Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

^^Smiley^^

Broo Tal Smy Lee
Член од
25 јануари 2007
Мислења
1.045
Поени од реакции
25
Значи сепак не успеваш да ја видиш големата слика ... Ок твоја работа .
Сепак ... Мене сега ми ја ставиа 6 краката звезда давидова и ме сегрегираа од општеството . КАј да е и тебе ке ти ја клат , дали заради тоа што пиеш , одиш по журки , се дружиш со грешни луге .
Овај закон е само чекор кон таа цел .
Исто како што библиата забранува секс пример бидејки е задоволство . Така и црквата го забранва ... Законот го забранва ...
И така се помалце и помалце се работите кои слободен човек може да ги прави .
И низ индоктринациа и перење мозок се добиваат луге како тебе ... Онакви кои неможат да оделат задоволство од закон .

НЕго земи прочитај да видиш дали чадот од втора рака ( од цигари ) е онолку штетен колку смогот и конзервансите па да видиш дали навистина ова е закон за ти да не дишиш штетни работи или за да се одземе нечиа слобода .
Како прво, јас сум најголем грешник од сите во моето друштво. :wink:
Второ, според тебе најдобро општествено уредување (ако може да се каже уредување) е анархијата. Нема власт, нема полиција, нема закони, нема војска, граници, нации, религии итн. Се е морал.
Трето, законите се направени за непослушни и неразбрани луѓе како тебе.
Четврто, ако не можеш да му помогнеш на давеникот, барем не го гази. Сакам да ти кажам, ако не можеш да ги спречиш штетните гасови да се шират, барем немој и ти да загадуваш.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Како прво, јас сум најголем грешник од сите во моето друштво. :wink:
Второ, според тебе најдобро општествено уредување (ако може да се каже уредување) е анархијата. Нема власт, нема полиција, нема закони, нема војска, граници, нации, религии итн. Се е морал.
Трето, законите се направени за непослушни и неразбрани луѓе како тебе.
Четврто, ако не можеш да му помогнеш на давеникот, барем не го гази. Сакам да ти кажам, ако не можеш да ги спречиш штетните гасови да се шират, барем немој и ти да загадуваш.
А каде тука се моите лични слободи и права драг мој анархисту ??? И ако стварно ти се сметаш за анархист ... чедо грешно си ја рабрал филозофијата . Шо нажалост те прави фашист .

^^Smiley^^

Broo Tal Smy Lee
Член од
25 јануари 2007
Мислења
1.045
Поени од реакции
25
А каде тука се моите лични слободи и права драг мој анархисту ??? И ако стварно ти се сметаш за анархист ... чедо грешно си ја рабрал филозофијата . Шо нажалост те прави фашист .
А зарем да се повикуваш на Kaddish не е потчинетост? Зарем тоа не е ограничување? Зарем религиозните луѓе се слободоумни? Колку што разбрав kaddish е молитва. Епа немој да се молиш за подобро утре ако не превземаш ништо и се давиш во сопствениот чад. Има една поговорка вели: "Нивата не сака молитва, сака мотика". Тоа значи дека треба да се превземе нешто. Ти можеш да почнеш со тоа што ќе престанеш да пушиш.

Шо нажалост те прави фашист .
А и што имаш ти против фашистите? Зарем не се плашиш да му се спротивставуваш на еден фашист? На крај испаѓа дека фашистите повеќе се грижат за здравјето на другите, отколку "евреите" како тебе.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.795
Поени од реакции
12.280
Да не мислиш па дека инспекторот ќе влезе во шољата за да види дали какаш, имаш запек или имаш хемороиди? :pos2:
Ви дадов идеја а вие треба да ја реализирате...
Она за вц ти е добра идеја. А ќе може ли по два тројца (уз цигара и муабет да се направи, да се разменат мислења) или ќе делува сумњиво?

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
konecno zakonov ufff kolku samo mi e keif bravo za zakonot:vozbud:
taka trujte se pusaci otrujte ama nemate pravo da truete drugi jasno e?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ова работава полека полека оди на онаа циганската: шта зна дете, шта је 1500 евра :)
...а бе ова министриве не само што личат на пубертетлии, туку и умот им е таков....дури забегуваат накај недокваканост....
..ај што пропишуваат казни за реално гледано , во наши услови..бизарни работи и си се играат Сингапурска влада , ама не ми е јасно како го пресекоа износот??? Казниве се така одрежени...да незнам кој ПРОСЕЧЕН казнет може да ги плати, освен ако не продаде бубрег???
Казна е бе да те здоболи како да те мавнале по прсти...., не е казна ако ти скинат глава...тоа е егзекуција... :)
Зар навистина мислат дека економијата на една земја може да функционира на КАЧАЧКИ принцип???...јес да имаат такви у влада, ама мислев дека Харвардските, па и прилепските дипломци......преовладуваат....

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Синоќа отварав тема по тоа, ама несакаше нешто така да по десет минути кренав раце од тоа.
Те следеле :pos2::pos2:
Нема бегање воне,нема! И на форумов ќе те следат што ќе напишеш.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.795
Поени од реакции
12.280
Србите попаметни.
На српски е али мислам дека не е некој проблем, колку да се види разлика во размислувањата помеѓу нашата и владите на другите блиски држави.

Bez totalne zabrane pušenja?
Ова е само дел од текстот
Beograd -- Nakon sastanka sa proizvođačima cigareta Vlada Srbije odustala je od totalne zabrane pušenja u zatvorenom prostoru, saznaje "Danas".

Nakon sastanka sa proizvođačima cigareta u vrhu vlasti promenjen stav o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, saznaje "Danas" iz izvora bliskog vladi. Oni su pristali na princip koji su promovisale fabrike i restorani, a to je "zaštita umesto zabrane".

Prema saznanjima lista, prošle nedelje održan je sastanak kojem su prisustvovali ministri zdravlja i ekonomije, Tomica Milosavljević i Mlađan Dinkić, i predstavnici proizvođača cigareta.
Međutim, zbog obaveza koje je Srbija preuzela u okviru sporazuma CEFTA, duvanske kompanije su izgubile zaštitu. Spekulisalo se u javnosti da su neke od njih razmišljale i o povlačenju iz Srbije.

Pretpostavlja se da bi uvođenje totalne zabrane pušenja možda predstavljalo potez previše.

Nacrt zakona završen je u oktobru 2009. godine, ali još nije usvojen na sednici vlade. Pre otprilike mesec dana navodno je ušao u proceduru usvajanja, ali je iznenada povučen.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.795
Поени од реакции
12.280
Интересна идеја за казна, наместо евра. Кинење глава и нема да пушиш више...никад.
Јedna od najstarijih zabrana pušenja na svijetu datira upravo iz Turske u kojoj je sultan Murat IV. u 17. stoljeću zabranio pušenje i prekršitelje nemilosrdno kažnjavao smaknućem. Međutim, ni takva drakonska mjera očito nije uspjela jer je duhan bivao sve popularniji, o čemu svjedoči i diljem Europe prihvaćena izreka pušiti kao Turčin.

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
Ова кај нас ...со законов некој си тера некој инат.......добро бе толку ли не гледаат низ европа, и таму го имаше овој закон но по некое време се е вратено во рикверц......т.е. поделба на просториите ......
...еве во србија и комплетно го повлекле овој закон.......
....само овие нашиве никако да научат, стално мора отпосле да ги исправаат работите откако ќе увидат дека не ја бива работата......

....отсега.....ако одлучам да некого примам на работа..ако потврдно ми одговори дека е непушач..отпаѓа како кандидат...дискриминирам уште во старт:vozbud::vozbud:
Телиња се нашите или мазги поточно, одат само напред со главата и не им е гајле ако удрат во ѕид.

Ова ќе биде слично фијаско како тоа со патриотските фискални. Таман во Хрватска беше повлечен, кај нас како од инает го донесоа тој глуп закон. Важно ги зедоа парите од трговците :tapp: исто ќе биде и сега.

Туку кажете некое чаре, дали може да падне законов на Уставен :toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.795
Поени од реакции
12.280
И турциве забраниле пушење. Без мустаќи (Onur, Kerem, Ali Kemal...), без цигари...не се ни турците она што беа.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Она за вц ти е добра идеја. А ќе може ли по два тројца (уз цигара и муабет да се направи, да се разменат мислења) или ќе делува сумњиво?
Сега се модерни времиња па кој знае што ли ќе пушат ако се соберат два тројца во нужник :pos2:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Демократија а нон стоп казни, боље беше у социјализмот.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
оф топик... Темава глеам у последно време мн актуелна и жестока станува... не ме чуди ако утре ја видам како важна...

Kajgana Shop

На врв Bottom