Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Леле навистина штета :( ќе се намали потршувачката на инхалатори, на дезодоранси и парфеми за после излегување па и на вода за туширање после чадните авантури :(

штета, ќе нема кој да трпи додека друг решил да се труе :(

инаку... ако не сфати некој целосно го поддржувам законов, никој ама никој не е должен да се труе и да трпи штета од така нареченото задоволство општо прифатено како порок бидејќи некој решил да се труе и притоа да ги труе и тие покрај него.

Ако истово не ви е доволно сфатливо еве ви мала аналогија... замислете некоја гужва или собир и некој кој решил да си направи задоволство т.е да проба како изгледа да си пукне бомба во фаца... нема да ви биде сеедно нели, особено не ако сте блиску до него за да ги осетите "благодетите" на неговото задоволство... се извинувам - на задоволството поради кое тој ќе биде посреќен, нема да чуствува нервоза, зависност, тресење на рацете, нервни испади, болки од ракот на белите дробови, болка од кашлањето наутро и слично.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Полициска држава...не само со цигарите...едно пиво не можам да си купам сега ако ми се пие на пример.
Утре леб и млеко до 8 и 15 најкасно ке треба да купам...да пазам на жолто да не поминам ненамерно ради камерите итн...права = 0...Руанда, Бурунди, Свазиленд...
Така култура не се наметнува...ама морало да се почне од негде, My ass!
Удрете по народ, он е крив секогаш за се...ко од први што ќе бидат пушачите, срамота.
Добредојде во капитализмот, разбуди се од зимскиот сон:smir:
Така е во целата ЕУ...

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Леле навистина штета :( ќе се намали потршувачката на инхалатори, на дезодоранси и парфеми за после излегување па и на вода за туширање после чадните авантури :(

инаку... ако не сфати некој целосно го поддржувам законов, никој ама никој не е должен да се труе и да трпи штета од така нареченото задоволство општо прифатено како порок бидејќи некој решил да се труе и притоа да ги труе и тие покрај него.

Ако истово не ви е доволно сфатливо еве ви мала аналогија... замислете некоја гужва или собир и некој кој решил да си направи задоволство т.е да проба како изгледа да си пукне бомба во фаца... нема да ви биде сеедно нели, особено не ако сте блиску до него за да ги осетите "благодетите" на неговото задоволство... се извинувам - на задоволството поради кое тој ќе биде посреќен, нема да чуствува нервоза, зависност и слично.
На место си од почеток до крај.
Само додавка да не се заборави дека законов со текот на времето доколку регуларно и рамномерно се спроведува може и позитивно да влијае на пушачите, поточно да почне да се намалува бројот посебно на тешките зависници

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.927
Поени од реакции
12.499
Еј, па ти не можеш да и диригираш каде да се искачи кога природата ни овозможила чист воздух насекаде :)
Инаку тие што немаат пари за хулахопки нека си го почитуваат законот, и јас немам пари ко Гејтс, па ајде да барам да го укинат законот за кражби па да опљачкам некого :)

Инаку и јас го поддржувам законов, мене лично ми е од корист.
Ако мислиш дека ако се воспостави таков режим за пушачите, дека ти ќе зивееш поздраво се лажиш, која природа ти овозможила чист воздух? Ако живееш на планина можеби, а во град дишиш многу работи освен чист воздух. Тие што немаат пари за хулахопки не размислуваат така себично како тие што имаат. И јас не и диригирав ништо туку тоа беше двосмислена реченица во која онаа втората смисла, скриеното значење беше тоа што го напишав погоре, дека ако живееш на планина ќе дишиш чист воздух.
Јас сум пушач, и кога е многу зачадено во просторија страшно ми пречи, тука проблемот е што во повеќето случаи нема вентилација или вентилацијата не работи, за кафичите зборувам.

Член од
25 декември 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
Od glavata si patime!

Cim me naterala statijava da se registriram znaci navistina ili mi go prilekla vnimanieto ili me dovela do ludilo so nervite..Vo slucajov e toa vtoroto!
Kolku so uspeav da procitam nekolku komentari na mesto si se..ama nasive "drzavnici" nekako ne im vlaga vo glava deka ne treba da se glupiraat.
Ke probam sto poobjektivno da komentiram bidejki sum pusac..Moe mislenje e deka treba da pocneme i nie (pusacite) da organizirame paradi pa da vidime do kade ke stigne svetot.
Prvenstveno neznam so koj pamet ukinuvaat nesto sto ja vadi zemjava od kal (tutunskiot biznis-monopol koj voedno go vodi samata "drzava").
U sekoja normalna zemja ima posebni prostorii kade sto moze da se pusi..spored mene i toa e diskriminiranje no sepak go prifativme..sakas cigara idi pusi si na strana kaj so nema da precis..so koj pamet zabranuvaat po lokalite da se pusi a na ulica e dozvoleno?
Drzavava nasa e APSURD na vekov..Niv ne im e gajle doma zenata i decata kako im se ke se grizat za milion lugje..kade bre so takov pamet bre lugje?!

Што ја тупите толку со тој закон, ќе одите почесто на серење, ќе се задржавате во нужникот додека да ја испушите цигарата и проблемот е решен, никаде во законот не пишува дека во нужник не се пуши а и никаде не пишува колку можеш да останеш внатре затворен :pos::pos:
Ma batali ti bugari..tie za icpari gazot ke si go dadat..a so da prais ako ne ti se ide na serenje ili use poloso ako imas hemoroidi..nemoj ti se molam:pos2:

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Ma batali ti bugari..tie za icpari gazot ke si go dadat..a so da prais ako ne ti se ide na serenje ili use poloso ako imas hemoroidi..nemoj ti se molam:pos2:
Да не мислиш па дека инспекторот ќе влезе во шољата за да види дали какаш, имаш запек или имаш хемороиди? :pos2:
Ви дадов идеја а вие треба да ја реализирате...

B

Blacks

Гостин

Ако истово не ви е доволно сфатливо еве ви мала аналогија... замислете некоја гужва или собир и некој кој решил да си направи задоволство т.е да проба како изгледа да си пукне бомба во фаца... нема да ви биде сеедно нели, особено не ако сте блиску до него за да ги осетите "благодетите" на неговото задоволство... се извинувам - на задоволството поради кое тој ќе биде посреќен, нема да чуствува нервоза, зависност, тресење на рацете, нервни испади, болки од ракот на белите дробови, болка од кашлањето наутро и слично.
Според таа логика од сега натаму сите тие домаќинства што користат дрва за греење ќе треба да се префрлат на струја пошто смогот што се ствара од оџаците е штетен за моето здравје. Јас не сум должен да се трујам зашто на комшијата му текнало да се грее на дрва а не на струја.

Според таа логика јас не сум должен да се трујам од издувните гасови на автомобилите, нека возат сите коли на соларен погон бе ич не е штетно. Што кој к***ц ќе се трујам од издувните гасови кога јас лично одам на работа со точак и никому не штетам со тоа.

Според таа логика на сите што пијат алкохол им се тресат рацете, нервозни се кога немаат што да пијат итн. BTW ти имаш пиено?

И каква ти е таа нервоза, тресење на рацете бла бла бла. Не сме наркомани ние бе. Да, имаме зависност но не мора да значи дека ако пушиме, пушиме по 3 кутии дневно. Јас на пример пушам само кога одам на кафе. Така ретко запалувам и никогаш ама никогаш ми се немаат тресено рацете ни пак сум бил нервозен а и ретко кашлам. И сега тоа право ќе ми биде скратено. Па направија посебни оддели за пушачи и непушачи пред некоја година кога стапи законот за непушење во затворени јавни простории и пак гледав луѓе непушачи испоседнати (цела маса) во одделот за пушачи. А јас не можев да седнам во одделот за непушачи.

ПОГЛУП ЗАКОН ДОСЕГА НЕМАМ ВИДЕНО...
ВСУШНОСТ ЗАКОНОТ ЗА ЗАБРАНА НА КУПУВАЊЕ АЛКОХОЛ ПОСЛЕ 19:00 МОЖЕ РАМО ДО РАМО ДА СЕ НОСИ СО ОВОЈ...

Арно кажа некој погоре уште малце државава ќе ни стане еквивалент со Руанда, Зимбабве и Сомалија...

глупости!

^^Smiley^^

Broo Tal Smy Lee
Член од
25 јануари 2007
Мислења
1.045
Поени од реакции
25
преку кур со тоа цигарите! законот е донесен и стапува у сила од нова година

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Да не мислиш па дека инспекторот ќе влезе во шољата за да види дали какаш, имаш запек или имаш хемороиди? :pos2:
Ви дадов идеја а вие треба да ја реализирате...
:pos2:Заеби ти таа идеја......не сме средношколци.......
.....само незнам директорите на средните школи дали глава ќе кренат од казни за пушење по вециња......:vozbud::pos2: колку што знам се казнува и фатениот и одговорното лице.......:vozbud::vozbud:

И сега што прајме...кафаните празни а ние сите како избркани од дома со пивото во рака надвор пред продавничињата...... значи потребно е само до 19 часот да си купиме залихи и фискалните сметки во џеб, колку на продавачот да не му направиме проблем ако налета инспекција.....јебига, забрането е по 19 часот продавање..ама па затоа пиењето не е.......

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Според таа логика од сега натаму сите тие домаќинства што користат дрва за греење ќе треба да се префрлат на струја пошто смогот што се ствара од оџаците е штетен за моето здравје. Јас не сум должен да се трујам зашто на комшијата му текнало да се грее на дрва а не на струја.

Според таа логика јас не сум должен да се трујам од издувните гасови на автомобилите, нека возат сите коли на соларен погон бе ич не е штетно. Што кој к***ц ќе се трујам од издувните гасови кога јас лично одам на работа со точак и никому не штетам со тоа.

Според таа логика на сите што пијат алкохол им се тресат рацете, нервозни се кога немаат што да пијат итн. BTW ти имаш пиено?

И каква ти е таа нервоза, тресење на рацете бла бла бла. Не сме наркомани ние бе. Да, имаме зависност но не мора да значи дека ако пушиме, пушиме по 3 кутии дневно. Јас на пример пушам само кога одам на кафе. Така ретко запалувам и никогаш ама никогаш ми се немаат тресено рацете ни пак сум бил нервозен а и ретко кашлам. И сега тоа право ќе ми биде скратено. Па направија посебни оддели за пушачи и непушачи пред некоја година кога стапи законот за непушење во затворени јавни простории и пак гледав луѓе непушачи испоседнати (цела маса) во одделот за пушачи. А јас не можев да седнам во одделот за непушачи.

ПОГЛУП ЗАКОН ДОСЕГА НЕМАМ ВИДЕНО...
ВСУШНОСТ ЗАКОНОТ ЗА ЗАБРАНА НА КУПУВАЊЕ АЛКОХОЛ ПОСЛЕ 19:00 МОЖЕ РАМО ДО РАМО ДА СЕ НОСИ СО ОВОЈ...

Арно кажа некој погоре уште малце државава ќе ни стане еквивалент со Руанда, Зимбабве и Сомалија...

глупости!
Порок и завист од истиот не се споредува со твоите горенаведени примери.
И поентата во целата приказна е што пушачите им штетат на непушачите обратното не постои.
А законот е европски, бар сакате Европа така ќе биде, тоа што се обвинува владата е нереално.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Секој акт со кој се одземаат права на мнозинството во полза на малцинството е АКТ НА ФАШИЗАМ .
Значи не го кажувам ова како пушач . За педофилиа ако станваше збор , и ако 65 % од населението беа педофили и им се одземаше правото на тоа , пак вака ке изреагирав иако тоа најповеке го мразам ... Го кажувам ова како демократ и слободољубец .
Проверете , ке видите дека првата реченица од постов е точна и е факт . Е сега мнозинството треба да се загрижи за своите права и да преземе нешто .

И не само мнозинството ... Туку сите слободоумни ... Ова не е демократиа ... Секој ваков акт и закон независно од која власт и партиа е Фашизам . Ако беше вистинска демократиа бар нека е по швајцарски систем , нека се дај на референдум .

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Секој акт со кој се одземаат права на мнозинството во полза на малцинството е АКТ НА ФАШИЗАМ .
Значи не го кажувам ова како пушач ... Го кажувам ова како демократ и слободољубец .
Проверете , ке видите дека првата реченица од постов е точна и е факт . Е сега мнозинството треба да се загризжи за своите права и да преземе нешто .
Абе ајде?
Секој акт со кој се труе популацијата е акт на Фашизам. Може на ова мислеше?

B

Blacks

Гостин
Порок и завист од истиот не се споредува со твоите горенаведени примери.
И поентата во целата приказна е што пушачите им штетат на непушачите обратното не постои.
А законот е европски, бар сакате Европа така ќе биде, тоа што се обвинува владата е нереално.
Па добро ајде... Пушам кога ќе имам шанса за тоа обично кога одам на кафе. Ако не можам да запалам цигара голема работа.. ЗНАМ (ЗНАЕВ) дека ќе одам во некое кафуле и ќе си испушам неколку. Сепак сеуште не знам некој на кој му се тресат рацете или пак нервозен да е токму од тоа што нема цигара. За кашлањето колку што знам им се дешава на пушачите... Оние кои не пушат не кашлаат (барем не од цигари) иако се изложени во текот на денот од димот на цигарите.

Пушачите им штетат на непушачите исто како што мојот комшија ми смета на мене со неговиот камин дрва обратното не постои пошто јас се греам на струја.

А сега за Европа ... Еве ти неколку информации (ме мрзи да преведувам и скоро секој знае Англиски) НО ВО ЕВРОПА СЕ ПУШИ!

Belgium
From the 1 January 2007 onwards, Belgium will allow smoking in restaurants in separate rooms where no food is served. Bars and cafés are not yet affected by the ban but are required to provide adequate ventilation and a non-smoking zone to their clients.

Since the 1 January 2006, Belgium has banned smoking in all enclosed workplaces. Smoking will only be allowed in designated areas. However, employers are not obliged to create such areas(ќе губат муштерии :)).

Извор: http://www.epha.org/a/1941

The Croatian health ministry announced in the summer of 2006 that it would pass a new bill against smoking in any and all public places, including bars and cafés. However, soon after the initial announcement, the government backtracked and said such a law was unnecessary. The ministry is now focusing on enforcing the penalties for existing laws restricting smoking in public, and on raising the public’s awareness of the harmful side effects smoking brings.

The current law in Croatia, which limits smoking in workplaces has not been strictly enforced in the past.

In April 2007, the Parliament passed an anti-smoking bill ought to limit smoking in restaurants and other public areas. Separate premises in restaurants, cafes and bars will have to be reserved for smokers.

Тоа со Европа стварно не ви држи вода. Има интернет сега луѓето знаат со 2 клика да дојдат до било каква информација. Е сега тоа со посебните простории... Кој сака со мене да направи кладба дека непушачите повторно ќе седат во одделот со пушачи и тоа не правам муабет за мешани маси туку за маси на кои сите што ќе седат ќе се непушачи и тоа во одделот за непушачите.
А за рестораните и местата каде што се счужи храна се слагам да нема пушење.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Па добро ајде... Пушам кога ќе имам шанса за тоа обично кога одам на кафе. Ако не можам да запалам цигара голема работа.. ЗНАМ (ЗНАЕВ) дека ќе одам во некое кафуле и ќе си испушам неколку. Сепак сеуште не знам некој на кој му се тресат рацете или пак нервозен да е токму од тоа што нема цигара. За кашлањето колку што знам им се дешава на пушачите... Оние кои не пушат не кашлаат (барем не од цигари) иако се изложени во текот на денот од димот на цигарите.

Пушачите им штетат на непушачите исто како што мојот комшија ми смета на мене со неговиот камин дрва обратното не постои пошто јас се греам на струја.
???
Види очигледно не ви се јасни некои работи, значи ти кога ќе запалиш цигара во јавна просторија значи во јавна просторија мене тоа ми смета, и тој што пуши нема право со димот да задушува други. Го разбираш ова?
А со каминот на твојот сосед можеш слободно да го тужиш тука не се работи за ЈАВНА ПРОСТОРИЈА мислам глупави се споредбиве колку само да се каже нешто, нормално дека за пушачите законов ќе биде дискриминирачки.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Абе ајде?
Секој акт со кој се труе популацијата е акт на Фашизам. Може на ова мислеше?
Значи ... При популациа од 65 % до 75 % пушачи во оваа држава ... то ти шо го кажа не држи вода . Значи или си егоцентрик или си ФАшист .

Kajgana Shop

На врв Bottom