Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
значи ти ми го одземаш прапвото да запалам цигара кога си у близина до мене на пример.. нели ?
Аха, ич не сум либерална. Со закон ти го одземам и правото да возиш пијан. И да работиш под дејство на наркотици. Ама сум сурова и тоталитаристички настроена, одземам права на луѓе да им наштетат на други луѓе. Јбг, се извинувам длабоко. Но, што е до мене, правото не би го вратила. Не се работи за човеково право, патем. Имаш право да пушиш, но местата се ограничени. И нека воведат пушачки/непушачки кафичи, кафани, дискотеки, не сум за целосно одземање на "основното човеково право на цигара" :back:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.776
Поени од реакции
12.239
Клозет (модерно - вц) како се рачуна во јавен објект? Како јавна или приватна просторија? Чисто ме интересира.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Клозет (модерно - вц) како се рачуна во јавен објект? Како јавна или приватна просторија? Чисто ме интересира.
Исто како што се рачуна и кујна, скали, сала за состаноци и тераса :)

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Да, кога се работи за нарушување на нечие здравје заради лично задоволство, порок... нулта толеранција.

Впрочем, се работи за забрана на дотичниот порок само во затворени јавни простори каде што нарушува и туѓо здравје. Порокот (па и задоволството) сам по себе не е забранет на никој.
Да, ама индиректно ми е забрането да живеам како што сум живеела. Откако стапи законов на сила, не сум излегла на кафе, ниту на вечера, а не ми ни паднало на памет да стапам во дискотека. Од работа само кога излегувам надвор на минус илјадаитристашеесет степени, жива разболена сум. Месец дена не ме пушта оваа настинка или што и да е. И шо, се грижиме за здравјето? Појќе се разболевме вака.
И да. Ако на непушачи им смета чадот од мојата цигара и мене ми смета нивната пот и здив, па не се бунтовам дека ми го загрозуваат здравјето, создавајќи ми нагони за повраќање на секоја втора секунда.
Општо земено, ми се допаѓаат незачадениве простории, ама мора да се смени законот и да се даде некаков избор на локалите, кои имаат услови да примаат и пушачи и непушачи.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.771
Поени од реакции
34.028
Го разбирам проблемот со ладното, отстапка (на локалите што може да си го дозволат тоа) со која се дозволува правење на соодветна помала просторија за пушење би била во ред. Нормално со строго почитување на точно одредени стандарди (да не се меша воздухот помеѓу таа и главната просторија).

Смрдеата е одраз на културата во земјата каде живееме. Тука никој не може да ти помогне, криењето во димот од цигари не е решение. (барем не за мнозинството)

Да, ама индиректно ми е забрането да живеам како што сум живеела...
Лошите навики од некогаш, засновани од истиот тој балкански менталитет што преферира „туширање следниот пат„, секако мора да се сменат. Можеби треба да донесат и закон за лична хигиена... :wink:

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Abe, ne e bas taka.
Toj momakot izglea ( ustvari sigurno ) sakal da se catali pred tebe... :):)

Nema posebni inspektori samo za Cair... inace redovno se setaat i po Cair, jas barem 2-3 pati gi imam primeteno... e sea okey, mozebi nekade ne se pocituva zakonot, ama na sopstven rizik na gazdata... :toe:
Тоа е многу јака работа и јас ја поштувам и дозволувам. Овој закон и јас би го кршел насекаде.
Ама од една страна, да сакам да го нема законот, а од друга да им замерувам на малцинствата дека не го поштоваат, е друга ствар.
Глупо е! Изгледа малцинствата, т.е. сопствениците од малцинствата, свесни се за тоа пасивното пушење. :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.776
Поени од реакции
12.239
Да не доаѓа и пwемиеwот по дома секој понеделник на час по хигиена?
Хигиената, пола здравје (така во школо не учеа). Непушењето уште пола (така во школо не не учеа), ете ти цело. Здравствениот систем и онака е постојано во колапс и под стечај па може и да се распушти. Помалку давачки за граѓаните.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Аха, ич не сум либерална. Со закон ти го одземам и правото да возиш пијан. И да работиш под дејство на наркотици. Ама сум сурова и тоталитаристички настроена, одземам права на луѓе да им наштетат на други луѓе. Јбг, се извинувам длабоко. Но, што е до мене, правото не би го вратила. Не се работи за човеково право, патем. Имаш право да пушиш, но местата се ограничени. И нека воведат пушачки/непушачки кафичи, кафани, дискотеки, не сум за целосно одземање на "основното човеково право на цигара" :back:
А да си ми жива и здрава. Јас како пушач не сум негативно настроен према законот. Само ми пречи зашто неможам да запалам цигара во дискотека или на работно место на пример. на работните места нека има одредено просторија внатре кај шо може да се иде на цигара... прво не личи на секој саат време да искачаме за цигара.. еве пример татко ми. он за да запали цигара треба надвор од банка да искочи а секое искачање му се кине од плата!! го водат како излезен од работа воопшто!! околу дискотекиве кафичи и слично.. или нека воведат 30 40 посто од простиријата да е наменета за пушачи или пак нека направат просторија внатре во локалот.. ме сваќаш шо ми е поентата ?

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.555
А да си ми жива и здрава. Јас како пушач не сум негативно настроен према законот. Само ми пречи зашто неможам да запалам цигара во дискотека или на работно место на пример. на работните места нека има одредено просторија внатре кај шо може да се иде на цигара... прво не личи на секој саат време да искачаме за цигара.. еве пример татко ми. он за да запали цигара треба надвор од банка да искочи а секое искачање му се кине од плата!! го водат како излезен од работа воопшто!! околу дискотекиве кафичи и слично.. или нека воведат 30 40 посто од простиријата да е наменета за пушачи или пак нека направат просторија внатре во локалот.. ме сваќаш шо ми е поентата ?
Па прво имаше закон пола пола да биде у натре пушачи непушачи, видоа нема ќар не ќарија ништо и оп стигна нов закон каде што се посигурно дека ќе се лапне нешто.:toe:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.771
Поени од реакции
34.028
Пола-пола?
Тој закон го сменија затоа што воопшто не функционираше. Твое право е да веруваш во „немање ќар„ како фактор за менување на законот а мое право е да ти цитирам интересна анекдота, која наводно потекнува од Трендо.
Трендо напиша:
Го поделиле базенот на пола со плутачка лента. Пола базен демонстративно го декларирале забранет за мочање. Во другата половина, нели за да има толеранција, дозволиле да се моча.
Сакаш да се бањаш во базенот? :wink:
... еве пример татко ми. он за да запали цигара треба надвор од банка да искочи а секое искачање му се кине од плата!! го водат како излезен од работа воопшто!! околу дискотекиве кафичи и слично.. или нека воведат 30 40 посто од простиријата да е наменета за пушачи или пак нека направат просторија внатре во локалот.. ме сваќаш шо ми е поентата ?
На кој друг начин да се води неговото отсаство од работно место надвор од пауза? Дали си го видел неговиот договор за работа? Провери, нема да најдеш никакво право за пушење на работно место или во работно време.

Отстапки се можни, со тоа што законот не би требало да им ги наложи на фирмата или газдата на локал, само ако (на сопствен трошок) се согласат... Друго е тоа што тоа пак нема да го направи татко ти попродуктивен, ама за тоа веќе нека му ја мисли работодавецот.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Пола-пола?
Тој закон го сменија затоа што воопшто не функционираше. Твое право е да веруваш во „немање ќар„ како фактор за менување на законот а мое право е да ти цитирам интересна анекдота, која наводно потекнува од Трендо.

На кој друг начин да се води неговото отсаство од работно место надвор од пауза? Дали си го видел неговиот договор за работа? Провери, нема да најдеш никакво право за пушење на работно место или во работно време.

Отстапки се можни, со тоа што законот не би требало да им ги наложи на фирмата или газдата на локал, само ако (на сопствен трошок) се согласат... Друго е тоа што тоа пак нема да го направи татко ти попродуктивен, ама за тоа веќе нека му ја мисли работодавецот.
Како и сите твои постови на темава само бла бла без врска!

- Зошто законот не функционирал е крива само и само државата и никој друг(неспособна била). Кој го донел тој треба да се грижи и за негово спроведување, сите други оправданија не држат вода и се само лош изговор за овој новиот моронски закон.
По истата логика како и за се друго и од овој закон по некое време државата ќе крене раце од контрола...ќе излезе нешто друго поинтересно за контрола во меѓувреме.....

-на кој начин се води одењето (напуштањето на раб. место) во вц надвор од паузата? Во некои фирми само одењето и враќањето од вц е повеке од 10 мин плус времето за обавувањето на „работата’’ , а недај да некој пред тебе се заглавил внатре:vozbud:

-продуктивност...... секако ќе опадне доколку пушачот не запали извесно време, вниманието му опаѓа...

со овој закон најлесно ќе се носат градежните работници....надвор работат:helou:

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Па прво имаше закон пола пола да биде у натре пушачи непушачи, видоа нема ќар не ќарија ништо и оп стигна нов закон каде што се посигурно дека ќе се лапне нешто.:toe:
чекај малце.. јас то ане го рачунам како закон затоа што го злоупотребија до максимум!!! кој е тој закон те молам на маса имаш знак забрането пушење а на цели 2 метра од таа маса е место за пушач... И која е реалноста тука ??? башка вентилација јоктур...

зашо тогаш нема одредено просторија кај шо ке може вработените да пушат?? у договорот не пишува многу работи ко на пример јадење на работно место али на некои им е таква работата шо мораат да јадат на работно место.. само како пример ти го кажувам ова.. не за џабе реков јас мн негативно не гледаш нас пушачите човек.. кој шо и да каже ти му го порекуваш неговото...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.771
Поени од реакции
34.028
Не е работата како јас гледам на некого... или било кој како гледа на било кого. Се работи за соочување со реалноста. Одење во тоалет и јадење се основни потреби, пушењето не е.
Дали ќе пушиш -тоа е лична одлука, не е дека некој може да одлучи дека нема да јаде и дека нема да обавува физиолшки потреби.

И не се обидувам да порекнувам никого. Ваше право е да ги гледате работите како сакате, дури и на нереален начин... ама не очекувајте да го поставите тоа мислење на јавен форум (кој служи за дискутирање, нели) а некој друг да нема право да ви укаже дека е на мислење дека не сте во право.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Не е работата како јас гледам на некого... или било кој како гледа на било кого. Се работи за соочување со реалноста. Одење во тоалет и јадење се основни потреби, пушењето не е.
Дали ќе пушиш -тоа е лична одлука, не е дека некој може да одлучи дека нема да јаде и дека нема да обавува физиолшки потреби.

И не се обидувам да порекнувам никого. Ваше право е да ги гледате работите како сакате, дури и на нереален начин... ама не очекувајте да го поставите тоа мислење на јавен форум (кој служи за дискутирање, нели) а некој друг да нема право да ви укаже дека е на мислење дека не сте во право.
Кога веќе се соочуваме со реалноста, соочи се со тоа дека таа лична одлука (дали некој ќе пропуши) откако е донесена по некое време станува основна потреба (токму тоа не го разбираш).

Нереален начин (да не пишам, малициозен) на гледање е баш овој закон......за тотална забрана во јавни простории, кога одиш на работа во тие простории си не зошто сакаш туку зошто мораш да бидеш таму а бидејки мораш третина и повеќе од денот да си таму идиотизам е да не предвидиш (пропишеш) во законот и просторија за пушење.

Kajgana Shop

На врв Bottom