Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
?

..........

Гостин
Во заблуда сте:helou:

Законов повеке од јасно е дека е глуп ко к**

Претходниот закон , наложуваше сите угостители, јавни објекти..итн. да ги раздвојат пушачите, од непушачите, односно да се направат посебни сектори за пушачите,
е сега овие се направија мангупи, демек нели кој го ебаа законов.....
така ли мамави даа ебам, рекол принцот.
и оп нов закон, најдискриминаторски и на голема штета пред се на угостителските стопанственици......
па гледам на вести пред некој ден, се собрале угостителите, и кукаат за да се спроведи стариот закон, за да се дозволи делумно пушење,.....значи сега се согласни со стариот закон....
така да новиов закон мислам дека е донесен, за да падне, а со цел да се испочитува стариот, кој нели првично не се почитуваше.....

просто како грав:toe::helou:

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Bullseye Pipovski, кратко и ј...тачно. А воедно и напредуваме со анализата :helou:

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Ех што ме нервира вака кога некој се мава од земја,а не се разбира од полемиката.Ај по стоти пат да ти го објаснам процесот кој не е имагинација,туку реалност,најпросто што можам,можеби ќе сфатиш.
Има кафани,кафиќи,ресторани,слаткари,хотели,мотели,дискотеки во кој досега се пушело.Тие имале промет и вработувале лица за кој плаќале придонеси,а од профитот плаќале даноци на државата.Сега стартува закон со кој се забранува пушење,каде досега се пушело.Бројот на пушачи е голем.Додека досега седевме на две пијачки,од сега ќе седиме на една,јас ти тој...Додека пиевме во кафана по 7 сааати и правевме цех од над 6000 денари,сега јас ти и тој ќе седнеме да апнеме со една пијачка и магла надвор.Јас ти и тој ги имаме истите пари,оти не работиме како келнери и газди на угостителство.Затоа ни останале пари за чоколадце и даваме во други сектори.Но!Кафаната досега имала промет од 1000 евра,имала 10 вработени,кога јас ти и тој нема да пиеме толку,таа ќе има промет од 600 евра.Сега таа ќе ги намали трошоците и ќе избрка двајца келнери кои се вишок.Газдата на кафаната нема да тера луксуз со што ќе купува чоколада од Витаминка,туку ќе ги стега тие намалени пари.Келнерите што се избркани нема да одат на кафе и нема да имаат во џеб 10 000 денари,туку ќе седат дома.Државата ги губи придонесите,а данокот на добивка го преполовува од кафаните.Цел сектор не вади пари колку што вадел,не произведува како поинаку да ти го објаснам ова незнам освен да нацртам.Значи јас ти и тој остануваме со исти пари,оние намалуваат со пари.Кога оние намалуваат вклучувајќи го и Охрид,намалува и делот во буџетот од туризам и угостителство.Јас ти и тој не сме моќни да префрлиме толку пари во други сектори,бидејќи оваа е цела гранка која не произведува доволно пари.Кога јас ти и тој ќе заштедиме пари од неодење во кафани,(кафана и чоколадо нема иста цена) ќе ги дадеме да прошетаме до Рим, Виена бидејќи доста ни е од Охрид.Или ако ти не одиш јас и тој ќе одиме надвор со тие пари.
Ова се вика проекција на текови,има и цел систем на показатели кои се мерат и се стасува до план.Од планот се прават приходи и расходи за понатаму.Ова е економија,не е политика.Не го кажувам од стојалиште на пушач,баш ќе ми заштеди некој денар законов.
Ме разбираш ли сега или да цртам?
Јас разбрав уште првиот пат и не се согласив.

Прво ти ја базираш теоријата на претпоставки. Кој гарантира дека ќе се намали прометот? Не можи ти ова хипотетичка претпоставка да ја употребиш како факт.

Но и во случај да се намали приходот на угостителските гранки, тоа дека тие пари ќе се одлијат во туризам е хипотеза шо во когнитивни рамки не е можно да се изведи.

Според тебе луѓето ќе се лишат од социјален живот поради цигарите, според мене нема. Ќе се нервираат мал период и потоа ќе си легнат на брашното.

Поентата ми е дека луѓето не излегуваат по локали за да пушат цигари, излегуваат за да социјализират.

Член од
5 јули 2009
Мислења
1.123
Поени од реакции
205
со овој закон ке се подобри и хигиената низ македониа нема да има пикавци по улици. го подрзувам:wink:

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Браво за брзата проценка што можам да разберам а што не, ај барем искрено ти е жал за тоа:wink:.

Шала на страна, викаш дека тебе лично законот ти одговара и тоа е ОК. Ама стварно е ОК - лично мислење, непушач си, сега ќе дишиш почист воздух и го почитувам тоа. И толку. Се друго на темава не ти е баш на место и стварно изгледа смешно кога се брани нешто што не може да се одбрани. Политики, економски последици ќе нема, WTF:toe:???
Ти наредив дел од политичките последици во постот што си го цитирал, ама тој дел си го изоставил. Во наредниот пост напишав зошто тешко ќе се спроведе, за тоа ни збор. Битно ми даде брза дијагноза што можам да разберам а што не.
Пушач сум, ама чад ми смета. Порадо не пушам, него да дишам чад од 20 цигари на некое некултурно говедо до мене шо ги пуши во еден сат.

Па не ме разбра, јас зборам да не се меша политичка реторика, ти ми објаснуваш од политички аспект, значи или не си разбрал или незнам шо ти е филмо.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Јас разбрав уште првиот пат и не се согласив.

Прво ти ја базираш теоријата на претпоставки. Кој гарантира дека ќе се намали прометот? Не можи ти ова хипотетичка претпоставка да ја употребиш како факт.

Но и во случај да се намали приходот на угостителските гранки, тоа дека тие пари ќе се одлијат во туризам е хипотеза шо во когнитивни рамки не е можно да се изведи.

Според тебе луѓето ќе се лишат од социјален живот поради цигарите, според мене нема. Ќе се нервираат мал период и потоа ќе си легнат на брашното.

Поентата ми е дека луѓето не излегуваат по локали за да пушат цигари, излегуваат за да социјализират.
Ако ова е хипотетички,буџет како се прави?:)
Значи тргнуваш од проекција,план и реализација,се појавува суфит и дефицит и оп се води држава:)Сакам да ти кажам дека можеш да не се согласуваш и јас да те убедувам,но пад секако ќе има.Нема да биде нешто екстремно,но тој сектор ќе доживее надолна линија.Кога ќе си ја најде точката ќе се позицира со толку приход и толку расход.Ако сега е на 5,ќе падне на 4,3,зависи и од други моменти. И остави не да си го заслужиме лебот,или да се запишеме на филозофија па да филозофираме по цел ден:))Има цели сектори кои прават проекции,анализи,пресметки...резултатите ќе ги имаш за некој месец на темава:smir:
А луѓето излегуваат за да си поминат убаво,првенствено. Понатаму,секој за себе знае што му е добра забава,а што не.

S

smart ass

Гостин
Овај па пациентот шо се јавува не ми е јасно, значи очајни обиди за внимание.
Аххх...денешиов образовен систем е катастрофа....ццц

човек убаво ти објасни-значи користење на НАУЧНИ МЕТОДИ,причина последица..

Еве на пример..Причина IQ40(то е над идиот)
Последица-ТИ.

Ј

т.
Пазарен механизам...

Поентата ми е дека луѓето не излегуваат по локали за да пушат цигари, излегуваат за да социјализират
Ахх конечно....разбра,свати нешто:vozbud:

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Леандра каков си ти економист кога врска немаш од економија.
Се загрижи ти многу за келнерот што ќе остане без работа.
Келнерот сега може да си отиде во Европа и да си работи нормална работа за пристојна плата нема потреба повеќе да келнерува за некој си газда безрбетник кој вади 1000 евра дневно на грбот на ефтината работна сила.
Со кој стручен речник бараташ ти.. неписмените ботови што немаат четврто одделение ги нарекуваш менаџери двигатели на "угостителскиот сектор"..

S

smart ass

Гостин
Ако ова е хипотетички,буџет како се прави?
Немој натакај...нема капацитас-пак ќе треба да објаснуваме работи кои по дифолт се јасни....нејсе ами па промена на буџет...што мора преку собрание да оди...немој то е пресложено:wink:

Ако ова е хипотетички,буџет како се прави?
Немој натакај...нема капацитас-пак ќе треба да објаснуваме работи кои по дифолт се јасни....нејсе ами па промена на буџет...што мора преку собрание да оди...немој то е пресложено:wink:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Леандра каков си ти економист кога врска немаш од економија.
Се загрижи ти многу за келнерот што ќе остане без работа.
Келнерот сега може да си отиде во Европа и да си работи нормална работа за пристојна плата нема потреба повеќе да келнерува за некој си газда безрбетник кој вади 1000 евра дневно на грбот на ефтината работна сила.
Со кој стручен речник бараташ ти.. неписмените ботови што немаат четврто одделение ги нарекуваш менаџери двигатели на "угостителскиот сектор"..
Успеа да ме испровоцираш,алал да ти е ,оваа финта на „факултет“ ли ја учеше:pos2:

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Јас сум непушач, и сметам дека пушачите се дискриминирани.

Затоа и реченицата во потпис. Ајт.

Kajgana Shop

На врв Bottom