Редовна војска повторно?

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Да искоментирам за тие што мислат три месеци се малку и нема поента.

Точно е дека три месеци се малку за комплетна борбена обука ама се 100 пати подобри од никаква обука, за тоа нема муабет.

Дали ќе има или нема ефект ќе зависи многу и од самата концепција на обуката. Ако е претежно местење кревети, копање ровови и рмбање повеќето ќе гледаат да ескивираат но ако е активна обука за борба со голи раце и оружје плус тактика (со добри инструктори) и те како ќе има интерес и поента.

Три месеци редовен тренинг од да речеме 4-5 саата се и те како приметливи но како што реков најмногу ќе зависи од концептот и целта на обуката како и квалитетот на инструкторите.

Порано ми кажа другар што служел војска во Шведска, вика чисто губење време те малтретираат за џабе а оружје фативме три пати што значи ефект нула.

Нема да откријам топла вода ако кажам дека не треба и не смее така да биде :).

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Многу добро знам јас за што служи терминот п*чка и можам да ти објаснам подетално ако сакаш ама мислам дека нема потреба да се вреѓаме.

Служењето воен рок од 3 месеци не значи дека по автоматизам ќе се најдеш во војна.

Гледам што им се случува на учесниците во конфликтот и ми е жал за нив. Но повеќе ми е жал за овој гнасен Македонски народ кој не презема ништо во врска со тоа. А тука спаѓаме јас, ти и секој ебен Македонец во државава. Ми се гади од тоа што веднеме глава на секој ебен проблем и не си ги решаваме самите туку оставаме другите да ни ги решаваат а после не ни чини. Епа после ебење нема каење. Да не беа тие учесници во 2001ва да не бранат тебе, мене и уште 1.5 милиони Македонци сега или ќе бевме мртви или ќе немавме држава. Дозволивме тие што ни дигнаа оружје и што ни ја нападнаа државата да ни седат у Собрание, да ни ја водат државата и АРМ да се поклонува на гробови на терористите и крвниците на оваа држава. И ако не си знаел, воено јака држава е држава која ретко кој се осудува да ја пипне. Да бевме ние паметни и да создадевме јака војска по распадот на Југославија сега немаше цел Балкан да не заебава како сака.
Не ведиш ти глава туку политичарите, не ги поистоветувај политичарите со народот, ако сакаш да се расчисти ситуацијата, прва работа е расчистување со сите политичари, бидејќи ниту албаниците не ги сакаат нивните.
Соживот на овие простори имало неколку векови наназад, ама дојдоа политичарите и се расипаа.

Verdict

Galadriel
Член од
21 мај 2012
Мислења
2.197
Поени од реакции
2.114
И сега ќе се уведе конечно или не ? Пак на шпекулации ќе си остане ?

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
епа тие шо „не“ ги памтите се тепаја за вас и ве чуваа на сигурно, за сега да ги заборавите.
нека почиваат во мир. на непотребно место ги спомнувате хероите заради неважни причини
Тие беа жртвени јагниња за да може некој политичар да добие подршка или нешто слично, во борбени услови никој не загина онака машки, барем јас колку се сеќавам.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
А најјако ми е мене што во време на можност за доброволно служење во војска (т.е. доброволна лоботомија), овие што се воинствени и спремни да бранат црвено мастило од атласи, не се пријавуваат доброволно. :icon_lol:

Pucaj na sve sto je sumljivo momce i ne zali iredentista...:icon_lol:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.383
Поени од реакции
18.527
Не глеам причина толку што се ватрени овие што сакаат у војска да идат,не ми треба да чистам вциња и да љупам компири за да станам маж.Кој се сомнева во својата машкост нека иде да се пријави,имаш доброволна обука.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Да, ама во Америката те ценат и го ценат твојот труд, тука не. оваа реплика не важи во секоја држава
Ма немој...многу со мудра! Или си курназ??

И тука се цени трудот, само никој не се труди како треба.

Темата е друга, да не го дрвиме.

Војска, одбрана на татковина, обука за да не попиеш метак у први три саата пукање.

За да одбраниш татковина.

Прашај оние пред втора светска војна и за време, кои немале татковина. Им била одземена, или одземени сите права. Или оние со Нансенов пасош. Апатрити. Без право никаде да се вдомат.

Потоа курназлајте се.

Татковина се брани, сеогаш, без оглед каква е.
Оти ако некој ти ја одземе, тогаш курот в газ и муда на челенка.:facepalm:

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
И тука се цени трудот, само никој не се труди како треба.
Ако се цени трудот, зошто даваат 100-150Е плата, а директорите со 90.000Е плата и да се трудиш за што за кој???
Ретки се тие фирми како Макпетрол, каде директорот е отприлика 10.000Е, ама и ти што се по пумпите се од 400-500Е па нагоре
или доаѓаат странски инвестиции, плата 130Е бидејќи не е Скопје и за што да се трудиш, па цел трошок во Македонија на месечно ниво го чини колку 10 социјалци во неговата земја.

Војска, одбрана на татковина, обука за да не попиеш метак у први три саата пукање.

За да одбраниш татковина.

Прашај оние пред втора светска војна и за време, кои немале татковина. Им била одземена, или одземени сите права. Или оние со Нансенов пасош. Апатрити. Без право никаде да се вдомат.

Потоа курназлајте се.

Татковина се брани, сеогаш, без оглед каква е.
Татковината не се брани со сила, се брани со мозок

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Татковината не се брани со сила, се брани со мозок
Се сетив на concrete и една негова реплика.

Парафразирам.

Патриотизам не е да умреш за својата татковина.
Туку да го натераш непријателот да умре за неа.

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Во петокот, воедно последен ден на училиште, сите што сме родени 95' попунувавме некакви апликации, демек за војска. На формуларот имаше да наведеш лични информации и способноности да наведеме. Ќе има нешто од ова ?

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Се сетив на concrete и една негова реплика.

Парафразирам.

Патриотизам не е да умреш за својата татковина.
Туку да го натераш непријателот да умре за неа.
Патриотизам не е да умреш за својата татковина, туку да направиш да умре политичарот што ти ја прави војната и те тера да умреш во име на патриотизам и демократија

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
A be ne go drvete vie dve, ko i site zenski (osven Hitch) koi ke pistat ko ke bidat siluvani ako nie nekolku ne ve odbranime, ama kaj i da e i nie ke prestarime i ke bideme spremni samo za vtor stepen odbrana, za smrt ebago. Da stitime povlekuvanja vo zbegovi.

2

~2A

Гостин
A be ne go drvete vie dve, ko i site zenski (osven Hitch) koi ke pistat ko ke bidat siluvani ako nie nekolku ne ve odbranime, ama kaj i da e i nie ke prestarime i ke bideme spremni samo za vtor stepen odbrana, za smrt ebago. Da stitime povlekuvanja vo zbegovi.
Ti budala si be.
Site na zbor se jaki,kanter kolku vreme imaat pukani,na turniri vo Ohrid,na turniri vo Skopje prvo mesto sme izvajle...
Kal of djuti ko pukavme mrezhno od site 5 dushi jas prv bev.... nitu ednash ne umrev! So baram vo vojska...?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.333
Поени од реакции
26.291
Ако идејата на генералот стане реалност, тоа ќе се случи само заради една причина. Не за да произведат подисциплинирани луѓе, туку затоа што спремните генерации за војување и ракување со оружје за десетина години ќе станат престари за тоа, а во среднорочните планови на државава има потточка војна.

Kajgana Shop

На врв Bottom