додаваме во преливот со шампињони. Сварените лазањи ги вадиме од тавата и ги ставаме во поголем длабок сад, полн со вода. Ги вадиме лазањите од садот и ги редиме на кујнската крпа. Откако течноста ќе испари од огнот го тргаме тенџерето со меленото месо. Керамичката тава за печење ја попрскуваме со маслиново масло. Со четка ја намрснуваме целата внатрешност на тавата. Дното на тавата го обложуваме со лазањи. Врз лазањите ставаме од преливот од шампињони. Врз преливот ставаме од филот од мелено месо. Врз меленото мсо наросуваме рендан кашкавал. Потоа редиме нов ред лазањи. Врз нив го ставаме преостанатиот прелив од шампињони. Повторно наросуваме рендан кашкавал. Потоа пак редиме ред лазањи. Ги филуваме со филот од мелено месо. Врз меленото месо ги редиме преостанатите лазањи. Врз лазањите го наросуваме преостанатиот рендан кашкавал и пармезанот. Попрсуваме со маслиново масло. Тавата ја ставаме во рерна. Печеме 30- тина минути на температура од 200 степени. Ја вадиме тавата од рерна.
Чинијата за сервирање ја украсуваме со листови злена салата. Со нож Лазањите Ал Форно ги сечеме на парчиња. Две парчиња ставаме на чИнијата за сервирање. Секое парче го украсуваме со топка павлака, декорирана со кечап.
Со ова предјадење ви предлагаме да се напиете квалитетно суво црвено вино.
Добар апетит.