Референдум во врска со членството на Обединетото Кралство во ЕУ (Bretxit)

Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.141
Поени од реакции
5.492
Океј ти се фати само за едно од неколкуте прашања. Можда и муслиманите ќе се зголемуваат, можда и не, ќе видиме. Иако и православци и католици да ја преплавуваат неконтролирано и непречено ВБ беше проблем за локалците. Друга работа е што непречено беше движењето од ЕУ-членките, додека сега ќе имаат многу подобра слика за тоа кој им влегува таму. Како и да е битката со тероризмот и екстремизмот не е за потценување, па ќе видиме кој како ќе се справи.
Како и да е, генерално ВБ немаше математика да остане во ЕУ, за разлика од ГЕР, чии концерни имаат пипци насекаде по ЕУ-членките. Дури мислам дека и на Германците и на Французите(иако на Германците повеќе) им одговара на среден и долг рок да им се мафнат Британците како кочничари за поблизок сојуз и без нив да одат кон многу поблиска соработка или поточно кон Европа во повеќе брзини, т.е. федарација во конфедерација, каде што западноевропските финансиски најмоќни држави би биле многу поповрзани од што се моментално, додека останатите би останале во оваа моментална лабана конфедерација.
pa sega bas za toa zboruvame, kako ke im izgleda naselenieto vo idnina odnosno kako ke vlijae brexitot vrz toa. ekonomski gledano jas mislam deka dolgorocno za britancite e pameten brexitot, go tvrdev toa i pred nekolku godini, a los e za EU. koga e vo prasanje demografijata zaradi brexitot pobrzo ke se zgolemi brojot na muslimanite i neevropjanite.

i sto sakas so ova da mi dokazes?

btw ziva glupost e delot so prognozata, demek vo anglija, svedska i francija za pomalku od 30 godini 60% ke bidat muslimani :tapp: a smesno e isto sto demek vo rusija ke ostanat na 10% :tapp: hristijanite vo rusija imaat eden od najniskite nataliteti na svetot, a muslimanite kaj niv partal pravat. edino kaj niv sto ne se doseluvaat muslimani, ama i bez toa za 30 godini cisto radi razlikata vo natalitetot muslimanite bi trebale da imaat rast od barem 7-8%. inace: makedonija, albanija, kosovo i bosna 2050 so 20% muslimani o_O nekoj jak fachmann esapel^^

Работата е што нивните муслимани мигранти им се наследство од колониите, а не од ЕУ. Најголем дел им се пакистанци. Коа ќе им се намножи тој џган (а ќе се намножи сигурно) ќе молат да ги сменат со пољаци и бугари, кој да бидеме реални за 2 генерации ќе беа поголеми британци од нив самите. Дури би рекол и Германија е во подобра позиција од нив, Турциве за овие индиски муслимани се господа.
bas toa e, a mnogu ljuge ne se svesni deka brexitot bas ke go zasili toj proces. do sega za rabotodavacite bese mnogu polesno da vrabot nekoj od polska ili bugarija, pa i da bese pomalku kvalifikuvan na takvi im davaa prednost. sega planiraat mehanizmi kade sto nema da igra uloga dali nekoj e od polska, nigeria, germanija ili pakistan, i so toa po default ke se pojavi efekt koj nema mnogu da im se sviga.

inaku desnicarite segde se isti, potocno slabo razlikuvaat. vo istocna germanija vo nekoi pomali mesta kade sto AFD ima najvise glasaci nula razlikuvaat megu mene i nekoj arap, koga ke go slusnat moeto ime me mrazat i bi sakale so kloca da me isteraat. ne se svesni deka ljuge kako mene, poljaci, grci, italijanci itn. pridonesuvaat germanija da ne se smeni podrasticno vo los pravec. kako sto kaza vo idnina ke si ja uvidat greskata i ke se molat da im doagaat poljaci i bugari. dovolno e da se pogledne kolku ljuge od EU se imaat doseleno vo germanija i anglija poslednite 10 godini. tie da se odbijat procentot na muslimani ke im bese za nekolku % povisok bidejki muslimanite sekako se naseluvaat i mnozat.
 
Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.888
Поени од реакции
7.267
Па платија веќе близу 20 милијарди до крајот на оваа година како придонес во буџетот на ЕУ бе, глупердо една.
И им останува уште толку да платат, најголем дел во следните 5 години, врз основа на Договорот за излегување од ЕУ што го потпишаа во јануари 2020. Финансискиот надоместок за излегување од ЕУ, не беше дел од овој договор за слободна трговија, тој е веќе договорен во јануари 2020.
Аман, немој со нервози, што сум ти ја крив што :drk: на "моќната" ЕУ, а таа кутрата веќе се распаѓа како гнасна дроља.
Сигурно ти си гуглал https://www.bbc.com/news/51110096 , ама таму има едно зборче regular contributions to the EU budget during 2020.
Значи регуларно, не е исто со казна за излегување од ЕУ. :kuracc:

Како всушност течат плаќањата, а и реално колку нето се исплаќа: https://www.ons.gov.uk/economy/governmentpublicsectorandtaxes/publicsectorfinance/articles/theukcontributiontotheeubudget/2017-10-31

Ваков договорот за слободна трговија, каков што склучија УК и ЕУ, се предвидуваше како најверојатен исход од цела оваа преговарачка драма
Ова сте го предвидувале :confused: ... јас па како да читав од вас дека очекувавте УК да падне на коленици и да ги моли ЕУ, дека ЕУ ќе им воведе царини, разни блокади, дека УК ќе свиткаат опашот и ќе се вратат во редот итн итн. Моја грешка изгледа на друг форум сум читал.

Сигурно дека пак ќе губам време за со тебе да се допишувам. Научив со кого си имам работа.
Ич не губи време, зашто и така постовите ти се каша попара и често грешно гледање на работите.

Единствен точен заклучок ти е дека Кина ќе е бр.1, ама тоа веќе се знае уште пред неколку години и добро е што го прифаќаш како реалност.

Да додадм, ако Британија беше во ЕУ, ќе го блокираше договорот со Кина заради ситуацијата околу Хонг Конг. Вака ЕУ ја боли стојко за Хонг Конг.

Како сега Британија ќе постигне договор со Кина, без да го изгуби образот е прашање.
Во време на глобална економија, глобален свет, каде аристократијата, олигарсите, корпорациите го владеат светот, ти сеуште го гледаш како да постои поделба како пред 40г :bravobe:
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.186
Поени од реакции
18.000
Во време на глобална економија, глобален свет, каде аристократијата, олигарсите, корпорациите го владеат светот, ти сеуште го гледаш како да постои поделба како пред 40г :bravobe:
Има 2825 милјардери во светот, многу од нив имаат спротиставени интереси.

Плус има многу што сакаат да дојдат во тој клуб. А на еден да му се раздени, треба на друг да му се стемни.
 
Член од
10 август 2011
Мислења
1.930
Поени од реакции
7.811
Да додадм, ако Британија беше во ЕУ, ќе го блокираше договорот со Кина заради ситуацијата околу Хонг Конг. Вака ЕУ ја боли стојко за Хонг Конг.

Како сега Британија ќе постигне договор со Кина, без да го изгуби образот е прашање.
Хонг Конг покажа само колку се има променето балансот на моќ во последните 10ина години и која е реалната тежина на УК во реалниот свет, а не имагинарниот носталгичен свет во кој живеат ликови ко Johnson, Farage и Rees-Mogg. Освен празно парадирање со осуди, ништо друго не можеа да преземат.
Не само Хонг Конг, се приклучија на забраната на Хуавеи во нивната 5г мрежа и најавија дека ќе се приклучат на freedom of navigation операциите во Јужнокинеското море. Зборат за глобална Британија и огромните можности кои ги чекаат во Индо-пацификот (регион одалечен 6,000 км од нив), а го антагонизираат главниот играч таму.
Наместо глобална, повеќе личат на привезок Британија. Сакале или не, одбраа страна, зошто мораа да одберат страна. Гео-политиката носи со себе, поразлична, ладна математика.
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.812
Поени од реакции
1.082
Велика Британија чим излезе од ЕУ. Тоа е знак дека ЕУ ќе се распадне кат тат....
Иначе Американците и Британците никогаш нема да дозволат ЕУ да биде посилна од САД и Велика Британија.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.186
Поени од реакции
18.000
Велика Британија чим излезе од ЕУ. Тоа е знак дека ЕУ ќе се распадне кат тат....
Иначе Американцитр и Британците никогаш нема да дозволат ЕУ да биде посилна од САД и Велика Британија.
Ако гледаш така Турција побрзо ќе се распадни од ЕУ :D

Ама ова се детски муабети.
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.812
Поени од реакции
1.082
Ако гледаш така Турција побрзо ќе се распадни од ЕУ :D

Ама ова се детски муабети.
Друже ЕУ ќе се распадне. Да не се заборави дека се уште САД и Велика Британија ги држат конците во светската политика..
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.560
Поени од реакции
17.592
А зошто мислите дека Британците не се свесни дека не се империја? Далеку е од глуп тој народ за да не заклучи кај му е местото моментално. Просто и едноставно немаа математика за да останат во ЕУ и не се гледаа себеси таму. Не дека се надеваа дека ќе си ги вратат сјајот и империјата.
Уште посмешно е дека Фаранж и Борис Џонсон ги излажале. Баш напротив и после тоа народот стоеше цврсто кон Брексит. И крајното што го исфрлија беше дека сељаците кои не ги разбирале последиците гласале за брексит, додека паметните биле за да се остане. Мислам, дека повеќе од јасно е која страна имаше поголема пропаганда и ресурси, но ете дури и со таков распоред на силите изгуби. А пошто им е тешко на елитите да бараат кривец кај нив си пуштаат вакви небулози и лажни вести.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.611
Поени од реакции
26.120
Тоа е само сон дека државата ќе си остане иста, безразлика на брегзит. Британија и без ЕУ и со неа, не е ко што била. Државата ќе си постои ко што си постоела илјадници години, меѓутоа има разлика помеѓу Британија пред втора светска војна, после Суец, средновековна Англија и тн.
Луѓето што гласаа за Брегзит се надеваа на таа Британија, од времето кога беа светска империја. Не сваќаат дека тоа пројде и ова е само очаен крик пред полека целосно да исчезнат од светската сцена.
Муабетот ми е дека ЕУ никако не влијае со падот на Британската Имеприја. Тоа е процес кој се случува веќе извесно време. Но далеку е од тоа да речеш дека е очај. Сепак на парите во Нов Зеланд, Канада и Австралија стои Британската Кралица. Да не се разбереме погрешно, немам никакви симпатии кон Британија и ги ставам во истиот кош со тој западно-европски лицемерен џган, дури и би се радувал на нивната пропаст. Но далеку е тоа... Сите империи имале подеми и падови, самото тоа не значело дека биле пред тотален распад. Може да се каже дека само се адаптирале на новите правила на игра. Може уште да се каже дека Англискиот јазик е must во светската комуникација, најнапредните научни термини се англиски.... Тоа говори за нивното влијание.


Работата е што нивните муслимани мигранти им се наследство од колониите, а не од ЕУ. Најголем дел им се пакистанци. Коа ќе им се намножи тој џган (а ќе се намножи сигурно) ќе молат да ги сменат со пољаци и бугари, кој да бидеме реални за 2 генерации ќе беа поголеми британци од нив самите. Дури би рекол и Германија е во подобра позиција од нив, Турциве за овие индиски муслимани се господа.
Ај вака види, може и ќе најдеш негде статистика, ама не верувам дека ќе ти треба...
Колку процентуално има Турци инжинери во Германија(или Европа), а колку процентуално има инжинери Пакистанци во Британија. Тогаш ќе видиш дека всушсност Пакистаните се господата.
А ако сакаш можеш да гледаш и обратно.. Колку Турци има криминалци во Германија(или Европа), а колку криминалци Пакистанци во Британија.
 
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.141
Поени од реакции
5.492
Ај вака види, може и ќе најдеш негде статистика, ама не верувам дека ќе ти треба...
Колку процентуално има Турци инжинери во Германија(или Европа), а колку процентуално има инжинери Пакистанци во Британија. Тогаш ќе видиш дека всушсност Пакистаните се господата.
А ако сакаш можеш да гледаш и обратно.. Колку Турци има криминалци во Германија(или Европа), а колку криминалци Пакистанци во Британија.
vo pravo si deka pakistancite na zapad vo prosek se poskolovani vo sporedba so turcite, sepak pakistancite se poreligiozni i od nasa gledana tocka pozatucani. kaj pakistansko semejstvo normalna pojava e roditelite da se akademicari, a kerkite da se zabuleni i da im e zagrozen zivotot vo slucaj da se zemat so nemusliman, a i da ne se zabuleno cesto imaat takov stav. duri nekoj turcin koj vo fabrika raboti na lenta voobicno ne e do tolku religiozen bidejki toj sepak znae da se napie alkohol i ne ja zabuluva kerkata, a i ne e tolku resen da ja ubie vo situacija da ne go slusa. fintata kaj pakistancite e sto tie zaradi nivnoto minato dobro go vladeat angliskiot jazik i svesni se deka skoluvanjeto e biten faktor za uspeh, sepak cvrsto se drzat na nivnata religija i ja ziveat na prilicno ozbilen nacin. slicno e kako so arapite, i od niv na zapad imas golem broj koi se pred se so diplomi od masinsko i rabotat na dobri pozicii, ama vo dusata sepak znaat da bidat kako talibanci. greska pravis ako od levelot na skoluvanje vadis zaklucok za toa nekoj kolku e zatucan ili ne.

e sega, sekoj ima svoi kriteriumi za toa koj e "gospodin". za mene nekoj so fakultet ne moze da bide gospodin ako istovremeno ima radikalen religiozen stav preku koj go zagrozuva zivotot na drugi, taka sto posimpaticen mi e random turcinot ili random albanecot odkolku random pakistanecot iako radnom pakistanecot e poskoluvan.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.663
Поени од реакции
4.974
vo pravo si deka pakistancite na zapad vo prosek se poskolovani vo sporedba so turcite, sepak pakistancite se poreligiozni i od nasa gledana tocka pozatucani. kaj pakistansko semejstvo normalna pojava e roditelite da se akademicari, a kerkite da se zabuleni i da im e zagrozen zivotot vo slucaj da se zemat so nemusliman, a i da ne se zabuleno cesto imaat takov stav. duri nekoj turcin koj vo fabrika raboti na lenta voobicno ne e do tolku religiozen bidejki toj sepak znae da se napie alkohol i ne ja zabuluva kerkata, a i ne e tolku resen da ja ubie vo situacija da ne go slusa. fintata kaj pakistancite e sto tie zaradi nivnoto minato dobro go vladeat angliskiot jazik i svesni se deka skoluvanjeto e biten faktor za uspeh, sepak cvrsto se drzat na nivnata religija i ja ziveat na prilicno ozbilen nacin. slicno e kako so arapite, i od niv na zapad imas golem broj koi se pred se so diplomi od masinsko i rabotat na dobri pozicii, ama vo dusata sepak znaat da bidat kako talibanci. greska pravis ako od levelot na skoluvanje vadis zaklucok za toa nekoj kolku e zatucan ili ne.

e sega, sekoj ima svoi kriteriumi za toa koj e "gospodin". za mene nekoj so fakultet ne moze da bide gospodin ako istovremeno ima radikalen religiozen stav preku koj go zagrozuva zivotot na drugi, taka sto posimpaticen mi e random turcinot ili random albanecot odkolku random pakistanecot iako radnom pakistanecot e poskoluvan.
На пример 80/100 од нобеловците се атеисти, 60 од тие со докторат, 15 од општа популација, 2 од затворска популација а 1 од осуден на смрт. Бројкиве се од САД.
 
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.141
Поени од реакции
5.492
На пример 80/100 од нобеловците се атеисти, 60 од тие со докторат, 15 од општа популација, 2 од затворска популација а 1 од осуден на смрт. Бројкиве се од САД.
kakva vrska ima toa so pakistanci?
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.611
Поени од реакции
26.120
На пример 80/100 од нобеловците се атеисти, 60 од тие со докторат, 15 од општа популација, 2 од затворска популација а 1 од осуден на смрт. Бројкиве се од САД.
Исто и 90% од најсуровите диктатори (со над 1М жртви) од 20 век.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.663
Поени од реакции
4.974
kakva vrska ima toa so pakistanci?
Само кажувам дека има силна корелација меѓу обрзование,криминал,број на деца и религиозност. Не е стохастичка корелацијата ама е силна.
Автоматски споено мислење:

Исто и 90% од најсуровите диктатори (со над 1М жртви) од 20 век.
Причината е етатизам и авторатитизам и национализам и конзератизам исто и комунизам или фашизам не е религија.
 
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.141
Поени од реакции
5.492
Само кажувам дека има силна корелација меѓу обрзование,криминал,број на деца и религиозност. Не е стохастичка корелацијата ама е силна.
vo globala si vo pravo, svesen sum za toa, no ziveeme na svet so razni mentaliteti i religii i ne segde rabotat istite avtomatizmi odnosno negde rabotat pobrzo, negde pobavno. bas zaradi toa se vmesav vo muabetot za pakistanci/turci, deka pakistancite tuka se isklucok i koga se zboruva za niv se dobiva pogresen vpecatok ako se gleda samo na toa kolku se skoluvani (a navistina se na dobar level koga zboruvame za tie na zapad). kaj niv religijata i tradicijata do tolku dlaboko i cvrsto se navlezeni preku vekovite sto i posle nekolku generacii visoko skoluvani ne se potopuvaat celosno vo zapadniot/evropskiot mentalitet (sekako ima isklucoci). kaj niv imas situacii koga 2-3 generacii se akademicari, a sepak religijata im stoi na prvo mesto i duri tretata generacija po mentalitetot e poblisku do nekoj talibanec nego do na primer germanec. znaat da funkcioniraat vo zapadniot sistem, da se poklopat, ama toa povise povrsinski bidejki se uste se pobliski so nivnite ljuge i si ziveat niven nacin na zivot koj za nas e radikalen.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom