.Sky.
Заменик министер без титула
- Член од
- 15 февруари 2013
- Мислења
- 6.857
- Поени од реакции
- 7.241
Не видов баш ваква тема која се однесува на домашни сокови посебно со рецепти па ако има некој проблемчич слободно избришетеја и сл.
Постирајте на темава рецепти кои вие дома ги правите и ако имате време напишете некој рецепт за домашен сок тука
Еве јас ќе постирам нешто што најдов на нет бидејќи најискрено дома не правиме домашни сокови и сл. а и врска немам да правам но во идно време се решив самиот да направам и да пробам па ќе пробам и ќе пишам тука што испаднало Инаку имам цела книга на српски јазик за рецепти за домашен сок кој сака можам да ја пратам нека ми прати e-mail по ПП и нека си прочита и нека си прави
Еве што најдов нешто на нет ...
Домашен сок од сливи џанки
Ајде краток опис.
Во големо тенџере на оган се варат сливите додека не се пред распаѓање. Се варат само измиени, не се чистат од семките. Побрзо ќе бидат готови ако ги правите на ќумбе како ајвар.
Од како ќе се сварат, се зема еден поголем сад за цедење на сокото од сварените сливи (може и кофа). Над садот се ставаат пресата на сликата (ја има на бит пазар), се сипаат варенита сливи, се гмечат и сокот истекува низ дупчињата, а семките остануваат во пресата.
Кога ќе се заврши со целата доза, процедениот сок се враќа во големото тенџере на огин и повторно се вари. При второто варење се додава прво 1 кг шеќер и убаво се размешува да се растопи. Се зашеќерува по вкус. Зависи од благоста на сливите.
Не се додава ни лимонтус, нику каков било друг конзерванс.
Во вака процеден сок остануваат мали парталчиња, нам не ни сметаат, напротив ги сакаме. Но ако вам ви сметат пред да го сипете сокото во големото тенџере пак да се вари, процедете го.
Е сега, следи СУПЕРСКА ФИНТИЦА.
Нам ни ја кажаа лани, ја пробавме и за мене друга финтица веќе не постои!
СОКОТ МОЖЕ ВРЕЛ ДА СЕ ПАКУВА ВО ПЛАСТИЧИ ШИШИЊА, а шишињата да не се згужваат и убаво да се вакумираат!
ОУ ЈЕС!
Не лажам. НАвистински може =))
Како што кажав, ако немате сткалени, можете слободно во пластични шишиња да го спакувате.
Ќе земете една кофа и ќе ја наполните со ладна вода до горе. Во кофата ќе го ставите празното пластично шише, ќе ставите инка и ќе сипате од сокот. Од како ќе го наполните шишето, го затварате и го ставате на страна завиткано во ќебе или фротирка полека да се лади.
Водата во кофата не дозволува шишето да се згужва од топлината, а постепеното ладење убаво го вакумира и може да стои....ЗАСЕКОГАШ.
Ние го обожаваме сокот. Младунче се дави во него. Не сака вода да пие, ама сокот го ништи за час. Не се мислам дали да му дадам на 8 месечно бебе ваков сок.
Еве слики
Сок од Вишни
Состојки
Продолжете вие со вашите рецепти
Постирајте на темава рецепти кои вие дома ги правите и ако имате време напишете некој рецепт за домашен сок тука
Еве јас ќе постирам нешто што најдов на нет бидејќи најискрено дома не правиме домашни сокови и сл. а и врска немам да правам но во идно време се решив самиот да направам и да пробам па ќе пробам и ќе пишам тука што испаднало Инаку имам цела книга на српски јазик за рецепти за домашен сок кој сака можам да ја пратам нека ми прати e-mail по ПП и нека си прочита и нека си прави
Еве што најдов нешто на нет ...
Домашен сок од сливи џанки
Лесно
4 лица
2 часа – 3 часа
Состојки
- 20кг сливи џанки
- 1-3 кг шеќер
Ајде краток опис.
Во големо тенџере на оган се варат сливите додека не се пред распаѓање. Се варат само измиени, не се чистат од семките. Побрзо ќе бидат готови ако ги правите на ќумбе како ајвар.
Од како ќе се сварат, се зема еден поголем сад за цедење на сокото од сварените сливи (може и кофа). Над садот се ставаат пресата на сликата (ја има на бит пазар), се сипаат варенита сливи, се гмечат и сокот истекува низ дупчињата, а семките остануваат во пресата.
Кога ќе се заврши со целата доза, процедениот сок се враќа во големото тенџере на огин и повторно се вари. При второто варење се додава прво 1 кг шеќер и убаво се размешува да се растопи. Се зашеќерува по вкус. Зависи од благоста на сливите.
Не се додава ни лимонтус, нику каков било друг конзерванс.
Во вака процеден сок остануваат мали парталчиња, нам не ни сметаат, напротив ги сакаме. Но ако вам ви сметат пред да го сипете сокото во големото тенџере пак да се вари, процедете го.
Е сега, следи СУПЕРСКА ФИНТИЦА.
Нам ни ја кажаа лани, ја пробавме и за мене друга финтица веќе не постои!
СОКОТ МОЖЕ ВРЕЛ ДА СЕ ПАКУВА ВО ПЛАСТИЧИ ШИШИЊА, а шишињата да не се згужваат и убаво да се вакумираат!
ОУ ЈЕС!
Не лажам. НАвистински може =))
Како што кажав, ако немате сткалени, можете слободно во пластични шишиња да го спакувате.
Ќе земете една кофа и ќе ја наполните со ладна вода до горе. Во кофата ќе го ставите празното пластично шише, ќе ставите инка и ќе сипате од сокот. Од како ќе го наполните шишето, го затварате и го ставате на страна завиткано во ќебе или фротирка полека да се лади.
Водата во кофата не дозволува шишето да се згужва од топлината, а постепеното ладење убаво го вакумира и може да стои....ЗАСЕКОГАШ.
Ние го обожаваме сокот. Младунче се дави во него. Не сака вода да пие, ама сокот го ништи за час. Не се мислам дали да му дадам на 8 месечно бебе ваков сок.
Еве слики
Сок од Вишни
- Време на подготовка :
30 min - Време на готвење :
50 min - Вкупно време :
1 h, 20 min
Состојки
- 5 кг. вишни
- 1 кг. шеќер отприлика(зависи колку се благи вишните)
- 1/2 лимонтус
- вода
- Упаство
Се мијат убаво вишните и се ставаат во подлабоко тенџере.Се гмечат убаво(за да можат полесно да пуштат сок).Се става вода колку да се залие.Се става на оган да вари.Кога ке зоврие,се трга од оган.Се прецадува пулпата во ситна цедалка.Исцедениот сок се става повторно на оган.Се додава шеќерот и се остава на оган додека да зоврие.Кога ќе зоврие се става и лимонтусот.Се остава уште 5мин.и се трга од оган.За тоа време чистите шишиња се стават да се стоплат во релна на 150c.околу 10мин.
Врелиот сок се сипа во топлите шишиња и се затвара.Шишињата се замотуваат во материјал да отстојат така една ноќ. - Вака приготвениот сок трае и до зимата.
Продолжете вие со вашите рецепти