Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Знаеш пофино е да речеш,грешам одколку да се бламираш и спушташ ниво.
Нема хипотетичка ситуација,економијата има елементи од кој е создадена.Не сум мало дете па тука приказни да пишувам.

Ах,да и темава во економија е преместена,само како за информација.
Ти мислиш дека развиваш економска реторика, а уствари само изливи на небулозна нервоза прајш. Не можи ти твоите хипотетички сценарија да ми ги претставуваш тука како факт, како прво теоријата ја засноваш на имагинативни концепти.

Пробваш да ме убедиш дека парите кои нема да бидат потрошени на кафе и цигари ќе се потрошат на туризам во странство, и после сакаш за економија да збораме. Законот нема никаква врска со економија, нема да се одрази на економијата, единствено ќе се одрази на твојата нервоза и на мојот комфорт. Ако ти со овој закон ќе уживаш помалку и следствено ќе трошиш помалку, јас ќе уживам појќе и затоа што не ми смета чадот ќе останам на уште една пијачка. И сеа земајќи во предвид дека соодносот е 50/50 на за и против, балансот ќе се одржи. И во случај луѓето да заштедат пари кои би ги потрошиле на алкохол, кафе и цигари, сигурно истите нема да се одлијат од опшеството, следствено опшеството финансиски ќе остане недопрено.

Тебе лично ти смета законот, кажи си слободно не ми измислувај сега апокалиптични сценарија за економијата.

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Ти мислиш дека развиваш економска реторика, а уствари само изливи на небулозна нервоза прајш. Не можи ти твоите хипотетички сценарија да ми ги претставуваш тука како факт, како прво теоријата ја засноваш на имагинативни концепти.
ќе се одрази на твојата нервоза и на мојот комфорт.
Дури и да си во право (а во случајов дефинитивно не си :toe:) би се зачудил колку се болдираните поврзани.
Искрено, изминативе 1, 5,10 не знам колку точно години излегуваш а не е ни битно, изборот во кој кафич/кафана ќе излезеш зависеше од атмосферата во местото и од друштвото или од тоа дали има оддел за непушачи?

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Синдикат:
Па добро бе човек, на две страни два пати ни споменуваш „политичка реторика„ на тема за цигари, има ли барем една тема каде човек ќе размислува за себе, за државата, па на крај за политиката?
Погоре спомнав, на законов може да се гледа од повеќе аспекти, сакав да го одбегнам политичкиот, ама кога баш си запнал, повели:

Жално е покрај толку други моменти околу пушењето да се вовлекуваат вакви работи, ама чим инсистирате на политика, бујрум.
Мене искрено ми е жал шо не си во можност да го разбериш то шо го пишам. Јас радикално против сум да се меша политика, лично мене ми одговара законот. А преџвакана политичка реторика се апокалиптичните сценарија за економијата.

И кажав еднаш, законот единствено ќе се одрази на нервозата на пушачите и на комфортот на непушачите, а можеби донекаде и на здравјето на сите.

Дури и да си во право (а во случајов дефинитивно не си :toe:) би се зачудил колку се болдираните поврзани.
Искрено, изминативе 1, 5,10 не знам колку точно години излегуваш а не е ни битно, изборот во кој кафич/кафана ќе излезеш зависеше од атмосферата во местото и од друштвото или од тоа дали има оддел за непушачи?
Би ти одговорил на прашањето доколку постоеше таков кафич со оддел за непушачи. Без разлика сега по мои стандарди секој локал значително ќе се подобри.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.963
Поени од реакции
12.575
До сега немам слушнато некој пасивен пушач да умрел или да се разболел од чадот, не знам од каде сега сите наеднаш почнаа да се разнежнуваат, овој закон има за цел да ги оттуѓи луѓето, да ги раздели без разлика дали е европски или не. Како тоа порано беше важна само забавата, стилот на музика кој се слуша, атмосверата(како што кажа спремниот за ајвар) во кафичот?

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
До сега немам слушнато некој пасивен пушач да умрел или да се разболел од чадот, не знам од каде сега сите наеднаш почнаа да се разнежнуваат, овој закон има за цел да ги оттуѓи луѓето, да ги раздели без разлика дали е европски или не. Како тоа порано беше важна само забавата, стилот на музика кој се слуша, атмосверата(како што кажа спремниот за ајвар) во кафичот?
Ај нека не е здравјето, за комфорт ќе збораме. Досега непушачот праеше компромис за да биди со друштво, дишеше чад не по свој избор. Сега е ред пушачот да напрај компромис и да не пуши или да пуши надвор. Многу себичен пушач ти бе да те ебам.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.802
Поени од реакции
12.289
До сега немам слушнато некој пасивен пушач да умрел или да се разболел од чадот, не знам од каде сега сите наеднаш почнаа да се разнежнуваат, овој закон има за цел да ги оттуѓи луѓето
Ех Магусе. У Шведска шмукаат некој снус (на лик и вкус гаден како г.) и некои таблети и се прават фини, а пак се трујат со тие хемикалии од снусот. Но имаш право, дефинитивно се делиме по многу нешта па и по ова. Можеби наскоро ќе воведат кафени за алкохоличари и за оние кои не се :wink:
...
...
П.С. Ај да ми објасни некој во кој дел од законот има ДИСКРИМИНАЦИЈА
И кажав еднаш, законот единствено ќе се одрази на нервозата на пушачите и на комфортот на непушачите, а можеби донекаде и на здравјето на сите.
Едното со другото нели се коси? Едни губат права/привилегии на сметка на други. Од твој аспект е во ред, како и за другите непушачи. Од друга страна за мене и пушачите не е. Мене и не ми е многу да ми гори туку и тоа еднаш месечно да излезам како човек во кафеана.
За дружењето, здравјето, еве синот го прашувам, нивно друштво нема да идат у кафана ако не им дозволат да палат цигара. Не се бунат туку пивото и у двор, на клупа...со тек на време ќе се дружат на една страна пушачи, на друга непушачи.

Секој закон више мање испаѓа дека е дискриминирачки за некоја од популациите.

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Јас не пушам па сега тие што пушат нека му ја мислат :tv:

S

smart ass

Гостин

кажи си слободно не ми измислувај сега апокалиптични сценарија за економијата.
Не се коси...ќе останеш искосен,тие сценарија кои ги претставува се врз основа на индукција,апстахирање,модел....(ова се МЕТОДИ НАУЧНИ)

Значи никој не измислува:toe:

Пробваш да ме убедиш дека парите кои нема да бидат потрошени на кафе и цигари ќе се потрошат на туризам во странство, и после сакаш за економија да збораме
Чекај....треба превод:vozbud:

Парите од еден сектор во економијата ќе се пренаменат во друг..
Законот нема никаква врска со економија, нема да се одрази на економијата
.
:tapp::tapp:
Што е акциза??

За кои добра се плаќа и кај одат тие приходи...колку изнесува истата?

И сеа земајќи во предвид дека соодносот е 50/50 на за и против, балансот ќе се одржи. И во случај луѓето да заштедат пари кои би ги потрошиле на алкохол, кафе и цигари, сигурно истите нема да се одлијат од опшеството, следствено опшеството финансиски ќе остане недопрено.

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
законот е во ред и по малце е дискриминирачки и ќе се одрази врз домашната економија :wink:

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Мислам дека погрешно е формулиран овој смешен обид да се изглупира власта пред народот, и како во некои слични обиди на ограничување да ги нарече ЗАКОН.Кога господата од инспектори ке отидат во западна Македонија или од „таа„ страна на Вардар и казнат некого за фрлање на ѓубре , плукање ,фискална сметка , или пак да затворат некоја чаиџилница во која ти треба GPS да ја најдеш врата од чад , тогаш можеме да збориме за закон.За жал сите овие глупости се стап за македонците кои после тој толку величан ранковен договор се најдискриминирана категорија во сопствената држава.
Значи може да коментираме хипотетички закон кој и како таков е дискриминирачки и абсолутно ке има економски последици. Живеам во држава во која постои таков закон , и ви гарантирам дека кога ке влезете во една дискотека каде што не се пуши ке плачете и ке жалите за мирисот на цигарата.Зашто ??? Е па нека ми каже некој попријатно е да мириса на пот и прдежи отколку на цигари ке му симнам капа одма.Од друга страна тоа што не се предвидува обезбедување на посебни делови на локалот каде што ке може да се пуши е дискриминација против основните слободи и права на секој поединец.Тоа дека бил европски закон е чиста лага .

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.427
Поени од реакции
5.107
Законот си е баш супер, цигарите создаваат зависност, штетни се по здравјето, единствено што се разликуваат од дрогата е што немаат халуциногени својства....добро е што ги забранија....сега пушачите нека му ја мислат...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

Пробваш да ме убедиш дека парите кои нема да бидат потрошени на кафе и цигари ќе се потрошат на туризам во странство, и после сакаш за економија да збораме. Законот нема никаква врска со економија, нема да се одрази на економијата, единствено ќе се одрази на твојата нервоза и на мојот комфорт. Ако ти со овој закон ќе уживаш помалку и следствено ќе трошиш помалку, јас ќе уживам појќе и затоа што не ми смета чадот ќе останам на уште една пијачка. И сеа земајќи во предвид дека соодносот е 50/50 на за и против, балансот ќе се одржи. И во случај луѓето да заштедат пари кои би ги потрошиле на алкохол, кафе и цигари, сигурно истите нема да се одлијат од опшеството, следствено опшеството финансиски ќе остане недопрено.

Тебе лично ти смета законот, кажи си слободно не ми измислувај сега апокалиптични сценарија за економијата.
Ех што ме нервира вака кога некој се мава од земја,а не се разбира од полемиката.Ај по стоти пат да ти го објаснам процесот кој не е имагинација,туку реалност,најпросто што можам,можеби ќе сфатиш.
Има кафани,кафиќи,ресторани,слаткари,хотели,мотели,дискотеки во кој досега се пушело.Тие имале промет и вработувале лица за кој плаќале придонеси,а од профитот плаќале даноци на државата.Сега стартува закон со кој се забранува пушење,каде досега се пушело.Бројот на пушачи е голем.Додека досега седевме на две пијачки,од сега ќе седиме на една,јас ти тој...Додека пиевме во кафана по 7 сааати и правевме цех од над 6000 денари,сега јас ти и тој ќе седнеме да апнеме со една пијачка и магла надвор.Јас ти и тој ги имаме истите пари,оти не работиме како келнери и газди на угостителство.Затоа ни останале пари за чоколадце и даваме во други сектори.Но!Кафаната досега имала промет од 1000 евра,имала 10 вработени,кога јас ти и тој нема да пиеме толку,таа ќе има промет од 600 евра.Сега таа ќе ги намали трошоците и ќе избрка двајца келнери кои се вишок.Газдата на кафаната нема да тера луксуз со што ќе купува чоколада од Витаминка,туку ќе ги стега тие намалени пари.Келнерите што се избркани нема да одат на кафе и нема да имаат во џеб 10 000 денари,туку ќе седат дома.Државата ги губи придонесите,а данокот на добивка го преполовува од кафаните.Цел сектор не вади пари колку што вадел,не произведува како поинаку да ти го објаснам ова незнам освен да нацртам.Значи јас ти и тој остануваме со исти пари,оние намалуваат со пари.Кога оние намалуваат вклучувајќи го и Охрид,намалува и делот во буџетот од туризам и угостителство.Јас ти и тој не сме моќни да префрлиме толку пари во други сектори,бидејќи оваа е цела гранка која не произведува доволно пари.Кога јас ти и тој ќе заштедиме пари од неодење во кафани,(кафана и чоколадо нема иста цена) ќе ги дадеме да прошетаме до Рим, Виена бидејќи доста ни е од Охрид.Или ако ти не одиш јас и тој ќе одиме надвор со тие пари.
Ова се вика проекција на текови,има и цел систем на показатели кои се мерат и се стасува до план.Од планот се прават приходи и расходи за понатаму.Ова е економија,не е политика.Не го кажувам од стојалиште на пушач,баш ќе ми заштеди некој денар законов.
Ме разбираш ли сега или да цртам?

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Овај па пациентот шо се јавува не ми е јасно, значи очајни обиди за внимание.

Мислам дека погрешно е формулиран овој смешен обид да се изглупира власта пред народот, и како во некои слични обиди на ограничување да ги нарече ЗАКОН.Кога господата од инспектори ке отидат во западна Македонија или од „таа„ страна на Вардар и казнат некого за фрлање на ѓубре , плукање ,фискална сметка , или пак да затворат некоја чаиџилница во која ти треба GPS да ја најдеш врата од чад , тогаш можеме да збориме за закон.За жал сите овие глупости се стап за македонците кои после тој толку величан ранковен договор се најдискриминирана категорија во сопствената држава.
Значи може да коментираме хипотетички закон кој и како таков е дискриминирачки и абсолутно ке има економски последици. Живеам во држава во која постои таков закон , и ви гарантирам дека кога ке влезете во една дискотека каде што не се пуши ке плачете и ке жалите за мирисот на цигарата.Зашто ??? Е па нека ми каже некој попријатно е да мириса на пот и прдежи отколку на цигари ке му симнам капа одма.Од друга страна тоа што не се предвидува обезбедување на посебни делови на локалот каде што ке може да се пуши е дискриминација против основните слободи и права на секој поединец.Тоа дека бил европски закон е чиста лага .
Како можи да е дискриминација кога законот важи ИСТО за сите. Кој е дискриминиран со законот? Никој не смее да пуши, никој не добива посебен третман. Кај има тука дискриминација?

Пушењето основно човеково право?!?! :kesa::kesa:
Плус никој не ти забранува да пушиш, пуши дома и на отворено.

То дека здраво за готово е земено правото да се пуши не значи дека е основно човеково право. И во никој случај не можиш да ја споредиш твојата “обесправеност“ со обесправеноста на тој што мора да го вдишува твојот чад.

Која себичност значи, ти си најголема жртва оти си лишен од едно задоволство, а досега не беше жртва угостителскиот работник шо 8 часа дневно го вдишува твојот чад. Мајгада?!?!

За дружењето, здравјето, еве синот го прашувам, нивно друштво нема да идат у кафана ако не им дозволат да палат цигара. Не се бунат туку пивото и у двор, на клупа...со тек на време ќе се дружат на една страна пушачи, на друга непушачи.
Значи пушачите во друштвото се толку себични, шо ќе ги остават другарите непушачи, кои досега за нив “правеле компромис“, за да не се лишат од едно себично задоволство.

Значи која дволичност еј, досега можеше да се дружат, а од сега се ќе пропадни. Единствено шо ќе се промени е страната која ќе го прај компромисот, од сега то ќе бидат пушачите.

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Мене искрено ми е жал шо не си во можност да го разбериш то шо го пишам. Јас радикално против сум да се меша политика, лично мене ми одговара законот. А преџвакана политичка реторика се апокалиптичните сценарија за економијата.

Би ти одговорил на прашањето доколку постоеше таков кафич со оддел за непушачи. Без разлика сега по мои стандарди секој локал значително ќе се подобри.
Браво за брзата проценка што можам да разберам а што не, ај барем искрено ти е жал за тоа:wink:.

Шала на страна, викаш дека тебе лично законот ти одговара и тоа е ОК. Ама стварно е ОК - лично мислење, непушач си, сега ќе дишиш почист воздух и го почитувам тоа. И толку. Се друго на темава не ти е баш на место и стварно изгледа смешно кога се брани нешто што не може да се одбрани. Политики, економски последици ќе нема, WTF:toe:???
Ти наредив дел од политичките последици во постот што си го цитирал, ама тој дел си го изоставил. Во наредниот пост напишав зошто тешко ќе се спроведе, за тоа ни збор. Битно ми даде брза дијагноза што можам да разберам а што не.
Еве ти ги уште еднаш и бујрум објасни ги:

1. За да успее еден закон, не е толку важно дали е праведен или не (жално ама вистинито), важно е дали е ПРИМЕНЛИВ. А овој не е, барем не на целата територија и не на подолго време. Време ќе покаже како ќе се справат надлежните во чајџилниците, како ќе се разберат со расположени гости во 00:15 на 1 јануари, како ќе им објаснат на странците дека во аранжманот за Охрид им е вклучено пушење ама само до полноќ,... Ако само на неколку места не успее да се спроведе, законот е за к..ац. Понатаму, ако еден закон може да се прекршува без санкции, зошто не би можел и некој друг (многу поважен)?. Изгледа смешно, ама психологијата на масите е таа.

2. Сите во ЕУ имаат Закон против пушењето, треаб да имаме и ние - точно, ама не мора да е ВАКОВ. Има една добра работа кога си последен во нешто (а каснењето во се и сешто не ни е непознато) - може да научиш на туѓите грешки, помалце боли. Да стартувавме со законите во исто време со другите и да ги имаме истите проблеми можам да разберам некако, ама да усвоиш нешто (и тоа поригорозно) откако другите веќе усвоиле, се за.бале и измениле??? Е тоа ти е батка каснење за ламдатричетвртини и не ми иде во глава.ж
3 и пошто обожаваш политика - за тебе најважно: точно дека нешто под 50% од населението се пушачи, ама кваката е во тоа што 80% од нив се гласачи, а од таа „малку поголема половина„ се многу помалку.
А интересна појава кај нас е што луѓето попрво ќе се групираат на пушачи/непушачи отколку на позиција/опозиција.
Е за овие неколку работи требало да размисли тој што го пишувал законот пред да отиде да им се увлекува во г.з на шефовите. Пак викам, идејата е добра, ама реализацијата катастрофална. И за тоа не кривам ни влади ни политики ни министри, туку пар неспособни советничиња кои направиле копи/паст од неколку туѓи закони и истрчале пред шефовите да се пофалат што „сработиле„:tapp:.

И дополнително наградно прашање: кога некој е толку загрижен за моето здравје и тврди дека цигарите се толку штетни (не е дека воопшто не се штетни де)зошто едноставно - не се забранат??? Дрогата е штетна нели, па си се лежи робија за производство. Е па ајде тогаш фино лепо нека се забранат цигарите: за производство и продажба по 10 години затвор, за поседување цигарче по 5, и ќе си живееме среќно и здраво

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.427
Поени од реакции
5.107
Од друга страна тоа што не се предвидува обезбедување на посебни делови на локалот каде што ке може да се пуши е дискриминација против основните слободи и права на секој поединец.
Види мајката, пушењето да ти било едно од основните права и слободи на секој човек! Да не има и некоја резолуција во ООН за ова?!

Што не ќе видиш....:kesa:

Kajgana Shop

На врв Bottom