The`bItCh
AdJuStAbLe mAdNeSs
- Член од
- 22 јануари 2005
- Мислења
- 4.605
- Поени од реакции
- 112
Шпагети Болонезе
- 500 гр. шпагети
- 500 гр. мелено говедско месо
- 800 гр. конзервирани домати
- 2 главици кромид
- 100 гр. пармезан
- магдонос
- 5 чешниња лук
- 2 моркова
- 1 корен од пашканат
- 1 кафена лажица шеќер
- 1 говедска коцка за супа
- 2 дл. црвено вино
- масло за јадење
- сол и црн пипер
На даската за сечење ситно го сечкаме кромидот. На оган ставаме тава за пржење. Во тавата ставаме масло да се загрее. И во тенџерето со зовриена вода на оган додаваме масло. Во второто тенџере со зовриена вода ја ставаме коцката за супа. Исечканиот кромид го собираме во сад и го оставаме настрана. Морковите и коренот од пашканат ги рендаме на покрупната страна на рендето. Изренданиот зеленчук го оставаме на чинија настрана.
На загреаното масло во тавата го ставаме исечканиот кромид да се пржи. Промешуваме. Потоа во тавата го додаваме изренданиот зеленчук. Повторно промешуваме. Зовриената вода во тенџерето ја посолуваме. Во тенџерето ги ставаме шпагетите да се варат. Шпагетите ги притискаме со лажица решетка за да бидат покриени со вода. Содржината во тавата ја посолуваме и ја промешуваме. Потоа со црпалка во тавата налеваме од супата. Ја покриваме тавата со капак и оставаме да се динста. Откако течноста ќе испари го тргаме капакот. Во тавата го додаваме меленото месо. Го ситниме месото со лажица и го мешаме. Ја покриваме тавата со капак. Варените шпагети ги истураме во цедалка. Ги попрскуваме шпагетите со масло за јадење. Во тавата со испржено мелено месо ги додаваме конзервираните домати. Промешуваме. Наросуваме мелен црн пипер. Посолуваме. Повторно промешуваме. Ја покриваме тавата со капак. Откако течноста ќе испари го тргаме капакот и во тавата го додаваме црвеното вино. Промешуваме. Во тавата ги додаваме со алатка изгмечените чешниња лук. Промешуваме. Уште еднаш налеваме супа. Повторно промешуваме. Магдоносот ситно го сечкаме. Исечканиот магдонос го ставаме на чинија настрана. Во тавата го додаваме шеќерот. Промешуваме. Додаваме пармезан и сечкан магдонос. Ја покриваме тавата со капак.
На чинијата за сервирање ги ставаме шпагетите. Врз шпагетите со црпалка ставаме од болонез сосот. Врз сосот наросуваме пармезан. Украсуваме со ситно сечкан магдонос.
- 500 гр. шпагети
- 500 гр. мелено говедско месо
- 800 гр. конзервирани домати
- 2 главици кромид
- 100 гр. пармезан
- магдонос
- 5 чешниња лук
- 2 моркова
- 1 корен од пашканат
- 1 кафена лажица шеќер
- 1 говедска коцка за супа
- 2 дл. црвено вино
- масло за јадење
- сол и црн пипер
На даската за сечење ситно го сечкаме кромидот. На оган ставаме тава за пржење. Во тавата ставаме масло да се загрее. И во тенџерето со зовриена вода на оган додаваме масло. Во второто тенџере со зовриена вода ја ставаме коцката за супа. Исечканиот кромид го собираме во сад и го оставаме настрана. Морковите и коренот од пашканат ги рендаме на покрупната страна на рендето. Изренданиот зеленчук го оставаме на чинија настрана.
На загреаното масло во тавата го ставаме исечканиот кромид да се пржи. Промешуваме. Потоа во тавата го додаваме изренданиот зеленчук. Повторно промешуваме. Зовриената вода во тенџерето ја посолуваме. Во тенџерето ги ставаме шпагетите да се варат. Шпагетите ги притискаме со лажица решетка за да бидат покриени со вода. Содржината во тавата ја посолуваме и ја промешуваме. Потоа со црпалка во тавата налеваме од супата. Ја покриваме тавата со капак и оставаме да се динста. Откако течноста ќе испари го тргаме капакот. Во тавата го додаваме меленото месо. Го ситниме месото со лажица и го мешаме. Ја покриваме тавата со капак. Варените шпагети ги истураме во цедалка. Ги попрскуваме шпагетите со масло за јадење. Во тавата со испржено мелено месо ги додаваме конзервираните домати. Промешуваме. Наросуваме мелен црн пипер. Посолуваме. Повторно промешуваме. Ја покриваме тавата со капак. Откако течноста ќе испари го тргаме капакот и во тавата го додаваме црвеното вино. Промешуваме. Во тавата ги додаваме со алатка изгмечените чешниња лук. Промешуваме. Уште еднаш налеваме супа. Повторно промешуваме. Магдоносот ситно го сечкаме. Исечканиот магдонос го ставаме на чинија настрана. Во тавата го додаваме шеќерот. Промешуваме. Додаваме пармезан и сечкан магдонос. Ја покриваме тавата со капак.
На чинијата за сервирање ги ставаме шпагетите. Врз шпагетите со црпалка ставаме од болонез сосот. Врз сосот наросуваме пармезан. Украсуваме со ситно сечкан магдонос.